Засоби по догляду за взуттям - огляд кращих кремів, спреїв, просочень по виробникам і цінами

Щодня взуття піддається дії різних чинників: опадів, сльоти, реагентів і т. п. Вони швидко призводять туфлі або чоботи в непридатність, але навіть сама непрактична пара збереже свій первісний вигляд, якщо правильно за нею доглядати. Правильний догляд – це, насамперед, спеціальні засоби для взуття, на яких краще не економити.

Що таке засоби по догляду за взуттям

Під ними мається на увазі продукція, яка спеціально призначена для того, щоб додати взуття гарний зовнішній вигляд і продовжити термін її служби. Інакше кажучи, це своєрідна взуттєва косметика, замовити яку сьогодні можна в спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті. До її складу в залежності від форми та виробника можуть входити розчинники, фарбувальні компоненти, віск, тваринний жир і ін. Виробники пропонують на вибір наступні засоби:

  • креми;
  • спреї;
  • просочення;
  • фарби-відновники;
  • губки;
  • щітки;
  • ластики.

Водовідштовхувальні засоби

Опади завдають сильної шкоди текстильним, шкіряним і замшевою матеріалів, і покупка дорогих черевиків практично нічого не змінить. Виправити ситуацію можна, вибравши відповідний водовідштовхувальний складу. Якщо купити дешеві гідрофобізатори, то вони просто утворюють на поверхні виробу захисну плівку, з-за якої пори заблоковано і ноги людини не будуть «дихати». Краще вибрати якісний склад, що покриває захисним шаром кожну пору, зменшуючи діаметр, але не порушуючи повітропроникність. Водовідштовхувальні засоби для догляду за взуттям випускаються у формі:

  • просочення;
  • спрею;
  • крему.

Просочення

Являє собою тип продукції, яка захищає взуття від проникнення бруду і води в глибину матеріалу. Просочення здатна зберегти туфлі або чоботи в належному вигляді і захистити ноги від вогкості. При її виборі потрібно врахувати погоду і вид матеріалу. Краща пропитка для взуття буває силіконової – завдяки їй вода просто стікає з поверхні виробу, а захисна плівка рівномірним чином розподіляється по ній, не перекриваючи повітрообмін. Ефект досягається через 8-9 годин, тому обробку проводять ввечері. Популярні варіанти просочення:

  • Salton. Продукція для захисту від води гладкої шкіри, нубука, замші і тканини. Забезпечує тривалий захист. Не підходить для лакових шкір. Ціна – 189 р./300 мл.
  • Salamander Professional Універсальний SMS. Якісна водовідштовхувальна просочення, яка ефективно захищає вироби із замші, шкіри та текстилю від впливу вологи, бруду. Наноситься на попередньо очищену, суху поверхню. Ціна – 400 р./250 мл
  • Saphir Invulner. Просочення у вигляді безбарвного аерозолю, що подовжує термін служби взуттєвої продукції та зберігає її початковий зовнішній вигляд. Високоактивна фторована смола Scotchgard 3M, наявна в її складі, забезпечує стійкий водовідштовхувальний ефект. Ціна – 675 р./250 мл
  • Tarrago HighTech Nano Protector. Універсальна просочення, наночастинки якою покривають волокна і утворюють захисний шар на поверхні виробу, роблячи його гідрофобним. Ціна – 599 р./250 мл
  • Штрих «Захист». Водовідштовхувальний спрей-просочення, що підходить для взуттєвих виробів та одягу. Забезпечує захист від пилу, бруду, вологи, захищає від формування сольових розлучень. Не порушує структуру матеріалу, зберігаючи його повітропроникність і еластичність. Ціна – 219 р./300 мл.
  • Nikwax Fabric & Leather Spray. Склад для додання водовідштовхувальних властивостей взуття з застосуванням тканево-шкіряних комбінацій. Підходить для виробів з мембраною. Не змінює зовнішній вигляд взуттєвої пари і не пом'якшує шкіру. Ціна – 470 р./125 мл.
  • ДивиДик. Безбарвна водовідштовхувальна просочення у вигляді аерозолю, що перешкоджає утворенню водяних і масляних плям. Це відмінний захист взуття від бруду, вологи і снігу. Ціна – 137 р./250 мл

