Фунгіциди для рослин: назви препаратів

Грибки є збудниками багатьох захворювань у рослин. Для їх знищення використовуються спеціальні хімічні, біологічні речовини. Фунгіциди – це одна з різновидностей пестицидів – засобів, призначених для знищення шкідників, хвороб різних культур.

Що таке фунгіцидну дію препаратів на рослини

Назва речовин – фунгіцидів – походить від злиття двох латинських слів «fungus» і «caedo», які означають «гриб», «вбиваю». Склади спрямовані проти патогенних грибків, які викликають хвороби рослин. Вивчіть вплив фунгіцидів:

  • фунгіцидну – відповідає за знищення грибка;
  • фунгістатичну – частково пригнічує розвитку небажаних організмів;
  • профілактичне – попереджає утворення грибка.

Фунгіциди відносяться до категорії отрутохімікатів: входять у групу, що складається з інсектицидів, бактерицидів, нематицидов, акарицидів. Захисні та профілактичні властивості проявляються за рахунок змісту:

  • сірки та її сполук: полісульфіди барію, кальцій;
  • солей металів: особливо міді, ртуті, кадмію;
  • солей діалкілдитіокарбамінових кислот;
  • похідних фенолів;
  • похідних триазолу, імідазолу;

Види фунгіцидів

Для докладного ознайомлення з дією фунгіцидів вивчіть їх основні різновиди. Кожен з видів відрізняється індивідуальними характеристиками:

Класифікаційні ознаки

Приклади препаратів

Властивості

По дії на збудника: захисні, лікувальні.

 
  • захисні застосовують для обробки здорових рослин з метою профілактики хвороб;
  • лікувальні – знищують наявне захворювання.

По цілі застосування: стандартні, для протруювання насіння, обробки парникової і тепличної землі, для многолеток у період сплячки.

 
  • для протруєння насіння перед посадкою або тривалим терміном зберігання – запобігають утворенню грибка, цвілі, особливо рекомендовані для зернових культур.
  • для обробки парникової і тепличної землі – знезаражують грунт від спір паразитичного грибка перед висадкою однорічок, речовини характеризуються летючістю, тому рекомендовані для обробки лише в парниках, теплицях;
  • для многолеток в період їх сплячки – підходять для зимової обробки кімнатних і вуличних рослин, вбивають грибок, не завдаючи шкоди культурам;
  • стандартні – використовуються в період вегетації.

За характером розподілу всередині тканин рослин: контактні і систематичні.

 
  • контактні активні в тій частині рослинності, ґрунту, куди були внесені;
  • систематичні або системні – проникають в судинну систему культури, що переміщуються за її тканин, діють протягом 30 днів;
  • системно-контактні – складаються з компонентів контактної та системної дії, таке поєднання вважається найефективнішим.

За діючої речовини: органічні, хімічні.

 
  • органічні – містять мікроорганізми, які після впливу на культуру, грунт, розкладаються;
  • хімічні або неорганічні – складаються з цих хімічних сполук: багаті міддю, залізом, ртуттю, сіркою, нікелем, марганцем.
 

Способи застосування

Профілактика і захист від хвороб проводяться за допомогою поливу, розпилення, протруювання насіння. Методи використання фунгіцидів:

  • протруювання насіння, цибулин, бульб – проводиться знезараження садивного матеріалу, запобігає подальше зараження грибком, загибель насіння, рослин;
  • обприскування і запилення – використовуються фунгіциди контактної дії, склади розпорошуються на уражені культури за допомогою пульверизатора, при необхідності процедура повторюється, починайте запилення навесні, закінчуйте восени;
  • внесення в грунт – застосовуються системні фунгіциди, які не тільки ефективно знищують грибкові спори, патогенні мікроорганізми, але і добре поглинаються кореневою системою рослин.

Запобіжні заходи

Як і будь-які інші хімічні сполуки, фунгіциди слід застосовувати з урахуванням певних правил безпеки. Користуйтеся наступними рекомендаціями:

  1. Перед роботою носити захисний одяг: рукавички, окуляри, фартух, респіратор.
  2. Читайте інструкцію, зазначену на упаковці.
  3. Слідкуйте за тим, щоб з речовинами не контактували маленькі діти, тварини.
  4. Не вживайте оброблені плоди, дочекайтеся розчинення речовини.
  5. Пам'ятайте, що фунгіциди є отруйними, тому не допускайте їх потрапляння в питну воду.

Ефективні фунгіциди для кімнатних рослин

Для обробки кімнатних рослин випускаються емульсії, порошки, розчини. Є біологічні та хімічні протигрибкові препарати для рослин. Останні рекомендується застосовувати до періоду активного росту, після закінчення цвітіння, збирання врожаю. Біологічні фунгіцидні препарати часто дозволено використовувати в будь-який час.

