Болячки у носі: як лікувати

Носова порожнина є природним фільтром організму від шкідливих мікроорганізмів, які переносяться повітряно-крапельним шляхом. З цієї причини на слизовій носа розмножуються патогени і розвиваються хвороби. З такими проблемами протягом життя стикається кожна людина. Що таке болячки в носі, які причини виникнення ранок і як відбувається їх лікування?

Що таке болячки в носі

Кожна людина, яка звертається в лікарню, під поняттям болячка розуміє щось своє. Для одного – це сухі нарости, які не дають нормально дихати, для іншого – запалені прищі і постійні виділення, треті під болячкою передбачають глибокі ранки на тканинах носа. Болячкою може бути будь-яка хвороба порожнини носа: від звичайного запалення шкіри до шанкра, який виникає при сифілісі. Діагнозу «болячка» у лікаря не зустрічається, вони всі різні, мають свої назви та особливості.

Причини

Хворобливі скоринки можуть утворюватися з різних причин. Їх можна виявити за зовнішнім факторам і ускладнення дихання. В інтернеті можна знайти фото болячок, провести аналогію з утворився запаленням, щоб зрозуміти, як позбутися болячок в носі. Причинами, чому болячки виникли, можна назвати:

  • Вірусні захворювання простудного типу. При лікуванні застосовують засоби судинозвужувальної дії, які сприяють сухості слизової оболонки носа і розвитку болячки.
  • Постійне використання кондиціонера.
  • Зниження імунітету.
  • Сухе повітря в приміщенні, де постійно перебуває людина.
  • Роботу на шкідливому виробництві (наприклад, хімічні підприємства).
  • Механічне пошкодження носової порожнини, яке турбує пацієнта.
  • Порушення нормальної роботи печінки, щитовидної і підшлункової залоз.
  • Наявність хронічних захворювань в організмі.

Герпес

Основною причиною появи герпесу на носовій області є вірус. Заразитися їм не складно: передача відбувається від носія інфекції через дотики, поцілунки, використання одних і тих же предметів (ложки, рушники). Зміни виникають на тих ділянках слизової, де вірус проник всередину організму. Розвиваючись, герпес в носі може призвести до дрібних висипів і на губах. Це відбувається поступово, починаючи з невеликих набряків і до хворобливих бульбашок, наповнених рідиною. Можуть виникати тимчасові підвищення температури тіла до 39.

Запалення слизової

Слизова оболонка виконує важливу функцію – захищає організм від патогенних бактерій зовнішнього середовища. Причини її запалення можуть бути інфекційними та неінфекційними. До перших відносять:

  • порушення мікрофлори слизової вірусами;
  • ураження патогенними бактеріями, які скупчилися в пазухах, перегородках;
  • розвиток грибків типу candida, мікоплазма (супроводжуються неприємним запахом).

До неінфекційних причин запалення можна віднести:

  • травми носової порожнини (розвивається ерозія);
  • попадання сторонніх предметів;
  • нервозы і плач;
  • алергічні реакції.

При ураженні бактеріями, симптомами захворювання будуть супроводжуватися гнійними запаленнями. Якщо причиною є травма, то може спостерігатися кровотеча, закладеність носа, набряк слизової оболонки, поліпи. Одним з найбільш серйозних наслідків при запаленні є хронічний нежить, так як із-за цього організму може не вистачати кисню, що здатне викликати кисневе голодування, непритомність, головний біль, проблеми з тиском.

Фурункульоз

Запальний процес, що відбувається в сальної залозі або волосяному фолікулі, називається фурункульозом. Він виникає при попаданні інфекції, найчастіше формується характерний наріст з гнійними виділеннями. Коли появився фурункул, його складно вилікувати самостійно. Без своєчасної кваліфікованої допомоги він може викликати ускладнення (тромбоз, сепсис).

Сикоз ніздрів

Захворювання шкіри, яке проявляється при впливі золотистого стафілокока, називають сикозом. У більшості випадків хвороба розташовується над губами, покриваючи носові крила, кінчик носа або опускається район підборіддя. Сикоз носа часто рецидивує, призводить до значного косметичного дискомфорту. Прояву та розвитку хвороби людина сприяє сам, розчісуючи зараження, допомагаючи швидкому утворенню ранок. Іноді сикоз розвивається через вже прогресуючого гнійного синуситу, хронічного риніту.

Екзема

Эритемно-везикулярний запальний процес, що супроводжується сверблячкою, називається екземою. Вона швидко розвивається, з часом переходячи в хронічну форму, з частими повтореннями. Патологія виникає над губами: шкіра ущільнюється, червоніє, покривається бульбашками з рідиною, які потім можуть тріскатися і гноїтися, утворюються сухі кірки. Загальна стану організму при цьому не змінюється. Фото захворювання можна знайти в інтернеті, щоб зіставити його з наявним запаленням.