КРАЩІ ПРОСОЧЕННЯ ДЛЯ ВЗУТТЯ // ЯКІ ВИБРАТИ

Водовідштовхувальний спрей

Справжнім порятунок для туфель або чобіт з різних матеріалів є гідрофобний спрей для взуття. Якісне засіб такого типу захистить чоботи від впливу снігу, сльоти та реагентів, тим більше спрей дуже легко наносити порівняно з кремом. Його водовідштовхувальний складу збереже білизну чобіт білого кольору і інтенсивність кольору на кольорових виробах, захистить шкіру від деформування і замшу від промокання. Правда, спрей має різкий запах. Відомі варіанти:

  • Niki Line Anti Rain. Універсальний спрей для глибокого просочення взуттєвої продукції та догляду на основі фтору. Підходить для гладкої шкіри, текстилю, хутра, нубука, велюру, замші. Ціна – 256 р./200 мл
  • Salamander Універсальний SMS. Водовідштовхувальний спрей для виробів із гладкої шкіри, текстилю, замші. Запобігає утворення сольових, водних та снігових розлучень. Не підходить для лакової шкіри. Ціна – 239 р./300 мл.
  • Ecco. Універсальний варіант водовідштовхувального спрею з фторвмісного з'єднання на водній основі. Підходить для виробів із замші, нубуку і текстилю, гладкої шкіри. Не впливає на повітропроникність. Ціна – 499 р./125 мл.
  • Collonil Nano Pro. Інноваційний спрей з наночастинками, призначений для глибокого просочення і догляду за взуттєвими виробами. Активує колір матеріалу, захищає від вицвітання, бруду, вологи, сольових розлучень. Ціна – 1140 р./400 мл
  • Kiwi AquaStop. Допомагає захистити чоботи, туфлі та інші подібні вироби від плям, води. Володіє покращеною формулою. За рахунок високої концентрації плюрополимеров формує невидиму водовідштовхувальну плівку. Ціна – 221 р./200 мл

Крем

Водовідштовхувальний крем для шкіряного взуття є невід'ємним засобом для догляду за дорогими чобітьми або черевиками. Особливо його використання необхідно в осінній або зимовий час, коли взуттєві вироби піддаються впливу опадів і хімічних реагентів. Якісний крем з водовідштовхувальним дією здатний оновити колір, захистити і зберегти шкіру еластичною і м'якою, надавши їй блиск. Відомі товари в цій категорії:

  • Salamander Professional. Прозорий крем для всіх видів гладких шкір, який оновлює колір і інтенсивно живить шкіряні вироби. Після нанесення потрібно почекати, поки склад висохне, а потім відполірувати. Ціна – 299 р./75 мл.
  • Kiwi Express. Крем чорного кольору, що надійно захищає чоботи або черевики від бруду та води. Він здатний повернути їй первісний вигляд. Склад збагачений високоякісними восками, які плекаю і надають блиску чобіт. Підходить як для натуральній, так і для штучної шкіри. Ціна – 114 р./50 мл
  • Collonil Waterstop tube. Водовідштовхувальний варіант крему, що підходить для догляду за всіма типами гладкої шкіри. Допомагає захистити виріб від сольових розлучень і глибоких забруднень. Містить в складі віск і мигдальне масло. Ціна – 593 р./75 мл.

КРАЩІ ПРОСОЧЕННЯ ДЛЯ ВЗУТТЯ // ЯКІ ВИБРАТИ

Для живлення і поліровки

Матеріали виготовлення взуттєвої продукції мають властивість висихати. З цієї причини їм потрібно харчування. Для цієї мети можна використовувати крем, бальзам, лосьйон, кондиціонер. Наносити засіб при цьому краще не губкою, а спеціальною щіточкою (нежорсткої) або шматочком тканини. Після того, як матеріал висохне, необхідно приступити до поліруванню. Для цього широко використовується пристрій вакса, має водовідштовхувальні властивості. Засоби для живлення і поліровки допоможуть зберегти початковий вигляд черевиків або чобіт як можна довше.

