Лікувальна фізкультура для лікування і профілактики простатиту і аденоми простати - комплекс вправ з відео

При захворюванні під назвою «Простатит» необхідно виконувати спеціальні вправи для простати, причому зробити такі тренування нормою повсякденності. Грамотно підібраний комплекс зміцнює ослаблені м'язи, рятує чоловіка від ряду неприємних симптомів при порушеній роботі сечостатевої системи, підвищує самооцінку. Нескладні вправи для передміхурової залози можна виконувати в домашній обстановці в будь-який вільний час, при першій же необхідності.

Що таке вправи для простати

Щоб зміцнити м'язи внутрішньої поверхні стегна, потрібні рівномірні фізичні навантаження. Для здорових чоловіків це ефективна профілактика аденоми простати, для хворих – можливість відновити чоловічу силу і назавжди забути про простатиті. При фізичній активності, правильному харчуванні і повну відсутність шкідливих звичок зарядка для простати є ефективним методом боротьби з таким неприємним захворюванням.

Серед додаткових переваг тренувального комплексу лікарі виділяють зміцнення м'язів сідниць, ніг і області черевного преса; ефективний метод боротьби із запаленням, загостреннями простатиту і самим хронічним захворюванням. Лікуючий лікар рекомендує виконувати вправи для запалення передміхурової залози регулярно, щоб швидше перевести хронічний недуга в стадію ремісії.

Чому важливо тренувати простату

При простатиті внутрішній дискомфорт тримає чоловіка в напрузі, роблячи його дуже нервовим і дратівливим в сім'ї та для оточуючих. Розвиток характерного недуги стає причиною комплексу неповноцінності. Щоб усунути або запобігти застою рідини в передміхуровій залозі, необхідно підібрати тренувальний комплекс, що складається з нескладних вправ для передміхурової залози, виконувати його в комфортній домашній обстановці. Якщо використовувати такий метод лікування і профілактики, позитивні зміни в організмі представлені нижче:

  • стимуляція системного кровотоку сечостатевої системи;
  • лікування і профілактика гіподинамії передміхурової залози;
  • усунення проблем в роботі нервової системи;
  • зміцнення слабких м'язів промежини;
  • лікування, продуктивне відновлення кульшових суглобів.

Вправи при простатиті

При задовільному стані простати лікування потрібно почати з візиту до уролога. Спочатку фахівець визначає етіологію патологічного процесу, потім дає цінні поради щодо продуктивної відновлення ураженого органу. Чоловіки з групи ризику повинні вибрати для себе вправи для профілактики простатиту і регулярно відточувати техніку їх виконання. Ось, що радять урологи:

  • заняття йогою;
  • ЛФК повним курсом;
  • реалізація методики Кегеля в домашніх умовах.

Фізичні вправи

Домашня гімнастика при простатиті дає гарні результати в боротьбі з характерним недугою. Наведені нижче маніпуляції показано проводити по 5 хвилин щодня, причому витрачати на це 5 хвилин вільного часу. Повторень для кожної вправи – 2-3, підходів – за бажанням. Рухи повинні бути акуратними, а дихання – рівномірним, глибоким. Ось ефективні вправи для лікування простатиту, які додатково підтягують тіло і м'язи, прибирають настільки неприємну проблему зі здоров'ям:

  1. Розташувати тулуб на горизонтальну поверхню, простягнути руки вздовж корпусу до розправленим нижнім кінцівкам. На раз підняти до грудей одне коліно і утримати його в такому положенні 15 секунд. На два – повернутися на вихідну позицію. Аналогічні маніпуляції виконати з другою ногою. Показано 2-3 повторення.
  2. Залишаючись в горизонтальному положенні, зігнути ноги в колінах. На раз – підняти зону сідниць вгору і втримати її у верхній точці 15 секунд. Після опуститися вниз і повернутися до вихідного положення. Повторити вправи ще 3-4 рази підряд.
  3. Перевернутися на живіт, руки випрямлені перед корпусом, ноги теж по всій довжині. Контролюючи дихання, одночасно підняти вгору руки і ноги, імітуючи політ Супермена. Втриматися на такій висоті 15 секунд, після чого повернутися на старт.
  4. Встати на карачки, максимально підтягнути живіт. На раз витягнути вперед праву руку і назад ліву ногу, завмерти на 15 секунд. Повернутися на вихідне, на пару секунд розслабити тіло і повторити рух вже з протилежного боку.
  5. Лягти в положення на спину, виконати глибокий вдих і максимально напружувати м'язи живота протягом чверті хвилини, після чого можна розслабитися. Спочатку пацієнт починає задихатися вже через 5 секунд, потім готовий триматися і хвилину.

