Братки - опис рослини з фото, сорти, вирощування з насіння, розмноження і садіння у відкритий грунт

З самого дитинства нам знайомі дивно красиві і незвичайні квіти – братки або Фіалка триколірна, вирощування якої не становить труднощів, тому що рослина прекрасно приживається в наших кліматичних умовах. Квітка відмінно росте на злегка затемнених ділянках. Цінність фіалок не тільки в рясному цвітінні, але і в його лікарські властивості.

Що таке квітка братки

Віола, братки, топорчики, метелики, Іван-да-Марья, веселі оченята, землецветка, трехглазки – так називають квіти братки, які вирощуються на відкритому грунті, бувають однорічними, дворічних і багаторічними, відносяться до сімейства фіалкових. Відрізняється тривалим цвітінням, яке починається дуже рано. Триколірна фіалка продовжує радувати до початку літа, якщо висадити пізніше – до глибокої осені. Коли братки втрачають декоративність, їх з легкістю замінюють іншими.

Братками не тільки милуються, але і широко використовують у медицині. Лікарські властивості допомагають при:

  • сильному кашлі;
  • проблеми з дихальною системою;
  • запальних процесах;
  • шкірних захворюваннях;
  • захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • використовується як антисептик;
  • застосовується як жовчогінний препарат.

Як виглядають

Братки відносять до тих квітів, які мають незвичайну форму: пелюстки представлені багатою палітрою від білосніжного, до синювато-чорного з жовтими, червоними, синіми відтінками, по центру є незвичайне пляма яскравого забарвлення. Листочки мають світло-зелений колір, овальну з зазубреними краями форму. Трехглазки виділяють ніжний і приємний аромат. У пазухах листя віоли утворюють квітконоси, кінці яких увінчані великими поодинокими квітками.

Опис рослини

Особливість братків у тому, що вони є не високими рослинами, від 15 до 30 див. Перші квітучі екземпляри мають колір діаметром до 4 см, деякі селекційні сорти досягають 7-10 див. Починаючи з кінця квітня і до пізньої осені, братки активно цвітуть. Триколірна Viola є поодиноким рослиною. Розмножуються трехглазки саджанцями, насінням. Вирощується на дачах, садових ділянках, підвісних вазонах.

Забарвлення

Сорти фіалок триколірних по колірній гамі дуже різноманітні. Селекціонери вивели квіти, що мають коричневі, темно-фіолетові, бордові, червоні і оранжеві відтінки, з пелюстками, облямованими яскравою смужкою, на центральних колірних плямах з помітними «очками». Основні сорти представлені в наступній колірною гамою:

  • білі;
  • сині;
  • блакитні;
  • бузкові.

Класифікація

Фіалка триколірна класифікується по висоті куща, величиною квітки, забарвленню, формі квіткових пелюсток. Розрізняють:

  • по висоті куща: низькорослі, середні, високі;
  • за величиною квітки дрібні, великі, гігантські (діаметр більше 10 см);
  • по забарвленню: монотонні, подвійні, з контрастними смугами, плямами;
  • за формою пелюсток: краї бувають рівними або хвилястими.

Різновиди братків

Багато сортів віол триколірних виведені шляхом схрещування декількох видів фіалок. Всього виведено понад 15 різновидів трехглазок, які дуже широко використовуються садівниками-аматорами і професійними дизайнерами. Висаджують метелики в місцях оформлення рабаток і бордюрів, прикрашають клумби, балкони, мансарди, вікна. Популярні види представлені Фіалкою триколірної і Фіалкою Виттрокой.

Фіалка триколірна

Viola tricolor або Фіалка триколірна – це однорічна, дворічна рослина. Стебло просте або гіллясте, заввишки 10-40 див. Колір листочків і стебел темно-зелений або зелений. Запах мають слабкий, на смак солодкуватий. Любить легку півтінь, подобається рости на прямому сонці, воліють пухкий грунт. Viola tricolor є прекрасними декоративними рослинами для оформлення ландшафту.

