Дегельмінтизація - що це, препарати для собак, кішок і людини

Заводчики домашніх тварин стикаються з незнайомим терміном дегельмінтизація - що це за процедура така, важливо знати з перших днів появи в будинку кішки або собаки. По суті, це глистование, необхідне не тільки для нормального самопочуття чотириногого друга, але і для здоров'я людини. З таким питанням краще звернутися до ветеринара, пройти діагностику і дотримуватися лікарських рекомендацій. Тема актуальна, тому потрібно підвищити пильність за здоров'ям вихованця.

Що таке дегельмінтизація

Якщо здорове тварина контактувало з зараженим, або при виражених симптомах гельмінтозу, необхідно своєчасне попередження або позбавлення від паразитів в організмі. Спеціально для таких цілей передбачена дегельмінтизація, яка проводиться в домашніх умовах або в стаціонарі. Це комплекс лікувальних заходів, спрямований на продуктивне виведення з організму паразитують черв'яків. По суті, заводчик повинен винищити глистів, або виключити зараження такими в майбутньому. Існує багато методів боротьби – частіше це медикаментозно лікування.

У профілактичних цілях

Якщо симптоми геогельминтов відсутні, проте домашня тварина контактувало з потенційними переносниками інфекції, профілактична дегельмінтизація тільки вітається. Це важливо, щоб повністю виключити ризик потрапляння яєць в організм здорової особи і подальшого розвитку паразитують черв'яків. Рекомендується профілактична вакцинація, яку проводить ветеринар.

Лікувальна

Якщо встановлено факт присутності в організмі небезпечних паразитують черв'яків, тварині в обов'язковому порядку необхідна лікувальна дегельмінтизація. Відбувається зараження не тільки при безпосередньому контакті здорової особи з хворими тваринами, але і після вживання в раціон інфікованих харчових інгредієнтів, наприклад, м'яса і води.

Випускається велика кількість ліків, які здатні вирішити проблему зі здоров'ям в найкоротші терміни. Наприклад, це антигельмінтні препарати Вальбазен, Гельмостоп, Профендер та інші. Щоб дегельмінтизація цуценят, кошенят, дорослих собак і кішок була максимально ефективною і безпечною, важливо враховувати не тільки вік домашньої тварини, але і його вага.

Види дегельмінтизації

Кожен власник домашньої тварини повинен знати, що може викликати інфікування, як своєчасно перебороти захворювання з мінімальними втратами для вихованця і його найближчого оточення. Дегельмінтизація організму тварин і людини може бути планової та позапланової. У першому випадку вакцинацію тварин рекомендується проводити навесні і восени, незалежно від контакту з хворими особливими, або при систематичному вживанні тваринам сирого м'яса, інших продуктів без обробки. Дегельмінтизація позапланова проводиться для негайного позбавлення від гельмінтозу.

Дегельмінтизація собак

Будь-яка дія заводчика повинно бути погоджено з ветеринаром, інакше здоров'ю хворого тварини можна тільки нашкодити. До вибору лікарських препаратів потрібно ставитися з особливою обережністю, уважно читати інструкцію і індивідуально погоджувати дозування. В іншому випадку передозування може призвести до гострої інтоксикації і загибелі самої тварини. Перед тим, як позбавити собаку від глистів, важливо спиратися не тільки на ознаки появи паразитують черв'яків, але і провести діагностику для виявлення личинок в біологічному матеріалі.

Як глистогонить цуценя перед щепленням

Якщо мова йде про чотириногого малюка, заводчик повинен чітко дотримуватися календарного графіка планових щеплень, необхідних для підняття імунітету підростаючого тварини. Наприклад, дегельмінтизація собак перед щепленням дорослого віку не потрібно, цілком вистачає проглистовать їх з метою профілактики раз на півроку. А ось з цуценятами справа йде трохи інакше, оскільки підростаюче тварина перед проведенням планової вакцинації гостро потребує обов'язкової дегельмінтизації.

Глисти – це для організму токсини, які ускладнюють роботу внутрішніх органів і систем підростаючого тварини. Щеплення теж передбачає тимчасове отруєння, яке в комплексі з токсичними властивостями гельмінтів надає підвищену навантаження на імунну систему. Щоб не отримати серйозні ускладнення, тварину потрібно спочатку проглистовать, а потім робити щеплення.

