Як виростити лимон в домашніх умовах

Достеменно невідомо, де батьківщина лимона. У дикій природі він не зустрічається. Перші письмові згадки про нього, як про рослинної культури, знайдені в Індії, датуються XII століттям. З тих пір ця країна – світовий лідер з виробництва плодів лимона. Цей екзотичний фрукт славиться цілющими властивостями далеко за межами субтропічного клімату, в якому він культивується. Як виростити лимон з кісточки в домашніх умовах? Щоб не допустити помилок і отримати плоди на лимонному дереві у власній квартирі, необхідно знати деякі правила по догляду за цією рослиною.

Що таке кімнатний лимон

В умовах відкритого ґрунту субтропічного клімату можна виростити лимонні дерева висотою 5-8 м, на яких визрівають плоди завдовжки до 9 см до 6 см в діаметрі. Рослина лимон (лат. Citrus Limon) відноситься до роду Цитрус сімейства Рутові. Кімнатний лимон – невисоке вічнозелене дерево (1,5 м) з розкидистою кроною. Його листя шкірясті, глянцеві, світло-зеленого кольору. Нижня частина листової пластинки матова. Кожен цельнокрайний довгасто-яйцеподібний листок прикріплений до гілки черешком, опадає через 3 роки після утворення.

Всередині листя знаходяться точкові вмісту ефірної олії. Завдяки цьому листя лимона виділяють тонкий аромат, а рослина проявляє фітонцидні властивості. Квітки величиною 2-3 см (одиночні або парні) утворюються в пазухах листків, мають ніжний запах. Всередині пелюстки квітки білі, зовні рожеві. Плоди вирощеного в домашніх умовах лимона дрібніше, ніж у лимонних дерев, які ростуть на відкритому грунті. Шкірка його тонше, але в плодах домашньої культури збережені всі корисні хімічні речовини:

Назва

Користь для людського організму

Органічні кислоти (яблучна, лимонна)

Підвищують імунітет, сприяють зниженню холестерину, очищають судини, що постачають організм енергією

Каротин

Пригнічує негативний вплив на організм вільних радикалів

Фітонциди

Вбивають всі види шкідливих бактерій і грибків

Вітаміни

Тіамін: покращує метаболізм

Рибофлавін: сприяє утворенню еритроцитів і антитіл

Аскорбінова кислота: потужний антиоксидант, регулює окислювально-відновні процеси

Рутин

Захищає від ультрафіолетового випромінювання

Флавоноїди

Запобігають крихкість капілярів

Пектини

Виступають як природні сорбенти шлунково-кишкового тракту

Сорти для домашнього вирощування

Селекціонери вивели багато сортів лимона, які можуть вирости в домашніх умовах. У пріоритетах нових селекційних розробок знаходяться:

  • отримання невибагливих сортів культури;
  • збільшення врожайності цитруса;
  • отримання великих плодів;
  • зменшення періоду спокою рослини;
  • зміна смакових якостей плодів та їх гібридних форм.

На сьогоднішній день самими популярними серед любителів екзотичних домашніх рослин є такі сорти лимона:

  • Дженоа – сорт, що володіє великою врожайністю. Плодоносити починає на 4 рік життя. Плоди соковиті, з ніжною м'якоттю і тонкою скоринкою.
  • Ювілейний. Виведений селекціонером Узбекистану, є гібридом сортів Бутони і Ташкентський. Володіє високими темпами росту і плодоношення. Тіньовитривалий. Плоди здатні в'язатися в умовах зниженої вологості повітря.
  • Пандероза. Отриманий в результаті схрещування лимона і цитрона. Плоди толстошкурые досягають у вазі 200 р. Характеризується рясним раннім цвітінням.
  • Мейєра. Гібридний грейпфрутовий сорт названий в честь интродуцировавшего його сільськогосподарського дослідника Франка Мейєра. Являє собою низькорослий чагарник, що плодоносить з третього року життя. Стебла покриті колючками. Має період спокою. Середня вага плоду – 100 р.
  • Павловський. Сорт, який вважається найбільш пристосованим для вирощування в домашніх умовах, не викликає проблем, пов'язаних з агротехнікою. Лимонне деревце 1,5 м заввишки має кулясту крону, розвивається в діаметрі до 1 м. Цвітіння і плодоношення відбувається круглий рік. Володіє високою приживлюваністю при розмноженні. Відрізняється сильним ароматом листя. Плоди можуть досягати у вазі 500 р.