Фіалка Віттрока

Садові братки або Фіалка Віттрока (viola x wittrokkiana) є трав'янистим рослиною сімейства Фіалкових. Сорт квітів – це гібрид, одержаний від схрещування різних культиварів (фіалки триколірної, алтайської, жовтого) і природних видів. Забарвлення сучасних гібридів значно відрізняються від звичайної фіалки. Сорт Віттрока має більші яркоокрашенные квіти.

Посадка та вирощування

Краса братков залежить від місця посадки і способів їх вирощування. Трехглазки спокійно переносять тінь, однак зростаючі на затемнених місцях, будуть вироджуватися: дрібніти, втрачати насиченість квіток, стебла почнуть витягатися, блякнути, скоротиться термін цвітіння або зовсім перестають цвісти. Посіви поливають теплою водою з лійки з дрібним ситечком, щоб не пошкодити кореневу систему. Якщо повітря має високу температуру, то полив здійснюється ввечері або рано вранці.

Вибір сорту і підготовка насіння

Готувати насіння до посадки слід заздалегідь. Висівають їх восени. Після зимівлі почнеться активне зростання, приблизно у квітні Viola зацвіте. Рослина холодостійка, тому спокійно може пережити невеликі заморозки і снігопад, однак якщо зима очікується сувора, при сильних морозах необхідно вкривати. Посів в кінці лютого – березні дозволить рослині зацвісти в травні-червні. Під час літніх посівів насіння можна висаджувати відразу в грунт. Зацвітають братки в серпні-вересні.

Посів фіалок здійснюється двома способами: зверху грунту під плівку і засинаючи насіння грунтом. Догляд звичайний. Процес наступний:

  1. Грунтова суміш складається з землі, торфу, перегною. Ємність з сумішшю поміщають в темне але тепле місце. Щодня плівку піднімають на кілька хвилин, даючи можливість насінню «дихати».
  2. В грунтовій суміші робляться борозенки на відстані 2 см один від одного і шириною 0,5 див. Насіння висаджують через ряд, злегка присипають землею, накривають плівкою, періодично провітрюють, піднімаючи її. Ємність поміщають в темне тепле місце.

Вирощування розсади

Після посіву насіння сходи з'являються через тиждень-іншу. При появі перших молодих рослин, ящики переставляються на місце світлішою. Пікірувати розсаду потрібно в інші ємності або пропущені при посіві ряди. Відстань між паростками має бути не менше 20 см, тому що вони сильно розростаються. Для прискорення цвітіння необхідно заздалегідь застосувати розсадний метод, висадивши насіння в теплицю або парник.

Висадка у відкритий грунт

Триколірні фіалки добре ростуть на сонячних місцях, родючих грунтах. Бажано висаджувати на місцях, що добре прогріваються і освітлюваних сонцем. Додатково збагачують грунт добривами, вносять органічні речовини. Грунт повинен утримувати вологу та поживні речовини. При перекопуванні ділянки навесні бажано використання комплексних мінеральних добрив (азоту, фосфору, калію). Проте користуватися гноєм заборонено, так як трехглазки не люблять «жирних» ґрунтів.

Догляд за триколірної фіалкою

Щоб довше милуватися цвітом клумбою, необхідно уважно ставитися до рекомендацій по догляду за фіалкою. Коренева система топорчиков дрібна, тому під час спеки потрібно проводити мульчування їх зрізаною травою або соломою. У серпні, коли віола ще цвіте, а на місці отвивших бутонів дозріло насіння, коробочку і ними краще зрізати – це продовжить цвітіння. Потрібно прищипувати невдалі пагони. Якщо Viola підсихає, слід обрізати все сухе і підгодувати.