Крем

Пропоновані взуттєві креми бувають густими (на основі органічних розчинників) і рідкими (емульсійними). Перші оптимально використовувати в негоду. Вони підходять для виробів з щільної натуральної шкіри. Другі найефективніше в теплу пору року. До їх складу входить менше розчинників, які замінені водою. Рідкий крем для взуття ідеально підходить для витонченої взуттєвої пари з тонкої шкіри. Порівняно з жирним густішим складом рівень захисту в нього нижче, але він забезпечує стійкий блиск. Популярні варіанти:

  • Collonil Nano Cream. Інноваційний засіб з наночастинками. Доглядає за взуттєвими виробами, оберігаючи їх від глибоких забруднень. Містить в складі бджолиний віск. Має приємний запах, підходить для Hi-Tech матеріалів. Ціна – 546 р./50 мл
  • High Shine Niki Line. Рідкий крем-блиск для гладкої шкіри. Живить, підтримує її еластичність і одночасно з цим захищає від пересихання. Продається у флаконі з губкою. Ціна – 410 р./75 мл.
  • Salamander Wetter Schutz. Крем з натуральним бджолиним воском, призначений для догляду за виробами з гладкої шкіри. Інтенсивно живить, відновлює колір і зберігає матеріал м'яким, еластичним. Додатково надає блиск. Має водовідштовхувальні властивості. Ціна – 149 р./100 р.
  • Kiwi Shoe Polish. Призначений для догляду за виробами з гладкого шкіряного матеріалу. У складі є унікальний віск листя пальми Carnauba, який забезпечує інтенсивний догляд, харчування, захищає від води, додає стійкий блиск. Реалізується в металевій банці. Ціна – 55 р./60 р.
  • Kari. Сприяє відновленню первісного кольору, надає блиск без полірування. У складі є пальмовий віск. Випускається в чорному, коричневому кольорах. Ціна – 99 р./75 мл.

Віск

У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах зустрічаються засоби для догляду за жіночим і чоловічим взуттям у вигляді воску. Якщо просочити таким складом матеріал виробів, то він допоможе їм пережити примхи погоди, зберегти бездоганний вигляд. Віск для взуття пом'якшує і доглядає за натуральною шкірою, захищаючи її від пошкоджень. Вхідні до складу компоненти захистять чоботи від пересихання і додадуть їх поверхні гладкість, блиск. Якісний віск може замінити відразу два продукти для догляду за шкіряними виробами: крем, водовідштовхувальний спрей. Кілька прикладів:

  • Saphir Amiral Gloss. Пристрій вакса, у складі якої містяться тверді воски, жири, олії. Створена спеціально для того, щоб надати взуттєвої парі дзеркальний блиск. Перед поліруванням рекомендується ретельно почистити поверхню спеціальними кремами. Буває чорною або безбарвною. Ціна – 700 р/50 мл
  • Saphir Pate de Luxe. Полірувальний віск, який ідеально підходить для глянцевого полірування взуттєвої продукції. Являє собою комплекс сумішей на основі воску карнауба, терпентину, бджолиного воску і інших компонентів. Глибоко просочує шкіряний матеріал, оновлює колір, пом'якшує, надає інтенсивний блиск, водовідштовхувальні властивості. Ціна – 550 р./50 мл
  • Saphir Mirror Gloss. Пристрій вакса на основі воску, масел, смол. Надає чобіт, туфлями і іншим вироби блиск. Випускається в чорному кольорі. Ціна – 1400 р./75 мл.

Безбарвний віск для взуття Твіст

Для шкіряного взуття

Щоб захистити шкіряні чоботи або туфлі від потертостей та інших деформацій, необхідно знати правила догляду за ними. Мінімальний комплект повинен включати віск, крем, щітки різної жорсткості, м'яку ганчірочку. Перший потрібен для підвищення опірності вологи, другий – харчування, відновлення кольору, третя і четверта – очищення від пилу, нанесення крему і полірування. Додатково можна придбати дезодорант для взуття, спрей для пом'якшення і розтягування, фарбу у вигляді спрею або в дозаторі. Не зайвим буде вивчити склад взуттєвої косметики:

  • віск захищає від зовнішніх факторів, забезпечує доглянутість, ефект глянцю;
  • масла здатні повернути зовнішньому вигляду свіжість;
  • силікони полірують поверхню;
  • розчинники позбавляють від пилу;
  • на основі фторкабоновых смол виготовляються водовідштовхувальні засоби.