Як посадити лимон

Виростити лимон з кісточки в домашніх умовах не так складно, якщо дотримуватися правил, складених досвідченими цитрусоводами. Для посадки кісточок підійдуть невеликі глиняні горщики або пластикові стаканчики з отворами на дні для кращої вентиляції повітря і запобігання від застою води в грунті. В них необхідно всипати дренаж шаром 2 см з керамзиту, невеликого розміру гальки або грубозернистого річкового піску, потім – грунтову суміш.

Земля

Земля для лимона в домашніх умовах буває двох видів. Можна придбати готову земляну суміш для цитрусових в магазині, але краще приготувати її самостійно, щоб бути впевненим в якісних компонентах. До складу ґрунтосуміші входять пухка садова грунт, перегній, пісок в пропорції 1:1:1 і 1/3 золи. Субстрат необхідно добре перемішати, помістити в приготовлену ємність, утрамбувати. У добре зволожений ґрунт садять кісточки на глибину не більше 2 см ємність накривають харчовою плівкою або обрізаними пластиковими пляшками для створення вологого мікроклімату.

Способи вирощування

Виростити лимон в домашніх умовах можна двома способами: з кісточки і живцюванням. Кожен із способів має свої плюси і мінуси, ефективність їх залежить від багатьох факторів. Основним з них є досвід цитрусовода. Інтерес до вирощування екзотичної культури проявляється через можливість отримати корисні для людини плоди. Змусити плодоносити лимонне дерево можна двома способами:

  • Виростити його з кісточки або черешка від плодоносних домашніх сортів лимона.
  • Методом щепи до кроні цитруса нирок, бруньок, шматочків кори плодоносної культури.

Виростити цитрус другим способом можуть досвідчені цитрусоводы – новатори народної селекції. Рослина вимагає ретельної підготовки, спритності і глибоких знань у сфері морфології рослинних організмів. Нові агротехнічні прийоми допомагають отримувати плодоношення на кілька років раніше, ніж у разі культивування сортів кімнатних цитруса. Метод прищепи використовують для одержання гібридів лимона з новими смаковими якостями плодів.

Лимон з кісточки

Вирощування лимона в кімнатних умовах з кісточки – найбільш прийнятний спосіб для новачків у вирощуванні домашніх цитрусових культур. Дотримуючись основних правил, описаних нижче, можна отримати плодоносний лимон вже через 3-8 років в залежності від сорту. За цей час людина, не має досвіду у вирощуванні цитрусових, поднатореет в знаннях агротехніки. Зростає декоративне дерево швидко. Протягом другого року при правильному догляді можна повністю сформувати крону.

Як проростити насіння

Виростити лимонне дерево з насіння просто. Після підготовки ємності і грунту для посадки культури, треба правильно підготувати плодові кісточки для пророщування:

  • Вибрати великий доспілий плід вищеописаних сортів цитруса. Зеленуваті плоди з недозрілі зародками паростків можуть не дати сходи. Необхідно одночасно садити 10-15 кісточок, враховуючи той факт, що зростання підуть не всі. Ймовірність сходів збільшиться, якщо вибрати найбільш великі кісточки. З'явилися на поверхні ґрунту слабкі паростки потрібно буде видалити. З міцних саджанців потрібно вибрати один, активно зростає.
  • Кісточки, відокремлені від м'якоті плоду, висаджують відразу. Висохлі насіння необхідно замочити на добу перед посадкою. Хороший ефект проростання дає замочування насіння перед посадкою в глутамате натрію. Ймовірність швидких сходів підвищують біостимулятори типу «Епін-екстра».

З черешка

Вирощування лимона з черешка в домашніх умовах – справа не таке складне. Для отримання здорового саджанця з черешка необхідно дотримуватися наступної інструкції:

  • Найкращий період для висаджування живців – рання весна.
  • Необхідно придбати у садівників-любителів живці від плодоносного кімнатного лимонного дерева.
  • Держак повинен бути трохи одревесневевшим, довжиною 15 см, із трьома молодими листочками.
  • Нижню частину живця обробити будь-яким стимулятором росту коренів по інструкції.
  • Висадити його в горщик (ємність) з грунтом. Використовувати ті ж принципи підготовки субстрату і горщика (ємності), створення вологого мікроклімату, як при посадці кісточок.
  • Необхідно берегти саджанець від протягів, пересихання грунту і її перезволоження.
  • Укорінення має відбутися через місяць. Оберігає купол можна зняти після появи першого листка на черешку.

