Чим чистити склокерамічну поверхню плити: засоби по догляду за панеллю

Більшість сучасних господинь, обустраивающих свою кухню після ремонту, роблять вибір на користь склокерамічної варильної панелі, адже така техніка має куди більш привабливий вигляд, та й готувати на ній приємніше і зручніше. Правда, щоб склокераміка як можна довше зберегла свій бездоганний глянсовий блиск, потрібно доглядати за ним правильно. Важливо не тільки регулярно чистити плиту від нагару, залишків їжі, бризок масла і рідини, але і знати, які засоби можна використовувати для безпечної очищення такої тендітної і делікатного обладнання.

Правила догляду за склокерамікою

За великим рахунком, доглядати за склокерамічною варильною панеллю не так вже й важко, якщо взяти за звичку щодня контролювати зовнішній вигляд своєї помічниці, вчасно видаляти з поверхні сліди кулінарної діяльності. Загальні правила догляду за склокерамікою зводяться до кількох основних пунктів:

  1. Намагайтеся регулярно очищати поверхню від пригорілі частинок, застиглих жирних плям або бризок води. Не починайте приготування, якщо поверхня недостатньо чистий, бо потім її просто доведеться шкребти, що не кращим чином позначиться на зовнішньому вигляді і працездатності техніки.
  2. Категорично забороняється використовувати для очищення такого ніжного покриття агресивну побутову хімію на основі лугу або дрібних абразивних частинок, які можуть швидко привести покриття в непридатність, залишаючи на ньому дрібні подряпини. Чистити таку техніку можна за допомогою спеціальних засобів у вигляді пастоподібної, гелевою або кремовою субстанції.
  3. Це ж стосується і металевих мочалок, які руйнівно діють на структуру склокераміки. Для очищення цій поверхні дозволяється використовувати тільки спеціальні шкребки або м'які мочалки з пластику або силікону.
  4. Не можна починати чистити варильну панель після сильного її нагрівання тому, що під механічним і хімічним впливом на незахололій поверхні можуть з'явитися не тільки некрасиві мильні розлучення, від яких потім дуже важко позбутися, але і дрібні тріщини. Тому важливо наносити спеціальні засоби і терти плиту тільки після того, як індикатор покаже, що вона вже охолола.
  5. Для приготування їжі з використанням такої техніки потрібно користуватися посудом з ідеально рівним і гладким дном, тому що кухонне начиння з нерівним або шорстким покриттям внаслідок постійного тертя може сильно пошкодити склокераміку. Причому для меншого забруднення панелі варто використовувати посуд, діаметр якої відповідає розміру гуртків.
  6. Слідкуйте за тим, щоб пластикові деталі кухонного начиння не стикалися з розжареною поверхнею плити, – якщо пластмаса розплавиться і присохнет до склокераміці, видалити її буде дуже складно.
  7. Пересувайте посуд злегка піднімаючи її над панеллю, щоб уникнути тертя металу зі склокерамікою. Завжди ставте тільки сухі каструлі на холодну плиту, адже вона дуже чутлива до перепадів температур.

Як очистити склокерамічну плиту

Коли ви бачите, що ваша плита потребує планової очистки, не відкладайте цю справу на потім, а відразу ж приступайте до активних дій, щоб в майбутньому уникнути серйозних проблем з делікатним покриттям. Проводите процедуру поетапно, дотримуючись інструкції нижче:

  1. Вимкніть техніку від мережі електроживлення, приберіть з її поверхні всі каструлі та сковорідки.
  2. Вологою ганчіркою протріть панель від пилу, зніміть верхній шар бруду.
  3. За допомогою м'якої губки, просоченої спеціальним мийним засобом, ретельно обробіть варильну панель.
  4. Ганчірочкою з мікрофібри видаліть залишки піни і протріть насухо.

Від жирних плям

Якщо після процедури загальної очищення на вашій плиті залишаються некрасиві жирні плями, з яким не впорався миючий засіб, спробуйте нанести жиророзчинний гель на найбільш забруднені ділянки. Залиште жирорастворитель на проміжок часу, вказаний в інструкції до нього, а потім акуратно змити вологою губкою. Як варіант, можна скористатися м'яким пластиковим шкребком, щоб зчистити з поверхні плити застиглий жир і інші частинки їжі.

