Ходунки для інвалідів і літніх людей

Протягом багатьох років асортимент пристосувань для людей з порушеннями опорно-рухового апарату обмежувався милицями і кріслами-каталками. Сучасний ринок медтехніки пропонує пацієнтам літнього віку та інвалідам набагато більше спеціалізованих ходунків, допомагають їм пересуватися самостійно.

Види ходунків

Асортимент пристосувань, призначених для людей з порушеннями рухового апарату, відрізняється різноманітністю. У широкому сенсі ходунки являють собою спеціальні ортопедичні конструкції, які дозволяють літній людині або інваліду зберігати рівновагу при пересуванні. Дані пристосування вважаються альтернативою милиць, але за своїми характеристиками вони багато в чому перевершують їх. В залежності від наявності додаткових функцій ходунки поділяють на кілька видів (відмінності можна побачити візуально по фото конструкцій).

Стаціонарні

Найпростішою конструкцією, що допомагає пацієнту пересуватися, вважаються стандартні ходунки. Друга їх назва – стаціонарні. Перевагами такого пристосування є простота в експлуатації, легкий вага і наявність додаткових аксесуарів, що підвищують комфорт при їх використанні. Головний недолік в даному випадку – необхідність переставляти конструкцію перед собою при здійсненні кожного кроку. Після перенесеної операції або при наявності слабкості рук такі дії робити складно.

Крокуючі

По зручності експлуатації крокуючий тип ходунків перевершує стандартний варіант. Даний вид медтехніки вважається одним з найпопулярніших. Під час пересування пацієнту треба по черзі переставляти ліву і праву сторону медтехніки. Одним з переваг такого пристрою є можливість експлуатувати його людям зі слабкими руками. Повністю піднімати конструкцію на відміну від стандартного типу немає необхідності.

Універсальні

Окрема різновид ходунків для інвалідів і літніх людей поєднує в собі функції одночасно двох різновидів засобів пересування – стандартної і крокуючої. Універсальна медична конструкція надає пацієнту можливість за допомогою спеціального перемикача міняти експлуатаційні характеристики, перетворюючи стаціонарний варіант в крокуючий. Рама при цьому також регулюється за рахунок дворівневих поручнів. Її можна зробити твердою або рухомою.

Ходунки на колесах

Пересувні ходунки для інвалідів і літніх людей мають кілька варіантів конструкцій. Вони оснащуються двома, трьома або чотирма колесами. Такий варіант медтехніки може експлуатуватися у вуличних або кімнатних умовах, головна відмінність полягає в потужності та міцності колес. Додатково засіб пересування оснащується зручним гальмівною системою, аксесуарами (наприклад, сумка для продуктів) або м'якими накладками, що дають можливість комфортно спиратися на певну частину пристосування.

Роллаторы

Найдосконаліша модель пристосувань, необхідних при реабілітації після операцій, травм або інших хвороб, пов'язаних з опорно-руховим апаратом – роллаторы. Такі ходунки оснащені не тільки колесами, але і місцем для сидіння. Додатково на ходунки-каталки встановлюється спеціальна накладка для упору спини. Крім того, більшість таких пристосувань володіє складною конструкцією.

Опори-ходунки для дітей інвалідів

Дитині використовувати ходунки, призначені для дорослих, складно і в більшості випадків неможливо. Для даної категорії пацієнтів розроблена спеціальна лінійка опор невеликого розміру і з додатковими функціями. Класифікуються вони так: крокуючі, універсальні, роллаторы і спеціалізовані опори для пацієнтів з діагнозом ДЦП. Більшість моделей оснащені фіксаторами грудної клітки, тазу, гомілковостопних, колінних суглобів та страхувальними ременями.

Як вибрати ходунки для літніх людей та інвалідів

Необхідність застосування медтехніки може виникати при наявності різних факторів. Літнім людям такі пристосування потрібні для полегшення ходьби і виключення залежності від сторонньої допомоги. Інвалідам опори знижують навантаження на ноги і підвищують стійкість тіла під час стояння. Процес вибору ходунків здійснюється згідно з особливими правилами.

