Як швидко відновити печінку за допомогою дієти, препаратів і народних засобів

«Людським фільтром» вважається печінка, яка швидко очищає кров, рятуючи її від токсичних і отруйних речовин. Це найбільша залоза організму, яка є непарної, а це означає – незамінна. При її дисфункції прогресують процеси інтоксикації, які стрімко отруюють весь організм. В такій клінічній картині важливо знати, яке має бути відновлення печінки після алкоголю, тривалого прийому лікарських препаратів. Такі методи не завадить задіяти і в якості профілактики, особливо це стосується пацієнтів з групи ризику.

Може печінка відновитися сама

Якщо концентрація токсинів невисока, печінка здатна сама відновлюватися, необхідно виждати час. Важливо розуміти, що сама залоза не може хворіти, оскільки не містять нервових закінчень. Такі у великій концентрації переважають в її оболонці, тому при патологічному зростанні печінки починається здавлювання паренхіми, розвивається гострий напад болю. Так відбувається на ранній стадії алкоголізму, а в ускладнених клінічних картинах, щоб виключити гострий больовий синдром і летальний результат, призначаються офіційні медикаменти і народні засоби.

Якщо мова йде про запійних алкоголіків, у таких випадках печінка вже не відновлюється, а поступово руйнується. Теж саме стосується пацієнтів з групи ризику, наприклад, хворих на цироз, гепатит, ожирінням. Необхідно консервативне лікування, основна мета якої – вивести токсини і відновити очисну, бар'єрну функцію ураженого внутрішнього органу.

Скільки відновлюється

Регенерація печінки людини проходить без медикаментозного участі протягом декількох місяців, але цей природний процес можна помітно прискорити, якщо додатково приймати ферменти, натуральні антиоксиданти з продуктів харчування. Виводити шкідливі елементи в невисокій концентрації печінка здатна поодинці, при цьому пацієнт може навіть не здогадуватися про такий непомітною чищенні. Головне правило – відмовитися від алкоголю і інших шкідливих звичок, виключити бездумний прийом лікарських засобів.

Якщо цей внутрішній орган є «слабким місцем» всього організму, процес його відновлення тривалий і не завжди успішний. Щоб його прискорити, лікар після детальної діагностики призначає прийом гепатопротекторів, полівітамінних комплексів повним курсом. Тільки в цьому випадку можна забезпечити стійку позитивну динаміку, інакше проблема зі здоров'ям буде тільки прогресувати.

Як відновити печінку

Щоб вирішити настільки неприємну проблему зі здоров'ям, необхідний комплексний підхід, який в обов'язковому порядку включає правильне харчування і лікувальну дієту, повний відмова від шкідливих звичок, залучення офіційних і альтернативних методів. Щоб забезпечити стійку позитивну динаміку в домашніх умовах, потрібно:

  1. При отруєнні алкоголем і не тільки клітини паренхіми починають стрімко відмирати. Щоб зупинити цей процес, насамперед потрібно швидко припинити вплив провокуючого фактора.
  2. Заборонено пити спиртні напої, належить повністю відмовитися від впливу на організм наркотичних елементів. Після цього пройде 1 – 2 місяці здорового способу життя, і колись хворий орган швидко піде на поправку.
  3. Важливо контролювати повсякденне харчування, виключивши з нього жирну, смажену, копчену і гостру їжу, вживання консервантів і напівфабрикатів. Такі харчові інгредієнти лише обтяжують роботу цієї великої залози, сприяє інтенсивності і тривалості рецидиву.
  4. Якщо активні компоненти обраного ліки не діють, необхідно швидко змінити схему інтенсивної терапії або доповнити її представниками інших фармакологічних груп. Наприклад, гепатопротектори бажано комбінувати з флавоноїдами, тіоктової кислоти, метіоніном.
  5. Для нейтралізації небезпечних речовин потрібен додатковий прийом гепатопротекторів, ферментних засобів, полівітамінних комплексів повним курсом. Обов'язкова присутність в добовому меню натуральних антиоксидантів у вигляді зеленого чаю, лікувальних відварів.