Основні рекомендації по догляду полягають у дотриманні режиму прополки, підживлення, полив, розпушування грунту. Поради такі:

  1. Прополка і розпушування ґрунту. Робиться це по мірі необхідності, бажано рихлити землю після поливу.
  2. Підживлення. Вони повинні бути регулярними, але не менше двох разів за сезон. Основна підживлення в період зростання бутонів. Використовуються мінеральні добрива, можна використовувати компост.
  3. Полив. Viola не люблять зайвої вологи, оптимально поливати через день, але все залежить від погодних умов. У спекотну погоду метелики поливають частіше.

Розмноження

Способи розмноження триколірних віол здійснюються шляхом ділення куща, насінням, живцюванням. Спосіб ділення куща використовується на багаторічних рослинах. Більше 4 років трехглазки не повинні рости на одному місці. Щоб фіалки не вироджувалися, старі кущі викопуються і розділяються на більш дрібні частини. Робиться це навесні, поки не почався вегетативний період.

Насінням

Після розмноження насінням, братки спочатку ростуть повільно. Коли на паростках з'явилися перші два листки, їх пікірують, квітка добре підріс – висаджують на підготовлений грунт. При вирощуванні віоли як однорічної культури насіння висіваються в кінці зими-на початку весни, в грунт – в квітні. Щоб період цвітіння припав на осінь, посів проводиться в травні, висадка – в серпні. Щоб отримати квітуча рослина до кінця лютого, сіються насіння восени. Температура повітря при цьому не вище +17С, підсвічування – люмінесцентна лампа.

Живцюванням

Спосіб розмноження живцюванням зберігає всі сили материнського квітки, дозволяє отримати багато нових рослин. Частіше так розмножують гібридні сорти. Держак являє собою втечу з 2-3 міжвузлями. Розмноження проводиться у травні – червні. Рослина висаджується на глибину 0,5 див. Щільність посадки висока: на одному квадратному метрі до 400 штук.

Після посадки живці кілька днів регулярно обприскуються водою. Дуже важливо вкривати їх від прямих сонячних променів, бажано місце затінити. Після того, як «метелики» укорінятимуться, можна висаджувати на постійне місце. Зацвітуть рослини влітку, деякі – восени. Якщо живцювання проводиться в середині літа/в серпні, то період цвітіння доведеться тільки на майбутню весну. За літній період одна рослина дає близько 40 живців

Хвороби і шкідники

Нерідко садівникам доводиться стикатися з хворобами і шкідниками триколірних фіалок. Найбільш часто зустрічаються – борошниста роса, сіра гниль, бактеріальна плямистість, попелиця, слимаки, чорна ніжка, павутинний кліщ. Якщо трехглазки не лікувати, то вони в'януть, перестають рости і цвісти, гинуть, заражаючи при цьому сусідні. Просто видалити пошкоджені паростки мало – потрібно проводити обробку.

Чорна ніжка з'являється на кореневій шийці, коріння квітів як чорна гниль. Відбувається це із-за надмірного поливу, застою води або при дуже щільному грунті. Для профілактики потрібно використовувати чистий посадковий матеріал. Бактеріальна плямистість – це жовті або коричневі цятки, які покривають листочки практично повністю. Як тільки виникли перші ознаки, рослина видаляється, здорові кущі потрібно обробити оксихлоридом міді.

Сіра гниль утворює на квітках і листках сіруватий наліт, при цьому вони стають м'якими і водянистими. Основна причина цього захворювання – сильна вологість. Сіра гниль дуже швидко поширюється і заражає всю розсаду. Як тільки виникли перші ознаки, квітка тут же видаляється, зменшується полив, при можливості – температура в парнику. Все, що обробляється засобом під назвою «Фундозол».

Борошниста роса проявляється у вигляді білуватого нальоту на листочках і стеблинках рослин. Зелені частини квітки стають коричневими, бурими. При виявленні борошнистої роси на початковій стадії потрібно обробити всі кущі фунгіцидами. Коли хвороба запущена, з нею впоратися можуть такі засоби, як «Топаз» або «Чистоцвет». Найбільш уражені віоли обов'язково потрібно прибрати. Після цього провести профілактичну обробку.