Класикою догляду вважаються жирні креми, або гуталины. За рахунок вмісту в них масел і жирів, такі засоби забезпечують інтенсивний догляд за шкіряними чоботами, черевиками, туфлями – це особливо необхідно в зимовий час року. Влітку можна віддати перевагу продукції на основі силіконів або розчинників. Наприклад, непоганим вибором стане силіконовий крем для взуття. Живити шкіряну пару можна кілька разів. Для полірування використовуйте щітку з кінським волосом, капронову панчоху або картату тканину.

Для замшевої

Засоби по догляду за взуттям із замші представлені не меншим розмаїттям, ніж з шкіри або іншого матеріалу. Замшу необхідно відчищати спеціальною щіткою з кінським, гумовим або металевим ворсом. Чистити поверхню від бруду та пилу необхідно після того, як вона висохне, в іншому випадку вся грязь вотрется в замшеві черевики. Інші корисні поради:

  • Непоганим вибором стане шампунь для замшевого взуття або професійне очищаючий засіб, що видаляє сильні забруднення, плями, плями, не залишивши ореола. Для зручного нанесення набір може входити щіточка.
  • Як варіант, можна використовувати рідке мило. Чистити черевики із замші розчином потрібно дбайливо. Після цього протріть серветкою поверхню: спочатку трохи вологою, потім – сухою.
  • Для чищення оксамитової замшевої поверхні підходять жорсткі пористі губки і щітки з каучуковими зубцями.
  • Купуючи взуттєву пару із замші в зимовий час, рекомендується обробити її спеціальним водовідштовхувальним складом. Це полегшить відтирання слідів солі або бруду в подальшому.

Для лакової

Дуже непростим завданням є догляд за шкіряним взуттям з лакованою поверхнею. Глянсове покриття може тріскатися, тьмяніти, з-за чого зовнішній вигляд взуття сильно постраждає. Щоб продовжити термін їх служби, дотримуйтеся рекомендацій:

  • щодня очищайте його від пилу та інших забруднень, використовуючи м'яку вологу губку або диск, змочений в молоці;
  • періодично шліфуйте касторовою олією, гліцерином або вазеліном – такий підхід допоможе зберегти глянцевий лакований шар якомога довше;
  • для посилення глянсового блиску можна періодично обробляти моделі з натуральної шкіри трохи збитим яєчним білком;
  • використовуйте профільні засоби для догляду за взуттєвими виробами даного типу (на водній основі), т. к. звичайні, можуть порушити структуру їх часу, в результаті чого чоботи або туфлі втратять блиск;
  • не використовуйте для протирання лакованої пари щітку.

Хитрощі догляду за лаковою шкірою

Для взуття з нубука

Під нубуком мається на увазі матеріал зі шкіри великої рогатої худоби, що має м'яку оксамитову поверхню. Порівняно з замшею, він є чутливим до вологи і має більшу твердість, нижчу ворсистість. Взуттєві вироби з неї мають приємний блиск. Правила щоденного догляду:

  • Після покупки перед початком шкарпетки потрібно зайнятися першою обробкою. Використовуйте для цього спреї, які підвищують опірність волозі і закріплюють колір. Рекомендується нанести три рази з повним висиханням першого шару.
  • Щоденний догляд – це видалення забруднень, захисна просочення, відновлення кольору, сушка. Виконувати ці процедури потрібно акуратно, щоб ворс не злипався і не вышаркивался. Використовуйте неткані серветки, щітки з м'якою щетиною. Використовуючи спеціальний крем, нанесіть склад на губку і промакивать їй поверхню. Щоб відновити колір нубука, застосовуйте аерозоль.
  • Якщо черевики з нубука засалились, то скористайтеся гумкою для замші або потримайте над парою. Ворс у цьому випадку зросте, після чого розправте його щіткою з гумовими «пальчиками».
  • Щоб видалити жирні плями, можна використовувати крохмаль, змішаний з невеликою кількість води. Накладіть на пляму і залиште до висихання, після чого видаліть залишки щіткою.

