Як правильно поклеїти шпалери на стіни і стеля - технологія і правила з відео

Практично будь-який ремонт не обходиться без питання, як клеїти шпалери, щоб полотно матеріалу, а особливо його краю, щільно трималося на стіні. Вивчивши кілька простих правил, з цим завданням самостійно впорається не тільки професіонал. Технологія залежить від виду шпалер, а також місця наклеювання. В кожному випадку є свої особливості.

Обклеювання стін шпалерами

Можна виділити однаковий алгоритм, за яким ведеться наклейка шпалер з будь-якого матеріалу. Кожен їх вид вимагає певної технології. Серед основних типів виділяються наступні:

  1. Флізелінові. Основою є натуральна целюлоза. Перевага матеріалу в тому, що його не потрібно змащувати клеєм. Він наноситься тільки на стіну.
  2. Паперові. Залишаються найпоширенішими. Вони екологічні і мають безліч забарвлень. Інструкція, як клеїти шпалери, тут проста. Трудність виникає лише в підборі малюнка. У цьому випадку відразу два рулону потрібно зрушувати по одній заготовці, щоб візерунок збігався.
  3. Вінілові. Цей вид відрізняється особливою міцністю, має дві основи – паперову та флізелінову. Верхній же шар – декоративний з полівінілхлориду. Підходять навіть для коридору і передпокою, адже там часто виникає необхідність помити стіни. Монтаж ж може з-за їх товщини.
  4. Текстильні. Особливо обережного ставлення вимагають тканинні шпалери. Основа може бути теж паперовій або флізеліновій. Недолік – складний монтаж, особливо у важкодоступних місцях, наприклад, за батареєю, адже високий ризик пошкодити такий дорогий матеріал.
  5. Рідкі. Монтаж цього виду обробки ближче вже до штукатурці. Після нанесення і висихання є рівний шар. Перевага – відсутність стиків.

Флізелінові

У складі флізеліну вже є сполучний полімер, тому клей доведеться нанести тільки на стіну. Перший етап – це фрагмент рулону, який розкачують лицьовою стороною вниз на рівній чистій поверхні, відзначають олівцем необхідну висоту. За допомогою рівня необхідно зробити розмітку і на самій стіні – важливо зробити вертикальні лінії з кроком 1-1,06 м. Це стандартні шпалери на флізеліновій основі. Далі поетапно необхідно виконати наступне:

  1. Розвести по інструкції шпалерний клей, гарненько прогрунтувати їм стіну. Дати посохнуть 5 хвилин.
  2. Далі нанести розкроєну смужку на стінку, розгладжуючи її валиком від середини до країв.
  3. Залишки клею промакивать ганчіркою. Особливо це стосується валика. З нього клей може потрапити на шпалерне полотно.
  4. Обрізати надлишки матеріалу плінтуса.

Паперові

Класичною вважається поклейка паперових шпалер. Особливих труднощів у їх нанесенні не виникне. Технологія включає наступні етапи:

  1. На розкатаному виворотом вгору рулоні відзначити висоту (плюс 3 або 4 см похибка).
  2. Закрити вікна і двері, щоб не було протягів.
  3. Гострим ножем або ножицями відрізати шматок матеріалу. Далі намазати його рівномірно клеєм, дати просочитися 5-7 хвилин.
  4. В цей час злегка промазати і саму стінку, особливо якщо поклейка шпалер своїми руками проводиться на штукатурку.
  5. Далі акуратно взяти полотно, прикласти і притиснути валиком, йдучи від центру до країв.

Вінілові

Процес розкрою вінілових шпалер нічим не відрізняється від розмітки флізелінових або паперових. Полотно теж потрібно складати лицьовою стороною донизу, після чого на ньому зазначають потрібну довжину і відрізають шматок. Далі наклейка виконується так:

  1. Промазати тонким шаром клею стіну. Залишити її на 15-20 хвилин висихати.
  2. Наступного змастити саму смужку, через вказану кількість часу завдати полотно на стіну за допомогою валика або сухої ганчірки.
  3. Поступово розгладити смугу, рухаючись від центру до країв.
  4. Знову ж таки дочекатися висихання, після чого обрізати залишки матеріалу знизу.