Попелиця визначається за сохнущему і желтеющему зовнішнім виглядом топорчиков, клейким виділенням на листках і квітах. Щоб віола не загинула, її потрібно обприскувати мильним розчином або «АктелликЗубром». Слимаки роблять на листочках фіалки дірочки і борозни. Для боротьби слід зменшити полив, збирати шкідників вручну, якщо це не допомагає – обробляти квіти метальдегидом.

Братки в ландшафтному дизайні

Братки або триколірні фіалки дуже затребувані у ландшафтних дизайнерів: ефектними квітками вони прикрашають садові учстки, вулиці.Такі клумби виглядають ошатно і декоративно. Вибираються квіткові культури за розміром, кольоровій гамі. Непогане поєднання дає використання одних віол, але різних відтінків. Переваги використання фіалок наступні:

  • великий вибір кольорової палітри;
  • раніше цвітіння;
  • одночасне цвітіння молодих культур.

Застосування метеликів на садовій ділянці різноманітно. Їх використовують в якості основного, що доповнює або окаймляющего рослини. На основі трехглазок дизайнери викладають справжні квіткові килими-орнаменти, обсаджують доріжки або прикрашають ними кашпо. Метелики ідеально поєднуються з такими квітами, як:

  • Viola рогата;
  • Иберис;
  • Маргаритки;
  • Незабудка;
  • Айстри;
  • Лобелія.

Сорти братків з фото

Різноманітність сортів братков є результатом селекційної роботи ботаніків зі всього світу. Трехглазки широко використовуються в сучасному ландшафтному дизайні. Виділяють кілька груп сортів: крупноквіткові, фіалки з дрібними квітами, велетенські. Також розрізняють: одноколірні сорту, двоколірні (2 верхніх та 3 нижніх пелюстки забарвлені близькими за змістом, але різними кольорами), плямисті (3 нижніх пелюстка прикрашені контрастними плямами).

Крупноквіткові

Діаметр квіток 7-8,5 див. Основні сорти: Крижаний Король, Зимове Сонце, Небесна Королева, Чари Березня, Юпітер, Вечірній Спеку:

  • Крижаний Король: блідий жовтувато-зелений, нижні пелюстки з фіолетовими плямами;
  • Зимове Сонце: яскраво-жовтий, нижні пелюстки оксамитово-коричневі плями;
  • Небесна Королева: чисто-блакитний;
  • Чари Березня: темно-фіолетовий, майже чорний, коли повністю розпуститися, пелюстки бархатисті;
  • Юпітер: пурпурно-фіолетовий, вгорі — білуватий;
  • Вечірній Спеку: коричнево-червоний.

Триколірна фіалка з дрібними квітами

Дрібноквіткові сорти братків мають квітки з діаметром до 4 див. Сорти відрізняє раннє і тривале цвітіння, зимостійкість, кущі компактні. Основні сорти:

  • Червона Шапочка має квітки яскраво-червоні, діаметр від 3,5 до 4 см;
  • Блакитний Хлопчик відрізняється квітками синьо-блакитного забарвлення, в діаметрі від 3 до 4 см;
  • Снігуронька має пелюстки білого кольору, 3-4 см діаметром.

Велетенські сорти

Діаметр квіток 8-11 див. Буває віола в трьох колірних гамах: сині, білі, золотисто-жовті:

  • біла: досягає 8 см в діаметрі, пелюстки з рівними, хвилястими краями, кущ заввишки 20 см;
  • золотисто-жовта: однотонної золотисто-жовтого забарвлення, до 8 см в діаметрі, пелюстки з рівними краями, висота куща 20 див.
  • синя: фіолетово-синій, на нижніх пелюстках є темно-фіолетові плями, діаметр до 8 см, краю пелюстки рівні, висота куща 25 див.

Відео

Віола (анютині вічка). Посів і пікіровка віоли. (01.02.17)

Братки: Вирощування і догляд. Рясне цвітіння в рік посадки

Як виростити братки. Сайт Садовий світ"

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!