Сухожарова шафа для манікюрних або медичних інструментів - принцип роботи і як користуватися пристроєм

Якщо які-небудь предмети, призначені для безпосереднього контакту з шкірою і кров'ю людей, то їх потрібно знезаражувати, інакше легко передати інфекцію від однієї людини іншій. Багато лікарень вирішують купити сухожарова шафа для стерилізації медичних інструментів, тому що він не вимагає контролю за процесом. Великі камери дозволяють вмістити оптимальна кількість предметів. Є маленькі недорогі шафи для дезінфекції манікюрного приладдя, що робить їх популярними в салонах краси.

Що таке шафа сухожарова

Щоб ефективно і легко простерилізувати медичні приналежності, потрібно використовувати сухожарова стерилізатор, він ще називається повітряним. Завдяки приладу можна зберегти цілісність предметів та їх фізичні властивості. Стерилізація відбувається гарячим повітрям. Такі шафи можуть відрізнятися по таким критеріям, як:

  • тип роботи: автоматичний і напівавтоматичний;
  • тип завантаження: горизонтальна та вертикальна;
  • матеріал;
  • можливість доливання води або відсутність цієї функції;
  • наявність або відсутність у шафи режиму вакуумного сушіння;
  • швидкість нагріву.

Принцип роботи

У стерилізаційного шафи принцип роботи заснований на швидкому циркулювання гарячого повітря. В апараті не використовуються які-небудь додаткові агенти, тільки повітря. Важливо, що він постійно рухається, тому що при простому нагріванні без циркуляції може бути зроблена неякісна обробка. Сухе тепло добре проникає в рельєф на поверхні і всередину предметів, розташованих на металевих решітках всередині камери. Воно заповнює тріщини та заглиблення, що і відбувається ефективне знезараження інструментів.

Великі повітряні стерилізатори використовуються в стоматології, в різних областях медицини, а також в лабораторіях та промисловості. Маленькі шафи набувають приватні стоматологічні та манікюрні кабінети. Кожна модель може відрізнятися по особливостям експлуатації, тому в інструкції буде більш докладно написано про принципи роботи та процесі стерилізації.

Як користуватися

В цілому робота з сухожаровым стерилізатором проста і зручна. Вона складається з наступних дій:

  1. В шафу завантажуються прилади, що вимагають стерилізації.
  2. При включенні сухожарова стерилізатор нагрівається до необхідної температури: стандартно вона дорівнює 160 або 180 градусам Цельсія (допустимі невеликі відхилення), може навіть досягати 260 градусів.
  3. Прилади стерилізують в шафі протягом одного або двох годин в залежності від можливостей апарату і вибраного режиму.
  4. Якщо інструменти зберігають в упаковці, то вони можуть бути використані протягом трьох діб. Якщо без неї, то застосовувати простерилізовані прилади слід відразу ж. В якості упаковки застосовують вологостійку, непроникну папір.

Режими стерилізації

Інструменти, які дозволені до обробки в сушильній шафі, виконуються з скла або металу. У залежності від матеріалу і цілей використання предметів розрізняються режими стерилізації в сухожаровій шафі:

  • метал – 60 хвилин при 180 градусів;
  • скло – 60-120 хвилин при 160-180 градусах;
  • посуд для медичних установ та лабораторій – 150 хвилин при 100-160 градусів;
  • інструменти для манікюру – 30-120 хвилин при 150-250 градусах.

Повітряний стерилізатор

Зараз існує великий вибір сушильних шаф для стерилізації медичного інструменту при високій температурі. Апарати відрізняються за зовнішніми габаритами, об'ємом внутрішньої камери, потужності, максимального температурного режиму і додатковим можливостям. В інтернет-магазині можна купити сухожар по акції з великою знижкою, тому що із-за появи нових моделей на колишні влаштовують розпродаж. У боротьбі за клієнтів деякі магазини у вартість при продажу сухожара включають і доставку шафи (кур'єром, поштою).

ДП-10

Ця модель відрізняється великою кількістю додаткових функцій. Безперечною перевагою є великий об'єм камери, а сучасний дизайн робить її візуально привабливою:

  • Назва: ДП-10.
  • Ціна: 15000 рублів.
  • Характеристики: об'єм камери – 10 л, потужність – 900 Вт, температура: 50-200 градусів С, таймер: 45-150 хвилин, кількість полиць: 2-4 шт.
  • Плюси: автоматичне регулювання, підтримання потрібної температури, цифровий дисплей з усією потрібною інформацією, є пристрій захисту від перегріву (спрацьовує при перевищенні 205 градусів С), сучасний дизайн.
  • Мінуси: висока ціна.