Для текстильної

Існує цілий ряд засобів по догляду за взуттям, виконаної з текстилю. Серед них є чимало економічних і доступних варіантів. Догляд за тканинними взуттєвими виробами передбачає чищення та сушіння. Не обов'язково здавати кросівки, балетки, мокасини в хімчистку, якщо дотримуватися декількох порад:

  • Брудні місця можна очистити, використовуючи грубу щітку – підійде навіть стара зубна.
  • Шнурки, устілки обов'язково вийміть, т. к. їх потрібно прати окремо.
  • Виперіть балетки або тапки водою з миючим засобом. Для цієї мети використовуйте мило, гель, порошок та інші відповідні види продукції.
  • Приблизний час прання складає не більше 7 хвилин. Текстильні взуттєві вироби не варто замочувати.
  • Періть тільки в теплій воді. Віджимайте зайву воду при легкому стисканні тканини.
  • Сушити потрібно так, щоб вологи витекла назовні, а не скупчилася в п'яті або шкарпетці.
  • Під час суші використовуйте спеціальні вставки. Вони запобіжать деформування тканинного матеріалу.

Як вибрати крем для взуття

Гумова пара або вироби з шкірозамінника вимагають для догляду не так багато коштів і часу, адже їх можна просто змастити рослинною олією або гліцерином. Інші матеріали вимагають більшої уваги. При виборі відповідного взуттєвого крему спирайтеся на вид матеріалу: це може бути засіб для шкіряного взуття, замшевої, лакованої і т. д. Вартість продукції в залежності від складу, обсягу та популярності марки коливається в середньому від 50 до 200 рублів. Корисні рекомендації:

  • Жирні і щільні креми на основі органічних розчинників здатні утворити водонепроникну плівку і захистити взуттєву пару від негативного впливу морозів, сирого снігу, вологи. Їх використовують для дощової погоди, холодного часу року. Вони складаються з тваринного жиру, воску, розчинника і барвника, але при виборі густого органічного крему не забувайте, що вони відрізняється різким запахом.
  • Водоэмульсионный або емульсійний крем підходить для теплої пори року. У ньому менше розчинників, т. к. вони частково замінені водою. Рідкий засіб впливає на поверхню чобіт або черевик делікатніше густого. Такий крем слід купувати для догляду за дорогою модельної або витонченої жіночої взуттям. Рівень захисту від вологи у нього менше, але продукція у вигляді емульсії здатна надати натуральній шкірі яскравий, стійкий блиск.
  • Існують засоби на основі воску, з вмістом спирту і скипидару. Перший варіант майже не має запаху – він використовується для взуттєвої пари з тонкої, м'якої шкіри. Другий варіант має відповідний спиртовий запах, добре очищає взуттєве виріб. З таким засобом потрібно бути обережним, оскільки воно може зруйнувати захисний шар матеріалу. Третій варіант відрізняється різким запахом. Він застосовується виключно для повсякденного взуття.
  • Для взуттєвих виробів із замші є своя лінійка спеціальних засобів, т. к. звичайний крем не підходить для догляду за цим делікатним матеріалом. Часто вони випускаються у вигляді аерозолів – легкої емульсії з захисними, подкрашивающими і поживними властивостями.
  • Якщо ви шукаєте засіб для лакової взуття, то знайдіть на упаковці продукції позначку, що вона призначена для догляду за лакованою шкірою. Такий крем часто має маркування Vernis rife, Lack, Polish. Він відновить і збереже блиск лаку, не пошкоджуючи поверхні матеріалу.

Відео

ЗАСОБИ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ШКІРЯНИМ ВЗУТТЯМ: КРЕМИ, ПРОСОЧЕННЯ, ГИДРОФОБЫ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!