Засіб від вапняного нальоту - найкраще для ванної

Для повноцінної експлуатації сантехнічних приладів потрібно регулярно проводити очисні заходи. Особливо відповідного догляду вимагають ванна кімната і туалет, де скупчується велика частина вапняного нальоту. Він надає поверхням неохайний вигляд і позбавляє відчуття свіжості. Якщо вчасно не чистити ті чи інші покриття від такого нальоту, то незабаром на них утворюється товстий шар бруду. При цьому видалити його без шкоди для поверхні вже не вийде.

Що таке вапняний наліт

Під вапняним нальотом розуміється забруднення у вигляді нерозчинного карбонату кальцію, який формується під час випаровування води. З плином часу мінеральні відкладення накопичуються, в результаті чого утворюються білі кристали. Такий наліт часто зустрічається на змішувачі, душової насадки і крані. Не рідкістю є і відкладення жовтого кольору, які з'являються в нижній частині унітазу. Причиною утворення нальоту є жорстка водопровідна вода, в якій міститься багато солей кальцію, магнію. Супутні забруднення:

  • Через засмічення труб і їх старості в унітазі утворюються смуги оранжевого кольору. Іноді стінки сантехніки забарвлюються іржею, т. к. у водопровідній воді міститься багато заліза.
  • Часто з вапняним нальотом поєднуються відкладення у вигляді сечового каменю. Складність очищення сантехнічного приладу в такому випадку збільшується в кілька разів, тому краще вчасно змивати за собою туалет і регулярно здійснювати гігієнічні заходи.

Чим очистити вапняний наліт

Якщо ви шукаєте засіб від вапняного нальоту в ванною або раковині, то зробіть вибір між хімічною продукцією і безпечним складом, який можна приготувати в домашніх умовах. Останній ідеальний варіант в плані економічності, т. к. є дієві розчини, для приготування яких використовуються дешеві складові, наприклад, оцет. Хімічна продукція представлена у вигляді порошку, спрею, гелю і крему.

Незалежно від зробленого вибору рекомендується подбати про пом'якшення води. Для цього помістіть в зливний бачок таблетку направленої дії. Крім того, видалення вапняного нальоту з унітаза повинне виконуватися з урахуванням певних правил, інакше ви можете пошкодити поверхню:

  • Не використовуйте склади, в яких містяться агресивні кислоти, наприклад, азотна або сірчана – вони пошкоджують акрил, емаль. Склад з цими кислотами можна застосовувати тільки для чищення фаянсу, порцеляни.
  • Небажано застосовувати чистячі порошки з великою кількістю абразивних частинок. Особливо це правило актуально для акрилових ванн, які можуть покритися мікротріщинами – надалі там почне накопичуватися бруд, цвіль.
  • Товстий шар відкладень карбонату кальцію видалити з покриття сантехніки нелегко, але не оттирайте його металевими губками або шкребками.

Оцет

Такий засіб від нальоту в унітазі оптимально тим, що є доступним – купити його можна в багатьох магазинах. Оцтова кислота здатна видалити шар вапняного нальоту з сантехнічних, побутових приладів, не заподіявши шкоди їх поверхні. Щоб видалити вапняні відкладення і жовтизну з внутрішніх стінок унітазу, обробіть їх на ніч, вранці потріть йоржиком і змийте. Якщо шар бруду не вийде з першого разу, то повторіть процедуру ще раз. Застосовувати оцтову кислоту потрібно в невеликих дозах. Ще інструкція:

  1. Зменшіть рівень води в бачку до мінімуму. Для цього злийте її і під час змивання поверніть гвинт, який відповідає за регулювання рівня води, проти годинникової стрілки.
  2. Налийте в унітаз суміш оцтової кислоти і бури, змішані в рівних пропорціях. Наносити розчин безпосередньо на забруднені області. Залиште його на кілька годин.
  3. Почекавши деякий час, почистіть сантехніку за допомогою йоржика. Спустіть воду – вона повинна змити залишки мінеральних відкладень. Якщо вони не втечуть з першого разу, то повторіть процес.

Картопляний крохмаль

Ще один непоганий варіант видалення жовтизни і різного роду відкладень – це використання картопляного крохмалю. Вам потрібно розвести його в ацетоні. Останнього потрібно додати стільки, щоб в результаті у вас вийшла кашка. Озброївшись рукавичками, губкою або ганчіркою, можете приступити до усунення проблеми:

  1. Ретельно нанесіть склад на поверхню, яку потрібно звільнити від забруднень. Залиште його приблизно на 15-25 хвилин.
  2. Після закінчення зазначеного часу протріть оброблену поверхню губкою. Потім змийте водою. Врахуйте, що даний склад можна використовувати на нікельовані, хромовані і емальованих покриттях.

