Просочення для дерева від вологи і гниття

Деревина є найекологічнішим серед сучасних матеріалів і має невисоку вартість. Тим не менш, з-за органічного походження брус дуже гігроскопічний і служить ідеальним середовищем для цвілі, різних мікроорганізмів. Застосовуючи даний матеріал для будівництва, потрібно подбати про його захист від зовнішніх факторів.

Чому необхідна обробка деревини від гниття і вологи

Найчастіше деревина гниє з причини зараження грибком, який поступово руйнує структуру матеріалу. Процес деструкції починається при попаданні на колоду або брус грибкових спор (найнебезпечнішим їх видом є спори будинкового гриба, здатного вражати навіть захищену деревину). Матеріал, у якому оселився грибок, що має характерні ознаки:

  • стає м'яким;
  • на його поверхні утворюються тріщини;
  • змінюється його природний колір;
  • руйнується структура (дерево починає гнити).

Гниттю дерева сприяють атмосферні умови – процеси заморожування/відтавання, висока вологість, вітер, опади, попадання на поверхню бруса прямих променів сонця. Більшою мірою сприяє розвитку грибка зіткнення матеріалу з землею: часто гниття починається в зонах їх з'єднання.

Відповідна захист дерева від вологи і гниття значно продовжує експлуатаційний термін виробів аж до 30-35 років. Тим не менш, на цей показник також впливають зовнішні фактори (клімат) і експлуатаційні умови. В якості захисту використовують різні види просочень для дерева від вологи і гниття, створені на основі хімічних речовин. Антисептичні засоби мають різні склади і властивості, тому важливо знати, які з них максимально підходять для конкретної роботи.

Чим обробити дерево від гниття і вологи

Ефективність – не єдиний критерій, за яким варто вибирати антисептик. Важливо, щоб засіб було безпечним для здоров'я мешканців, адже багато просочення, здатні надовго захистити дерево від вологи і гниття, є дуже небезпечними. Відмовитися від рекомендується складів, що містять солі олова і цинку – вони самі отруйні. Краще віддати перевагу антисептичні речовини, які не завдають шкоди організму людини. Чим захистити дерево від вологи і гниття?

Водовідштовхувальне просочення для дерева

Основною функцією вологостійких просочень є захист дерева від шкідливого впливу опадів. Такого типу антисептики використовують для захисту різних дерев'яних конструкцій – лазень, парканів, погребів, житлових будинків, альтанок. Водовідштовхувальні просочення можуть застосовуватися як самостійні засоби або разом з біо ґрунтовками, якими покривають дерево перед фарбуванням.

Антисептик глибоко проникає в матеріал, не тільки захищаючи від патогенних мікроорганізмів, але і облагороджуючи його зовнішню частину, профарбовуючи деревину і тим самим виконуючи декоративну функцію. Покриття вважається найефективнішим серед існуючих, проте має певний мінус – повільно всмоктується в структуру дерев'яних дощок. Крім того, декоративна просочення для дерева для зовнішніх робіт має відносно високу ціну.

Олійна рідина для обробки деревини від гниття

Антисептики на масляній основі використовують переважно для проведення зовнішніх робіт. Такі склади утворюють на поверхні матеріалу міцну плівку, що охороняє виріб від грибків. Цей захисний шар не розчиняється водою, але покриття можна застосовувати тільки для сухої деревини. При обробці речовиною вологій поверхні масляний антисептик не здатний захистити матеріал від грибкових спор, які живуть всередині дерев'яної конструкції. Олійна просочення для дерева від вологи і гниття вважається помірно токсичною, тому її не використовують у житлових приміщеннях.

Водорозчинна захисна просочення для дерева

Даний тип антисептиків є практично не токсичний і не має різко вираженого запаху, а крім того, швидко сохне. Водорозчинні просочення використовують в профілактичних цілях для захисту деревини від гниття і грибку. Тим не менш, склади не підходять для обробки матеріалів у приміщеннях з високим вмістом вологи (лазнях, саунах, погребах), адже їх роблять з бури, борної кислоти і хлориду цинку, фториду натрію. Такими просоченнями для дерева від вологи і гниття можна обробляти різну меблі, дверні та віконні укоси/рами.