Найменування препарату

Діюча речовина

Характеристика та властивості

Особливості застосування

Фундазол

Беномілу (концентрація 500 г/кг).

Підійде для усунення багатьох грибкових захворювань. Можна застосовувати спільно з пестицидами, регуляторами росту, підгодівлями. Після приготування розчину не залишається осаду.

Проводиться протравление садивного матеріалу, листя. Розчин готується з 1 л води, 20 г концентрату. Обробка до 2 разів у 3 місяці. Максимальний ефект від обприскування помітний при високій температурі.

Агат-25К

Антибиотический комплекс на основі Streptomyces fradiae.

Форма випуску – текуча паста в баночках по 10 р. Захищає від грибкових захворювань, підвищує імунітет, сприяє схожості насіння, розвитку кореневої системи, дозріванню якісного врожаю.

Підійде для кімнатних і вуличних культур. Розчин готується з 1 ст. л. концентрату,3 л води. Розпилювання проводиться 3-4 рази в 3 місяці з інтервалами 20 днів.

Вектра

Суспензійний концентрат пропіконазол.

Справляється з борошнистою росою, паршею, оїдіумом.

Проводиться обробка груш, яблунь, винограду. Рідина готується з 2-3 мл Вектри і 10 л води. Для одного плодоносного дерева застосовується до 5 л робочого розчину, для зростаючої культури – до 2 л. Обробка проводиться не менш ніж за 10 днів до збирання плодів.

 

Біологічні протигрибкові засоби для саду

Фунгіцидні біопрепарати містять активні бактерії, які знищують збудників хвороб, запобігають їх повторній появі.

Найменування препарату

Діюча речовина

Характеристика та властивості

Особливості застосування

Абига-Пік

Хлорокис міді (концентрація 400 г/л).

Форма випуску – водна суспензія. Відноситься до контактних фунгіцидну засобів. Справляється з грибковими захворюваннями.

Обробка декоративних, овочевих, квіткових, технічних, плодових культур. Обприскування проводиться, коли тепло, ні вітру. Розчин готується з 10 л води, 40-50 г концентрату (кількість залежить від різновиду оброблюваної культури).

Алирин

Bacillus subtilis.

Форма випуск – сухий порошок і таблетки. Позбавляє від альтернаріозу, ризоктоніозу, септоріозу, кореневої гнилі, борошнистої роси, грибкових інфекцій на листі, у землі.

Розчин для поливу робиться з 10 л води, 2 таблеток Алирина, для розпилення береться 1 л води, 1 таблетка. Проводиться до 3 обробок за сезон, між процедурами повинні бути інтервали в 5-7 днів.

Біофунгіцид «Бактофіт»

Bacillus subtilis, суперечки і клітини культури-продуцента, метаболіти.

Захищає від виникнення хвороботворних мікроорганізмів. Для профілактики борошнистої роси. Рекомендований при неможливості застосовувати хімію.

Обробка плодово-ягідних культур, гвоздики, троянди. Розчин готується з 2 г речовини, 1 л води. Потрібно застосовувати, коли прохолодно і сиро. Розпорошується за 24 години до дощу. Обробка з інтервалами в 5 днів.

Бордоська суміш

Слаборозчинні у рідини мідні з'єднання.

Суміш є нейтралізатором кислотності. Потрібно застосовувати дуже обережно, інакше є ризик спалити рослини. Зберігається фунгіцид 24 години, якщо додати в нього 7-10 г цукру (кількість для 10 л робочого розчину).

Для створення розчину 300 г вапна гаситься водою. Те ж саме проробляють з мідним купоросом. До суміші з вапном додається 2-3 л окропу. Кожен розчин доводиться до 5-літрового об'єму. Суміш з вапном проціджують через марлю, у неї поступово додається мідний купорос, все ретельно перемішується. Повинна вийти рідина яскраво-блакитного відтінку – це буде говорити про правильних пропорціях. Рідиною проводиться обприскування.

Глиокладин

Грибна культура Trichoderma harzianum ВІЗР-18.

Біологічний fungicide, використовується для лікування, профілактики кореневої гнилі.

Обробка кімнатних, вуличних рослин. 1-4 таблетки кладуться в грунт при сівбі. Захист зберігається близько 1 місяця.

Гамаїр

Bacillus subtilis.

Біологічний фунгіцид, підійде для лікування, профілактики захворювань, ефективно бореться з листової плямистістю бактеріального походження, борошнистою росою, фітофторозом, фузаріозом.