Таблетки після алкоголю

Це найзручніша форма випуску, оскільки використовувати її за призначенням можна швидко і в будь-якій обстановці, головне – запити разову дозу водою. Щоб відновити орган, необхідно приймати таблетки, які відносяться до фармакологічної групи гепатопротекторів. Такі стимулюють клітини і сприяють відновленню їх структури, нормалізують функції, захищають гепатоцити від впливу токсичних речовин. Як варіант, допомагають швидко відновити печінку такі медикаменти, як Лів 52, Гептрал, Карсил, Есенціале Форте, Фосфоглив та ін.

Нижче представлені найбільш ефективні фармакологічні позиції з коротким описом:

  1. Ессенціале Форте. Цей гомеопатичний препарат випускається у формі капсул для прийому всередину. Активні компоненти – есенціальні фосфоліпіди відновлюють клітини, нормалізують метаболізм ліпідів і білків, що гальмують процес заміщення гепатоцитів сполучною тканиною. Препарат рекомендований при необхідності відновити паренхіму під впливом провокуючих факторів. Протипоказання обмежуються індивідуальною непереносимістю активних компонентів, побічні ефекти відсутні. Головна перевага – висока ефективність.
  2. Гептрал. Препарат має гепатопротектівное властивостями, випускається у формі таблеток. Активний компонент – адеметионин, який демонструє детоксикаційні, нейропротекторну, антиоксидантні, регенеруючі і антифиброзирующие властивості. Доречно таке призначення при гепатитах, жирової дегенерації, інтоксикації і приєднання вторинної інфекції. Серед недоліків лікування вікові обмеження, побічні явища, вплив на керування транспортним засобом. Переваги – це доступна ціна та висока ефективність консервативної терапії.
  3. Гепабене. Це рослинний препарат з плодів розторопші в натуральному складі. Активний компонент впливає на мембрани уражених гепатоцитів, забезпечує безперешкодний відтік жовчі при дискінезіях жовчовивідних шляхів, після видалення жовчного міхура. Серед переваг лікування – відсутність протипоказань і побічних явищ, можливість прийому при вагітності. Недоліки повністю відсутні за винятком індивідуальної непереносимості діючих речовин ліки.
  4. Карсил. Цей рослинний препарат на основі цілющих плодів розторопші випускається виключно у формі таблеток, вкритих щільною оболонкою. Приймати ліки належить всередину, не розжовувати, рясно запивати водою. Доречно таке фармакологічна призначення при будь-яких ураженнях органу, в якості надійної профілактики після чергового запою. Серед головних переваг – швидке дію, тривалий лікувальний ефект, доступна ціна. Недоліком терапії може стати ризик появи побічних явищ. Випадки передозування повністю виключені.

Вітаміни

Корисними для хворого органу є ацетилсаліцилова і нікотинова кислота, ретинол, які здатні відновлювати уражені клітини печінки. Крім того, необхідні, калій, магній, залізо та інші корисні для здоров'я мікроелементи. Вітамін А, С і В3 містяться в багатьох полівітамінних комплексах, але найбільш затребувані для «людського фільтра» представлені нижче:

  1. Берлітіон. Такий полівітамінний комплекс здатний швидко очищати «фільтр» і нормалізувати його роботу. Випускається у формі капсул, які потрібно приймати всередину по 1 шт. за добу. Переваг багато, а головний недолік – гіперчутливість на окремі компоненти, висока ціна.
  2. Компливит. Ще одні ефективні вітаміни у формі капсул, які належить приймати повним курсом 30 днів. Таким загальнодоступним способом можна не тільки зміцнювати паренхіму і відновити її після патологічного зміни, але і швидко відновити ослаблений імунітет.
  3. Вітрум. Це аналог вищеописаних медикаментів, який має ідентичну форму випуску і принцип дії в організмі. Пити таблетки потрібно щодня, запивати достатньою кількістю води. Лікування важливо не припиняти, а після першого курсу і нетривалої перерви знову його повторити на таких же умовах.