Текстильні

Більш складною технологією обклеювання відрізняються текстильні шпалери. Тієї ж залишається тільки фрагмент самого полотна і розмітка стінових поверхонь. Важливо під час роботи дотримуватися температуру в квартирі – вона повинна бути в межах 18-25 градусів. Сама технологія включає такі етапи:

  1. Взяти коротковорсный валик, промазати за допомогою нього клеєм виворітну сторону шпалерного полотна, приділяючи увагу кромок.
  2. Промазаними сторонами скласти полотно всередину, далі рекомендується загортати його рулончиком. Дати полежати 5-10 хвилин.
  3. Далі смугу прикладають встик попередньої, центр притискають валиком, після чого розгладжують матеріал по сторонах, прибираючи бульбашки повітря і нерівності. Не варто використовувати ганчірку або ж терти полотно руками.

Рідкі

Щоб правильно нанести на стіну рідкі шпалери своїми руками, важливо дотримуватися кількох простих нюансів. Поверхню під них повинна бути ідеально рівною і чистою. Краще в такому випадку використовувати штукатурку. Потрібні шпатель, валик і тертка. Технологія ж обклеювання наступна:

  1. Суміш з пакету висипати в ємність об'ємом 7-8 л, залити водою з температурою 20-30 градусів, її потрібно близько 5 л.
  2. По мірі вливання поступово розмішувати розчин до однорідної консистенції, приблизно, як вершки.
  3. Порцію складу покласти на шпатель.
  4. Далі необхідно нанести суміш на стінку. Шпатель при цьому знаходиться на рівні очей під невеликим нахилом.
  5. Розтерти теркою, не натискаючи при цьому занадто сильно. Приблизна товщина шару повинна бути близько 3 мм.

Широкі

В цілому інструкція, як правильно клеїти широкі шпалери, практично не відрізняється від технології із звичайними паперовими. Процес ведеться теж з верху і з середини. Простіше це буде робити відразу з двох драбин. Інструкція по обклеюванню:

  1. Виконати розмітку, вимірявши довжину стіни і обчисливши кількість смуг, які помістяться.
  2. Зробити розкроювання першого полотнища. Починати необхідно від віконного отвору, просуваючись углиб кімнати.
  3. Далі відрізати необхідну кількість цілих смуг, залишаючи на кожній невеликий припуск.
  4. Промазати розведеним клеєм стіну на метрову ширину. Якщо ж матеріал ще ширше, то змастити поверхню більше.
  5. Верх полотна щільно прикласти до лінії стелі і розміченій вертикалі.
  6. Потихеньку розгладити смугу по стіні. Прибрати бульбашки повітря, проводячи від центру смуг до їх країв.
  7. Клей, що виступив, промокнути ганчіркою.

Фотошпалери

Оригінальне дизайнерське рішення в будь-якому інтер'єрі – це фотошпалери. Щоб їх поклеїти, необхідно придбати спеціальний клей, який не зіпсує дуже тонке полотно. Стіну потрібно розмітити, починаючи від вікна. Технологія наклеювання фотошпалер включає наступні кроки:

  1. По краях фотошпалер обрізати білі смужки, промазати їх клеєм.
  2. Потім відразу притулити до стіни, акуратно розгладжуючи ганчірочкою або ж валиком. Важливо не пошкодити матеріал, адже в змоченому стані він дуже тендітний.

Як поклеїти шпалери

Дотримуючись деяких простих правил поклейки шпалер, ви зможете швидко і якісно виконати декоративну обробку. Вони залежать від виду матеріалу і типу клею. На них завжди вказується інструкція. Там можна знайти інформацію про те, куди наносити клей – тільки на стіну або ще на шпалери. Важливо дотримуватися і технологію поклейки. Полотна можуть бути встик або внахлест. Для кожного випадку є своя інструкція.

Встик

Практично у всіх випадках використовується поклейка шпалер впритул. У такому способі немає перевитрати матеріалу. При уявній простоті способу важливо суворо дотримуватися технології обклеювання:

  1. Рулон шпалер необхідно розрізати на кількість смуг довжиною, рівній висоті стіни плюс пара сантиметрів на припуск.
  2. За допомогою схилу на стіні розмітити вертикальні лінії.
  3. Далі першу смужку гарненько змастити клеєм, дати їй пару хвилин просочитися, після чого зверху вниз наклеїти на стіну, розгладжуючи від середини до країв.
  4. Наступну смужку докласти встик до вже наклеєної.

