Погана згортання крові - лікування та ознаки. Як лікувати погану згортання крові

Гемостаз є біологічною системою, яка відповідає за згортання і рідкий стан «червоної субстанції». Порушення налагодженої роботи цієї структури проявляються в сповільненій реакції організму на що відбуваються крововтрати. Погана коагуляція може стати причиною багатьох патологічних процесів.

Як називається аналіз на згортання крові

В якості профілактики або з'ясування причин розвитку якого-небудь захворювання нерідко призначаються лабораторні дослідження. При цьому велика увага приділяється показниками згортання біорідині. Будь-які відхилення від норми свідчать про порушення гемостазу. Процес згортання «червоної субстанції» наочно ілюструється за допомогою проведення різних аналізів:

  1. За Сухарьову. Дане дослідження здійснюється через 3 години після їжі. Для проведення аналізу беруть капілярну рідину і наповнюють нею спеціальну ємність. Потім за допомогою секундоміра обчислюють початок і завершення процесу коагуляції. Час згортання крові в нормі на першому етапі – 30-120 секунд, а по закінченні аналізу – 3-5 хвилин.
  2. За Дуке. Аналіз допомагає визначити згортання «червоної субстанції» з допомогою проколювання мочки вуха голкою. З моменту початку дослідження до ранки прикладається фільтрувальний папір кожні 15-20 секунд. Після того як на ній перестають залишатися сліди біорідині, процес згортання крові вважається закінченим. Допустима норма у жінок, як і у чоловіків, варіюється від 1 до 3 хвилин.

Погане згортання крові

В'язкість біологічної субстанції позначається на її можливості здійснювати трофічну функцію в організмі. Зовнішнє або внутрішнє ушкодження стінки судини служить пусковим механізмом подальшого швидкого процесу коагуляції. Погана згортання крові перешкоджає нормальному забезпеченню клітин поживними речовинами і киснем, що провокує розвиток багатьох важких захворювань.

Симптоми

Погані показники коагуляції живильної рідини являють собою пряму загрозу для життя пацієнта. У зв'язку з цим аналіз на згортання біологічної субстанції потрібно здавати перед будь-якою процедурою, яка передбачає навіть мінімальну крововтрату. Коагулограму необхідно проходити і перед прийомом препаратів, які розріджують біологічну рідину. Хворі з поганою згортанням крові можуть спостерігати такі ознаки цього захворювання:

  • спонтанні кровотечі;
  • утворення гематом навіть від незначних ударів;
  • слабкість, запаморочення.

Причини

Зниження згортання біорідині зустрічається не так часто, як підвищення. Безліч факторів впливає на виникнення небезпечно низького ступеня коагуляції. З'ясувати причини поганий згортання крові допомагає комплексний підхід до дослідження проблеми. Основними причинами зниженої реакції організму на вилиття «червоної субстанції» можна назвати наступні стани людини:

  • Захворювання печінки, що ускладнюють синтез багатьох факторів згортання.
  • Гостра втрата біорідині; веде до втрати її формених елементів.
  • Зменшення масової частки тромбоцитів.
  • Нестача вітаміну К, який бере участь у синтезі протромбіну.
  • Гемофілія.
  • Остання стадія ДВЗ-синдрому, що виникає на тлі сепсису, абсцесу м'яких тканин.

Що робити при поганий згортання крові

Якщо у вас спостерігаються симптоми зниженому згортанні біорідині, то слід, не відкладаючи, звернутися до лікаря-гематолога. Фахівець запропонує вам пройти різні дослідження, на підставі яких він зробить висновки про етіологію хвороби. Лікування поганий коагуляції часто має тривалий характер. Залежно від причин виникнення патології застосовуються такі медичні препарати та народні засоби:

  1. Коагулянти непрямої дії, які беруть участь у згортанні крові.
  2. Інгібітори фібринолізу сповільнюють розчинення тромбів, підвищують гемостаз.
  3. Коагулянти прямої дії допомагають місцево зупинити вилиття «червоної субстанції».
  4. Переливання плазми біорідині, що дозволяє отримати фактори згортання крові.
  5. Збільшити або зменшити коагуляцію можна з допомогою природних продуктів і засобів. Наприклад, відвар з шкаралупи кедрового горіха допомагає поліпшити гемостаз. Засіб добре зміцнює судини, але має протипоказання при високому тиску.

Особливості лікування несвертиваемості крові

В даний час підвищити згортання крові можна за допомогою прийому різних препаратів. Велика роль відводиться профілактиці зниженою коагуляції, особливо стосовно осіб, схильних до цього захворювання. Окрему групу ризику становлять вагітні жінки і малолітні діти. Схема лікування таких пацієнтів дещо відрізняється від загальноприйнятих заходів.

При вагітності

Період виношування дитини активно впливає на згортання крові в материнському організмі. Ослаблена імунна система не подає потрібних сигналів про якісь порушення і працює на знос, тому вагітним так важливо щомісяця здавати контрольні аналізи. Знизити ризики виникнення ускладнень від поганої коагуляції можна правильним харчуванням і прийомом «щадних» препаратів.

У дитини

Терапія порушень коагуляції у дітей відбувається за допомогою лікарських засобів. У важких випадках дитина госпіталізується і піддається внутрішньовенного введення речовин, що розчиняють тромби, аж до поліпшення стану. Подальше лікування маленького пацієнта включає призначення ліків у формі таблеток: «Аспірину» або антикоагулянтів.

Відео про порушення згортання крові

Згортання крові-це дуже серйозно 28.03.2014

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!