Дієта

Щоб забезпечити продуктивне відновлення клітин печінки, одного харчування не вистачає, важливо вдатися до допомоги офіційної та альтернативної медицини. Але дієта є основою, оскільки допомагає врегулювати концентрацію гормонів в крові, знизити навантаження на уражену залозу, прискорити процес регенерації паренхіми, позбавити від больового синдрому, подовжити період ремісії основного захворювання. Ось головні рекомендації фахівців:

  1. Важливо швидко скоротити споживання солі і спецій, вибирати для себе прісні страви з мінімальною кількістю різних добавок, необхідних для зміни смаку.
  2. Алкоголь, міцний чай і кава, газовані напої знаходяться під суворою забороною, оскільки сприяють виробленню етанолу та інших отруйних для організму речовин.
  3. Жирні, копчені, солоні, гострі страви не відповідають лікувальній дієті, не здатні відновити печінку, а помітно посилити переважну клінічну картину.
  4. В якості пиття бажано вибирати лікувальні відвари на основі кореня розторопші, зелений чай, як природний антиоксидант.
  5. Необхідно дотримувати режим, їсти мало, але за 5 – 6 разів за добу. А ось на ніч шлунок краще не перевантажувати, обмежитися чашкою зеленого чаю.
  6. Важливо не переїдати, контролювати масу тіла і всіляко уникати ожиріння. Час від часу не зайвими будуть так звані «розвантажувальні дні».

Продукти

Люди з хворою залозою постійно сидять на лікувальній дієті, радикально змінюють звичний раціон. Це необхідно, щоб продовжити період ремісії і більше не здаватися головним питанням, як швидко відновити печінку в домашній обстановці. Нижче представлені дозволені продукти харчування, щоб відновити «людський фільтр»:

  • яблука, грейпфрути, авокадо;
  • волоські горіхи;
  • гарбуз, редька;
  • знежирена молочна продукція;
  • крупи у вигляді пісних каш;
  • мед замість цукру;
  • знежирені сорти м'яса і риби;
  • курка без шкірки;
  • зелень в якості натуральних антиоксидантів;
  • яйця в обмеженій кількості;
  • свіжі овочі (капуста, морква, часник, буряк);
  • ламінарія (водорості);
  • всі види цитрусових;
  • оливкова і гірчичне масло;
  • куркума в якості спецій.

Оптимальний метод обробки продуктів харчування – варіння, обробка на пару або гасіння, при яких готові блюда зберігають свої корисні властивості в максимальному обсязі. До того ж, важливо контролювати споживання рідини, уникати вкрай небажаних процесів зневоднення організму. Під забороною залишаються такі продукти харчування:

  • жирна молочна продукція;
  • жирне м'ясо, баранина;
  • гриби;
  • сало;
  • вершкове масло;
  • сири жирних сортів;
  • копченості;
  • морозиво;
  • шоколад;
  • цукерки;
  • газовані напої;
  • кислі фруктові соки;
  • алкоголь;
  • консерви;
  • свіжий житній хліб.

Відновлення печінки народними засобами

Не всі пацієнти готові приймати аптечні ліки для печінки після алкоголю, багато більше довіряють методів альтернативної медицини. Народні засоби не менш ефективні на практиці, головне – змішувати інгредієнти в потрібних пропорціях, не порушувати вказані добові дози, дотримуватися режиму лікування. В даному питанні теж потрібен контроль спеціаліста, оскільки не виключені протипоказання, побічні явища. Ось про які альтернативні методи йде мова:

  • лікувальне харчування, щоб швидко відновити вражений внутрішній орган;
  • фітотерапія з цілющими травами для регенерації паренхіми.

Дуже важлива своєчасна профілактика печінки від алкоголю, тому методи народного лікування часто використовують для запобігання неприємного рецидиву, особливо якщо мова йде про людину, яка періодично зловживає спиртними напоями або йде в запій. При порушеннях печінки народні засоби швидко стають допоміжним лікуванням, прискорюють природний процес одужання пацієнта.

Трави

Щоб проблема із здоров'ям була вирішена, рекомендується готувати народні засоби на основі розторопші. Це цінний інгредієнт, в якому міститься силімарин, що бере участь в регенерації печінки та її захист. Такий натуральний антиоксидант чинить системну дію в організмі, сприяє очищенню печінки від широкого спектру токсичних речовин. Ось ефективні рецепти, як відновити печінку в домашній обстановці:

  1. Необхідно подрібнити насіння розторопші, які належить приймати по 1 ч. л. за чверть години перед їжею двічі за добу. Лікуватися таким способом належить протягом місяця, після потрібно зробити двотижневу перерву.
  2. Потрібно 1 ст. л. мелених насіння розторопші залити 1 ст. кефіру, ретельно перемішати і настояти. Приймати складу в ранкові години замість сніданку, додатково можна випити зелений чай. Лікуватися таким способом потрібно 2 рази в рік.
  3. Необхідно 10 г подрібненої рослини залити 250 мл окропу, після настоювати протягом 15 хвилин, процідити. Приймати відвар у теплому вигляді внутрішньо замість чаю можна додати мед, перцеву м'яту або лимон для отримання приємного смаку.

