Як лікувати подагру будинку народними і медикаментозними засобами, масажем, ваннами і дієтою

Внаслідок порушення роботи нирок в крові може підвищитися концентрація солей сечової кислоти – уратів. Наслідком такого процесу можуть стати різні захворювання, частіше – артрити, які пов'язані з відкладенням солей на суглобах. Рецидивуючі артрити, освіта болючих вузлів на суглобах є яскравими симптомами такого захворювання як подагра – лікування в домашніх умовах якої можливо з застосуванням народних засобів і медикаментозно.

Що таке подагра

Хвороба, пов'язана з порушенням обміну речовин і накопичення кристалів урата натрію в тканинах організму – це подагра. Найяскравіший симптом подагри – напад артриту. Сечова кислота накопичується навколо суглобів у вигляді кристалів, а імунна система реагує на них як на чужорідне тіло і ініціює гострий запальний процес. З'являється сильний біль в ушкодженому суглобі, почервоніння шкіри навколо утворилася на суглобі шишки (тофуса). Температура тіла під час нападу може піднятися до 39-40 градусів. Від подагри частіше страждають суглоби:

  • пальців рук;
  • пальців ніг;
  • колінні;
  • гомілковостопні.

Причини

Основна причина розвитку даної хвороби – стійкий високий рівень сечової кислоти в крові. Розвивається цей стан внаслідок:

  • порушення роботи нирок (наприклад, ниркова недостатність);
  • вживання продуктів, з якими в організм у великій кількості потрапляють пуринові основи – червоного м'ясо, шоколаду, алкоголю, кави, какао, деяких сортів риби;
  • підвищеного синтезу уратів при одночасному зниженні здатності їх виведення з організму (наприклад, при зловживанні алкоголем);
  • спадкоємної схильності, яка до кінця не вивчена.

Виходячи їх причин появи подагри, в групу ризику можуть потрапити люди:

  1. після сорока років, частіше чоловіки;
  2. мають проблеми з нирками;
  3. з порушенням метаболізму або ожирінням;
  4. які зловживають алкоголем, їжею, яка багата пуриновими підставами.

Як лікувати

Багато, хто виявляє у себе гострі симптоми даного захворювання, задаються питанням – як лікувати подагру в домашніх умовах. При першому виявленні хвороби лікування проводиться обов'язково в стаціонарних умовах під контролем лікаря. Після стаціонару можливе лікування в домашніх умовах. При загостренні вже існуючого недуги перед тим, як вилікувати подагру в домашніх умовах, пацієнт знаходиться під спостереженням лікаря на стаціонарі. Це необхідно, щоб контролювати рівень уратів в сечі пацієнта, бачити динаміку, реакцію на лікування, яке передбачає:

  • прийом протизапальних і знеболювальних препаратів, які призначаються для купірування гострих симптомів;
  • прийом препаратів, які пригнічують синтез сечової кислоти;
  • дотримання дієти, яка багата білками, вітамінами, мінералами.

Лікування подагри в домашніх умовах

Самостійно боротися з подагрою небезпечно, оскільки неправильно підібрана схема лікування може не тільки не допомогти, але й призвести до непоправних наслідків. Деякі препарати, що призначаються для зниження синтезу уратів, при безконтрольному прийомі можуть призвести до тяжких побічних дій. Можливо лікування подагри народними засобами в домашніх умовах – у випадках, коли пацієнт проходив лікування під контролем лікаря, хвороба знаходиться не в загостреній формі, а лікуючий лікар схвалює народні методи, які застосовує пацієнт. Це можуть бути:

  • компреси;
  • сольові ванночки;
  • настої лікувальних трав;
  • спеціальний лікувальний масаж.

Медикаментозне

Боротися з гострим нападом подагричного артриту в домашніх умовах допомагають протизапальні засоби, анальгетики. Для зняття запалення частіше призначають:

  • нестероїдні протизапальні – Індометацин, Нимулид, Ібупрофен;
  • Колхіцин – препарат, діюча речовина якого – мутаген, який здатний купірувати гострі прояви подагри.

Якщо нестероїдні протизапальні препарати, колхіцин, анальгетики не допомагають, призначають кортикостероїди. Якщо нирки втрачають здатність виводити велику кількість уратів при загостренні подагричної хвороби, призначають препарати, що порушують синтез сечової кислоти і допомагають вивести її з організму надлишки:

  • Алопуринол;
  • Пуринол;
  • Фулфлекс таблетки;
  • Бензобромарон;
  • Етамід;
  • Сульфінпіразон.

Деформації тофусів, виведенню уратів з організму допомагають мазі з протизапальну, протинабрякову та антиоксидантну дію. Застосовувати при хронічному перебігу захворювання для лікування в домашніх умовах і під час ремісії запалення можна:

  • Бутадіон, Диклофенак – мають протизапальну дію;
  • Вольтарен, Троксевазин – з протинабряковим, антиоксидантною дією.

Масаж

Лікувальну гімнастику і масаж застосовують для профілактики загострень хронічної подагри. В період загострення та при больовому синдромі масаж виконувати не можна. Техніка виконання масажних рухів при ураженні різних суглобів аналогічна: спочатку роблять розслабляючий масаж легкими рухами навколо ураженого суглоба, далі – поступово масажні рухи спрямовуються все ближче до ураженого суглобу. Процедуру виконує фахівець, але можливо навчитися техніці самомасажу.

Наприклад, масаж при ураженні суглоба біля великого пальця ноги виконується так:

  1. Масажують тильну сторону стопи, розігріваючи її.
  2. Плавними рухами великих пальців рук масажують область навколо пальця з двох сторін стопи.
  3. Плавно, в міру зникнення больових відчуттів, погладжування переміщують до вогнища запалення.

