Кухонна машина: рейтинг кращих універсальних комбайнів

На кухні влаштувалися і прижилися численні електричні «помічники». Користувачі оцінили зручність універсальної машини, яка об'єднала в собі роботу відразу декількох приладів і допомагає економити сили, час, гроші.

Що таке кухонна машина

Серед багатофункціональних кухонних приладів добре відомий побутової кухонний комбайн. Стосовно до кухні, назви машина і комбайн часто ототожнюють. Машина відрізняється більшою потужністю, об'ємом чаші і габаритами. За функціями вони практично не відрізняються один від одного. Кухонний процесор – універсальне назва цих приладів. За допомогою нього можна подрібнювати, шаткувати, перемелювати, збивати, місити, вичавлювати. При цьому пристрій має компактні розміри.

Універсальна кухонна машина

Функції м'ясорубки, міксера, шинкування, міксера, блендера і інших приладів поєднують універсальні кухонні машини. Їх призначення - оптимізація часу і простору. Існують дві категорії цих приладів: машини для підприємств харчування та побутові машини. Ємність чаші домашньої машини від 1,5 л до 6,7 л. Конструкційно прилади обох категорій оснащені єдиним приводом і змінними насадками.

Кухонні машини для будинку

Домашній комбайн або домашня кухонна машина – мрія багатьох господинь. Вартість приладу безпосередньо залежить від кількості функцій. Вивчивши комплектуючі, можна купити недорогий комбайн з перспективою розширення функціональності за рахунок придбання додаткових насадок. Майбутнім користувачам насамперед потрібно визначити необхідність використання комбайна в побуті.

Функціональність пов'язана з потужністю приладу. Якщо він купується тільки для шинкування овочів, приготування соку, то 0,5 кВт - оптимальна потужність. При необхідності функції м'ясорубки, потужність повинна бути не менше 1 кВт. Важливим чинником є кількість швидкостей: їх може бути від 4 до 14. Кулінарні пристрасті і технологія приготування страв підкажуть вибір потрібної кількості швидкостей.

З насадками

Найсмачніші макаронні вироби готуються вручну. Немає сенсу купувати окремий прилад для їх приготування. Комбайн для кухні з насадкою для пасти - відмінна альтернатива дорогим стаціонарних приладів, вона більш компактна і виконує ті ж функції. Насадка допомагає приготувати близько 14 видів макаронних виробів, допоможе нарізати вироби з тіста з метою прикраси солодкої випічки.

Ця та інші насадки процесора для кухні дозволяють значно розширити його функціональність. В залежності від моделі вони можуть входити у комплект, їх можна придбати додатково по мірі необхідності. Наприклад, насадка для тіста може знадобитися не відразу, її придбання можна передбачити на перспективу, щоб виробляти заміс тіста швидко і якісно.

Здорове харчування передбачає вживання великої кількості овочів і фруктів. Овочерізка, мультирезка допоможуть швидко подрібнити продукти. Ці пристосування застосовуються для нарізки соломкою, скибочками. До набору входить диск для нарізання кубиками. Ножі і терки виготовлені з нержавіючої сталі, тому в процесі різання в овочах і фруктах зберігаються вітаміни.

Машини-міксери

Застосування міксера не обмежується тільки змішуванням продуктів. Пишне бісквітне, млинцеве тісто, повітряний крем для тортів, ягідне і вершкові суфле, домашній зефір, морозиво – всі ці ласощі готують, змішуючи і збиваючи продукти. Для цих цілей не завжди підходить блендер, міксер для кухні набагато ефективніше впорається з цим завданням.

Багатофункціональний кухонний комбайн оснащений чашею, насадкою для збивання, емульсійної насадкою. При виборі процесора варто звернути увагу на висоту чаші. Це важлива характеристика, при збиванні обсяг будь-якої суміші збільшується, при перемішуванні рідких продуктів суміш не повинна розбризкуватися. Сім'ї з 4-6 осіб знадобиться чаша з об'ємом 3-3,5 літра. Чаша може бути виготовлена з пластику, скла, нержавіючої сталі.

C м'ясорубкою

Кращий комбайн для кухні повинна допомагати готувати улюблені страви, відповідати кулінарним уподобанням господарів. В кухонних процесорах рідко поєднуються функції приготування соку і фаршу. Набагато частіше затребувана мясорубка для кухонних машини. Фарш з м'яса використовується для приготування різноманітних страв, він затребуваний в приготуванні страв дієтичного і дитячого харчування. Всіма улюблені домашні котлети, голубці, тефтелі, пельмені готуються з використанням фаршу.

Визначальні параметри для вибору приладу з м'ясорубкою:

  • потужність (не менше 1 кВт);
  • універсальний ніж;
  • чаша із нержавіючої сталі;
  • прогумовані ніжки;
  • тиха робота.

