Болить вухо - що робити, перша допомога

Вушна біль сама по собі викликає масу неприємних відчуттів, часто це заважає нормальній діяльності. Але перед їх усуненням необхідно зрозуміти причину появи. Приміром, коли болить вухо, спочатку людина замислюється про те, як лікувати його в домашніх умовах. Але щоб вушна біль пройшла, необхідно усунути причину її появи, а не симптом, який викликає неприємні відчуття.

Причини виникнення болю у вухах

Хворобливі відчуття дуже часто говорять про отиті – запаленні середнього вуха. До причин, які викликають такий стан, відносяться:

  • зниження імунітету;
  • потрапляння бактерій та інфекцій у вушну порожнину – внаслідок астми, застуди або вірусних захворювань хвороботворні мікроорганізми вражають середнє вухо. Якщо хворобу запустити, інфекція опуститься нижче і призведе до внутрішнього отиту.
  • переохолодження;
  • попадання стороннього предмета в вухо;
  • затримка поту.

Ефективні народні засоби для лікування вушної болю

Лікувати слуховий орган будинку народними засобами рекомендується тільки після консультації досвідченого лікаря отоларинголога. Нетрадиційна медицина може добре допомогти при комплексній терапії, але якщо випадок запущений, одними народними засобами не обійтися – це часто призводить до гоєнню, що стає причиною хронічної форми захворювання вуха.

Нетрадиційна медицина володіє безліччю рецептів для лікування середнього отиту. До неї вдаються, тільки якщо лор-лікар не бачить небезпеки від такої терапії. Найбільш ефективні рецепти для лікування вуха:

  1. Пляшку гарячої води часто використовують для ефективного усунення болю – ємність загортають рушником і прикладають на кілька хвилин до хворого вуха.
  2. Лист алое або каланхое загортають у марлю і акуратно вставляють у слуховий канал.
  3. Цибульна терапія – кожне вухо закопується на ніч 3 краплями соку рослини.
  4. Тепле оливкова олія закапують по 3-4 краплі або змочують вату і вставляють у вушний прохід.
  5. Складена трубочкою герань, вміщена у вухо, допомагає зняти сильну біль.
  6. Брусничний відвар. Жменя ягід заливають 3 склянками окропу, настоюють; відвар приймають по 2 склянки за півгодини до їжі.
  7. Настій з лаврового листя. Кілька листочків подрібнюють і заливають окропом, настоюють 30 хвилин. Отриманим настоєм змочують вату або бинт і закладають у вушний прохід. Такий спосіб через 5-8 днів знімає навіть гнійні запалення.
  8. Часникова витяжка від шуму у вухах. Для приготування кошти, 300 грам часнику заливають 0,5 л спирту, настоюють 3 тижні. Вживають часникову витяжку від шуму 1 раз/ день, розчинивши в молоці: на 20 крапель часникового ліки 150 мл молока.
  9. Настоянка чистотілу від сильної вушної болю. Готують її шляхом настоювання трави на горілці 10 днів (на 100 мл горілки 20 г чистотілу). Настойкою тампон змочують і закладають у вухо 2-3 рази в день.

Як лікувати отит лікарськими препаратами

Для лікування зовнішнього отиту лікарі призначають вставку турунд, попередньо змочених спиртовим або антибактеріальним розчином. Якщо запалення сильне, перед вкладенням турунди порожнину вуха дезінфікують розчинами борної кислоти і фурациліну (для лікування дитини не використовують – засоби небезпечні для ніжної шкіри і викликають пошкодження перетинки). При отиті лікарі практично завжди призначають антибіотики – якщо хворобу запустити, це призведе до розплавлення кісткових тканин вуха. У випадках ураження кісток слухового органу, що їх замінюють штучними аналогами.