Чому в носі болячки не проходять

Якщо висипання не проходять, в носі постійно утворюються болячки, то це може свідчити про неправильно підібраному лікуванні. Наприклад, при лікарській алергії, краплі та мазі можуть тільки погіршити стан здоров'я. У ситуаціях, коли болячка на носі довго не проходить і не зменшується, необхідно звернутись до лікаря для постановки правильного діагнозу і призначення методу лікування, лікарських препаратів.

Чим лікувати

Метод позбавлення оболонки носових проходів від болячки залежить від природи її утворення. Своєчасна терапія допоможе вилікувати симптоми, уникнути ускладнень. Кожна болячка має свої особливості лікування:

  • Герпес. Виразки від вірусу герпесу необхідно лікувати на найперших етапах їх прояви.Рекомендується прийом таблеток Ацикловір, а почервоніння проходять, якщо їх змастити маззю Зовіракс або Валацикловір. Для отримання кращого результату треба поєднувати процедури зовнішнього і внутрішнього використання коштів від вірусних інфекцій.
  • Гайморит. Необхідно промивання антисептичним розчином Фурацилін, іноді потрібно пройти курс прийому антибіотиків – Цефаклор, Левофлоксацин.
  • Фурункульоз. На перших стадіях можна змащувати спиртовим 70-% розчином носові проходи. Якщо поліпшень немає, то ранку обробляють Іхтіолової маззю, препаратами Ванкоміцин і Цефазолін.
  • Сикоз. Це захворювання вимагає ретельного і тривалого лікування. Застосовують Гентамициновую мазь, Левомеколь. Фото препаратів можна знайти в інтернеті.
  • Екзема. Поліпшити стан шкіри при екземі можна з допомогою розчинів Резорцину і Синтоміциновою емульсії. Сухі кірки рекомендується видаляти ватною паличкою, просоченої оливковою олією.

Мазь для носа від сухості і болячок

Мазь від болячок в носі – це медичний засіб, яке має своє певне призначення, в залежності від складу. Існує кілька типів лікарських сумішей, які усувають неприємні симптоми і сприяють одужанню. До них відносять:

  1. Противірусні мазі. Використовуються для лікування інфекції герпесу, особливо ефективні на початкових етапах: Зовіракс, Герпевір, Оксолін, Фенистил і т. д.
  2. Антибактеріальні засоби. При пошкодженні слизової оболонки виникає тріщина в носі, починається запалення через потрапили бактерій. Для позбавлення від цього необхідно використовувати Левомеколь, мазь календули або Тетрациклін. Дана галузь ринку представлена великим переліком засобів, оптимальне допоможе підібрати фахівець.
  3. Об'єднані. Мазі цієї групи включають складові декількох фармакологічних груп: Бепантен, Піносол, мазі Флемінга і Вишневського. Ними обробляють ранки 3-4 рази за добу протягом 7-10 днів.
  4. Гормональні. При запаленні, викликаному алергеном, використовуються мазі на гормональній основі: Цинакорт, Сінафлан, Гідрокортизон.

Чим лікувати болячки в носі у дитини

Спочатку слід проаналізувати шкідливі звички дитини, стан імунітету, шлунково-кишкового тракту. Для лікування ранки в носі можна використовувати:

  • регенеруючі засоби;
  • спрей на основі трав;
  • антибактеріальні мазі (при гнійної інфекції змащувати ранку);
  • народні засоби (буряковий сік, краплі на основі каланхое, промивання носа відварами лікарських трав).

Народні засоби

Крім медикаментів, добре допомагають народні способи лікування. Найдієвішими методами самостійно позбутися болячки є:

  • Інгаляції. Наприклад, домашні, на основі вареної картоплі, роблячи його з краплями маслами м'яти, шавлії, чайного дерева.
  • Промивання носової порожнини трав'яним розчином.
  • Цибульні краплі. Для їх приготування потрібно 1 ст. л. цибульного соку, 1/3 ч. л. меду і 20 мл чистої води. Все перемішайте, використовуйте по 1 краплі 5-6 разів за день.
  • Змазування болячки валокордином. Їм щодня можна обробляти пошкоджені області у дорослих, аж до повного загоєння ранок.

Профілактика

Вчасно вжити всі необхідні заходи набагато простіше до появи ранок, ніж лікувати вже утворилися виразки. Якщо час від часу утворюються болячки, необхідно вживати такі профілактичні заходи:

  • приймати вітаміни в осінньо-весняний період;
  • уникати переохолоджень;
  • дотримуватися гігієни;
  • але промивати розчином солоної води;
  • замість носових хусток використовуйте одноразові паперові серветки.

Відео

Хвилина здоров'я Нариви в носі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!