Нюанси підбору ходунків для інвалідів і літніх людей:

  • при купівлі медтехніки треба заздалегідь визначити сферу її застосування (вуличні або кімнатні умови);
  • технічні характеристики відіграють важливу роль при забезпеченні комфорту експлуатації пристосування (для інвалідів і літніх людей рекомендується купувати максимально оснащені моделі);
  • ступінь міцності повинна бути максимальною (додатково треба враховувати вагу людини похилого віку або інваліда);
  • рукоятка повинна бути оснащена м'яким покриттям (пластик доставляє незручності пацієнта);
  • ходунки мають регулюватися по висоті (при налаштуванні опори враховується зріст людини);
  • чим більше у опори ніжок, тим більш стійкою вона буде (наявність коліс не впливає на дану характеристику);
  • маленькі колеса призначені для квартир, великі – для експлуатації на вулиці.

Як користуватися

Експлуатація медтехніки увазі деякі нюанси. По-перше, підбиратися такі кошти повинні індивідуально. По-друге, при наявності будь-яких пошкоджень або дефектів, усувати їх треба негайно. Несправні ходунки можуть нашкодити здоров'ю пацієнта або стати причиною травмування. Перше використання має відбуватися під контролем фахівця.

Нюанси:

  • стаціонарні моделі спочатку ставляться перед корпусом в стійкому положенні, потім робиться крок до опори;
  • при експлуатації крокуючих моделей, сторони конструкції переставляються синхронно з ногами;
  • принцип використання роллаторов не відрізняється від експлуатації стаціонарних моделей;
  • перед використанням ходунки треба регулювати.

Огляд популярних виробників

Виготовленням медтехніки, що полегшує процес пересування, займається безліч компаній. Одні виробники добре відомі, користуються стабільною репутацією, інші – менш відомі, але за якістю продукції не поступаються дорогим брендам. Деякі фірми регулярно постачають на спеціалізований ринок унікальні товари з особливими технічними характеристиками.

До числа найбільш відомих торгових марок, які займаються виробництвом ходунків, відносяться:

  1. Armed (Китай). У лінійці товарів представлені численні варіанти медтехніки з різними технічними характеристиками. Основний асортимент – стандартні, універсальні конструкції, ходунки-роллаторы для літніх людей.
  2. Valentine Int. LTD (США). В асортименті товарів головне місце займає техніка з додатковими функціями – стільницями, сидіннями, м'якими накладками. Окремий модельний ряд представляють опори для дітей, ходунки для інвалідів на колесах.
  3. Rebotec (Німеччина). Виробник випускає безліч моделей медтехніки, призначеної для експлуатації у вуличних або домашніх умовах. По комфорту для пацієнтів товари вважаються одними з лідерів на ринку.

Де купити і скільки коштують ходунки для дорослих та інвалідів

Ціна спеціалізованих опор для пацієнтів з порушеннями опорно-рухового апарату залежить не тільки від найменування бренду, але і від місця реалізації товару. Оптимально вигідним варіантом є придбання медтехніки через сайти приватних оголошень. Якщо ходунки для інвалідів і літніх людей потрібні на певний час, то їх можна взяти напрокат в медичних центрах. Деякі з них пропонують такі послуги своїм пацієнтам безкоштовно. Всі ціни у таблиці вказані в рублях.

Різновид медтехніки для інвалідів і літніх людей

Авіто і інші сайти приватних оголошень

Інтернет-магазини

Спеціалізовані магазини ортопедичної техніки

Спеціалізовані медичні заклади (можливі варіанти платної або безкоштовної оренди)

Стаціонарні

1000

1800

1800

1500

Універсальні

1300

2000

2000

1800

Крокуючі

1500

2500

2400

2200

На колесах

3000

4000

4200

3500

Роллаторы

4000

6000

6000

5000

Опори для дітей

П'ять тисяч

7000

7000

5000

Відео: що краще ходунки або милиці – Олена Малишева

Від ходунків до візків для дорослих

Відгуки покупців і лікарів

Олена, 40 роківЗламала ногу. Перебуваючи в лікарні, побачила пацієнтів з ходунками замість милиць. Вирішила спробувати такий варіант пересування. Взяли в оренду в тій же лікарні стаціонарну модель Армед. Прокат обійшовся недорого, а по зручності різниця з милицями кардинальна.
Євген, 50 роківЗ віком матері стало важко пересуватися самостійно. Купили спочатку стаціонарні ходунки, але незабаром замовили в інтернет-магазині роллаторы. Завдяки такій конструкції мама стала більше рухатися, у неї покращився настрій. Ходить у магазин, сама купує продукти.
Олександр, 45 років, лікар-ортопедПеревагою ходунків є не лише створення комфорту для пацієнта. Конструкція регулюється індивідуально, тому навантаження на окремі частини тіла відбувається мінімальна. При використанні милиць або тростин таких переваг не виявляється.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!