Присідання при простатиті

При характерному недугу передміхурова залоза знаходиться в застійному стані. Щоб нормалізувати відтік сечі і відновити функції репродуктивної системи, необхідно регулярно виконувати нахили і присідання. Є кілька модифікацій останнього вправи, які самотньо корисні при вибачте, допомагають у найкоротші терміни привести здоров'я в норму. Проробляти вправи показано щодня, при цьому не звертати уваги на наростаюче відчуття дискомфорту. Отже:

  1. Зайняти вертикальну позицію стоячи, при цьому однією рукою триматися за спинку стільця. На раз – виконувати глибокі присідання, на два – приймати вихідну позицію. Рекомендована кількість повторень – 3-5 разів.
  2. Всі також утримуючи спинку стільця, виконувати якісні присідання, а потім підніматися на носки обох стоп. Ця вправа ефективно при запаленій простаті, є безпечним способом профілактики хронічного простатиту.
  3. Завершальним вправою є підйоми ніг, коли необхідно по черзі вставати на невелике піднесення, при цьому максимально піднімати сідничні м'язи і не тільки.

Лікувальна фізкультура

Щоб нормалізувати порушені функції передміхурової залози, рекомендується щодня виконувати нескладні вправи, доступні при простаті в домашніх умовах. Користь лікувальної фізкультури колосальна, а при сильних стараннях про характерною проблеми зі здоров'ям можна забути раз і назавжди. Ось ефективні підходи щодня пацієнту на замітку:

  1. Прийняти положення сидячи на сідницях, при цьому ноги витягнути перед собою. Здійснювати поступальні рухи попою, щоб корпус поступово переміщувався.
  2. Зайняти положення лежачи, руки і ноги по швах. Важливо не тільки лежати, а й виконувати класичну вправу «Велосипед», особливо корисне для запаленої простати.
  3. У положенні стоячи рекомендується розводити ноги в протилежні сторони. Спочатку виконати 20 махів правою ногою, потім стільки ж лівою.

Вправи Кегеля для чоловіків

Для забезпечення здоров'я простати важливі не тільки фізичні навантаження і правильне харчування, але і повна відмова від шкідливих звичок. Не зайвими будуть вправи Кегеля, які дозволено виконувати в будь-якій обстановці непомітно для оточуючих. Основна мета – опрацювати м'язи простати, зміцнити їх і запобігти рецидив основного захворювання. Наприклад, при поході в туалет рекомендується затримувати струмінь, впливаючи тим самим на порушений кровообіг. Інші вправи Кегеля представлені нижче:

  1. Напружувати м'язи промежини на 10 секунд, після чого плавно їх розслабляти. Виконувати таку вправу протягом 1 хвилини – вийде до 3-4 підходів.
  2. Різко напружувати і розслабляти м'язи простати, при цьому бажано займати горизонтальне положення. Повторювати вправу кілька хвилин.
  3. Ефективним способом відновити функції простати є масажні рухи промежини. Одне з головних правил – регулярність рухів.

Вправи після видалення аденоми простати

Якщо у пацієнта більш серйозні проблеми зі здоров'ям, ніж класичне запалення простати, потрібен комплексний підхід до проблеми. Одне з рішень – видалення аденоми простати хірургічним шляхом з наступним періодом реабілітації. Для відновлення функцій ураженого органу лікарі рекомендують виконувати такі нескладні вправи в домашній обстановці:

  1. З положення лежачи піднімати прямі ноги під кутом 45 градусів, після чого повертати їх на вихідну позицію. Виконати 4-5 повторень однієї вправи.
  2. У такому ж вихідному положенні потрібно ритмічно напружувати і розслабляти шкарпетки стоп протягом хвилини, після зробити хвилинну перерву і повторити підхід. Всього 4-5 повторів.
  3. В положенні лежачи з руками під сідницями напружувати сфінктер на 10 секунд, після чого можна розслабитися і знову повторити підхід, напружуючи і опрацьовуючи пряму кишку.
  4. Лежачи на спині, підняти ноги на кут 45 градусів, після чого в такому підвішеному стані обертати стопи за і проти годинникової стрілки.
  5. Лежачи на спині з руками по швах і ногами вздовж корпусу потрібно вигнутися дугою, причому в такому положенні належить завмерти на кілька секунд. Потім розслабитися і повторити вправу ще 4-5 разів.

Протипоказання

Якщо виконання характерних вправ явно погіршує функції запаленої простати, і пацієнт почуває себе гірше, потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря - уролога. Не виключено, що прикладені навантаження є нерівномірними, тільки ускладнюють роботу сечостатевої системи. Не варто зволікати зі швидкістю реагування на переважну проблему зі здоров'ям, інакше вона може тільки посилитися.

Відео

Прості вправи для лікування і профілактики простатиту

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!