Автополив для кімнатних рослин

Переживаєте за свої кімнатні квіти і з занепокоєнням думаєте про відпустку, тривалому перебуванні за межами дому? Якщо не хочете залишати квартиру на піклування родичам або сусідам, вирішити проблему допоможе система автоматичного поливу кімнатних рослин. Дізнайтеся, що це таке і як можна організувати поливалку своїми силами.

Який вибрати автоматичний полив кімнатних рослин

Якщо заздалегідь знаєте про те, що доведеться деякий час відсутній, виконайте кілька дій для максимального збереження вологості рослин. За кілька тижнів варто скасувати всі підживлення, можна обрізати бутони і квітки. Важливо зменшити освітленість: прибрати рослини з підвіконня або зашторити вікна. Паралельно підберіть підходящий для ваших умов спосіб автополиву.

Горщики для квітів з автополиву

Продаються в магазинах, призначені для автоматичного внутріпочвенного поливу. Працюють за принципом капілярного підняття рідини до коріння. Їх називають розумними горщиками, автоматичними кашпо і так далі. Фактично вони представляють собою подвійний посудину, оснащений резервуаром, бар'єром елементів, спеціальним індикатором рівня рідини. В один горщик висаджується рослина, в іншій наливається вода для квітки. Вода просочується повільно, рівномірно, проникає в грунт по мірі підсихання.

Рослина завдяки такій системі споживає стільки рідини, скільки йому необхідно для повноцінного росту і розвитку. Виключені надмірне зволоження, закисання грунту, вплив сторонніх факторів. Недолік самоорошающегося горщика – він ефективний, тільки якщо доросле рослина, має добре розвинену кореневу систему. В іншому випадку квітка не зможе витягати вологу. Якщо рослина посаджено в кашпо з системою автополиву нещодавно, перші кілька місяців його доведеться поливати класичним способом.

Автополив квітів керамічними конусами

Часто квітникарі використовують ці прості конструкції, в комплект яких входить конус і пластикові трубочки. «Морквини» встромляються в земляний ком, а вільна частина поміщається в резервуар з водою. Не потрібно контролювати процес подачі рідини – вона надходить після засихання грунту під тиском з посудини. Подібні системи автополиву для кімнатних рослин випускаються компаніями Archimedes, Weninger, Brigadier Werkzeuge і т. д.

Керамічні конуси надійні, відрізняються високою якістю, але мають невеликі недоліки. У деяких випадках не утворюється потрібний тиск, квіти не отримують воду, і доводиться шукати відповідне місце для ємності з водою. Якщо встановити резервуар дуже високо, можна залити рослину і погубити його, якщо низько – є ризик пересушити землю в горщику.

Микрокапельная система автоматичного поливу кімнатних рослин

Зручна для використання, якщо у квітникаря велика колекція рослин, що знаходиться в одному приміщенні (балконі, лоджії), теплиці. Микрокапельная система підключається до центрального водопостачання, спрацьовує в заданий час завдяки спеціальним таймером. Для приміщень невеликих розмірів, середнього розміру теплиць можна використовувати варіанти з резервуаром.

Серед квітникарів популярна система крапельного автополиву AquaPod 5 (ціна – близько 2000 рублів). Її основна складова – бочонок, з якого виходить 5 тоненьких трубочок з крапельницями на кінцях. Система підключається до водопроводу за допомогою шланга діаметром 4 мм, Якщо обираєте такий автополив для кімнатних рослин, майте на увазі, що він не підходить для квітів з ніжною кореневою системою, наприклад, орхідей.

Автополив для квітів кулями-клізмами

Різнокольорові колбочки-кулі придумані вітчизняними виробниками спеціально для того, щоб люди могли зі спокійним серцем їхати у відпустки. Вони практичні, зручні, гарно виглядають і служать додатковим прикрасою інтер'єру. Щоб кульки почали працювати, їх необхідно наповнити водою, вставити тонкою ніжкою в грунт. Коли земля почне висихати, під впливом кисню, що поступає в трубку, виділяється вода. Ці пристосування доступні за ціною, але поступаються в надійності іншим системам: можуть погано дозувати рідину.

