Японський сад своїми руками - фото. Рослини і японський стиль в ландшафтному дизайні

У всьому світі ландшафтні дизайнери активно використовують у своїй роботі ідеї, що прийшли з Японії. Ландшафт, оформлений в такому стилі, володіє чарівністю, композиція лаконічна і вишукана викликає почуття спокою й умиротворення. Для створення цього твору паркового мистецтва мало закупити рослини і камені, необхідно враховувати символіку і особливість кожного предмета, адже тут головне – гармонія.

Японські сади

Що ж являють собою японські сади? Це природна композиція, в основі якої закладено п'ять компонентів: ідея (духовна частина) і матеріальна. Матеріальна складова включає чотири елементи: вода, рослини, камені і елементи архітектури. Всі вони символізують єдність людини і природи. Японський сад може бути трьох типів: рівнинний, горбистий і пересічений.

Кожен з цих видів має свої характерні особливості:

  • Рівнинний тип – ідеально рівна площадка. Світ земної природи представлений камінням, деревами, водними джерелами або водоймами. Декор – кам'яні ліхтарі, садові скульптури.
  • Горбистий вид – поєднання височини і води. Це може бути що збігають з пагорбів струмки, ставок з водоспадом.
  • Пересічені сади – відтворення в мініатюрі гористій частині Японії. В основі розташовується озеро з острівцем посередині, штучні гори, ліхтарі, доріжки, містки. Доречно розташувати чайні будиночки з традиційною цукубаі (чашею для обмивання рук), огорожі з бамбука.

Сади каменів в Японії

Незвичайним і оригінальним виглядом культурно-естетичних споруд є сади каменів. Вони являють собою ідеально рівну площадку, засипану піском (можна галькою). Головні елементи – природні камені (необроблені), розставлені за правилами світогляду дзен. Розташування їх наступне: це групи по три каменю (тріада), підібрані за формами і кольорами. Їх 15, але точка споглядання відкриває 14, останній камінь з будь-якої точки захований (використання фантомів – символ незвіданого).

Асиметричність розташування кам'яних елементів підкреслюється концентричними лініями на ділянках піску, символізує океан. Сади каменів в Японії – місце медитації, споглядання, самопізнання. Цей вид ландшафтного дизайну дійсно унікальний, навіть фото кам'яних садів налаштовує на філософський лад. Головне їх призначення – змусити усвідомити красу звичайних речей і витонченість природного простоти.

Японський стиль в ландшафтному дизайні

Характерні особливості цього стилю – мініатюрний розмір, спокій і наявність безлічі символів. Місце, яке використовується під композицію, може бути невелике, але на ньому потрібно створити досконалий пейзаж, зобразивши природні елементи у всіх форматах. У класичному розумінні – це природна мініатюра з води, моху, гальки, рослин і каміння.

Японський ландшафтний дизайн популярний у всьому світі невипадково. При сучасному шаленому ритмі життя дуже важливо вміти зосередитися, заспокоїтися, знайти умиротворення. Планування з незвичайними обрисами, асиметричністю композиції, гармонійністю елементів, з кожного ракурсу відкривають новий пейзаж, мініатюрний світ природи у всій його красі.

Рослини японського саду

Призначення такої композиції – відтворення ландшафту. Рослини для японського саду служать швидше прикрасою рельєфу, підкреслюють контраст. Підбирати їх потрібно дуже акуратно. Улюблені японцями види можуть не прижитися з-за відмінностей клімату та грунту. У нас використовують:

  • дерева: вишня (деякі регіони можуть використовувати сакуру, для Підмосков'я відмінно підійде сорт Ракса), клен (підходять майже всі види, відмінні медоноси, поєднуються з хвойними рослинами), сосна (хвойники - центр композиції, як уособлення довголіття, сили, мужності, бажано послабити ріст дерева, надавши виразність крони);
  • чагарники: барбарис (різноманітність сортів, відмінний матеріал для живоплотів), глід (красивоцветущие кущі стануть прикрасою навесні, а влітку порадують різноманітністю забарвлення плодів, особливо ефектно виглядають в штамбі);
  • квіти-багаторічники: півонія (вибирають деревовидний сорт, діаметр квітки до 25 см, махрові або напівмахрові), рододендрон (квітка не великий, але в пишних суцвіттях, глянцеві листя підкреслюють ніжність квітів), хризантема (національна квітка Японії, різноманітність видів не обмежує фантазію);
  • злаки, папороті, бамбук: міскантус (декоративні трав'янисті злаки, безліч сортів, декоративний період з перших місяців весни до морозів), адіантум стоповидный (відмінно приживається в Підмосков'ї, ажурні листя виглядають екзотично і привабливо навіть на фото, сідати на видному місці), саза (в наших широтах єдиний сорт бамбука, що росте в дикому вигляді, сідає на тлі струмка або як прикраса альтанки).

Японський сад своїми руками

Планування облаштування японського саду своїми руками потрібно починати з композиції, яка залежить від ландшафту вибраної ділянки і кліматичних особливостей регіону. Наявність вільного простору – теж обов'язкова умова, хоча його розміри можуть бути і мініатюрними. Композиція може бути наступних видів:

  • сад для філософських роздумів;
  • місце для прогулянок;
  • сад пагорбів;
  • місце, де основним елементом буде будиночок для чайних церемоній.

Сад у японському стилі своїми руками

Не забувайте про основних складових: камінь і вода (може бути сухий струмок), без яких такий дизайн не формується. Ось деякі рекомендації щодо самостійного створення цього унікального паркового дизайну. Якщо ви не знаєте з чого почати створювати свій сад, давайте розглянемо поетапно, як створити сад в японському стилі своїми руками:

  • Планування. Краще не займатися переплануванням парку, а взяти його частина. Вибирається ділянка у внутрішньому дворі або куті. Він повинен бути відразу видно все і бути з трьох боків захищений стінами чи живоплотом.
  • Ескіз-проект. На нього наносять основні елементи з урахуванням рози вітрів і сторін світла.
  • Камені викладаються групами вертикально та горизонтально на підготовлений пісок. Щоб розміщення було правильним використовуйте фото готових ландшафтів.
  • Стежки не роблять рівними.
  • Водойма встановлюють залежно від рельєфу ділянки: ставок, водоспад, сухі потоки або струмки з світлого гравію.
  • Рослини висаджують по мінімуму, використовуючи символи, не зимостійкі потрібно прибирати або відразу виставляти у діжках.

Японський сад каменів своїми руками

Щоб правильно влаштувати на ділянці японський сад каменів своїми руками, потрібно дотримуватися п'яти основних правил:

  • основа композиції – група з трьох каменів гармонійних за фактурою і кольором;
  • загальна кількість кратно трьом або п'яти;
  • з будь-якої точки споглядання відкриваються всі камені, крім одного;
  • основна тріада повинна виглядати гармонійно, інші врівноважують її;
  • камені розташовані асиметрично. Камені підбирають у відповідності з символікою: великі – острова, вертикальні – небо, білий пісок і гравій – воду, також імітують кола на піску.

Японський садок своїми руками

Можна зробити зовсім маленький японський садок своїми руками, використовуючи кімнатні рослини. Ландшафтна композиція в мініатюрі має свої правила:

  • Вона повинна бути створена відповідно традицій Японії.
  • В якості контейнера підійде невисока (до 15 см) ємність з просторою поверхнею.
  • Для такого міні-садка підійдуть мох, кактуси, алмазник, седум, ломикамінь, плющ, кам'яна троянда та ін. Потрібно вибирати сорти медленнорастущих рослин.

Відео: ландшафтний дизайн у японському стилі

Японський сад. САД день за днем №10.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!