За скільки до щеплення потрібно глистогонить собаку

Приймати протиглисні препарати ветеринари рекомендують за 10-14 діб до вакцинації. Насправді це спірне питання, оскільки період напіврозпаду і виведення синтетичних компонентів тих чи інших медикаментів варіюється в межах 2-3 доби. Так що давати таблетки або суспензію проти глистів тварині можна за 5 днів до щеплення, також дозволяється почекати тиждень.

Як часто треба глистогонить собаку

Якщо мова йде про щенят, дегельмінтизація необхідна перед кожною профілактичної вакцинацією. Що ж стосується дорослих тварин, такі тимчасові обмеження не потрібні. Застосування противогельминтных препаратів доречно 1 раз у півроку, незалежно від виконання профілактичних щеплень. Головне – враховувати вагу та вік тварини і вибір препарату для дегельмінтизації.

Антигельмінтні препарати для собак

Якщо паразитують хробаки вже проникли, розвиваються і поширюються в кишечнику, діяти потрібно негайно. При наявності гельмінтозу протигельмінтні препарати для собак заздалегідь обумовлювати з ветеринаром. Оскільки асортимент лікарських засобів величезний, важливо правильно зробити вибір, а для цього звернути особливу увагу на наступні позиції:

  • Азінокс Плюс;
  • Альбен С;
  • Празіцід;
  • Диронет;
  • Прател;
  • Дронтал Плюс;
  • Фебтал;
  • Каніквантел плюс;
  • Поливеркан;
  • Тронцил;
  • Панакур гранулят.

Дегельмінтизація кішок глистование кішок

Якщо домашня тварина страждає від хронічної діареї, не варто давати їй різні таблетки «від усього». Потрібно хоча б в цілях профілактики його проглистовать. Дегельмінтизація кішок від глистів – актуальна тема для багатьох ветеринарів, оскільки деякі заводчики вважають, що домашні вихованці, не виходячи їх вдома, не здатні підчепити хвороботворну інфекцію. Думка помилкова, оскільки гельмінти можуть потрапляти в організм з їжею. Якщо дотримуватися всіх правил і не ігнорувати проблему, тварину можна врятувати від гострого розладу травлення.

Обов'язково глистогонить кішку перед щепленням

Перша вакцинація кошеня проходить у віці 8-12 тижнів (на другому місяці життя), проте ще через 3 тижні потрібно повторне щеплення. Перш ніж пройти такий профілактичний курс, необхідна дегельмінтизація перед вакцинацією кошенят. На дорослих особин це золоте правило не поширюється, однак краще його дотримуватися і не експериментувати зі здоров'ям домашньої тварини.

В якому віці глистогонить кошеня

Перш ніж годувати тварину з загального столу, його рекомендується обов'язково проглистовать. В іншому випадку ризик інфікування не виключений вже після першої дорослої трапези. Потім вивести глисти у кошеняти народними засобами і офіційними буде непросто, зростає ризик ускладнень. Оптимальний вік для дегельмінтизації тварини – 5-6 тижнів, але можна до 8 тижнів почекати.

Антигельмінтик для кішок

Важливо підібрати не тільки зручну форму випуску ліки, але і придбай справді надійний препарат з цілеспрямованим впливом на вогнище патології. Всі існуючі препарати для дегельмінтизації кішок можна купити в ветеринарній аптеці, однак їх складно охопити при вивченні відгуків. Тому краще відразу звернутися до фахівця за слушною порадою, виключити поверхневе самолікування. Добре зарекомендували себе при дегельмінтизації такі медикаменти:

  • Празител;
  • Дирофен;
  • Поливеркан;
  • Каніквантел плюс;
  • Профендер;
  • Диронет;
  • Альбен С;
  • Мильбемакс;
  • Азінокс Плюс;
  • Милпразон.

Дегельмінтизація людини

Можна заразитися глистами, навіть якщо годувати з рук хворого кошеня. Особливо це стосується непосидючих дітей, які готові прийти на допомогу будь-якому вуличному тварині. У такому разі необхідна дегельмінтизація людини в домашніх умовах, яка є ефективною профілактикою гельмінтозу. Контакт з хворими тваринами робить людину представником групи ризику, і перший рецидив може бути виявлений по закінченню інкубаційного періоду патогенної флори.