Ціни на автополив для кімнатних рослин

Щоб підібрати для себе оптимальний варіант, ознайомтеся з оглядом систем автополиву відомих виробників і приблизними цінами:

  1. Blumat. Виробник випускає крапельниці для автоматичного поливу рослин, які працюють без батарей і електрики. Вартість однієї крапельної поїлки – приблизно 300-340 рублів.
  2. Idris. Прості краплинні пристрої виробництва Claber із зрозумілим принципом роботи. Ідеальний для поливу великих рослин. Ціна пристрою – 800-900 рублів.
  3. Gardena. Компанія виробляє декілька комплектів для автополиву рослин. Ціни варіюються від 7900 до 11300 рублів.
  4. Оазис. Відома автономна система, що не вимагає підключення до водопроводу і електрики. Ціни починаються від 8000 рублів.

Як зробити автополив кімнатних рослин своїми руками

Щоб уникнути загибелі домашніх квітів під час відпустки або тривалої поїздки, необов'язково купувати дорогі автопоїлки. Можна згадати старі дідівські способи, наприклад, поставити горщики в таз з водою або розставити поряд з рослинами банки з водою для зволоження повітря. Ще один відомий спосіб автополиву для кімнатних рослин – скрутити в трубочку шматок тканини, марлі, один кінець занурити в землю, інший – у воду. Ознайомтеся з іншими більш естетичними методами.

Автополив рослин з допомогою ґнотів

Щоб спорудити таку автолейку, під час посадки або пересадки рослини потрібно:

  1. Зробити гніт: взяти товсту мотузку, шматок бинта, скрутити, один кінець залишити на дренажному шарі, інший спустити в резервуар з водою. При необхідності волога піднімається до коріння і насичує, живить їх.
  2. Для фітіля можна використовувати бавовняну тканину, вовняні нитки.

Як зробити автополив з пластикової пляшки

Дуже простий спосіб – використання звичайної пластикової пляшки. На один горщик середнього розміру вистачить 1 посуду, на великі діжки знадобиться кілька штук. Спосіб простий, безпроблемний, якщо забезпечена стійкість пляшки. Потрібно зробити наступне:

  • взяти цілісну пляшку;
  • продірявити кришечку;
  • обрізати дно;
  • наповнити тару водою;
  • вставити пляшку в землю кришкою вниз, щоб вона стояла максимально рівно.

Крапельний полив квітів

Автополив своїми руками можна зробити за допомогою медичних крапельниць. Їх кількість повинна дорівнювати кількості горщиків. Технологія:

  1. Слід видалити голки, скріпити крапельниці разом, збільшити кінці.
  2. Після цього потрібно взяти яку-небудь ємність від води, наповнити її, помістити туди крапельниці.
  3. Інший кінець крапельниць потрібно помістити в землю, відкрити регулятор.
  4. Автопоїлка слід випробувати до поїздки, щоб переконатися, що кімнатна рослина забезпечується нормальним кількістю води.

Відео: автополивалка для квітів своїми руками

Дуже простий автополив домашніх квітів

Відгуки

Юлія, 34 рокиКоли я вийшла заміж, справ стало дуже багато. Домашні рослини відійшли на третій план, тому почала використовувати квіткові горщики з автополиву. Купила в інтернет-магазині 10 штук, пересадила в них всю рослинність і не мучуся. Можемо поїхати з чоловіком на тиждень до мами і не переживати, що все загине без господарів, т. тобто нас. Автопоилка ні разу не підвела.
Наталія, 24 рокиНещодавно замовила батькам систему автополиву Гардена, отримавши попереднє схвалення. Вони радіють, як діти. Використовують її для свого зимового саду, хваляться перед сусідами. Планують поїхати на відпочинок і не переживають за своїх улюбленців. Якщо вирішу завести кімнатні квіти, обов'язково придбаю недорогий автонапувалкою.
Лідія, 35 роківДогляд за кімнатними рослинами – особливий дар, який є не у всіх. На відміну від інших любителів, я часто забуваю полити квіти, в результаті у мене ніколи не вживаються бальзаміни та інші вологолюбні види. Одного разу побачила в каталозі колбочки-кулі і придбала їх. Сподобалося відсутність батарей і інших відволікаючих погляд речей. Виглядають вони дуже стильно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!