Просочування деревини від гниття і вологи на основі летючої

Виготовляється даний засіб допомогою додавання до спеціальних лаків і фарб розчинника. Незважаючи на те, що просочення на летючої основі проникають у деревину не глибоко, плівка, яку вони утворюють на поверхні, має високу міцність. Як правило, такі антисептики застосовуються для робіт на вулиці, однак їх можна використовувати і всередині приміщень. Склади надають оброблених дошках привабливий вигляд, однак сохнуть протягом тривалого часу.

Як вибирати засоби захисту деревини від вологи і гниття

Щоб вибрати, чим просочити деревину від гниття, варто уважно вивчити упаковки пропонованих будівельними магазинами антисептиків, на яких виробники вказують повну інформацію про склад і застосуванні складів. Якщо ви купуєте кілька різних засобів для комплексного захисту матеріалу, потрібно переконатися, що всі вони сумісні між собою. При цьому краще вибирати склади від одного виробника. На які аспекти звернути увагу при покупці:

  • токсичний склад;
  • наскільки він довговічний/надійний;
  • має суміш різкий запах;
  • наскільки він екологічний/безпечний для здоров'я;
  • ціна;
  • потрібно застосовувати спеціальні пристосування для приготування і використання складу.

Просочення деревини від гниття повинна вибиратися, виходячи з індивідуальних особливостей оброблюваного об'єкта. Якщо, приміром, будинок або інший оброблюваний об'єкт розташований у вологому регіоні, краще віддати перевагу засобу, який зможе захистити деревину від частих перепадів температури (як правило, такі суміші захищають матеріал протягом 10-12 років).

Багатофункціональні склади не тільки захищають матеріали від плісняви, але і запобігають загоряння, тому вуличні споруди, розташовані безпосередньо на землі, краще обробляти ними. Крім того, зовнішні об'єкти бажано захищати засобами, які є незмивним. Їх ціна вища, але і експлуатаційний термін більше (аж до 35 років). Вологовідштовхувальні кошти – ідеальний варіант для приміщень типу саун, лазень або погребів.

Ціна на просочення для деревини

Сучасна продукція відрізняється високою якістю і максимальної екологічністю. Просочення для дерева від вологи і гниття продається в будівельних магазинах, крім того, її можна купити в інтернет-магазині. Для зручності онлайн-сервіси пропонують каталоги товарів, з допомогою яких легко зробити вибір і замовити вподобаний товар на будинок. Рейтинг коштів, які згідно з відгуками є найбільш ефективними проти гниття:

  1. Сенеж. Головний плюс продукції – її нетоксичність і демократична ціна. Продаються просочення фасуванням 2,5 і 5 літрів. Їх вартість в залежності від виду становить 400-850 рублів.
  2. Акватекс. Склади не змінюють натуральний колір деревини і підходять для обробки практично будь-яких поверхонь. Фасовка антисептика – 2 літри, а його ціна – близько 1800 рублів.
  3. Біосепт-ультра. Підходить для покриття внутрішніх і зовнішніх конструкцій. Склад здатний зупинити процес розмноження грибків і захистити дерево від руйнування. Ціна за 10 літрів – близько 500 рублів.
  4. Неомід. Захищає дошки (ДВП, ДСП, МДФ тощо) та інші дерев'яні вироби не тільки від високої вологості, але і від різних паразитів. Ціна за 5 кг – 700 р.

Просочення для дерева своїми руками

Приготувати ефективне захисний засіб можна своїми руками. Роблять антисептик з різних недорогих компонентів. Рецепти дієвих сумішей:

  1. Розчин мідного купоросу. Розчиняють 10 г порошку в 1 л води і наносять засіб на добре висушене дерево.
  2. Силікатний клей. Речовину наносять на дерев'яні конструкції звичайною кистю. При цьому після обробки на поверхні утворюється щільний шар клею, має білий відтінок.
  3. Гаряча смола. Для кольорових виробів даний засіб не підходить, оскільки забарвлює поверхню в темний тон. Перед покриттям смолу варто довести до кипіння, після обробити нею суху деревину.

Відео: захист деревини від гниття і вологи

Просочення для деревини

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!