Чим підживити огірки після висадки в грунт

Для отримання багатого врожаю необхідний грамотний догляд за огірками в грунті. Крім дотримання правил посадки, поливання слід враховувати потреби рослини в певних мінералів, мікроелементів, які можна отримати лише з добрив. Існує кілька варіантів підгодівлі розсади, поліпшення якості грунту.

Навіщо потрібна підживлення огірків у відкритому грунті

В гарній, родючої землі рослина буде плодоносити без додаткової допомоги, коли ж грунт низької якості без різних мінеральних елементів ви отримаєте мізерний урожай. Плодоношення знижується і при посадці однакової культури кілька разів підряд в один ґрунт. Підгодівля допоможе вирішити дані проблеми, має позитивні моменти, наприклад:

  1. Розсада, яку підживлюють, показує більш швидкий ріст порівняно з іншими рослинами.
  2. Ви зможете довше збирати плоди (часто плодоношення продовжується на тривалий термін).
  3. При вірній обробці грунту ви зможете підвищити врожайність, вплинути позитивно на смакові якості огірків.
  4. При оптимальному підборі підгодівлі рослини в ґрунті отримують додатковий захист від хвороб. Це важлива умова при висадці огірків в грунт, тому що вони погано захищені від природних факторів, шкідників.

Як удобрювати огірки

Важливо враховувати, що рослини можуть мати нестачу органічних елементів або їх надлишок. Обидва стану погано позначаються на даній культурі, тому слід правильно підбирати, яке добриво краще для огірків і чи потрібно воно їм. Головне правило, як підгодовувати огірки – робити це слід часто, але потроху. Проводити процедуру можна під корінь або позакореневим способом. Існує кілька етапів підживлення рослин у ґрунті після висадки:

  1. Проводиться відразу після появи 2 листочків на бадиллі. У цей період виникає нестача азоту, який важливий для збільшення зеленої маси. Необхідно використовувати сечовину з водою, поливають під корінь. При бажанні можна замінити засіб курячим послідом або коров'яком.
  2. Наступна підживлення огірків в грунті здійснюється після 15 днів. Раніше рослині необхідний азот.
  3. Третя підгодівля проводиться під час цвітіння огірків. Найбільша потреба з'являється у рослин у калії. Для цього підходить будь-калійне добриво або деревна зола.
  4. На 4, 5, 6 підгодівлю доводиться плодоношення, під час якого існує потреба рослини в азоті, калії.

Кореневе підживлення огірків

Даний метод передбачає введення поживних розчинів речовин або максимально близько до кореневої системи огірків. Розкопувати лунки або «укладати» суміші прямо до коріння рослини не потрібно. Як правило, підготовлені речовини виливають під листям розсади. Слід вливати підгодівлю на грунт, не потрапляючи на бадилля, листя. В деяких випадках з-за концентрації речовин рідина може залишити опік або зовсім вбити рослину. Як правило вартість таких добавки невисока, можна самостійно зробити розчин з недорогих компонентів.

Позакореневе підживлення огірків під час плодоношення

Такий спосіб підживлення, навпаки, проводиться виключно на батоги, листя (вкрай рідко на плоди, якщо з'явилося занадто багато шкідників або почалася хвороба). Позакореневу обробку можна ще назвати обприскуванням, при якому розчин має не такою високою концентрацією порівняно з годуванням під корінь. Як правило, удобрюють таким методом вранці, ввечері в похмуру погоду без опадів. Сонячні промені при обприскуванні можуть пошкодити зелену масу огірків.

Чим підгодовувати огірки у відкритому грунті

При удобренні важливо з'ясувати, яких мінералів, мікроелементів не вистачає розсаді на даному етапі. Від цього залежить, чим поливати огірки для гарного урожаю, яка органіка або комплексні речовини потрібні. На певних етапах слід використовувати пташиний послід, гній тварин, на інших – фосфор, кальцій, магній, калій або азотні речовини.

Які добрива вносити при посадці огірків

Першу порцію добрив вносять у ґрунт ще до висадки насіння. Після цього молоді рослини потребують в цілому комплексі елементів, якими слід їх підгодувати для одержання багатого врожаю. Важливою складовою є калійні добрива, що забезпечують швидкий ріст, формування рослини, поліпшення смакових якостей плода. Як правило, використовують такі види цих мікроелементів:

  • калійна селітра;
  • сечовина;
  • гранульований суперфосфат;
  • сульфат калію;
  • подвійний суперфосфат;
  • хлористий калій.

При великій кількості у ґрунті фосфору не варто забувати про азотні добрива, інакше буде мало зав'язей і більше чоловічих квіток, додавання їх постфактум ситуацію не змінить. Фосфор потрібний огіркам для правильного функціонування кореневої системи, своєчасного цвітіння, росту маси зелені. Його надлишок призводить до пожовтіння рослини, обпадання, швидкої загибелі.

Внесення мінеральних добрив для гарного врожаю

Даний спосіб підгодувати огірки після висадки є самим частим кроком для досягнення кращої врожайності. Мінеральне добриво для огірків у відкритому грунті допускається змішувати з органічними речовинами або використовувати самостійно. Для зміцнення кореневої системи потрібен фосфор, а для правильного росту рослин – азот, при появі квіток – калій. Вкрай згубний для огірків хлор, тому мінеральні солі з цим елементом слід виключити. Як правильно підживити розсаду у грунті мінеральним добривами:

  • чергуйте органічні, мінеральні речовини;
  • наситьте грядку чистою водою перед тим як підгодувати рослина;
  • вводите добрива в борозенки, які повинні бути зроблені на відстані 5 см від розсади;
  • лити речовину можна тільки на грунт, уникайте потрапляння на листя, бадилля.