Внапуск

Спосіб поклейки полотен внахлест частіше використовується в кутах або важкодоступних місцях. Важливо, щоб сусідні смуги були ідеально рівними. Другу ж потрібно приклеювати прямо на першу з припуском приблизно 3-4 см або з урахуванням підгонки малюнка. Шпалери внапуск в кутах клеять за тим же принципом. Важливо, щоб одна зі смуг заходила на перпендикулярну стіну на 3-4 див. Далі повинна розташовуватися вже наступна смуга. Її наклеюють внахлест, приблизно на 5-6 см, щоб край теж не опинився в куті.

Звідки починати клеїти шпалери

Незмінним при будь-якому вигляді шпалер залишається наклеювання першої смуги матеріалу. Вона повинна розташовуватися строго вертикально. Якщо в кімнаті рівні кути, то можна почати звідти. Орієнтиром може бути і точно вивірений дверний укіс. Залишається за допомогою рівня провести вертикальну лінію в місці передбачуваного початку. Рекомендується починати клеїти шпалери від вікна, але його край не повинен служити орієнтиром. Вертикаль все одно доведеться відбивати по схилу чи рівню. Якщо ж від вікна до кута не поміщається навіть одна смуга, що часто зустрічається на кухні, то краще почати з кута.

Поклейка на стелю

Декорувати шпалерами стеля краще з напарником. Підготовка тут та ж, що і для стін. Після неї потрібно прокреслити контрольну лінію, яка буде орієнтиром. Поклейка стельових шпалер повинна починатися від вікна і просуватися вглиб кімнати. Так стики будуть менш помітні. Виганяти бульбашки повітря з-під полотен потрібно теж від центру до країв, краще за допомогою валика.

У кутах

При відповіді на питання, з якого кута клеїти шпалери, важливо відзначити, що ні один з них не може бути орієнтиром. Можна вибрати будь-який, але все одно доведеться відступити на 3-4 см, щоб забезпечити захід полотна на примикає стіну. На цій відстані і проводять вертикальну лінію за допомогою схилу або будівельного рівня. Не варто намагатися закрити зовнішній або внутрішній кут цілісним листом. Його все одно доведеться розділити навпіл уздовж.

Наклеювати шпалери в кутку краще внапуск. Якщо зробити встик, тобто ризик того, що полотно ляже нерівно. Щоб такого накладання не було видно, потрібно після наклеювання обох смуг зробити по його центру вертикальний розріз, після чого видалити обрізки. В такому випадку доведеться відклеїти край верхнього полотна. Тільки так можна буде дістати нижній обрізок. Потім залишається стикувати краю, які ідеально збігаються один з одним, і переклеїти їх, додавши ще трохи клею.

Інструменти, інвентар

Перше, що необхідно для поклейки шпалер – це чиста і рівна робоча поверхня. Оптимальний варіант – довгий стіл з ДСП або листа фанери. Є спосіб простіше. Потрібно гарненько промити і застелити поліетиленом підлогу. Потрібні ще інструменти для обклеювання шпалер. Щоб підготувати і нанести клей, потрібно:

  • пластикове відро для разового наведення клею;
  • кисть ширше або ж валик з довгим ворсом або ж з поролону для намазування клею;
  • відро з чистою водою, поролонова губка для видалення залишків клею;
  • малярська ванночка, куди зручно налити клей.

Крім цих інструментів буде потрібно інвентар і для самої обклеювання. Сюди можна віднести наступне:

  1. Інструменти для вимірювань та розмітки. Це може бути лазерний або бульбашковий рівень, висок для відбиття вертикалей. Ще потрібно лінійка, рулетка і косинець з олівцем.
  2. Інструменти для розкрою. Для нарізування полотен будуть потрібні ножиці, а для видалення зайвого біля плінтусів – будівельний ніж.
  3. Для приклеювання полотна. Щоб розгладжувати шпалери, виганяти бульбашки повітря, можна використовувати поролонову губку, гумові валики, спеціальний пластиковий шпатель або кисть з м'яким ворсом.

Відео

як клеїти флізілінові шпалери ( майстер-клас )

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!