З тваринами для дітей - що потрібно враховувати при виборі

Діти часто просять батьків завести живність. Як правило, у віці 5 років виникає палке бажання, щоб у домі з'явилася собака або кішка. У сприятливих випадках мова йде про морській свинці, хомяке. Батьки вважають появу вихованця нескінченним джерелом проблем: навіть за хом'ячком доведеться прибирати, що ж говорити про кішці або собаці. Правильний підбір домашнього тварини для дітей усуне безліч приводів для занепокоєння і дозволить всією сім'єю радіти присутності вихованця.

Домашні тварини та розвиток дитини

Поява домашнього улюбленця значимо для розвитку малюка. Присутність в будинку тварин принесе затишок і тепло, а ще змусить маленького члена сім'ї стати відповідальним, посприяє його самоорганізації і дисципліни. Розуміння того, що перед ним жива істота, у якого є потреби, потребу в догляді, уваги, змінить ставлення малюка до тварин і світу в цілому.

В турботі про вихованця хлопці отримають досвід щоденного праці і відповідальності. Кожен етап дорослішання припускає різне участь у житті вихованця. В 3 роки дитина може вигулювати собаку з батьками, допомагати годувати тварину, стежити за наявністю у мисці води. У віці від 7 років можна дозволити взяти повідець собаки, якщо та не великої породи. У 14 років такі моменти, як годування і вигул, стають обов'язком підлітка.

Соціальна адаптація

З тваринами для дітей важливі, вони сприяють соціальній адаптації, надають емоційну підтримку. У дворі і на вулиці собака дозволить легше зійтися з іншими хлопцями, викликаючи цікавість і беручи участь в іграх, представник великої породи буде надійним захисником. Іноді домашній улюбленець може навіть виступити в ролі психотерапевта. Секрети, якими складно поділитися з батьками, розповідаються собаці, в ході монологу або навіть діалогу, коли малюк придумує за чотириногого друга відповіді, часто вдається вирішити виниклу проблему.

Інтелектуальний розвиток

Домашній вихованець сприяє зіткнення із світом тварин, диких і неприборканим в уявленні дітей. Контакт допомагає вивчати жива істота. Тактильні відчуття, спостереження за поведінкою, ігри допомагають розвитку сенсорних і рухових навичок. Малюкові вихованець допомагає вчитися: як називати, скільки лап, який колір шерсті... Логічні взаємозв'язки в поведінці звіра, розуміння того, що певні дії вказують на голод, спрагу, бажання грати або гуляти, сприяють розвитку мислення.

Моральне виховання

Домашній вихованець дарує дітям безліч різноманітних емоцій і вражень. Доглядаючи за кошеня або щеня, діти вчаться співпереживати, усвідомлювати відповідальність за беззахисна істота, яка повністю залежить від господаря. Навіть небажану поведінку звіра або заподіяну їм шкоду можна перетворити на досвід, навчивши малюка коректно поводитися з вихованцем. Спостереження за ним дозволяє маляті зрозуміти цінність живого, красу. Пізніше це проектується на різні явища в світі.

Фізичний розвиток

Прогулянки з собакою, ігри – це фізичне навантаження, необхідна для здоров'я малюка. Такі активності сприяють розвитку окоміру, спритності, не дають нудьгувати, є альтернативою при відсутності тяги до спорту. Також вони, як і будь-яке спілкування з тваринами, дарують розвантаження, відпочинок, усувають накопичився стрес, а якщо ще в іграх з вихованцями беруть участь батьки, то це допомагає встановлювати міцні сімейні зв'язки.

Що потрібно враховувати при виборі домашнього улюбленця

Якщо дитина маленька, то догляд за вихованцем стане обов'язком батьків. Навіть підлітку не варто беззастережно вірити, коли він обіцяє доглядати, прибирати і гуляти. Звірятко вимагає часу, сил і грошей для змісту. Розгляньте житлові умови і подумайте, кого ви можете завести. Оцініть майбутні витрати. Краще не брати звірка, ніж потім віддавати його, викликаючи у сина або дочки стрес. Є ключові фактори, які варто враховувати при виборі вихованця:

  • Вік дитини. Малюкам до трьох років кішка і собака будуть незрозумілі, навіть небезпечні. З 4-5-річними вийде розмовляти про вихованця, пояснювати його поведінку, навчати спілкуванню, дресирування, читати книги. Можна поставити нащадкові умова: дізнатися про тварину, запропонувати опис видів, а потім провести іспит. Це перевірка на готовність бути обов'язковим, дисциплінованим, старанним.
  • Темперамент і особливості характеру. Собака мисливської чи службової породи підійде активним хлопцям, які люблять гуляти. Для малюка дошкільного віку виберіть спанієля, пуделя, мопса або бультер'єра. Лабрадор і коллі зарекомендували себе як собаки-няньки. Для флегматика підійдуть гризуни, пташки. Дітям-меланхолікам комфортніше з кішками і рибками. Сангвініку підійде хто завгодно, крім рибок. Рухливі собаки, хом'яки, кішки, папуги будуть зустрінуті з рівним задоволенням.
  • Здоров'я малюка. Тварини не завжди безпечні для хлопців. Привід для занепокоєння – це алергія. Якщо маленький член сім'ї схильний до алергічних реакцій, то це причина не заводити вихованця. Тварини переносять інфекції, які може підхопити малюк. Якщо ви берете вихованця, не забувайте відвідувати ветеринара і періодично здавати аналізи. Для малюка небезпечні собаки великих порід, вони сильніше і можуть заподіяти ненавмисно шкоди здоров'ю.

Яка тварина завести для дитини

Для малюків будь-представник тваринного світу стане одним. Доведено, що діти, які росли в будинку з живністю, виростають менш агресивними і більш стриманими, будь-яка тварина підійде для розвитку характеру і зняття стресу. При виборі важливіше адекватно оцінити можливості: фінансове питання, наявність алергії у домочадців, особливості житла (є умови для проживання вихованця), вік малюка.

Домашні тварини для малюків

Ще з колиски дитя активно пізнає навколишній, йому цікаві і представники тваринного світу. Вихованця заводити можна, але доглядати за ним доведеться дорослим. Домашні тварини для маленьких (3-4 років):

  • пташки;
  • акваріумні рибки;
  • гризуни;
  • кролики.

Дорослі повинні розповісти малюкові про звички придбаного тваринного, його особливості. Він буде спостерігати, як за вихованцем доглядають батьки, потім почне залучатися у процес. Маленькі діти часто проявляють інтерес до живності, вони можуть дістати рибку з води, помити хом'ячка. Дорослим не варто розслаблятися, вони повинні навчити дитину поводитися з твариною, щоб не допустити його загибелі чи заподіяння шкоди. Обов'язки у дітей 5-6 років розширюються: їм можна довірити годування вихованця, наливати воду або мити миски.

Кого завести дитині молодшого шкільного віку

Хлопці старше 6-7 років можуть доглядати за вихованцями самостійно, але батьки все одно повинні допомагати, контролювати. Дітям корисно читати розповіді про звірів, щоб дізнаватися інформацію про звички. Дітям дають зрозуміти, що для тварин повинні створюватися умови, наближені до природних. Можна завести декілька вихованців (рибки, папуги), щоб малюк зрозумів, як доглядати за різними тварюками. Школяру можна завести кішку або собаку.

Вихованці для підлітків

Дітям віком 9-10 років вже властива самостійність. У них є розуміння, що вихованець – не іграшка, а жива істота, якій потрібно забезпечити повноцінний догляд і увагу. Підліткам можна сміливо довіряти живність, якщо вони відповідальні. Хлопцям набридає рутина по догляду за звіром, важливо не допустити, щоб обов'язки лягли на плечі батьків. Дорослі повинні залишатися в ролі спостерігачів.

Домашні тварини - список для дітей

Домашні тварини рідко конфліктують з дітьми, вони разом граються і грають. Будь то кролик або морська свинка, будь-яка живність, яка підходить за віком, темпераментом, принесе маляті приємні емоції, змінюючи якість життя. Кожен представник тваринного світу вимагає специфічного догляду. Важливо враховувати особливості поведінки, спосіб життя звірка, його характер, уподобання в їжі.

Миші і щурі

Це розумні тваринки. Мишка або щур – тварина для дитини молодшого віку. Звірята швидко знаходять спільну мову з малечею, а діткам сподобається спостерігати за ними в клітці. Щури не вимогливі у догляді, вони самі чистять житло і вмиваються. Гризуни мають своєрідний характер, але піддаються дресурі. Пухнаста мишка стане одним як для малюка, так і для підлітка, але гризуни не віддані, легко втікають.

Морські свинки і хом'ячки

Тварини невибагливі. Морські свинки і хом'яки прості в поведінці і реакціях, не відчувають емоцій, можуть вкусити або подряпати малюка. Заводити гризунів можна для дітей у віці 4-5 років. Хом'як не підходить для маленьких, оскільки потрібно щодня прибирати клітку. Хом'яки живуть недовго, близько трьох років, смерть домашнього улюбленця стане трагедією для малюка. Морські свинки або шиншили живуть довше, від 8 до 10 років. Вони люблять суспільство. Якщо з ними проводити час, то вони відплатять товариськістю, пісеньками, веселим настроєм.

