Гідрогель для рослин - склад, інструкція із застосування, переваги і недоліки, помилки при використанні

Інертне полімерне речовина, здатна поглинати і утримувати вологу, називається гідрогелю. Його гранули – маленькі резервуари «водосховищ», які, з одного боку, зволожують кореневу систему рослин, а з іншого – вбирають зайву вологу. Цей своєрідний кондиціонер для грунту був випущений в масове виробництво зовсім недавно і значно спростив життя багатьом садівникам-городникам.

Що таке гідрогель для рослин

Додатковий джерело вологи для рослин – гідрогель. Речовина являє собою безбарвні кристали або порошок, який при контакті з водою насичується нею, розбухає і стає своєрідним резервуаром. Коли грунт висихає, гелеві кульки для квітів забезпечують кореневу систему вологою рослини. Крім води, полімерне з'єднання здатне вбирати розбавлені поживні речовини, забезпечуючи тим самим підгодівлю.

Застосування гідрогелю

Диво аграрної промисловості з успіхом застосовується в квітникарстві, а також підходить для використання у відкритому або захищеному грунті. Гідрогель вносять у грунт при посадці чагарників, квітників, дерев, при закладці альпійських гірок і газонів. Відчутний ефект збереження води спостерігається при додаванні препарату в балконні та вуличні контейнери. У цьому випадку полив скорочується до 1 разу на тиждень.

Полімерні гранули знайшли застосування в промислових масштабах при вирощуванні розсади. У великих ємностях висихання грунту відбувається швидко, а внесена речовина уповільнює цей процес. Ще один цікавий спосіб використання гідрогелю – пророщування насіння: набряклі гранули відмінно зволожують землю і сприяють проклевыванию паростків. На думку квітникарів, ці резервуарні «водосховища» корисні для більшості рослин: фікуса, фуксії, бамбука, драцени. Виключення складають лише посухостійкі види, наприклад, епіфіти, пустельні кактуси (сукуленти).

Склад

Гідрогель для рослин складається з амонію, води і вуглекислого газу. Речовини після закінчення терміну придатності повністю розпадаються на нешкідливі для рослини компоненти. Садовий продукт являє собою звичайний полімер, подрібненої до порошкоподібного стану або гранул різної форми. Основне завдання речовини – вбирати рідину і розчини добрив (на 1 г сухої речовини поглинає 200-300 мл води).

Переваги і недоліки

Застосування гідрогелю для рослин допоможе вирішити багато проблем у догляді за кімнатними та садовими культурами. Судячи з відгуків квітникарів, основні переваги використання:

  • здатність утримувати вологу (гранули вбирають в 300 разів більше власної ваги);
  • більш швидке пророщування насіння у порівнянні з традиційним способом;
  • прискорення темпу зростання, цвітіння і розвитку садових культур;
  • якісне зволоження коренів;
  • відсутність застою рідини;
  • забезпечення повітря коріння;
  • скорочення інтервалу поливу;
  • економія (для отримання 1 л підстави потрібно 1-1,5 г сухої речовини);
  • не вимивання органічних і мінеральних елементів із субстрату.

До недоліків речовини відносять неможливість повторного застосування гранул. Хоча виробники запевняють у протилежному. На практиці ж використаний гідрогель втрачає вологопоглинальні властивості, темніє і стає зморщеним. На гранулах можуть з'явитися бактерії, тому єдиний варіант повторного застосування – водоутримувальна добавка для грунтової суміші. До інших недоліків матеріалу відносять:

  • неможливість використання для пророщування насіння з шкірястою оболонкою (запашний горошок);
  • необхідність підтримувати певну температуру, щоб не переохолодити сходи.

Різниця між гідрогелю та аквагрунтом

Хитрі виробники на піку популярності гідрогелю стали випускати альтернативний засіб під назвою аквагрунт для квітів. Зовнішній вигляд і деякі властивості цих речовин дуже схожі, тому покупці їх часто плутають. Для того щоб правильно вибрати гідрогель, слід знати його відмінність від аквагрунту:

Гідрогель

Аквагрунт

через 5 років розкладається

не розкладається

безбарвний

яскравих квітів

випускається в гранулах, кульках нерівного розміру

продається у вигляді пірамідок, зірочок, ромбів і інших геометричних фігур

підходить для вирощування і зволоження рослин

несе тільки декоративну функцію (замість води в скляній вазі з квітами),

коштує дорого

варто дешево

Інструкція по застосуванню

Аквагель для квітів використовують в сухому або замоченому вигляді. У другому випадку гранули сильно збільшуються в розмірах. Так, із 100 г сухого полімерної речовини виходить 9-10 кг гідрогелю. Невикористані гранули слід зберігати в холодильнику, помістивши в герметичну упаковку, інакше вони зменшаться в розмірах і кристалізуються.