Від застарілого нагару

Коли застарілі жирні плями не видаляються вчасно, вони поступово перетворюються у нагар, від якого позбутися так, щоб не зіпсувати покриття, буває дуже важко. З такими забрудненнями можна впоратися за допомогою спеціальних скребків і миючих засобів на основі силікону. Добре допомагає видалити нагар сода (харчова або кальцинована), – вона склокераміці не страшна. Щоб відмити панель від нагару:

  1. Проведіть базову очищення за допомогою миючого засобу.
  2. Розподіліть рідина для боротьби з нагаром або кашку з соди і води на ділянки, що потребують додаткової обробки. Залиште на 5-10 хвилин.
  3. Протріть поверхню вологою губкою, потім за допомогою скребка видалити нагар.
  4. Залишки бруду зніміть чистою серветкою, після чого пройдіться по варильної панелі мікрофіброю.
  5. Через деякий час зробіть полірування склокераміки з використанням целюлозної серветки.

Від пригорілого цукру і молока

Якщо на розпечену склокераміку ненавмисно розсипався цукор, вживати заходів по його видаленню потрібно терміново, інакше потім при спробі зішкребти расплавившуюся тягучу масу можна легко пошкодити склокераміку. Варто відразу ж відключити харчування і за допомогою скребка швидко зняти шар снігу, що розтанув цукру, після чого промити покриття ганчіркою з миючим засобом. Так само видаляти потрібно і выкипевшее молоко, яке після застигання завжди перетворюється у вугільно-чорну негарну плівку. Ще добре прибирає залишки пригорілого молока паста з соди.

Чим чистити склокерамічну варильну панель

Коли ви вирішите змінити дизайн кухні, укомплектувавши її склокерамічною плитою, вам доведеться відразу придбати спеціальні інструменти для догляду за цією ефектною, але делікатною технікою. До них відносяться скребки, м'які пластикові мочалки, губки, серветки з целюлози і мікрофібри. Пам'ятайте, що ніякі порошки в такому випадку не підходять, – тільки кошти з пастоподібної консистенції.

Для зручності, перед походом в магазин складіть у блокноті список найнеобхідніших інструментів, орієнтуючись на огляд спеціальних пристосувань для очищення керамічних варильних панелей. До речі, не пробуйте замінити спеціальні інструменти їх домашніми аналогами, наприклад, скребки для склокераміки звичайним станком для гоління: тонкі гострі леза теж чистять варильну панель, але можуть сильно пошкодити її тендітне покриття.

Спеціальні скребки для склокераміки зі змінними лезами

Під час приготування їжі навіть найдосвідченішому і акуратною господинею на варильної панелі можуть виникнути некрасиві сліди, які складно видалити за допомогою звичайної ганчірки або мийного засобу. У таких випадках не обійтися без спеціального скребка, покликаного дбайливо чистити склокерамічну поверхню від різного роду забруднень. Застосування такого простого, але ефективного пристосування допомагає впорається навіть зі старими і важкими плямами, не травмуючи при цьому саму варильну панель.

Скребок для склокерамічної плити складається з рукоятки, гострого леза і фіксуючого гвинта. Існує два види таких інструментів – зі сталевою і пластиковою ручкою. Останні дешевше, але помітно програють металевим, адже з-за своєї слабкості термін експлуатації у них набагато менше. Леза для скребків виготовляються з нержавіючої сталі і можуть бути фіксованими або рухомими. Користуватися таким пристосуванням дуже просто, але чистити склокерамічну поверхню з його допомогою потрібно строго під кутом 30 градусів.

У магазинах побутової техніки та на спеціалізованих інтернет-сайтах можна знайти великий асортимент спеціальних скребків для склокераміки. Їх випускають фірми-виробники склокерамічних плит (Bosch, Electrolux, Gorenje, Indesit, Whirlpool), так і інші виробники кухонного начиння (FIT, Fackelmann, Filtero, Ista, KW Zone, Tetra, Мультидом, Dr.Beckmann, Top House та ін). Крім того, якщо у вас з часом затупиться оригінальне лезо на скребке, у продажу є змінні блоки. Приблизні ціни на такий аксесуар ви можете переглянути в таблиці:

Модель

Матеріал корпусу

Ціна в рублях

Indesit

метал

130

Electrolux

метал

420

Bon BN-603

пластик

190

Top House

пластик

327

Dr. Backmann

пластик

376

Wpro SCR 305

метал

390

FeedBack

пластик

268

Golden Class

метал

423

М'які губки та серветки з мікрофібри

Для догляду за склокерамікою обов'язково потрібно мати на кухні м'які ганчірочки, не залишають розводів і не травмуючи її ніжну поверхню. Це можуть бути серветки целюлозні або вироби з мікрофібри, звичайні поролонові або покриті замшею губки, тканинні або паперові рушники. Непогано справляються з нескладними забрудненнями на склокераміці пластикові мочалки, але їх можна використовувати виключно на остиглої поверхні, адже на гарячій вони можуть просто розплавитися, неабияк загостривши проблему.