Обприскування, полив кімнатних і вуличних рослин. Розчин для поливу готується з 1 таблетки, 5 л води. Обприскування проводиться рідиною з 2 таблеток, 5 л води. Пам'ятайте, що активність препарату знижується в прохолодну, вологу погоду.

Мідний купорос

Сульфат міді.

Форма випуску – розчинний порошок. Захищає, лікує, рятує від шкідників, підвищує імунітет, здатність протистояти зараження шкідливими мікроорганізмами.

Обробка зерняткових, кісточкових, декоративних, квіткових, ягідних, плодових культур. Змішується 50-100 г сульфату міді з 10 л теплої води. Розчин не можна готувати в металевій ємності. Рідина використовується в день створення. Обробка вранці і ввечері, 2 рази на рік, навесні, восени при плюсовій температурі, коли немає вітру, дощу.

Фітоспорін-М

Грунтові бактерії Bacillus subtilis.

Форма випуску – рідина, порошок, паста. Мікробіологічний фунгіцид, ідеальний для лікування бактеріальних грибкових захворювань. Не можна використовувати з препаратами, що мають лужну реакцію. Фітоспорін-М переносить заморожування, поле якого ефективність складу не змінюється.

Підійде для протруювання насіння, цибулин, листя дорослих рослин.

 

Системні фунгіциди для саду

Системні фунгіциди швидко пересуваються по судинній системі дорослих рослин, захищають їх прирости, які розвинулися після обробки. Основна мета таких складів – усунення вже наявних хвороб, профілактика їх виникнення. Найдієвіші фунгіциди наведено в таблиці:

Найменування фунгіциду

Діюча речовина

Характеристика та властивості

Особливості застосування

Квадріс СК

Азоксистробин.

Форма випуску флакони об'ємом 1 л, пакетики по 6 мл Допомагає позбутися від бурої плямистості на овочевих культурах, виноградній лозі, борошнистої роси, фітофторозу.

Рекомендований для картоплі, огірків, гороху, томатів, газонної трави. Для кімнатних рослин, деяких сортів яблунь потрібно використовувати дуже обережно.

Курзат

Цімоксаніл, хлорокис міді.

Захист від грибкових захворювань, профілактичну, лікувальну дію. Ефект зберігається до місяця. Не небезпечний для бджіл і теплокровних.

Розчин робиться з 30-50 г порошку, 10 л води.

Райок

Діфеноконазол.

Форма випуску – ампули по 2 мл і пляшечки по 10, 50, 100 мл Рідина містить 1,5-2 мл і 10 л води. Тривалий час захисту від парші, борошнистої роси, коккомікозу. Ефект помітний уже через 2 години після розпилення.

Підійде для плодових культур. Обробка до 1 разу на 2 тижні.

Стробі

Крезоксим-метил (концентрація 500 г/кг).

Захищає, запобігає появі борошнистої роси, чорної плямистості, іржі, парші, прикореневого раку пагонів.

Розчин готується з 10 л води, 3-5 мл Стробі. Використовується для профілактики захворювань. Якщо вже є грибкові спори, то позбутися від них не вдасться. Підійде для протруювання насіння перед посадкою.

Танос

Цімоксаніл.

Форма випуску – водорозчинні гранули, які після приготування робочого розчину стійкі до змивання: відбувається за рахунок здатності зв'язуватися з рослинним воском. Глибоко проникає в листя, тому ефект помітний навіть через 1-2 дні після ураження хворобою.

Підійде для томатів, картоплі, цибулі.

Топаз

Пенконазол (пропорції 100 г/л).

Випускається у вигляді концентрату емульсії. Захищає від борошнистої роси, сірки, іржі. Характеризується помірною токсичністю для людей, тварин, безпечністю для риб, птахів.

Рекомендований для обробки овочевих, декоративних, плодових культур, виноградної лози. При наявності сірки береться 2 мл концентрату, 10 л води. Борошниста роса лікується розчином з 4 мл речовини, 10 л води. Обробка проводиться 1 раз у 14 днів.

Хорус

Ципродинил (концентрація 750 г/кг).

Форма випуску – водно-водорозчинні гранули. Лікує альтернаріоз, моніліоз, паршу. У винограду запобігається гниль ягід, у плодово-кісточкових – моніліоз, кучерявість листя, кокомікоз.

Речовина не змивається водою. Рекомендується застосовувати, коли прохолодно, сиро. Ефект знижується при температурі повітря більше 25 градусів. Обробка проводиться за 14-30 днів до зняття плодів. Робочий розчин готується з 2 г Хоруса і 5-10 л води (вибір об'єму залежить від хвороби).

 
   

Відео

ФУНГІЦИДИ - ПРЕПАРАТИ ВІД ХВОРОБ НА РОСЛИНАХ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!