Гіпергідроз пахв: симптоми і лікування

Аксилярний гіпергідроз або підвищена пітливість пахв – неприємна проблема, з якою стикаються багато людей. Вона може бути природною реакцією, що супроводжує дорослішання, зміну гормонального фону, а також симптомом захворювання організму. Але навіть якщо пітливість не небезпечна для життя, вона заподіює людині дискомфорт, якому сприяє неприємний запах, неестетичні плями на одязі. Що являє собою гіпергідроз пахв, і які методи застосовують для його лікування?

Що це таке – гіпергідроз пахв

Гіпергідроз («гіпер» – підвищений, «гідро» – вода) – термін, що використовується лікарями для визначення високого потовиділення. Зазвичай пітливість стає наслідком фізичного навантаження, сильного стресу, спекотної погоди, але до патологічної реакції, не викликаної цими чинниками, що призводять збої роботи організму.

Відео нижче допоможе вам краще розібратися, що таке гіпергідроз:

Підвищена пітливість - гіпергідроз

Причини і симптоми прояву

Причини прояву гіпергідрозу пахв можуть бути різними. Ось основні:

  • Сильна спека. Віддайте перевагу натуральним бавовняним тканинам, які не будуть парити, як синтетика.
  • Харчування. Гостра їжа, алкоголь в літній період викликають запалення потових залоз, що призводить до додаткового підвищення потовиділення.
  • Змінюється гормональний фон. Ця причина актуальна для підліткового періоду, що переходить у дорослішання, або клімаксу у жінок. Збої в роботі ендокринної, нервової системи також викликають гіпергідроз.
  • Слабкість нирок. Пацієнтам, які мають проблеми з нирками, потрібно звернути увагу на прояви гіпергідрозу. З-за того, що орган не справляється зі своєю функцією, організму доводиться виводити вологу через шкіру.
  • Емоційний стрес.
  • Вегетосудинна дистонія. Гіпергідроз може бути симптомом цього захворювання – тоді руки, пахви і ноги хворого завжди вологі.
  • Діабет.
  • Туберкульоз. На нічний гіпергідроз слід звернути особливу увагу, адже він може бути симптомом цього захворювання.

Якщо при великому потовиділенні волога неприємно пахне, це говорить про те, що бактерії, грибок або мікроби розмножуються в цьому середовищі. Тут потрібна допомога лікаря для встановлення діагнозу і призначення лікування.

До якого лікаря звернутися

Щоб визначити безпеку гіпергідрозу пахв, необхідно сходити на прийом до терапевта, який перевірить здоров'я, вислухає скарги. Це потрібно для виключення можливості більш серйозних захворювань. Якщо гіпергідроз не викликаний іншою серйозною хворобою, терапевт направить вас до дерматолога, який допоможе підібрати відповідний метод лікування.

Як позбутися від пітливості пахв в домашніх умовах

Ось кілька засобів, які допоможуть вам боротися з гіпергідрозом пахв:

  • Антиперспірант (потовиділення в медицині – перспирация, звідси і назва) – популярний засіб, що використовується під час підвищеного потовиділення, проте користуватися ним рекомендується рідко і не на постійній основі. З-за алюмінію, цинку, які входять до складу антиперспіранти, закупорюються потові залози. Використовувати препарат слід після консультації з лікарем, наносячи на чисту шкіру. Це ж відноситься до експлуатації дезодорантів.
  • Формагель. Мазь має антисептичні, дезінфікуючі властивості, сприяє пригніченню потовиділення. Застосовувати препарат необхідно один раз наносячи на двадцять хвилин раз на тиждень.
  • Паста Теймурова. Має антисептичні, дезодорують властивостями. Перед лікуванням гіпергідрозу теймуровым препаратом отримаєте лікарську консультацію.
  • Уротропін (ампули). Рідину необхідно нанести на ватний тампон, протерти їм пахви, залишити на ніч.

Як виглядають перераховані лікарські препарати, дивіться на фото нижче.

Народні засоби

При лікуванні гіпергідрозу широко використовуються народні кошти. Розберемося, як їх приймати:

  • Шавлія. Необхідно запарити столову ложку трави (її можна купити в аптеці) в чашці або склянці, залишити на кілька годин, поки вона не запариться. Після приготування настою потрібно розділити на три прийоми і вживати протягом дня після їжі. Це засіб також буде корисно застосовувати, роблячи ванночки з ним.
  • Лимон. Якщо вам необхідно швидко прибрати накопичений піт, неприємний запах, «освіжити» зони пахв, протріть область часточкою лимона. Сік лимона може використовуватися як натуральний дезодорант.
  • Ромашка. Настій, який готується шляхом заливання шести столових ложок подрібнених квіток ромашки двома літрами окропу, стане прекрасним помічником при лікуванні гіпергідрозу. Настоюється ромашка годину, після цього додайте дві столові ложки соди до настою і робіть протирання пахвових западин.