Догляд за лимоном в домашніх умовах

Виростити лимонне дерево в домашніх умовах можна за умови дотримання певних правил по догляду за ним. Для того щоб виростити здоровий лимон з красивою кроною, використовують два основних агротехнічних прийому – обрізання і прищіпку. Щоб воно було пишним, ветвящимся в потрібному напрямку, поступають наступним чином:

  • У перший рік життя рослини необхідно створити оптимальні умови для активного зростання нульового втечі, формує штамб – частина стовбура від шийки кореня до першої гілки.
  • В другий рік життя приступають до формування крони:
  1. Прищіпку виконують у лютому-березні перед активним вегетативним періодом рослини. Її необхідно виконати для того, щоб рослина почала розгалужуватися.
  2. Верхівку нульового пагони прищипують (обрізають гострим секатором або ножем) на відстані 10-30 см в залежності від бажаної висоти штамба. Чим нижче штамб, тим швидше почне плодоносити дерево і тим вище буде врожайність. На паросткові повинно бути 5-6 великих міцних бруньок і листя.
  3. Навесні вибирають 3-4 сильних бічних втечі, а інші видаляють. Так формують пагони першого порядку. Іноді після прищипування паростка починає розвиватися тільки одна верхня брунька. Щоб сформувати красиву крону, її варто видалити.
  4. Коли пагони першого порядку досягнуть 15-20 см, їх прищипують. При цьому крайня верхня брунька повинна бути звернена назовні крони, тоді розгалуження буде правильно спрямованою.
  5. Щоб отримати пагони наступного порядку, необхідно прищипувати гілки попереднього порядку при досягненні ними довжини 15-20 см.
  6. Далі крона формується аналогічним способом. Після прищипування гілок п'ятого порядку, крона вважається сформованою.
  • У наступні роки (квітень-травень) виконують формуючу обрізку. Для цього видаляють жируючі пагони, загущають крону і виступаючі далеко за її площину.

Освітлення

Як будь-якій рослині, цитрусовому саджанцю потрібне світло. Щоб здорове рослина, горщик з ручкою і оберігає куполом потрібно поставити, наприклад, на підвіконня південного боку. Оптимальний температурний повітря – 22-24 °С. Після вкорінення рослину необхідно тримати подалі від прямих сонячних променів. Для цього підходять підвіконня західних і південно-західних вікон. Варто постійно повертати горщик до світла різними сторонами, але не більше 10 градусів, щоб рослина рівномірно розросталося.

Необхідно постійно стежити за температурним режимом і вологістю повітря. Лимонне дерево добре росте в теплому, вологому середовищі. Для підвищення вологості необхідно часто запилювати рослину водою кімнатної температури з пульверизатора. Щоб виростити міцну лимонне дерево, влітку його потрібно виносити на відкрите повітря. Краще тримати цитрус в тіні великого дерева. Після листопада рослина вступає у фазу спокою, холод сприяє цьому. Оптимальна температура повітря приміщення з лимонним деревом з листопада по березень – 10 °С.

Полив

Поливати лимонне дерево потрібно відстояною дощової (талою водою кімнатної температури у міру висихання грунту. Сухе повітря небажаний так само, як і прямі сонячні промені. Вирощена культура при вологості повітря 60-70% краще розвивається. Для підвищення вологості можна ставити горщик з рослиною на піддон з вологим керамзитом, який здатний швидко вбирати воду і поступово віддавати її навколишньому середовищі. Особливо гарний такий прийом для приміщень з центральним опаленням. Інший спосіб підвищення вологого середовища – щоденне обприскування рослини теплою водою.

Хвороби і шкідники

Догляд за кімнатним лимоном в горщику передбачає щоденний огляд рослини на предмет присутності шкідників або захворювань. Виростити плодоносну лимонне дерево можна, якщо ретельно доглядати за ним і запобігати його захворювання. Заходи профілактики від хвороб і паразитів:

  • Влаштовувати дереву щотижневе «купання» під душем з теплою водою. Пил, бруд і непомічених шкідників можна змити водою, якщо обмивати листя з обох сторін.
  • Один раз в два тижні протирати листові пластинки мильним розчином.
  • Відмінним профілактичним засобом проти хвороб і шкідників є «Фітоспорин» – нетоксичний засіб без запаху. Таку обробку цитруса бажано проводити один раз на місяць.