Сода

Завдяки звичайній харчовій соді можна очистити унітаз або інший сантехнічний прилад від забруднень, не вдаючись до застосування побутової хімії. Як варіант можна зробити складу з харчової соди і білого оцту, який не тільки видаляє вапняний наліт, але і нейтралізує неприємні запахи. Детальна інструкція:

  • Покладіть в миску 3 столові ложки соди (близько 30 г), додайте туди 2 столові ложки білого оцту (близько 30 мл). Дочекайтеся, поки пройде шипучий ефект, після чого можете перемішати складу. В результаті у вас повинна вийти густа паста.
  • Нанесіть отриманий засіб на абразивну губку, якою потрібно натерти всі забруднені області. Особливу увагу приділіть місцях з вапняним шаром.
  • Залиште склад для впливу на хвилин 15, після чого змийте. Проводите цю процедуру кожного тижня по 2 рази.

Засіб для видалення вапняного нальоту

Сучасні виробники пропонують на вибір широкий асортимент побутової хімії, яка здатна впоратися з вапняним нальотом. Серед них є чимало універсальних засобів, які усунуть запах і вб'ють більшість мікробів. Головне не забувайте про заходи обережності при їх застосуванні. Уникайте попадання хімічного складу в очі і на шкіру. Зберігайте таку продукцію в недоступному для дітей місці, не змішуйте з іншими засобами. Відомими брендами є:

  • Domestos;
  • Cif;
  • Cillit BANG;
  • Mr. Muscle.

Domestos

Якщо ви шукаєте кращий засіб від вапняного нальоту, то непоганий купівлею може стати Domestos Green. Цей очисний склад за рахунок густоти добре утримується на вертикальній поверхні, повільно стікаючи навіть під впливом води. Використовувати Domestos для очищення внутрішньої поверхні унітазу потрібно в нерозведеному стані. Все що потрібно – це натиснути на теги, відкрутити ковпачок, і направивши носик під обідок, нанести гель по колу. Залиште на півгодини, після чого почистіть йоржиком і змийте водою. Детальніше про товар:

  • назва: Domestos Green;
  • ціна: 57 грн.;
  • характеристики: об'єм – 750 мл, склад – кислоти, дезінфікуючі речовини, катіонні, неіоногенні ПАР, віддушка, термін зберігання – 3 роки, виробник – «Юнілевер Хангари Мануфэкчеринг» ЛТД (Угорщина);
  • плюси: непогана ефективність, густота;
  • мінуси: вузьке призначення.

Універсальний склад Максимальна захист «Лимонна свіжість» від Domestos містить особливі активні молекули, які борються з вапняним нальотом і надалі перешкоджають його утворення. Використовується в розбавленому вигляді – розводити потрібно відповідно до інструкції в залежності від конкретної поверхні. Підходить тільки для унітазу, але і для зливу, водостоків на кухні та у ванній, кахлю, плитки:

  • назва: Максимальна захист «Лимонна свіжість» Domestos;
  • ціна: 58 грн.;
  • характеристики: об'єм – 1 л, термін зберігання – 12 місяців, вид – рідина/гель, склад – неіоногенні ПАР, аніонні ПАР, віддушка, мило, гіпохлорит натрію, виробник – ТОВ «Юнілевер Русь»;
  • плюси: антибактеріальну, універсальне, недороге;
  • мінуси: немає.

Cif

Очищуючий крем Cif Ultra White з відбілюючим ефектом містить мікрогранули, видаляють жирні речовини. Завдяки цьому даний засіб має потрійну силу, що дозволяє йому впоратися з складні забрудненнями. Потужна формула ефективним чином видаляє плями цвілі у ванній кімнаті, вапняні відкладення, мильний наліт та ін Все що потрібно – це нанести крем на саму поверхню або на вологу губку, залиште на пару хвилин, видаліть бруд і змийте водою. Детальніше про засіб:

  • назва: Cif Ultra White з відбілюючим ефектом;
  • ціна: 63 грн.;
  • характеристики: об'єм – 500 мл, термін зберігання – 12 місяців, вид – крем/паста, призначення – для сантехніки, склад – аніонні, неіоногенні ПАР, мило, віддушка, гіпохлорит натрію, виробник – ТОВ «Юнілевер Русь»;
  • плюси: ефективність, видаляє більшість плям;
  • мінуси: є запах хлору, коштує дорожче аналогів.

Якщо ви шукаєте спрей, то зверніть увагу на Cif Анти-наліт. Він з легкістю видаляє бруд, мильні розлучення і відкладення вапняного нальоту. За допомогою цього засобу можна надати сяйво і блиск ванні, крана, раковині і кахлю:

  • назва: Cif Анти-наліт;
  • ціна: 63 грн.;
  • характеристики: об'єм – 500 мл, термін зберігання – 36 місяців, вид – спрей, призначення – очищення поверхні, видалення іржі та нальоту, склад – лімонен, віддушка, ліналоол, неіногенні ПАР, бензизотиазолинон, виробник – Unilever Hungary Ltd.;
  • плюси: антибактеріальну, зручність застосування, немає сильного запаху;
  • мінуси: швидко закінчується, дорогувато.