C підігрівом чаші

Яскравим нововведенням став комбайн для кухні з підігрівом. Машина не тільки змішує, збиває продукти, індукційний нагрівальний елемент створює потрібну температуру для їх приготування. Комбайни з підігрівом чаші вже завоювали лідируючі позиції в топах продажів. Індукційна поверхня економить місце, час, посуд. Вона забезпечує потрібний режим приготування з точністю до 2° С, в режимі нагріву передбачена функція перемішування продуктів.

Насадки до кухонних машині

Кількість насадок визначає функціональність приладу і його вартість. Підбирати їх потрібно залежно від кулінарних уподобань. У стандартний набір насадок входять:

  • диск-терка;
  • млинок для прянощів;
  • соковитискач для цитрусових;
  • насадка для картоплі фрі;
  • насадка для нарізки скибочками;
  • насадка для замісу тіста;
  • прес для ягід.

Що робить кухонна машина

При замовленні або купівлі приладу потрібно з'ясувати, що входить в кухонний комбайн. Нарізка овочів, свіжий сік, змелена кава – це лише деякі його функції. Один прилад допомагає швидко приготувати домашнє застілля, переробити овочі для зимових заготовок, з ним легко слідувати принципам здорового харчування. За допомогою кухонного процесора:

  • легко збити крем, вершки, білки;
  • приготувати фарш;
  • нашаткувати овочі для салату, рагу, запікання, тушкування;
  • нарізати сир, м'ясні продукти;
  • зробити фреш, фруктові коктейлі;
  • приготувати соус;
  • замісити тісто.

Як вибрати кухонну машину для дому

Ринок побутової техніки представлений численними кухонними процесорами, кожен з яких затребуваний покупцями. Тому вибір кухонної машини індивідуальний. Перш ніж зробити це важливе придбання потрібно варто ретельно проаналізувати технічні характеристики моделей, їх функціональність, відгуки покупців, фото та іншу важливу інформацію.

Виробник

Огляд інформації показує, що топові моделі кухонних комбайнів належать світовим фірм Bosch, Braun, Kenwood, Philips. Розробники цих компаній постійно вдосконалюють техніку для кухні, розширюють функціональність машин. Японська SUPRA, французька Moulinex, Tefal, німецька Krups не поступаються за якістю товарів для кухні. Варті уваги покупців турецький виробник Sinbo, американський KitchenAid.

Дуже популярна на ринку техніки для кухні російська торгова марка VITEK. Багатофункціональні кухонні процесори за доступними цінами пропонують вітчизняні виробники Элекма, Енергія КП, торгова марка компанії Фокстрот Le Chef. Вітчизняні виробники займають гідне місце на ринку кухонної побутової техніки.

Тип

Кухонні комбайни частіше асоціюються з громіздкими приладами, але багато сучасні моделі ергономічні, компактні, зручні. Всі моделі можна умовно розділити на три типи: подрібнювачі, традиційні та універсальні. У топі продажів серед моделей подрібнювачів SUPRA CHS-1080, Kenwood КН 180А. Топовими моделями традиційних комбайнів є Braun FX 3030, Philips HR7605. Серед універсальних машин лідирують Bosch МUM 4855, Philips HR 7768.

Матеріал корпусу

Пластик високої якості і нержавіюча сталь – матеріали, які застосовуються для виготовлення корпусу кухонних процесорів. Більш затребувані моделі з пластиковим корпусом. Він легше миється, доступнішим за ціною. Моделі з корпусом з нержавіючої сталі довговічніше, надійніше, але мають значну вагу і дорожче. Насадки для приготування соків і пюре краще вибирати пластикові, терки і ножі для шинкування овочів – з якісної нержавіючої сталі, щоб зберегти вітаміни. Ножі для м'яса повинні бути металеві і добре заточуватися.

Матеріал чаші

Чаша комбайна виготовляється з скла, пластику, нержавіючої сталі. Важливими функціональними характеристиками є міцність і термічна стійкість. Варто віддати перевагу чашах скляним і сталевим. Вони легко миються, не вбирають запахи, не взаємодіють з продуктами. У скляної чаші видно процес змішування, подрібнення продуктів, її можна ставити на гарячу плиту, духовку і готувати в ній підготовлені продукти.

Кількість швидкостей

Невеликі моделі кухонних процесорів припускають дві швидкості – для переробки м'яких та твердих продуктів. Більш дорогі, багатофункціональні моделі мають 12 швидкісних режимів. Багатошвидкісні моделі мають ступінчастий перемикач регулювання швидкості, комбайн може мати плавне регулювання. Для переробки кожного виду продукту вибирається оптимальна швидкість.

