Крапельний полив в теплиці: системи та відгуки

На дачі в тепличних умовах домашні культури ростуть швидше, дають багатий урожай. Щоб не виникало проблем на штучному городі, а овочі радували незабутнім смаком і презентабельним виглядом, необхідний якісний полив, внесення добрив. Актуально крапельне зрошення, тим більше сам процес легко організувати в домашній обстановці.

Крапельний полив на дачі

Щоб поливати овочі в теплиці, зовсім не обов'язково бігати з відрами і витрачати дорогоцінний час. Цей процес можна автоматизувати в домашніх умовах, зберігши врожайність і полегшивши свою працю. Важливо розуміти, що неякісний полив виснажує ресурси грунту, а вирощені овочі вже не радують на обідньому столі. Забезпечення води на ділянці та в теплиці – питання часу і бажання кожного городника.

Краплинні стрічки

З труби вода рухається по регулюючому каналу теплиці, проходячи через численні фільтри для якісного очищення. Краплинні стрічки є комплектуючої системи штучного поливу, а їх характеристики визначені заводом-виробником. Головним критерієм оцінки є товщина стінок, яка визначає термін експлуатації, міцність, функції обладнання. Наприклад, для швидко дозріваючих культур підходить легка крапельна стрічка, а при тривалому дозріванню овочів найкраще використовувати товщину стінок з запасом.

Крапельниці для поливу

У системах крапельного зрошення обов'язково присутність крапельниць, які мають декілька модифікацій. Це може бути компенсована модель розбірного виду або розбірні крапельниці з контрольованою подачею води. Основне призначення обладнання – забезпечити однаковий тиск на різних ділянках шланга. Таким способом усі культури на грядці политі рівномірно, а вода краплями надходить до кореневої системи. Для забезпечення практичного крапельного поливу можна використовувати медичні крапельниці.

Автополив в теплиці

Якщо людина не завжди з'являється на городі, йому допоможе автономний полив, виготовленою в домашніх умовах. Щоб зібрати автоматичну модель для теплиці, додатково потрібно придбати фільтр, ємність для води, таймер, контролер, регулятор тиску і шланг. Автоматичний полив у теплиці може бути і купівельними, але в даному випадку доведеться неабияк витратитися. Основне завдання – створити всередині труби необхідний тиск, щоб вода порційно надходила на культури через заданий часовий інтервал.

Полив теплиць без вашої участі

В Ізраїлі та інших європейських країнах крапельний полив в тепличних умовах здійснюється за допомогою автоматики, а участь людського ресурсу вже давно не потрібно. Для здійснення задуманого, заповніть бочку водою, купите в магазині спеціальне обладнання та водяний насос. З його допомогою можливо подавати воду на розгалужену систему крапельного поливу в теплиці, підтримуючи сталість тиску, встановити численні краплинні стрічки безпосередньо до кореневої системи кожної культури.

Крапельний полив жук

Це особливо ефективний метод поливу в тепличних умовах, який по вартості і функціональності доступний всім бажаючим. У конкретному випадку необхідно використовувати комплектацію «Тепличний» і «Парниковий», які охоплюють всю площу теплиці, але також використовуються на відкритій місцевості. Виробництвом крапельного поливу в теплиці займається ТОВ «Цикл», розташований у Володимирській області (р. Килимово). Кожен комплект має свої особливості, на яких слід акцентувати увагу:

  1. Теплична комплектація розрахована на полив 60 культур, тобто охоплює площу теплиці 18 квадратних метрів. Вартість комплекту, що споживає воду з ємності, становить 1800 рублів, тоді як модель з помірним витратою рідини з водопровідної системи обійдеться покупцеві порядком 2000 рублів.

  2. Парникова комплектація має аналогічну збірку і площа оброблюваної поверхні, пропонує кілька комплектів в залежності від джерела подачі води. Модель, «який має живлення від ємності, коштує 1200 рублів, а споживає воду з водопроводу обійдеться в 1500 рублів.