При середньому отиті отоларингологи призначають компреси, зігріваючі слуховий канал. Спиртовий розчин, протизапальні засоби, камфора закопуються безпосередньо у вухо. Зігріваючі турунди – важливий елемент для лікування отиту середнього вуха. Ефективність їх використання багато в чому залежить від правильності застосування. Якщо взяти невідповідний шматочок вати, він буде випадати з вуха і не дасть зігріваючої дії. Для правильного закладання турунди необхідно:

  1. Скрутити шматок бинта спіраллю і змочити у рідини, що застосовується для лікування отиту.
  2. Перед розміщенням турунди капнути в вухо трохи лікарського засобу.
  3. Помістити скручений бинт близько барабанної перетинки.

Перша допомога при болю у вусі

Перше, що потрібно зробити при болю у вусі, відправиться на консультацію до лікаря, який здатний визначити причини цього симптому і призначити лікування. Але іноді буває, що неприємні відчуття виникають не вчасно. Якщо доросла людина здатна потерпіти трохи біль, то дитині буває складно пояснити, чому зараз не вийде сходити до лікаря на огляд для встановлення діагнозу і призначення лікування. У таких ситуаціях потрібно швидко усунути біль. Батькам необхідно діяти безпечно, але так, щоб напевно побороти симптом.

Перша допомога при отиті зводиться до 2 простим крокам:

  1. Закапати в ніс судинозвужувальні краплі (дозволяється робити навіть, якщо немає нежиті, а дихання чисте). Це робиться для того, щоб тиск з внутрішнього боку слухового органу на перетинку і середнє вухо знизилося.
  2. Прийняти будь-знеболюючий засіб, який дозволено хворому.

І перший, і другий крок легко виконати, так як практично в кожній аптечці містяться судинозвужувальні краплі і знеболюючі речовини. Якщо їх немає, вам не складе труднощів знайти ці кошти. Після виконання таких маніпуляцій біль у вусі пройде, але це не означає, що хвороба пройшла. Найближчим часом необхідно буде звернутися до лікаря, який огляне вухо і дасть рекомендації щодо подальшого лікування.

Що не можна робити при вушної болю

Іноді біль настільки сильна, що людина готова на все, щоб від неї позбутися. Часто замість походу до фахівця люди вдаються до використання порад знайомих і рецептів народної медицини, які перевірені роками. Але такі експерименти нерідко не закінчуються одужанням, а навпаки, призводять до ще більших проблем. Щоб не нашкодити органу слуху, дотримуйтеся наступних порад:

  1. Не займайтеся лікуванням самостійно, навіть рецепти народної медицини потрібно використовувати тільки після консультації лікаря.
  2. Не закопуйте нічого у вухо до того, як його огляне ЛОР.
  3. Не грійте вухо без призначення лікаря (особливо при температурі). У деяких випадках це призводить до посиленого утворення гною, внаслідок чого барабанна перетинка не витримує і лопається.

Для усунення больових відчуттів краще вдатися до першої допомоги і звернутися до лікаря так швидко, наскільки це буде можливо. Щоб хворе вухо зайвий раз не дратувати і убезпечити від потрапляння більшої кількості бактерій, його накривають ватою, потім поліетиленом і закріплюють бинтом, шарфом або шапкою. Така процедура не вплине на швидкість одужання і втамування болю, але захистить орган від більш серйозних проблем.

Дізнайтеся, як вибратикраплі у вухо при запаленні.

Відео-поради: чим лікувати хворе вухо

Отит викликає сильний дискомфорт, і дуже важливо почати лікувати його настільки швидко, наскільки це можливо. У відео-ролику нижче міститься кілька простих порад, які допомагають усунути вушну біль. Якщо ви будете слідувати їм, ваш слух скоро повернеться в норму, а неприємні відчуття зникнуть. Кожен з представлених рецептів не вимагає дорогих ліків і спеціальної підготовки. Всі способи доступні кожній людині. Але вдаючись до самолікування, врахуйте, що воно іноді шкідливо для вашого здоров'я, тому спочатку проконсультуйтеся у лікаря.

Болить вухо, як лечеть! Чим лікувати хворе вухо народними засобами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!