Кролики

Кролик порадує ваших дітей кумедними вушками, пухнастою шерстю і спритними стрибками, але йому знадобиться багато уваги. Звірята приділяють багато часу догляду за своєю шерстю, але не здатні її переварювати, щоб шлаки виходили з організму, їм потрібно давати пігулки. Кролик – звір чутливий, крихкий, легко травмується, тому не підійде для дітей молодше п'яти років.

Рибки

Екзотичні рибки стануть чудовою прикрасою квартири, враховуючи величезну кількість аксесуарів для акваріумів: всілякі замки, затонулі кораблі, скрині зі скарбами. Переваги таких вихованців: відсутність бруду, шуму та клопоту. Спостереження за рибками заспокоює, але дітям таке дозвілля може набриднути. З вихованцем не можна пограти, його не погладиш. Навіть якщо ви купите рибок, щоб обійтися малою кров'ю, улюблене чадо незабаром попросить завести тварину без плавників.

Пташки

Пернаті подобаються всім дітям, навіть перебувають у бунтарську підлітковому віці. Поширеними мешканцями клітин є канарки. Їх пісні радують слух, а доглядати за пташками дуже просто. Папуги цікавіше, навіть хвиляста різновид, але вони крикливий, люблять прокидатися раніше, тому на ніч клітку треба вкривати тканиною. Догляд за птахами полягає в тому, щоб почистити піддон, покласти корм, поміняти воду. Все це по силам і малюкові. При якісному кормі і дотримання правил птахи живуть довго.

Маленькі папуги підійдуть дітям будь-якого віку, але великі птахи небезпечні, їх дзьоби великі, сильні, вони можуть заподіяти травму. Папуги товариські, їх можна навчити розмовляти. Нагляд, догляд, ігри та бесіди з пташками принесуть задоволення всієї сім'ї. Кращий вік, щоб заводити великого папуги – 10 років і старше. Підліток зможе навчити птаха трюкам, самостійно доглядати за нею.

Собаки

Цікаві з тваринами для дітей – собаки. Фахівці рекомендують купувати цуценя коллі або ньюфаундленду, але якщо квартира маленька, то віддайте перевагу пуделеві або мопсу. Собаку можна вибрати в клубі собаківників, щоб вивчити особливості характеру і дізнатися більше про породу. Для дітей стане одним навіть дворняжка, безпородні собаки рідше хворіють і більш слухняні. Таких вихованців краще заводити для школярів, вони зможуть самі вигулювати пса і дресирувати.

Кішки

Кішка, як істота пухнасте, забавне і домашнє, легко стає улюбленицею, проникливим сім'ю, але не слід забувати про те, що це хижак з гострими кігтями і зубами, який небезпечний для малюка. Краще забрати кошеня з притулку. Такі тварини ради порятунку, будинку, їжі, вони намагаються всіма силами віддячити господарів. Сіамських кішок вибирати не варто, у них сварливий характер. Кращий вибір: безпородна, сибірська або перська.

Пухнасті мурки – не варіант для малюків до 5 років. Діти старше 6 можуть вже не тільки грати з хвостатої улюбленицею, але і допомагати доглядати. З кішкою не потрібно гуляти, вона мало їсть, легко навчається виконувати домашні правила, не вимагає багато простору, радісно грає і радує мурчанием. З недоліків: буде всюди шерсть, а якщо кішку не привчити до когтеточке, улюблениця зіпсує меблі або килимок.

Черепахи і ящірки

Для дітей черепаха не дуже цікава: більшу частину часу вона спить, гладити її – не захоплююче заняття, так і спостерігати за тим, як вона повзає, нудно. Схожа ситуація з іншими плазунами. Така екзотика, як павуки, ігуани, небезпечна для маленьких дітей. У віці старше ящірки – компроміс між бажанням чада придбати вихованця і прагненням батьків не мати занепокоєнь. Рептилія майже не вимагає догляду, їй потрібні обладнаний тераріум, регулярне годування, чищення панцира.

Тварини для дітей-алергіків

Батьки часто задаються питанням, які домашні тварини підійдуть для дітей, які страждають від алергії. Вихід є: завести вихованця, який не викличе нападів задухи:

  • Якщо хочете кішку, то придивіться до таких порід, як курильський бобтейл, корніш-рекс, сфінкс.
  • Собаки для алергетиків – болонки бішон фризі, фландрський був'є, тибетський тер'єр, іспанські водяні спанієлі.
  • Декоративні кролики, хом'яки і мишки-піщанки, рептилії, черепахи, акваріумні рибки, жабки.

Відео

Коли дитині можна буде завести домашню тварину? - Доктор Комаровський

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!