Автоматична система аквадуся

Крапельний полив у теплиці білоруського виробника розрахований на 50-60 рослин, але за необхідності охоплює і більш габаритні ділянки. Серед модифікацій заявлений ручний, напівавтоматичний і автоматичний режими, максимально адаптовані під побажання покупця. Серед головних переваг поливального механізму варто виділити наступні моменти:

  • відсутність потреби в електриці, бездоганна робота на батарейках;
  • компактність пристрою;
  • набір крапельниць і шлангів, відповідно до стандартної комплектації;
  • можливість використання мінеральних добрив, що робить агрегат багатофункціональним;
  • щоб встановити аквадусю додається інструкція, докладний креслення.

Найважливіше, що цей агрегат забезпечує якісний самополив рослин з мінімальним витратою води, тобто виключає присутність людини. На 8 батарейках механізм функціонує на протязі 6-8 місяців, при цьому має гарантію якості від виробника. Поливати таким прогресивним способом можна не тільки тепличні культури, але і город, газон, парник, палісадник.

Система крапельного поливу своїми руками

Щоб організувати якісне зрошення кореневої системи, виникає гостра необхідність у крапельному поливі. У теплиці це найкращий спосіб зберегти поживні властивості грунту, на виході отримати багатий врожай. Оскільки автоматичний крапельний полив – досить дороге задоволення, цілком реально будинку виготовити такий механізм. Важливо дотримуватися технологію, заздалегідь підготувати необхідні матеріали, зрозуміти принцип дії саморобної конструкції.

Схема поливу

Матеріали для монтажу

Основою конструкції є головний водопровід (місткість з водою), від якого вода поширюється по капілярних трубках безпосередньо до кореневої системи кожної рослини. Щоб на виході вийшла справна система поливу для теплиці, потрібно підготувати наступні матеріали, необхідні в процесі монтажу:

  • вимірювальна рулетка;
  • саморізи;
  • труборізи;
  • алюмінієві скоби;
  • розвідні ключі;
  • заглушка;
  • ножиці для різання металопластикових труб.

Щоб зібрати складну конструкцію, можуть знадобитися краплинні стрічки, крапельниці для поливу (можна медичні), конектор, перемикальні крани, насос, муфти, адаптери, труби, форсунки. Для прогресивних моделей крапельного поливу важливо не забути про таймері і моніторі. Простий же механізм помітно економить фінансові витрати, при цьому теж забезпечує теплолюбних рослин необхідну кількість вологи.

Як зробити автополив

Полив теплиць без вашої участі – це реальність. Основне правило: вибирати тільки пластикові елементи. Вони легкі і довговічні; на відміну від металевих конкурентів не забиваються іржею, порушуючи тим самим потік води до кореневої системи рослин. Крапельниця повинна бути регульованою, охоплювати великі ділянки. Система поливу для теплиці монтується в наступній послідовності:

  1. Шланг, що подає підключити до головного водопроводу або жорстко прикріпити до великої ємності, яку після складання всієї конструкції потрібно залити водою.
  2. Шланг потрібної довжини протягнути уздовж грядок, з протилежного боку закрити заглушкою.
  3. Вкрутити саморіз навпроти кожної рослини теплиці для майбутнього поливу. Кожне отвір шланга не повинен бути наскрізним, інакше він одразу прийде в непридатність.
  4. Щоб визначити швидкість потоку, дозволяється викручувати саморізи на 1-2 обороту, крізь них буде сильніше капати вода.
  5. Шланг закріпити алюмінієвими скобами, щоб він не переміщувався при зміні погодних умов.
  6. Якщо у теплиці кілька грядок, для крапельного поливу використовувати трійники і кілька шлангів.

Відео: Крапельний полив з медичних крапельниць

Крапельний полив з крапельниці (на вертикальній грядці)

Відгуки

Ганна, 42года:У мене теплиця з полікарбонату, тому зрошення культур просто необхідно. Я недавно зробила собі саморобну систему поливу, використовуючи шланг і саморізи. Конструкція проста і доступна, головне – не вимагає особливих витрат. Коли води потрібно більше, відкручую саморізи на пару оборотів, потім знову прикручую, щоб огірки і помідори зовсім не погнили.
Віктор, 34года:Довго намагався зробити крапельний полив за останніми технологіями, але в підсумку повернувся до старого дідівського способу з саморізами. У теплицях це відмінний і дуже практичний варіант, тим більше, коли замість водопроводу звичайна ємність з водою. Вже кілька років користуюся цією системою: працює і кожен раз радує багатим урожаєм.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!