Інфікування відбувається не тільки з немитими руками та при контакті з зараженими тваринами, але і при вживанні продуктів харчування без попередньої термічної обробки. Батьки повинні теж яблуко або мандарин, перш ніж дати дитині, обшпарити окропом. В іншому випадку ризик зараження і поширення інфекції зростає, а лікування не завжди продуктивне.

Дегельмінтизація дітей

Проблема глистів частіше виникає в дитячому віці, оскільки неслухняна дитина тягне в рот брудні руки або сторонні предмети, не дотримується правил особистої гігієни. Захворіти може від необроблених продуктів харчування. Дегельмінтизація проводиться з метою лікування та профілактики, особливо актуальна для дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі садки. Наприклад, можна прийняти порцію Декариса і назавжди забути про глистах. Медикамент коштує недорого, але при дегельмінтизації працює ефективно вже не перше десятиліття.

Для дегельмінтизації у дітей застосовують і інші медичні препарати, серед яких:

  • Левамізол;
  • Нафтамон;
  • Мебендазол;
  • Оптисалт.

Схема дегельмінтизації

Зазначена процедура проводиться в декілька послідовних етапів, що допомагає продуктивно і надовго позбутися характерною проблеми зі здоров'ям. Основні правила дегельмінтизації допомагають не тільки позбутися від неприємних симптомів, але і усунути першопричину характерного недуги. Акцентувати увагу годиться на таких моментах:

  1. При наявності черв'яків робити профілактичне щеплення пізно, насамперед показано знищити патогенну флору консервативними методами.
  2. Дегельмінтизація передбачає не тільки прийом медикаментів, додатково потрібно дотримуватися режиму харчування, лікувальну дієту, пройти спеціальний курс лікування.
  3. Вибір медикаменту здійснюється лікуючим лікарем, у складі токсичні речовини для руйнування мембран личинок і дорослих особин.
  4. Дозволені продукти при дегельмінтизації – зелень, клітковина, горіхи, ягоди; заборонені харчові інгредієнти – кава, маринади, спиртні напої, дріжджі.
  5. Дегельмінтизація обов'язково проводиться всім членам сім'ї, при цьому важливо дотримання правил особистої гігієни.

Як провести дегельмінтизацію людини

Перші симптоми гельмінтів позбавляють пацієнта сну і спокою, тому важливо діяти негайно. Проведення дегельмінтизації включає продуктивне усунення запального процесу в кишечнику, знищення патогенної флори, відновлення системного травлення. Для людини і тварини вибір медичних препаратів має наступну класифікацію – хімічні і натуральні засоби.

У першому випадку мова йде про продукцію сучасної фармакології, у другому – про рецепти альтернативної медицини. Додатково потрібно правильно харчуватися, приймати пробіотики, регулярно дотримувати правила особистої гігієни і не контактувати з потенційно зараженими тваринами. Дегельмінтизація медикаментами здійснюється тільки за рекомендацією лікаря.

Протиглисний засіб для людей широкого спектру

При виборі медикаментів для дегельмінтизації важливо пам'ятати, що такі препарати містять токсичні речовини, які не тільки руйнують мембрани потенційних шкідників, але і при порушенні дозування стають причиною загальної інтоксикації організму людини і навіть тварини. До вибору ліки ставитися вибірково, враховуючи факт системного впливу. Вибираючи для лікування антигельмінтні засоби для людини, рекомендується звернути увагу на такі медикаменти:

  • Албендазол;
  • Гельминтокс;
  • Пірантел;
  • Вермокс;
  • Немозол.

Дегельмінтизація народними засобами

Лікуватися можна і альтернативними методами. Наприклад, часникові клізми і напої допомагають вивести гельмінтів народними засобами без шкоди для здоров'я. Для приготування лікувального настою необхідно проварити 2-3 зубчики часнику в склянці молока, потім настояти, остудити і давати пити дітям, дорослим від глистів. Дегельмінтизація ефективна, якщо використовувати такі рецепти:

  1. Приготувати класичним методом цибульну настоянку. Приймати в охолодженому вигляді по половині склянки протягом тижня.
  2. Настоянка кропиви теж рятує від гельмінтів, є профілактичним засобом при контакті з хворими тваринами.

Відео: Дегельмінтизація домашніх тварин

Навіщо потрібна дегельмінтизація домашніх тварин?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!