Ємність чаші

Чаші відрізняються за обсягом, у компактних моделей він не перевищує 2,5 літрів, багатофункціональні комбайни комплектуються чашами від 2,5 літрів і більше. Існують моделі, укомплектовані чашами з різних матеріалів. Пластикова чаша входить в комплектацію комбайнів відносно недорогих. Вибираючи обсяг чаші, обов'язково потрібно врахувати кількість продуктів, яку планується переробляти, кількість членів сім'ї.

Потужність

Розкид потужності двигуна від 200 до 1000 Вт, самі останні моделі мають потужність від 1200 Вт. Для ефективної роботи кухонного процесора важлива не стільки потужність, скільки її співвідношення з об'ємом чаші. Для чаші 1,5 л потужність 250-300 Вт достатня, об'єм 2 л – не менше 350 Вт, для 3,5 л, 750 Вт і більше. Правильне співвідношення потужності двигуна та обсягу чаші забезпечить довговічність кухонного приладу.

Максимальна швидкість обертання

Двигун кухонного комбайна здатний забезпечити швидкість 12-15 тисяч обертів за хвилину. Прості моделі працюють на одній швидкості, більш досконалі – мають спеціальний перемикач для регулювання швидкості в залежності від виду продуктів та технології приготування страв. До додатковим характеристикам відноситься робота в режимі «Пульс», «Короткострокове прискорення роботи двигуна».

Захист від перевантажень

Дуже важливо при виборі моделі кухонного комбайна звернути увагу на наявність запобіжника для захисту від перевантажень двигуна, його перегріву. В ході переробки великої кількості продуктів, при тривалому включення, при використанні високошвидкісного режиму навіть самий потужний двигун перегрівається, що може призвести до виходу його з ладу. Тому наявність додаткового захисту обов'язково.

Рейтинг кухонних машин

При величезному виборі моделей визначити, яка кухонна машина краще, непросто. Почати варто з перегляду фото моделей, відгуків і власних уподобань.

Цієї моделі належить першість у рейтингу.

Назва: Bosch МСМ 62020

Коротка характеристика: потужний багатофункціональний комбайн (1000 Вт), об'єм 3,9 л, блендер в наявності, плавне регулювання швидкості.

Ціна: 7262 рубля.

Плюси: прес для цитрусових, 7 спеціальних насадок, для великої кількості продуктів, відсік для мережевого шнура, місце для зберігання насадок.

Мінуси: немає.

Для шанувальників свіжих соків, коктейлів, картоплі фрі.

Назва: Braun FX 3030

Коротка характеристика: потужний комбайн (800 Вт), об'єм 2 л, всього 8 насадок: для шинкування продуктів, для замісу тіста, універсальний ніж.

Ціна: 11030 руб.

Плюси: універсальна соковижималка, пластиковий подрібнювач, глибина чаші.

Мінуси: пластиковий корпус, ширина приладу.

Для любителів виробів з тіста варто купити цю модель.

Назва: Kenwood KMC 57008

Коротка характеристика: потужний комбайн (1000 Вт), об'єм 4,6 л, 7 швидкостей для замішування і збивання, наявність блендера.

Ціна: 71890 руб.

Плюси: чаша з нержавіючої сталі, чаша блендера скляна, захист від перевантаження.

Мінуси: висока вартість.

Послідовники раціонального харчування високо оцінять функціональність цієї моделі.

Назва: Bosch 4406

Коротка характеристика: потужність 500 Вт, об'єм 3,9 л, 4 швидкості, наявність м'ясорубки, 7 насадок.

Ціна: 5668 руб.

Плюси: насадка для тіста, терка, шинковка соломкою.

Мінуси: пластиковий корпус, невелика потужність.

Компактна модель популярна модель подрібнювача.

Назва: Philips HR2505/90

Коротка характеристика: потужність 500 Вт, об'єм 1,1 л, 2 насадки терки).

Ціна: 2850 руб.

Плюси: автоматичний вибір швидкості, компактні розміри.

Мінуси: пластиковий корпус.

Відео

Кухонна Машина KENWOOD COOKING CHEF KM094 ✧ Огляд

Відгуки

Марина, 37 роківРизикнули замовити кухонний комбайн Кенвуд в інтернет - магазині, там же оформили доставку. Подивилися про роботу цієї машини просто вражаюче відео. Це диво допомагає мені швидко готувати для моєї великої родини обід з трьох страв, іншого помічника навіть не уявляю.
Ольга, 48 роківПроглянула в каталогах фото комбайнів Тефаль. Мріяла купити багатофункціональний вбудований кухонний прилад за оптимальною вартістю, таку можливість отримала в торговому центрі Ельдорадо. З новим кухонним помічником для мене переробка продуктів для зимових заготовок в задоволення.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!