Всі засоби, що використовуються для очищення склокераміки, повинні бути призначені тільки для цього. Ні в якому разі не можна протирати поверхню тієї ж губкою, що використовується для миття посуду, інакше залишки жиру з ганчірки швидко перейдуть на варильну панель і прибирання доведеться починати заново. Якщо ж чистити плиту губкою, яка постійно просякнута миючим засобом, на поверхні можуть залишатися плями, які з часом зникають, мутніють, і в підсумку варильна панель втрачає презентабельний вигляд.

Меламінові губки

Ці прості в застосуванні кухонні помічниці давно завоювали почесне місце в шафках у багатьох господинь, які воліють готувати на склокерамічної плити. Меламінові губки відмінно справляються з різними забрудненнями, але дуже дбайливо звертаються з таким ніжним і делікатним покриттям. З вигляду вони нагадують звичайні поролонові губки, але відрізняються високими очисними властивостями тому, що вироби з меламінової піни в міру тверді, але при цьому еластичні. Для обробки поверхні потрібно просто змочити губку водою і потерти забруднені ділянки.

Як вибрати засіб для чищення

Достаток спецзасобів для догляду за склокерамікою в сучасних магазинах дозволяє вибрати «шампунь» для своєї техніки на будь-який смак і гаманець. Більшість виробників побутової хімії мають в каталозі мінімум одне спеціальний засіб, покликане прийти на допомогу в разі різних забруднень на склокерамічною панелі – жирних плям, пригорілі продуктів, вапняного нальоту та ін. Вибирати кращий для себе варіант із запропонованого асортименту потрібно, виходячи з наступних рекомендацій:

  • Засіб для чищення склокерамічної плити повинна володіти м'якими і щадними очисними властивостями, тому категорично не підходять абразиви (порошки) або лужні розчини, які можуть пошкодити ніжну поверхню. Виходячи з цього, варто вибирати рідку або пастоподібну субстанцію.
  • Добре, якщо до складу спецзасоби будуть входити силіконові масла, які суттєво полегшують догляд за склокерамічною панеллю, створюючи на її поверхні невидиму захисну плівку.
  • Для миття склокераміки не можна використовувати спреї або рідини для очищення духових шаф, плямовивідники, оскільки такі склади, як правило, містять багато лугу, яка може роз'їсти керамічну панель.

Яким би расхваленным рекламою та виробником не було засіб, чистити плиту з ним потрібно тільки в рукавичках і не залишати розчин на поверхні довше, ніж зазначено в інструкції. Будь-яка побутова хімія містить агресивні компоненти, які при тривалому контакті протипоказані не тільки ніжній жіночій шкірі, але і крихкою склокерамічною панелі. Ціни на найпопулярніші спецзасоби для склокераміки:

Назва засобу

Об'єм, мл

Форма випуску

Ціна в рублях

Luxus Professional

200

емульсія

652

FeedBack

500

крем

278

Top House

300

крем

254

Dr. Beckmann

250

паста

510

Cillit Bang

Чотириста п'ятдесят

спрей

413

Sodasan

500

крем

349

Heitmann

250

лосьйон

250

Тип засобу

Спеціальні миючі засоби для склокерамічних поверхонь випускаються в декількох неабразивних формах, консистенція яких виключає можливість механічного пошкодження цього делікатного матеріалу. Це:

  • пасти;
  • гелі;
  • креми;
  • спреї;
  • емульсії;
  • лосьйони.

Виробник

На ринку побутової хімії, призначеної для чищення склокерамічних плит, представлений великий вибір різних спецзасобів від закордонних та вітчизняних виробників. Багато позитивних відгуків у мережі є про продукцію таких виробників:

  • Top House;
  • Sanita;
  • Dr. Beckmann;
  • Sillit Bang;
  • SanitaR;
  • Botanica Life;
  • Rossmann Domol;
  • Starwax;
  • Шуманит та ін.

