Як поливати квіти і кімнатні рослини

Кімнатні рослини – це такі ж домашні улюбленці, як кішки або собаки. Вони теж вимагають догляду і уваги. Від поливу рослин багато в чому залежить їх здоров'я і гарний зовнішній вигляд. Неправильно підібране зволоження може нашкодити кореневій системі і погубити квітка. Якщо вологи буде багато, корінь може почати гнити, а якщо мало – рослина не зможе отримувати необхідні мікроелементи і почне сохнути.

Від чого залежить потреба рослин у волозі

Роль води для квітки дуже велика. Від неї залежить фотосинтез рослини, харчування, розмноження. Правильний полив рослини забезпечить хороший ріст і пишне регулярне цвітіння. Кореневі волоски, які знаходяться на молодих коренях, дають можливість вологи надходити з ґрунту і проникати всередину рослини для подальшої транспірації. Що стосується потреби у волозі, то тут все залежить від багатьох факторів:

  • Умова походження рослини. Кількість споживаної рідини безпосередньо залежить від виду квітки і природних умов виростання. Наприклад, кактус не потребує частого зволоження, як циперус.
  • Температура приміщення, де перебуває горщик з квіткою. Чим тепліше повітря, тим швидше відбуваються всі обмінні процеси, значить, потреба в поливі буде вище.
  • Вологість повітря. Від вологості повітря безпосередньо залежить частота зволоження. Чим сухіше атмосфера, тим швидше листя витягає вологу з коренів, значить, квітка необхідно зрошувати частіше.
  • Освітленість. Світло впливає на фотосинтез. Чим яскравіше освітлення, тим швидше відбувається цей процес. Це означає, що кількість води для активного фотосинтезу необхідно більше.
  • Грунт, якість субстрату. Наприклад, щільний грунт може призвести до застою води, що небажано для деяких видів рослин.
  • Час року. Кімнатні рослини, як і вуличні, добре відчувають пори року. Навесні і влітку вони цвітуть, взимку деякі квіти йдуть в сплячку, наприклад, фіалки. При активному зростанні полив повинен бути максимальним, в періоди спокою – мінімальним.
  • Об'єм горщика. Розмір горщика повинен відповідати габаритам кореневої системи. Якщо землі мало, волога швидко випаровується з неї і рослина почуває себе погано.

Якою водою поливати квіти

При поливі слід враховувати не тільки вищеперелічені особливості, але і якість самої води. Перш ніж почати додавати рідину в горщик переконайтеся, що вона відповідає необхідним вимогам:

  1. Температура. Вона повинна складати 22-24 градуси, у літній період припустимо нагрівання до 30 градусів. Якщо здійснити полив холодною водою, то листя можуть знітитись і осипатися. Такий самий результат буде, якщо в приміщенні варто прохолода, а вода для поливу – тепла. Ідеальний випадок – температура води повинна бути нижче на 2-3 градуси, ніж температура повітря.
  2. Склад. Оптимальний варіант – це м'яка дощова або тала вода з мінімальним вмістом магнію і калію, але в промислових районах краще її не використовувати з-за великої кількості шкідливих домішок. Жорстка водопровідна вода використовується теж, але спочатку її треба відстояти добу, щоб з неї зник шкідливий хлор. Для цього наберіть в тару необхідну кількість рідини і приберіть в прохолодне місце. Кришкою не закривати!
  3. Добрива. При необхідності робіть підживлення рослини. Для цього використовуйте воду з розведеним добривом тільки по інструкції, інакше квітка може захворіти, навіть якщо мова йде про натуральній підгодівлі або вапна.

Правила поливу квітів

Перш ніж принести горщик з кімнатною рослиною додому, прочитайте наступні правила, які стануть в нагоді тим, хто хоче знати, як потрібно поливати квіти:

  • Краще недолити, ніж перелити. Недолік вологи легко доповнити, а от прибрати надлишок із землі вже неможливо, він може привести до загнивання.
  • Доступ повітря. Зверніть увагу, щоб в горщику, на дні було кілька отворів.
  • Почитайте про рослина. Одні види люблять частий полив, інші – рідкісний.
  • Поливайте при необхідності з потрібною періодичністю. Відстежуйте стан квітки хоча б один раз в декілька днів.
  • Враховуйте мікроклімат приміщення, де знаходиться квітка.