Cillit BANG

Щоб позбутися від відкладень карбонату кальцію, мильних розлучень і іржі, ви можете замовити Cillit Bang Turbo Power «Антиналет + блиск». Засіб підходить для виконання щоденної прибирання по будинку. Підходить для різних матеріалів, включаючи кераміку і акрил, і поверхонь ванни, душової кабіни, підвіконь і т. п. Не використовуйте на покриттях чутливих до кислот – міді, алюмінії, мармурі, гумі, лінолеумі і т. д. Дотримуйтесь правило безпеки, щоб склад не потрапив в очі. Не застосовуйте Cillit Bang з хлорвмісними, лужними та іншими хімічними продуктами:

  • назва: Cillit Bang Turbo Power Антиналет + блиск;
  • ціна: 77 грн.;
  • характеристики: об'єм – 750 мл, термін зберігання – 2 роки, вид – спрей, склад – щавлева кислота, неіоногенні ПАР, ароматизатор, виробник – «Рекитт Бенкізер»;
  • плюси: універсальність, зручність використання;
  • мінуси: може залишати білий наліт.

Mr. Muscle

Позбутися від докучливих вапняних відкладень і складних плям у ванній можна за допомогою спрею Містер Мускул «Експерт устранітель нальоту». Склад повертає поверхнях ванної початковий блиск за рахунок проникнення навіть у найважчі місця. За рахунок унікальної формули це засіб ефективно видаляє бруд, мильні відкладення, іржу. Воно підходить для чищення багатьох поверхонь, наприклад, керамічної плитки, пластику, скла, фарфору, латуні і т. п. Детальніше:

  • назва: Mr Muscle Устранітель нальоту;
  • ціна: 73 грн.;
  • характеристики: об'єм – 500 мл, вид – спрей, склад – органічний розчинник, барвник, віддушка, н-ПАР, сульфамінова, лимонна кислота, вода;
  • плюси: універсальне, зручність застосування;
  • мінуси: коштує дорожче аналогів.

Як вибрати засіб від вапняного нальоту

Купуючи засіб для видалення нальоту у ванній і туалеті, звертайте увагу не тільки на вартість, але і на склад, зручність застосування, призначення (для керамічної поверхні, емальованому і т. д.). Рекомендації по вибору:

  • Щоб відмити емальоване покриття, краще використовуйте відповідний порошкоподібний засіб. Для акрилового та пластикової ванни більше підходять гелевидні склади, які наносять на проблемні області, і дають їм там працювати до тих пір, поки вхідні в них речовини растворят вапняні відкладення.
  • Порошкоподібні засоби не можна використовувати для чищення акрилових і пластикових виробів з-за їх абразивності – вони залишають подряпини. Щоб прибрати вапняні відкладення з акрилу, не використовуйте засіб, який містить хлорку, аміак, ацетон. Останній небезпечний і для пластикових виробів, т. к. здатний розчиняти полімери.
  • Оцініть універсальність зацікавив кошти від вапняних утворень. Бажано, щоб склад міг добре видаляти і мильні розлучення, бруд іржу.
  • Дізнайтеся, для яких конкретно поверхонь підходить той чи інший засіб. Є склади, які можна використовувати для очищення більшості поверхонь. При цьому врахуйте, що деякі засоби не можна використовувати для покриттів, чутливих до кислот – гуми, лінолеуму, натурального каменю та ін.
  • Добре, якщо засіб антибактеріальну (особливо актуально при очищенні унітазу) і при цьому позбавлене сильного неприємного запаху. Є їдкі засоби, які можуть викликати алергічну реакцію, тому намагайтеся сильно не економити на такій покупці.

Відео

Кошти від вапняного нальоту і накипу або чим замінити Calc off

ЧУДО-ЗАСІБ від ВАПНЯНОГО НАЛЬОТУ

Відгуки

Лариса, 29 роківНедавно купила засіб для чищення Domestos Свіжість Атлантики Подвійна Сила», 1 л якого варто 157 рублів. Серед переваг виділю гарну ефективність, усунення неприємних запахів, дезінфекцію. Крім того, склад є антибактеріальним. Підходить для більшості поверхонь, недоліків не виявила.
Ангеліна, 35 роківКупила Cillit BANG для чищення і дезінфекції туалету. Антибактеріальний засіб, у вигляді рідини і гелю. Виділю зручність застосування, оскільки потрібно лише направити носик під ободок і повільно натиснути по всій окружності унітазу. Чистить в цілому непогано, дезінфікує, але є мінуси – їдкий запах, коштує дорожче аналогів (200 р.).
Юля, 42 рокиСеред відомих засобів від вапняного нальоту та іржі вибрала Cillit BANG «Цитрус» від Reckiser Benckiser. Так, 750 мл гелю обійшлися мені в 200 рублів. Зазначу зручність застосування, дозування, непогану ефективність. Гель виявився вузькоспрямованої дії, т. к. підходить тільки для унітазів. При використанні потрібно захищати обличчя, очі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!