Підгодівля для огірків у відкритому грунті органічними добривами

Ті, хто вирощують огірки у грунті, знають, що найнижча ціна на органічну підгодівлю буде при купівлі пташиного посліду, коров'яку. Їх розводять у відрі з рідина у співвідношенні 1:15. Сюди ж можна додавати близько 500 г золи. Існують і народні способи приготування органічних добрив, наприклад:

  • зберіть весь бур'ян з городу;
  • додайте до нього кропиву, подорожник, листя кульбаби, дрібно порубаєте;
  • 1 кг суміші розбавляють 10-ю літрами води;
  • настоятися повинно засіб добу, процідіть його;
  • підгодовувати варто з розрахунку 4 л на 1 квадратний метр землі.

Як удобрювати огірки дріжджами

Додатковий варіант, ніж ще підгодувати огірки після висадки в грунт – дріжджі. Таку підгодівлю використовують городники часто, вона має такими перевагами:

  • покращує коренеутворення;
  • стимулює зростання;
  • витривалість рослини підвищується;
  • стає джерелом бактерій, які підвищують імунітет розсади.

Приготування:

  1. У 10 л води розчиніть 10 г сухих хлібних дріжджів.
  2. Покладіть 2 ст. л. цукру у розчин.
  3. Дайте настоятися заквасці 2 години, розмішайте її в 50 л рідини.

Як використовувати:

  1. Можна застосовувати цей варіант відповіддю на питання, як підгодувати огірки, але не більше 2 разів.
  2. Перше застосування потрібно здійснити на 12-14 день висадки.
  3. Друге – після фосфорної підживлення.

Як підгодовувати огірки у відкритому грунті золою

Ця речовина є прекрасним органічним добривом. Кожен городник повинен знати, як підгодовувати огірки у відкритому грунті за допомогою золи. Вона містить у складі кальцій, який дуже важливий для рослини. Правила використання:

  1. За весь період росту вносять золу не більше 6 разів.
  2. Підгодувати перший раз потрібно на момент появи 3 листків, 2-й раз, коли рослина почне цвісти.
  3. По мірі росту плодів раз в 14 днів можна підгодувати огірки в грунті невеликою кількістю розчину.
  4. Для удобрення грунту може бути використана суха зола або зольний настій. Перший варіант висипається на грунт поруч з рослинами перед процедурою поливу.

Комплексне добриво для огірків

Коли ви точно не впевнені, ніж підгодувати огірки після висадки в грунт, не можете точно з'ясувати, якого елемента не вистачає рослині, слід використовувати комплексні добрива. Популярним прикладом такого добрива можна назвати нітроамофоска, до складу якого входить калій, азот, фосфор. Після висадки гранули добрива розчиняються в рідині і використовуються як позакореневого підживлення. Його можна легко замовити або купити в інтернет-магазині, ціна – 10 000 рублів за тонну.

Мікроелементи для огірків

Для здорового росту огірків в ґрунті після висадки, багатого врожаю, вироблення імунітету перед хвороботворними мікроорганізмами необхідно підгодувати рослина мікроелементами. Існує кілька основних речовин, яких обов'язково повинно вистачати розсаді:

  1. Азот. Важливий мікроелемент під час зростання рослини, забезпечує зелену масу, захищає від пожовтіння.
  2. Фосфор. Його потрібно огіркам небагато, але він повинен надходити регулярно. Фосфор забезпечує рослині правильне і здорове розвиток кореневої системи, швидкий приріст зеленої маси.
  3. Калійні добрива. Різні варіанти підживлення з вмістом калію. Добриво забезпечить транспортування поживних речовин до розсаді від кореневої системи. Плодоношення, вегетативного росту сприяє оптимальна кількість калію.

Як вибрати добрива

Коли перед огородником стає питання, чим підживити огірки після висадки в грунт, слід враховувати особливості росту огірків в грунті. Багато починаючі овочівники вірять в невибагливість розсади, але по-справжньому хороший урожай вдасться отримати, тільки якщо правильно підживити розсаду. Можна здійснити вибір, виходячи з наступних рекомендацій:

  1. Для будь-якої домашньої розсади, яку готують до висадки у відкритий грунт, добре підходить коров'як: він містить різні поживні речовини, корисні для огірків. На одну рослину припадає 1 літр розчину. Готується в пропорції 1:10 з рідиною (1 частина добрива і 10 води).
  2. В будь-якому магазині можна знайти пташиний послід. Ціна на нього невисока, тому його часто використовують, щоб підгодувати огірки. На 10 л води потрібно 1 літр посліду. Після цього всипте 2 склянки золи: отриманою сумішшю можна періодично підгодовувати розсаду.
  3. Комплексні добрива мають більш високу ціну, продаються в магазинах і мають інструкцію з приготування на упаковці.

Ціна добрив для підгодовування огірків після висадки в грунт

Знайти речовини для підгодівлі можна в інтернет-магазинах, спеціалізованих точках, де продають розсаду, товари для садівників, дачників та городників. Як правило, великі землевласники закуповують їх у компаній, які виробляють добрива. Для звичайного дачника такий варіант не підходить, тому що ціна встановлюється на оптові покупки від декількох тонн. В упаковках ж вартість підгодівлі може коливатися від 100 до 3000 рублів за кілограм/літр.

Відео: чим удобрювати огірки у відкритому грунті

УДОБРЮЄМО ОГІРКИ КОРИСНІ ПОРАДИ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!