CH 360t

Якщо потрібен невеликий, недорогий сухожарова стерилізатор, то підійде модель CH 360t. Цей апарат нагріває повітря до оптимальної температури, обробляє інструменти протягом 60 хвилин:

  • Назва: CH 360t.
  • Ціна: 3519 грн.
  • Характеристики: об'єм камери – 1,8 л, потужність – 300 Вт, температура – до 220 градусів С, таймер – до 60 хвилин.
  • Плюси: є знімний контейнер для зберігання простерилізованого інструментарію, таймер до 60 хвилин з індикатором, регулятор температури, ціна.
  • Мінуси: незручно діставати контейнер, маленький об'єм камери, немає додаткового захисту, автоматичних режимів.

NV 210

Модель NV 210 – це повітряний стерилізатор економ-класу. Завдяки низькій ціні шафа можуть дозволити собі початківці фахівці з манікюру або невеликі стоматологічні кабінети:

  • Назва: NV 210.
  • Ціна: 2370 грн.
  • Характеристики: об'єм камери – 1,8 л, потужність – 300 Вт, температура – до 200 градусів С, таймер – до 120 хвилин.
  • Плюси: є знімний контейнер з нержавіючої сталі для зберігання інструментів, можна стерилізувати одночасно до 3 комплектів приладів, простий у використанні.
  • Мінуси: не можна використовувати крафт-пакети, маленький об'єм камери, відсутність автоматичних програм.

Sanity Security

Ця модель шафи дорога, елітна, хоча об'єм камери стерилізації маленький. Перевагою порівняно з іншими моделями є швидкість обробки інструментів:

  • Назва: Sanity Security.
  • Ціна: 7593 грн.
  • Характеристики: об'єм камери – 2,5 л, потужність – 400 Вт, температура – до 240 градусів С, таймер: 30-60 хвилин.
  • Плюси: швидко відбувається стерилізація, на панелі управління сухожаровым стерилізатором є таймер, терморегулятор, термометр, індикатори, простий в управлінні.
  • Мінуси: висока ціна, маленький об'єм камери.

Як вибрати сухожарова шафа

Якщо потрібен сухожарова стерилізатор, то до вибору необхідно підходити грунтовно і уважно. Неякісний шафа може призвести до поганої обробки інструментів і ймовірного зараження людей. Якщо потрібно купити сухожарова шафа для манікюру недорого, не обов'язково брати апарат з великою стерилізаційної камерою, краще купити маленький за прийнятну ціну. Основні моменти при виборі сухожарового стерилізатора:

  1. Ємність камери: великі – для медичних установ, лабораторій або великих салонів краси, а маленькі – для роботи на дому.
  2. Технічні характеристики: потужність, температура, час обробки.
  3. Ціна.
  4. Додаткові можливості: подвійний захист від екстрених ситуацій, вбудовані програми, електронна система управління, доступ з комп'ютера і т. д.

Відео

Сухожарова шафа для стерилізації CH-360T

Відгуки

Катерина, 28 роківЗаймаюсь нарощенням і дизайном нігтів, для стерилізації манікюрних інструментів довго використовувала автоклав. Він зламався, я довго вибирала новий сухожарова стерилізатор, зупинилася на повітряній. На думку спеціалістів він ефективніше, якісно обробляє прилади. Купила шафу Sanity, користуюся 3 місяці, задоволена.
Анатолій, 38 роківЯ працював в стоматологічній клініці, вирішив зайнятися приватною практикою. Для початку мені потрібно було купити шафа для дезінфекції інструментів. У клініці був сухожарова стерилізатор, він зручний, практичний і ефективний, тому вирішив придбати апарат такого плану. Зупинився на моделі шафи ДП-10, вона оптимальна за якістю і можливостям.
Анастасія, 56 роківПрацюю головним лікарем в лікарні. У зв'язку з устарением дезінфекційних камер ми вирішили замовити оптом кілька нових апаратів. Зупинилися на сухожарових стерилізаторах. Головним критерієм при виборі моделей був обсяг шаф і температура обробки. Тиждень тому прийшли наші придбання. Все встановили, налагодили, шафи працюють справно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!