Як вивести пляму від чаю в домашніх умовах за допомогою побутової хімії або народних засобів

У чаї міститься дубильна речовина танін, з-за нього чайні сліди так міцно проникають в тканину і їх важко вивести. Добре, коли є можливість відразу запрати річ, але якщо забруднення застаріле, зверніть увагу на найбільш дієві способи відіпрати чайні плями.

Виведення свіжих чайних плям

Якщо забруднення свіже, очистити його легко:

  • Зі слідами від зеленого чаю впорається звичайна вода: потрібно відразу намочити річ і ретельно потерти забруднене місце.
  • Сліди від чорного чаю вивести трохи складніше, потрібно господарське мило або Антипятин. Забруднення слід потерти милом, залишити на 5-10 хвилин для впливу і змити теплою водою. При необхідності повторити, збільшуючи час впливу мила.
  • Сліди від чаю можна видалити за допомогою спирту. Він не дасть барвним речовинам міцно въесться в тканину. Треба змочити ватний диск і ретельно потерти пляму, після запустити річ у прання.

Побутова хімія

Методи з використанням побутової хімії видаляють навіть застарілі плями. Важливо знати, як позбутися від забруднення за допомогою хімії, не пошкодивши волокна і колір тканини.

  • Плямовивідник. Можна додати в якості підсилювача до прального порошку або нанести на забруднення для замочування. Різноманіття вибору дозволяє підібрати засіб по бюджету, типу тканини і кольору.
  • Чистячі засоби. Коли потрібно вивести пляму екстрено, варто скористатися засобами для чищення сантехніки або миття посуду. Лідируючу позицію займає Доместос, який справляється з брудом за хвилини, тільки протестуйте його на непомітній ділянці виробу.
  • Мило. Метод, заснований на одному принципі: затерти місце забруднення, речі дати полежати, а потім випрати. Господарське мило, Антипятин або Вухатий нянь впораються з проблемою будь-якої тканини.
  • Відбілювач. Є засоби для білих тканин і для кольорових. Відбілювачі можна замінити хлоркою або білизною, якщо треба відіпрати чай з білих речей.

Народні засоби

Методи, що допомагали нашим мамам і бабусям справлятися з забрудненнями на тканинах, актуальні і зараз. По ефективності впливу вони не поступаються магазинним засобам, а часом і перевершують їх:

ІнгредієнтиСпосіб приготуванняСпосіб застосування
Гліцерин – 1.5 столові ложки, нашатирний спирт – 1/3 чайної ложки.Рідини ретельно змішати, уникаючи попадання на шкіру.

На тканину нанести губкою, акуратно втерти, потім попрати в машинці.

Тетраборат натрію – 1 чайна ложка, сік лимона – 2 столових ложки, сіль – 1 чайна ложка.Тетраборат розвести з водою до розчинення. В іншому посуді змішати сік і сіль до утворення кашки.Обробка проводиться по черзі: спочатку розчином тетраборату, потім кашкою, поки забруднення не зникне повністю. Потім річ ретельно випрати.
Перекис водню.Дуже простий метод для делікатних матеріалів і свіжих забруднень. Рясно змочити забруднення перекисом, при необхідності із зусиллям потерти. Випрати зручним способом.
Сіль – ½ чайної ложки, гліцерин – 1,5 столові ложки.Компоненти перемішуються до стану густої пасти.На чайне пляма покласти отриману пасту, почекати 30-40 хвилин і випрати будь-яким способом.
Порошок щавлевої кислоти – 1,5 чайні ложки, вода – 2 столові ложки.Змішати до густої консистенції.Агресивний метод для старих плям. Нанести засіб на пляму, залишити впливати протягом 40-50 хвилин. Після дуже ретельно випрати.
Лимонна кислота у кристалах – 2 чайні ложки, розчин бури – 1 столова ложка, оцет 9% – 3 чайні ложки.Перемішати до однорідності, уникаючи контакту з шкірою.Отриману масу нанести на забруднену ділянку, залишити на 15-20 хвилин, потім попрати в машинці.
 

Домашні засоби для різних тканин

По-справжньому ефективне видалення слідів від чаю передбачає використання коштів відповідно до типу тканини. Такі рекомендації повинні дотримуватися не тільки в професійній хімчистці, але і вдома. Після кожного способу виперіть річ звичним способом:

Тип тканиниЗасібСпосіб застосування
Білий бавовна, білий льон.Хлорка, лимон з щавлевою кислотоюПромокнути пляму хлоркою або нанести кашку з щавлевої кислоти, розведеної лимонним соком.
Кольорові бавовна і льон.Оцет або розчин тетраборату натрію (бури).Один із засобів нанести на пляму, вбити губкою і залишити на 30-60 хвилин.
Делікатні матеріали.Столовий оцет, перекис водню або слабкий розчин води і лимонного соку.Вибраний засіб нанести на чайне пляма, а потім ретельно потерти. Якщо необхідно, можна залишити на 40-60 хвилин.
Шерсть.Гліцерин, розчин тетраборату натрію або щавлева кислота з лимонним соком.Змочити ватний тампон невеликою кількістю рідини, змастити пляма, залишити на 15 хвилин максимум.
Синтетика.Всі можливі засоби підходять для синтетичних тканин. Важливо лише враховувати колір матеріалу.В залежності від засобу.
 

Відео

Як прибрати плями від чаю і кави

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!