Верхній полив

Більшість квітів поливаються зверху вниз, тобто відбувається імітація дощу. Для цього садівники рекомендують запастися лійкою з насадкою, яка буде ділити одну струмінь на десяток маленьких струмків. Інакше буде вимиватися грунт і оголятися коріння. Лійку можна зробити самостійно із звичайної пластикової пляшки, потрібно тільки виконати декілька дірочок в кришці. При верхньому поливі вода проходить через всю товщу ґрунту, поступово опускаючись до нижніх кореневим волоскам. Намагайтеся не намочити листя і стовбур.

Полив в піддон

Є домашні рослини, яким слід підливати воду в піддон. Сюди відносять види з чутливими до вологи точками зростання. Це не означає, що їх не можна поливати зверху. Можна і потрібно, але дуже рідко. Якщо рослини, наприклад, той же болотний циперус, які потребують у змісті коренів у воді. Додавання рідини в піддон часто використовується, коли дістатися до відкритого ділянки ґрунту важко, як, наприклад, у випадку з карликовими сенполії. Досвідчені квітникарі, які знають, як правильно поливати квіти правильно, радять використовувати спеціальні мати.

Об'єм рідини при поливі

Якщо подивитися інструкцію, де зазначено, як поливати домашні квіти, до того чи іншого виду рослини, то можна побачити такі вказівки: полив обмежений, помірний або рясний. Це означає, що кожне домашнє рослина потребує в визначеному об'ємі рідини, який може змінюватися в залежності від зовнішніх умов, виду та якості грунту, обсягу горщика і пори року.

Обмежений

Цей вид зрошування проводиться, коли грунт висихає на дві третини частини. Це легко перевірити за допомогою звичайної дерев'яної палички, яку встромляють в землю. Якщо грунт вологий, потрібно дочекатися її підсушування. При обмеженому зволоженні слідкуйте, щоб вода не витікала з горщика в піддон. Після процедури через півгодини рекомендується перевірити ступінь вологості і при необхідності доповнити полив. Обмежений спосіб зволоження підходить для деяких посухостійких цибулинних видів, кактусів, сукулентів, драцени.

Помірний

Цей варіант зволоження грунту проводиться тоді, коли верхній шар субстрату просихає на 1,3-1,5 див. Рослину потрібно добре залити водою, так, щоб грунт повністю зволожилася і земляна кірка пропала. Як тільки рідина почне надходити через отвори в піддон, полив домашніх квітів припиняється, а рідина через дві хвилини зливається. Не можна допускати, щоб рослина «плавало» у воді. Підходить для фітонії, бегонії, м'ясистого плюща, монстери, маранти, герані, клівії, глоксинії, крінума (в зимовий період).

Рясний

Перед таким зволоженням потрібно переконатися, що земля в горщику суха. Полив кімнатних рослин проводиться до тих пір, поки вода не почне заповнювати піддон. Після цього квітку залишають на деякий час для того, щоб зайва рідина вийшла через отвори. Воду з піддону слід після цього злити. Рясний полив люблять рослини, які в природі живуть в болотистих місцевостях. Поливати кактуси таким способом не можна.

Коли поливати квіти

Частота і регулярність поливу залежить від типу рослини. Добре переносять посуху сукуленти, деякі представники цибулинних в період пасивного стану. Хаворция може обходитися без поливу рік і більше. Такі рослини підійдуть людям, які часто бувають у від'їздах. Мирт, азалія, антуріум, белопероне, пасифлора і тропічна орхідея потребують частого зрошенні.

Зволоження робити краще за вимогою. Опущені листя – це перший сигнал до того, що квітка потребує вологи. Але будьте уважні. Якщо зрошення відбувається часто, а рослина продовжує марніти, значить, причина в іншому. Що стосується добового часу, то зволоження бажано проводити у вечірній час, коли ще є сонячне світло, або в ранні ранкові години.

Способи автоматичного поливу квітів

Квіти, які люблять воду, в свою тривалу відсутність можна зволожувати за допомогою автоматичного поливу. Для цього використовуються такі методи, які дадуть відповідь на питання, як поливати квіти під час відпустки:

  • гніт;
  • пластикові пляшки;
  • піддон з керамзитом;
  • поліетиленові пакети;
  • медичні крапельниці;
  • гідрогель;
  • мати;
  • автоматичні горщики;
  • колби для зволоження;
  • готові системи автополиву.

Будь-який з цих методів спочатку потрібно протестувати. Так ви зможете правильно підібрати порцію води, яка потрібна квітучого вихованця для гарного росту. Також уважно вивчіть всі плюси і методи кожного способу. Наприклад, метод теплиці з поліетиленових пакетів з водою може призвести до цвілі і грибка, а гідрогель вимагає повної пересадки. Найкращим способом буде готова автосистема, але вона дорога.

Відео

Як поливати квіти

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!