Як вносити в квіткові горщики і контейнери

Садівники рекомендують для квіткових горщиків використовувати набряклий гель, а в городі – сухий. Необхідна пропорція речовини буде залежати від різних факторів: частоти планованого поливу, умов висадки рослин, стану грунту. Замочують гідрогелеві кульки на 1 годину і більше, потім зливають зайву рідину і змішують з грунтом. Важливо рівномірно розподіляти речовина з грунтом, щоб не виявилося ділянок без резервних капсул. Потім можна висаджувати рослини. З часом коріння проросте капсули гідрогелю.

Інший варіант – вносити полімерні гранули у вже висаджену садову культуру. Для цього потрібно:

  • на поверхні землі зробити лунки за допомогою палички або олівця;
  • засипати в отримані проколи сухий гідрогель;
  • рясно полити;
  • якщо при розбуханні капсули стали видні на поверхні – присипати грунтом.

Особливого догляду за квітковими горщиками з гідрогелем не потрібно. Рослина необхідно 2 рази на місяць поливати і обприскувати листя водою. При появі цвілі, неприємного запаху, зміни кольору – рослина витягують, коріння промивають слабким розчином перманганату калію і пересаджують у горщик з новим гідрогелю. Використані полімерні гранули можна змішати з землею і удобрити вуличні рослини.

Як вносити у відкритий грунт

При підготовці грунту для газонів, грядок, квітників в неї вносять сухий гідрогель, в пропорціях 25-100 гр порошку на 1 кв. м ґрунту. Для цього перекопують землю, додають полімерний порошок і рівномірно перемішують. При висадці рослин з поверхневою кореневою системою, речовина розташовують на глибині, що не перевищує 10 див. В інших випадках допустима глибина до 25 див. В завершенні процедури рясно поливають рослину, в результаті чого грунт трохи підніметься. Деякі садівники вносять полімерні кульки безпосередньо в лунки в пропорції 1:5. Алгоритм дій:

  • залити полімерне речовина водою;
  • підготувати лунки;
  • укласти гель на дно лунок і перемішати із землею;
  • встановити коріння рослини і присипати змішаної з гідрогелем грунтом.

Вирощування рослин у гідрогелы

Процедура вирощування квітів у гідрогелы не сильно відрізняється від вирощування у звичайному ґрунті. Для цього підходяща ємність заповнюється полімерним матеріалом, в який поміщається рослина, і зверху присипається гелієвими кульками. Важливо розташувати рослину вертикально. Зробити це буває складно через те, що капсули гідрогелю слизькі.

Час поливу «підкаже» сама речовина: гранули почнуть трохи осідати. Якщо ви використовуєте гель для квітів замість землі, то зволожувати грунт потрібно в 6 разів рідше. Не рекомендується використовувати гідрогель для квітів, не потребують частого поливу. В іншому випадку знаходження у вологому середовищі може призвести до загнивання.

Ще один важливий нюанс. Виробники вказують на упаковці приблизну кількість води, необхідної для замочування. Це приблизні показники: від наявності тих чи інших солей в рідині залежить обсяг, який зможуть утримати гранули. Враховуйте це, і при замочуванні краще візьміть менше рекомендованого кількості води.

Типові помилки при використанні

Основна помилка у застосуванні полімерного з'єднання полягає в частому поливі. Не можна орієнтуватися на видимий шар грунту, навіть якщо поверхня суха, всередині вона може залишатися вологою довгий час. Для перевірки можна глибоко увіткнути в грунт тонку гілочку, кілька разів провернути її і вийняти: якщо на деревині будуть сліди забруднення, значить, полив поки не потрібно. Для того щоб не нашкодити у догляді, слід дотримуватися ряду правил:

  1. Здійснювати покупку тільки в спеціалізованих магазинах і на професійних сайтах. Придбавши дешеву підробку, домогтися необхідного результату буде важко.
  2. Препарат застосовувати правильно дозуванні. Для однієї сотки земельної ділянки потрібно 100 гр гідрогелю, при цьому підсипати його потрібно щорічно.

Ціна

Купити гелеві кульки можна в садових торгових центрах, квіткових відділах продажу або замовити доставку поштою в інтернет-магазині. Вартість залежить від фасовки речовини. Огляд цін в Москві і Санкт-Петербурзі представлений в наступній таблиці:

Бренд

Фасовка, кг

Вартість, рублів

«Аквасин»

0,1

230

«Аквасин»

1

700

«Аквасин»

10

6500

«Щасливий дачник»

0,1

133

«Щасливий дачник»

1

1169

«Дюнамис»

0,1

107

«Зеба»

0,02

80

«Зеба»

0,1

339


Відео

Як застосовувати гідрогель Вирощування рослин у гідрогелы

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!