Догляд за допомогою підручних засобів

Ефективно очистити керамічну плитку можна не тільки за допомогою дорогих спецзасобів, але і народними методами. Великою популярністю серед досвідчених господинь користуються натуральні чистячі засоби, що підходять для склокераміки на основі рослинних олій, звичайної соди, оцту, нашатирного спирту. Рецепти їх дуже прості, а інгредієнти – завжди доступні, тому приготувати щадний, але ефективний чищення складу в домашніх умовах і використовувати його за прямим призначенням не складе великої праці.

Оливкова олія від стійких плям

Як не дивно, але прислів'я про те, що «клин клином вибивають» тут дуже доречна, адже оливкова олія допомагає відчистити в'їдаються старі плями жиру та нагар на склокерамічної поверхні. Для цього потрібно просто змочити чисту м'яку ганчірочку невеликою кількістю масла і розмістити її на ділянці, потребує додаткової обробки. Через півгодини шар нагоревшего жиру розм'якне і легко відходити від склокерамічного покриття під гострим лезом скребка або меламіновою губкою.

Оливкова олія досвідчені господині застосовують не тільки для екстреної очищення склокераміки, але і для створення на ній захисної плівки від потрапляння жирних і водяних бризок в майбутньому. Для цього слід кілька крапель масла нанести на серветку з мікрофібри, після чого акуратно протерти нею варильну панель. У процесі приготування їжі, якщо бризки жиру і води будуть потрапляти на плиту, їх потрібно просто періодично прати сухим чистим рушником.

Кухонні миючі засоби для видалення забруднень

Якщо ви ставите питанням, чим чистити склокерамічну поверхню плити, а на вашій кухні є миючі засоби для очищення інших кухонних поверхонь, уважно вивчіть їх складу. Якщо в ньому ви не знайдете агресивних компонентів, які можуть нашкодити тендітної склокераміці, сміливо використовуйте їх для догляду за своєю поверхнею. Це можуть бути:

  • жирорастворители;
  • склоочисники;
  • засоби для полірування кахлю;
  • склади для обробки поверхні холодильника тощо

Паста з харчової соди і лимона

Відмити склокерамічну плиту від нагару можна за допомогою саморобної очисній пасти з соди. Це цілком безпечне, але дуже ефективний народний засіб, яке допоможе впоратися навіть з самими старими і складними забрудненнями, при цьому не заподіє ніякої шкоди делікатною варильної панелі зі склокераміки. Для приготування пасти і очищення поверхні:

  1. У неглибокій чистій ємності змішайте пару чайних ложок харчової соди і теплої води так, щоб вийшла в міру густа кашка.
  2. Коли розчин готовий, рівномірно розподіліть його на підгорівших і засохлих плямах, залиште впливати на 10-15 хвилин.
  3. Потім ретельно протріть місця забруднень м'якою губкою, приберіть залишки пасти вологою ганчіркою.
  4. Якщо видалити стійкі плями з першого разу не вийде, нанесіть содовий розчин повторно, але витримайте вже півгодини.
  5. Щоб не дати масі пересохнути, а ще посилити очищуючий ефект, періодично поливайте содову суміш лимонним соком.
  6. В результаті не забудьте добре вимити поверхню чистою водою і протріть насухо.

Столовий оцет від розлучень і жирного нальоту

Звичайний столовий оцет вважається одним з кращих дезінфекторів для примхливої склокерамічної плити і інших кухонних поверхонь. Міститься в ньому кислота розчиняє жирний наліт, допомагає швидко прибрати розводи, що залишилися після активної очищення склокераміки миючими засобами. Щоб отримати ефективний розчин для боротьби з жирним нальотом і розводами, потрібно просто змішати 9% столовий оцет з водою в рівних пропорціях. Для зручності такий рідкий склад краще перелити в пляшку з розпилювачем і використовувати в якості дезинфікуючого спрею.

Нашатирний спирт

Гідроксид амонію (більш відомий під аптечним назвою «нашатирний спирт») – ефективний засіб в боротьбі з плямами від пригорілого молока, бризками солоної води, мильними розводами на склокерамічної плити. Концентрований розчин аміаку допоможе не тільки прибрати складні забруднення, але і зробити поверхню панелі дзеркальною. Для приготування розчину:

  1. У ємність з розпилювачем влийте склянку злегка теплої води.
  2. Додайте 50 мл нашатирю.
  3. Сильно збовтайте.
  4. Нанесіть склад на склокерамічну варильну панель, залиште на 8-10 хвилин.
  5. Відполіруйте плиту чистим рушником або серветкою з мікрофібри.

Відео

ЯК Доглядати ЗА СКЛО - КЕРАМІЧНОЮ ПЛИТОЮ легко і просто без витрати часу.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!