Рекламація - що це. Зразок акту-претензії постачальнику і порядок розгляду рекламації

У спірні моменти використовується письмовий діалог – з конкурентами або майбутніми партнерами. Якщо з'являються претензії або складності, доводиться проявляти неабиякі інтелектуальні здібності, красномовність, знання ділових фраз і зворотів. Дізнайтеся, як показати компетентність у загальних питаннях. Застосуйте це в роботі, складаючи рекламацію.

Що таке рекламація

Цей незрозумілий термін може зустрітися у всіх сферах життя, при цьому він має не зовсім приємне для адресата значення. Рекламація пов'язана з порушеннями угоди, яка була укладена в усній або письмовій формі між опонентами. Висувається категорична вимога, адресоване боржнику з докладним описом порушень його зобов'язань перед постраждалою стороною. Вивчіть, що являє собою рекламація – що це таке, юристи підкажуть або просто освічені люди. Частіше це лист-претензія, необхідне при проведенні досудового розгляду.

Якщо за допомогою рекламації, адресованій боржника, проблема не буде вирішена, лист-претензія стає офіційним документом, який позивач надає в ході вже судового розгляду. Це свого роду доказ, що була здійснена спроба залагодити суперечку без залучення правоохоронних органів (арбітраж, прокуратура, ОВС, служби безпеки, митного контролю). Для кожної сфери діяльності термін «рекламація» набуває більш уточнююче визначення.

Коли складається лист-рекламацію

В юридичній сфері поняття «рекламація» виникає час від часу, коли людина вирішує озвучити свою скаргу, невдоволення, внести ясність і добитися справедливості. Претензія складається на окремому бланку за встановленим правовими актами зразком, передається особисто в руки або доставляється рекомендованим листом на поштове відділення адресата. Відправляється рекламація у випадках:

  • низької якості продукції;
  • надання неякісних послуг;
  • порушення терміну поставки товару;
  • затримки оплати;
  • зриву роботи виробництва, порушенні графіка;
  • вимог щодо відшкодування збитків.

Як складається лист-претензія

Акт рекламації про несправності необхідно скласти на окремому бланку, причому важливо не тільки оголосити суть своєї претензії, але і висунути опоненту ряд вимог для усунення конфліктної ситуації. При оформленні протесту або заперечення дотримуються плану. Треба:

  1. Вказати порядковий номер і дату документа складається.
  2. Вказати повні дані людини, від якого виходить рекламація (це може бути назва організації).
  3. Написати назву документа, як у наданому зразку.
  4. Обґрунтувати своє невдоволення, тобто докласти накладні, чеки, реквізити договору, акти здачі або прийому товару, договори, квитанції.
  5. Описати характеристики неякісного товару або послуг, які були надані адресатом.
  6. Викласти суть проблеми, тобто у вільній формі описати своє несхвалення, наприклад, товар віднести до категорії «шлюб».
  7. Надати докази недоліків досконалої операції, факти про заподіяний збиток (майну, здоров'ю).
  8. Записати свої вимоги для мирного врегулювання виниклої проблеми в товарно-ринкових відносинах.
  9. Описати документи, які надані в якості доказів обґрунтованості претензії.

Після заповнення рекламації важливо уточнити, що підготувати потрібно відразу два екземпляри, які не будуть відрізнятися. Якщо передавати документ особисто, важливо, щоб адресат поставив штамп про одержання на примірнику незадоволеного особи. Якщо ж вирішено скористатися послугами поштового відділення, то при відправлення рекомендованого листа потрібно доплатити за отримання звіту про доставку кореспонденції адресату.

Як обробляти рекламаційне лист

Якщо при порушенні договору отримана рекламація, треба правильно відреагувати на заказний лист. Якщо постачальник повністю визнає неправоту, необхідно поставити підпис, що підтверджує отримання документа та приступити до виконання вимог покупця. Якщо усунути неякісний товар або послугу, відшкодувати моральний і матеріальний збиток, клієнт буде задоволений, а конфлікт – повністю вичерпаний. Заявою не буде дано хід, а до судових розглядів справа не дійде.

Якщо постачальник категорично не згоден з рекламацією клієнта, то може навіть не розписуватися, що отримав її. Усна заява, без свідків, не має юридичної сили, а рекомендований лист із заявою вже через місяць буде повернуто відправнику. Пред'являти претензію належить вже в судовому порядку. Рішення держструктури буде підлягати виконанню в обов'язковому порядку.

Що таке рекламаційний акт

Це офіційний документ від клієнта про неякісне надання товарів і послуг, який викладено в діловому стилі, в письмовій формі, має вхідний номер та юридичну силу. Рекламаційний акт містить перелік документів, які підтверджують об'єктивність пред'явленої претензії по роботі, щодо отриманого товару або наданих послуг.

Відео: як правильно написати претензійний лист

Як правильно написати претензію

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!