Щоб виростити здорове лимонне дерево, необхідно знати, з якими проблемами можна зіткнутися при неправильної агротехніки:

Симптом захворювання

Причина

листя тьмяне, сохнуть і обпадають

недостатній полив

листові пластинки жовтіють

гниє коренева система від перезволоження

кінчики листя сохнуть

рослина відчуває нестачу фосфору

листя кривляться, відпадає зав'язь

не вистачає калію і марганцю

На жаль, в процесі щоденного огляду рослини, не завжди можна побачити комах-шкідників з-за їх дуже маленьких розмірів. Необхідно знати симптоми, у вигляді яких проявляється ураження рослини мікроорганізмами і способи боротьби з ними:

  • Борошнистий цервец – сисні комахи (3-6 мм), видимі неозброєним оком, вкриті порошкоподібним білим нальотом. Вони харчуються соком рослини, сильно затримуючи його зростання. Розпізнати цервецов можна за мучнистому нальоту, який вони залишають на листках. Комахи бояться води.
  • Щитівка – комаха (5 мм), що має восковий панцир липкий на дотик. Дорослі особини і личинки живляться соками рослини. Якщо вчасно не видалити шкідників, лимонне дерево може засохнути. В боротьбі з паразитами застосовують мильну воду: на 1 л води – дві ложки рідкого мила. Цим розчином обробляють рослину, через півгодини миють теплою водою під душем. Процедуру повторюють до повного одужання лимонного дерева.
  • Павутинний кліщ – дрібні кліщі (0,4–0,6 мм), п'ють сік рослин. Визначити їх можна по білому нальоту на листках і павутині, що містять цілі співтовариства кліщів. Вони не переносять воду. Якщо часто обприскувати лимонне дерево, то паразити не заведуться. Розчин води з господарським милом добре справляється з шкідниками.

Як прискорити зростання лимона

Щоб швидко виростити лимон, необхідно щорічно пересаджувати підросло рослина в більш вільний горщик (на 2-3 см) з оновленою грунтовою сумішшю. Кореневу систему потрібно рівномірно розподіляти за обсягом горщика, шийку кореня не сильно поглиблювати під землю. Коли деревце стане дорослим (горщик 8-10 л), можна щорічно оновлювати тільки верхній шар грунтосуміші.

Необхідно не допускати затримку росту цитрусової рослини. Для цього всі квіти, що з'являються раніше 3-5 років життя лимонного дерева, потрібно обривати. У рослини, які виросли з кісточки, видаляють квітки аж до 8 року. Винятком є сорт Мейєра, який може плодоносити на третій рік життєдіяльності. Щоб швидко виростити лимонне дерево, один раз на місяць рекомендується підгодовувати рослина биоудобрениями або комплексними мінеральними добривами, що містять сірку, фосфор, магній, калій, залізо.

Коли починає плодоносити лимон в домашніх умовах

Виростити лимонне дерево в домашніх умовах не складає особливих труднощів, а ось отримувати повноцінні плоди – справа більш складна. Плодоношення багато в чому залежить від способу посадки, сорту та якісного застосування щеплень:

  • лимонне дерево з насіння починає плодоносити через 8-9 років;
  • у дерева, вирощеного з черешка плодоносного цитруса плоди з'являться на 3-4 році життя;
  • цитрус, з щепленням отводка плодоносного дерева, здатний дати плоди вже через рік.

Вирощений методом щеплення (окулірування) цитрус, набагато швидше починає плодоносити. Для цього на корі двох-трирічного підщепи роблять Т-подібний розріз і вставляють прищепу (вічко, частина гілки з брунькою) від плодоносного лимонного дерева. Другий метод прискорення плодоношення – перетяжка. Гілки 1-2 порядки в декількох місцях жорстко окольцовывают дротом без пошкодження кори, що стимулює появу квіток. Після цього перетяжки видаляють.

Скільки зріє

Не всі квітки розвиваються плоди. Бутон розкриється тільки через 40-50 днів після появи. Не варто поспішати і обривати не розпустилися квітки. Залишати слід квітки з довгим добре розвиненим приймочкою маточки. Квітки без маточки однозначно видаляють. У перший рік плодоношення може вирости кілька квіток, здатних розвинутися в плоди. Потрібно залишити не більше трьох, щорічно збільшуючи їх кількість вдвічі. Щоб запилити квітки, необхідно м'яким пензликом доторкнутися середини кожної квітки, переносячи пилок з квітки на квітку.

Виростити плід можна, створивши лимонного дерева сприятливі умови. Плід розвивається від шести до 9 місяців. Про зрілість фрукта можна судити по:

  • Розміру плоду. Необхідно орієнтуватися на розміри, відповідні даному сорту.
  • Кольором шкірки. У стиглого плода вона, частіше, жовта.
  • Блиску. Стиглі лимони мають глянцевий блиск шкірки.
  • Вагою і пружності. Необхідно знати, якої ваги плоди цього цитрусового сорту. Не варто чекати, поки плід стане м'яким. Це служить показником того, що він перезрів.

Відео

Як виростити лимон будинку

Як вирощувати лимон будинку

Як виростити лимон з кісточки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!