Як вилікувати гіпергідроз – ефективні таблетки

Таблетки можуть допомогти при лікуванні гіпергідрозу. Їх дія спрямована на зниження секреції потових залоз. Нерідко з-за стресовій причини появи гіпергідрозу, лікар призначає седативні засоби, антидепресанти, які заспокоюють нервову систему, допомагають пацієнту впоратися з емоційним напругою. Якщо причина не в цьому, гіпергідроз в районі пахв лікується препаратами з рослинними компонентами – красавка і беладонни мають ефективним впливом на проблему.

Лікування гіпергідрозу пахв

При лікуванні гіпергідрозу проводяться різні заходи – протирання відварами трав, використання мазей, антиперспірантів, таблеток, препаратів, що містять гексагідрат, хірургічне втручання. Тут ми розглянемо декілька популярних способів, які допоможуть позбутися від проблеми – лазер, ботокс, діспорт.

Лазером

Цей ефективний метод лікування завоював популярність, проте перед операцією необхідно пройти обстеження, яке виявить алергію або інші можливі протипоказання до її проведення. Лазерне лікування вимагає місцевого наркозу. Кілька плюсів такого втручання:

  • Після нього відсутні рубці, гематоми, ушкодження шкіри.
  • Випромінювання лазера додатково стерилізує зони пахв.
  • Зменшується або припиняється ріст волосся.
  • Невелика тривалість заходу – до півгодини.
  • Реабілітаційний період – кілька годин.
  • Успішний результат у 80% відсотках.

Дивіться відео, де показана операція з лікування гіпергідрозу лазером:

Лікування гіпергідрозу лазером

Ботоксом

Цей метод лікування гіпергідрозу пахв володіє найбільшою ефективністю – лише один відсоток звернених не отримує бажаного результату. Лікування ботоксом мінімум протипоказань:

  • годування груддю;
  • вагітність;
  • гіпертонія у стадії декомпенсації;
  • цукровий діабет.

В процесі лікування таким способом лікар робить ін'єкції препарату в пахви. В результаті – нервові імпульси, які надсилаються до потових залоз блокуються, і людина вже не відчуває сильного потовиділення в моменти хвилювання або при високій температурі тіла.

Якщо дотримуватися необхідні профілактичні процедури, результат зберігається протягом від півроку до року. Єдиний мінус ботокса – його висока вартість. Для отримання стійкого ефекту процедуру через деякий час доведеться повторити.

Диспортом

Ін'єкції диспорту поряд з ботоксом набирають високу популярність, не дивлячись на «молодість» препарату. Диспорт, на відміну від ботокса, усуває не тільки симптоматику гіпергідрозу, але і вирішує проблему зсередини. Ефект після застосування цієї процедури триває близько восьми місяців.

Завдяки безболісності і процедури безпеки, її успішно використовують для вирішення проблеми у дітей. Ін'єкції диспорту ефективно усувають не тільки місцевий гіпергідроз, але і загальний. Для закріплення результату необхідно уникати саун, соляріїв і фізичних навантажень в наступну тиждень після ін'єкцій, а в день проведення процедури не користуватися дезодорантами.

Відгуки та ціни

Лікування ботоксом і диспортом (вартість 20-30 тис. рублів) – менш дороге, ніж лазерне вплив на проблему (35 тис. рублів). Однак ці методи отримали більше позитивних відгуків, так як не мають серйозних протипоказань, підходять багатьом пацієнтам, ефективні на 90% і більше, тоді як лазерна терапія – лише на 80%.

Крім цих процедур проводиться також кюретаж, іонофорез, ліпосакція пахвової западини. Вартість цих методів складає 18, 25 і 30 тисяч рублів відповідно.

Щоб лікування пройшло успішно, а ефект від нього був тривалим, необхідно дотримуватись правил гігієни – раз на день приймати душ, користуватися м'яким очищаючим милом, слідувати рекомендаціям лікаря. Ці заходи допоможуть уникнути повторення гіпергідрозу пахв.

Ви стикалися з цим захворюванням? Залиште коментар, розкажіть, який вид лікування гіпергідрозу допоміг вам.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!