Ванночки

Лікувальні ванночки із сіллю, лікувальними травами – найпоширеніші народні засоби від подагри на ногах, які легко використовувати в домашніх умовах. Ефективні лікувальні трави, які використовують для ванн. Застосовуються ромашка аптечна, череда, шабельник, ягоди ялівцю. Парити уражені кінцівки потрібно не більше 15 хвилин при температурі не вище 39 градусів. Щоб приготувати найпростішу лікувальну ванну вам знадобляться: 100 г ромашки і 100 г солі. Ромашку потрібно варити після закипання 10 хв. Після варіння процідити, охолодити і додати 100 г солі.

Компрес

Популярний спосіб лікування та профілактики рецидивів подагри в домашніх умовах – компреси. Корисні вони тим, що допомагають лікувальним компонентів потрапити до джерела запалення. Компреси прикладаються безпосередньо на наріст, фіксують на певний час. Швидкий знеболюючий, протизапальний ефект забезпечують компреси з димексидом і на основі горілки. Для приготування компресу в домашніх умовах необхідно розвести ліки з водою 1:3, змочити отриманою рідиною відріз марлі і зафіксувати його на 10 хв. на місці запалення.

Лікування подагри народними засобами

Лікарські трави, такі як шавлія, ромашка, шабельник і ялівець, сольові компреси і лікувальні ванни – не єдині помічники в боротьбі з подагричної хворобою в домашніх умовах, які відомі народній медицині. Компреси роблять з різними спиртсодержащими настоянками, з соком часнику, оцтом, капустяним листом, активованим вугіллям, а ванни – з йодом, низкою. Крім зовнішнього лікування подагри використовують відвари для прийому всередину, наприклад, цибульний відвар – з ріпчастої цибулі, звареної з лушпинням.

Шипшина

Плоди рослини шипшина багаті вітаміном С. Правильно приготований в домашніх умовах відвар шипшини містить до 80% початково міститься в плодах вітаміну С. Аскорбінова кислота відіграє дуже важливу роль в лікуванні подагри, оскільки стимулює виведення сечової кислоти. Щоб приготувати лікувальний відвар від подагри, 1 чайну ложку плодів заливають 1 склянкою окропу і настоюють 2 години. Відвар п'ють 4 рази на день по півсклянки.

Капустяний лист

Народний метод – компрес з капустяного листа, який використовують в домашніх умовах при різних захворюваннях – мало у кого викликає довіру. Однак дренаж ураженої ділянки, який здійснюється з допомогою простого капустяного листа, допомагає значно полегшити симптоми при артритах, мігрені, травмах, синцях, обмороженнях і опіках Лист капусти просто відбивають, щоб він пустив сік, і прикладають на уражену ділянку на 1 годину.

Активоване вугілля

Компреси з активованим вугіллям для багатьох може здатися не дієвими. Однак активоване вугілля відмінно виводить токсини, а компреси на його основі можна застосовувати навіть під час загострення подагри. Такі процедури допоможуть лікуватися в домашніх умовах і доповнять основний курс, призначений лікарем. Роблять компрес згідно наступним рецептом:

  1. Необхідно перемолоти активоване вугілля в порошок (125 г) змішати з водою до утворення кашки.
  2. До отриманої суміші потрібно додати столову ложку лляного насіння і перемішати.
  3. Отриману суміш можна наносити на хвору ділянку під пов'язку на 20 хв.

Сольові пов'язки

Сухі пов'язки з сіллю – ефективний спосіб лікування подагри в домашніх умовах, вони підходять кожному. Сіль, потрапляючи на шкіру, діє як сорбент і поглинає хвороботворні агенти, токсини з тканинної рідини. Сухі сольові пов'язки можна робити на ніч. Вони не будуть викликати дискомфорт і після їх застосування існує мінімальний ризик побічних реакцій.

Як позбутися від подагри з допомогою дієти

Лікарі рекомендують поєднувати лікування народними засобами з медикаментозним лікування і дієтою. Правильне харчування допоможе швидше повернути нормальну концентрацію сечової кислоти в крові. Акцент потрібно зробити на овочах, зернових і білку. Знизити треба споживання тваринних жирів і виключити з раціону алкоголь. Боротися з подагрою допоможе дробове харчування, але розраховуючи меню, обов'язково консультуйтеся з лікарем.

Правильно скласти раціон допоможуть списки дозволених і заборонених продуктів в таблиці:

Дозволено при подагрі

Виключити при подагрі

Хліб пшеничний і житній

Какао

Овочі

Печінка

Фрукти і ягоди

Яловичину

Макаронні вироби

Свинину

Вершкове і рослинне масла

Алкогольні напої

Супи овочеві

Оселедець

Каші

Горох

Яйця (обмежено)

Короп

Молоко

Сардини

Кисломолочні продукти

Бобові

Чай, відвари трав

Кава

Рідко – нежирне м'ясо і риба

Грибні і м'ясні бульйони

Щоб швидко вилікувати подагру в домашніх умовах, необхідно правильно харчуватися 4 рази на день. Приблизне меню під час лікування подагри виглядає наступним чином:

  • Сніданок. Каша вівсяна на молоці/ каша рисова з ягодами, напій ягідний кисіль / зелений чай з лимоном.
  • Обід. Перше - овочевий суп / борщ / щі, основне блюдо – каша гречана з тушкованими овочами / макарони з твердих сортів з сиром, овочевий салат з оливковою олією.
  • Полуденок. Натуральний йогурт / ряжанка / кефір / яблука свіжі.
  • Вечерю. Сирники / голубці з рисом та овочами / овочеве рагу / сир з ягодами.

Відео

Подагра: лікування, симптоми та ознаки. Дієта і продукти при подагрі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!