Щоб остаточно не пошкодити і не порушити роботу цього важливого органу, можна використовувати і інші рецепти, які лікують не тільки печінку, але і сприяють продуктивному відновлення підшлункової залози. Нижче представлені найбільш доступні і водночас ефективні рецепти здоров'я:

  1. Належить 25 г кореня цикорію змішати з такою ж кількістю польового хвоща, деревію і звіробою. 2 ст. л. готового збору залити 1 ст. окропу, настояти, процідити. Приймати народні ліки внутрішньо у теплому вигляді – вранці і ввечері протягом 2 – 3 тижнів без перерви.
  2. Можна швидко приготувати відвар із чебрецю або звіробою, які здатні відновити печінку і підшлункову залозу. Необхідно 1 ст. л. висушеного сировини запарити 1 ст. окропу, настояти, процідити і приймати замість чаю в теплому вигляді. За бажанням можна додати мед, лимон.
  3. Необхідно подрібнити золототисячник, після чого 1 ст. л. попередньо подрібненої сировини залити 0,5 л води, прокип'ятити і настояти чверть години. Приймати відвар всередину по третині склянки перед кожним прийомом їжі, обов'язково натщесерце. Курс інтенсивної терапії триває до 2 – 3 тижнів без перерви.

Такі народні засоби часто використовують при хронічних захворюваннях печінки, щоб скоротити тривалість гострої стадії, подовжити період ремісії. Основне протипоказання – підвищена чутливість організму до рослинних компонентів, яка виражається місцевими, алергічними реакціями. Щоб повернути бар'єрну функцію печінки, в обов'язковому порядку потрібно приймати гепатопротектори, фосфоліпіди і тиоктовую кислоту.

Як підтримати печінку після алкоголю

Щоб швидко гальмувати процеси синтезу колагену в тканині печінки, необхідно залучати одночасно офіційні та альтернативні методи лікування, але після попереднього погодження з фахівцем. В іншому випадку можна лише погіршити свій стан. Ось ефективні методи, які можна приготувати і активно задіяти в домашніх умовах:

  1. Необхідно 60 г порошку магнезії залити 250 мл теплої води, додати 40 мл лимонного соку. Вживати готовий напій належить за 140-160 мл двічі за добу протягом 2 – 3 тижнів. Це ефективна чищення печінки, актуальна після тривалого запою, прийому медичних препаратів.
  2. Ранок бажано починати з 30 мл оливкової олії, яке потрібно випивати за півгодини до сніданку. Бажано використовувати натуральний продукт, виготовлений за технологією холодного віджимання, можна додати 10 мл лимонного або грейпфрутового соку. Курс інтенсивної терапії становить 3 тижні, повторювати його рекомендується 2 – 3 рази на рік.
  3. По 10 г плодів фенхелю і кмину потрібно з'єднати з 20 г крушини, печеної м'яти, золототисячника і деревію. Потім 1 ст. л. складу треба залити 1 ст. окропу, настояти і процідити. Потім залишається тільки випити відвар протягом дня. Таку процедуру рекомендується проводити щодня протягом 2 – 3 тижнів.

Щоб відновити печінку, рекомендується щодня випивати буряковий сік або сироп, але бажано в свежеприготовленном вигляді. Якщо у кого-то такий харчовий інгредієнт викликає приступ блювоти, його можна замінити на моркву або гарбуз. При появі алергічної реакції по тілу, подальше лікування потрібно припинити, підібрати інше, гіпоалергенний засіб для відновлення ураженої печінки.

Відео

ЕКСТРЕНА ЧИЩЕННЯ ПЕЧІНКИ ЗА 2 ДНІ В ДОМАШНІХ УМОВАХ!!!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!