Спатіфіллум - догляд в домашніх умовах: вирощування квітки Жіноче щастя

Мріючи про жіноче щастя, представниці слабкої статі купують кімнатний квітка з грецькою назвою спатифиллум. Зовні нагадує білий парус, який дає надію, що досягнення поставленої мети вже не за горами. Догляд за квіткою жіноче щастя має бути особливо педантичним, щоб не зіпсувати, за повір'ями, долю.

Як доглядати за спатифиллумом в домашніх умовах

Виростити багаторічна рослина можна не складними маніпуляціями, особливо якщо дотримуватися певні правила, починаючи від вибору грунту і закінчуючи якістю, умовами поливу. Spathiphyllum не вибагливий при повсякденному догляді, тому легко приживається навіть на одній території з починаючим «садівником». Вічнозелений кущ приємно радує око, якщо поставити його на вікно.

 

Основні параметри догляду за спатифиллумом в домашніх умовах – правильно підібраний розмір горщика, прийнятна температура навколишнього середовища, достатня вологість, гармонійне розміщення в кімнаті, попадання на листочки потоку світла. Щоб догляд за спатифиллумом виявився адекватним, і жіноче щастя дійсно приносило радість і спокій, рекомендується запам'ятати такі правила догляду:

  1. По мірі зростання квітка потрібно пересаджувати у великий горщик, причому робити це бажано навесні. Спеціальний ґрунт купувати в магазині або приготувати самостійно. Хорошим вибором стає глиняний горщик, здатний тривалий час підтримувати необхідний рівень вологості, забезпечити доступний догляд.

  2. Це теплолюбна рослина з тропіків не переносить холоду, впливу протягів при догляді. Оптимальний температурний режим обмежується межами 18-23 градусів. Перегрів теж шкідливий, оскільки жіноче щастя починає стрімко в'янути, вже не радує своїм бездоганним зовнішнім виглядом.
  3. Такий вологолюбний квітка при природних умовах виростає на болотах, річках. Чим вище температура навколишнього середовища, тим частіше його потрібно поливати. З похолоданням потрібно скоротити рівень вологості, а поливати тільки по мірі пересихання грунту. Недолив при догляді шкідливий, як і перелив.
  4. Розміщення квітки доречно на північній стороні приміщення, але і на вікні південного напрямку росте рясно, тривало. Вибравши саме зручне місце, головне – виключити потрапляння на листочки прямих сонячних променів. Батарея опалення може знаходитися поруч, проте рослина при догляді краще не перегрівати, дозувати порції тепла та природного потоку кольору. При дії сухого повітря рослина буде сохнути, а кінчики листя чорніти.
  5. Спатіфіллум – тіньовитривалий кімнатний квітка. Світло повинне бути розсіяним, адже прямі промені сонця є самими справжніми шкідниками природного і повноцінного цвітіння. Якщо вони потрапляють в надмірній кількості, рослина може знітитись, почне жовтіти. А ось нестача освітлення робить листя маленькими і витягнутими по своїй формі.

Чим удобрювати спатіфіллум

Ця квітка сімейства ароїдних потрібно обприскувати, своєчасно захищати корінці від дрібних і не завжди помітних шкідників. Для підгодівлі один раз за три тижні використовуються мінеральні добрива невисокої концентрації. Перш ніж обприскувати спеціальним складом і після такого сеансу необхідно поливати кімнатний квітка теплою водою. При дотриманні такого правила добрива захищають від попелиці, сажистого грибка, павутинного кліща, щитівки, борошнистого червця.

Як поливати

Для поливу використовувати відстояну або кип'ячену воду з низьким вмістом хлору. Її можна підкислити, а для цього літр теплої рідини розбавити 5 краплями оцту, перемішати. Поливати спатіфіллум в домашніх умовах рясно літом і помірно для холодного часу року. Якщо з'явилися чорні плями на листочках, це означає, що порушені основи поливу, і квітка може поступово пропадати.

Земля

Особливо відповідально при догляді поставитися до вибору грунту, інакше листя незабаром почнуть жовтіти. Грунт для спатифиллума повинен представляти суміш листової землі, сфагнуму, торфу і річкового піску. Потрібно з'єднати потрібну кількість кожного інгредієнта, отриманий складу визначити у вазон і тільки після садити спатіфілум, зволожувати.

Пересадка

Якщо квітка цвіте регулярно, з пересадкою можна почекати, проводити його не частіше одного разу за рік. Коли листя жовтіє, краще підібрати більш просторий горщик, пересадити кімнатна рослина позапланово. Оптимальний час для пересадки спатифиллума в домашніх умовах – весна, висота вазона – не більше 20 див. Після приміщення квітки в горщик рясно зволожувати, при догляді прибрати в тінь. Сохнути буде поступово, скільки часу буде потрібно – питання індивідуальне. Альтернативою пересадки є оновлення верхнього шару грунту.

Розмноження

Відомо три способи розмноження – живцями, сплячими бруньками і насінням. Виросли квіти виглядають однаково красиво, проте є свої нюанси. При вегетації молоде рослина може зацвісти через 8-10 місяців з моменту висадки. Якщо ж розмножити спатіфіллум насінням, період цвітіння при правильному догляді настає лише через 3-4 роки.

Спатіфіллум – хвороби

Якщо квітка млявий, а листя продовжують сохнути – поганий догляд, потрібне лікування. Важливо знати хвороби спатифиллума, щоб вчасно врятувати жіноче щастя. Якщо шкодить сажістий гриб, лікувати рослина мильною водою. Від борошнистого червця допоможе будь-спиртове засіб, яким обробити листя. Якщо з'явився павутинний кліщ, квітки теж будуть сохнути. Користь приносить мильний розчин.

Що зробити, щоб зацвів спатіфіллум

Щоб розкрити секрет, потрібно зрозуміти причину. Щоб зацвів спатіфіллум білим або червоним, виключити неправильний полив, надмірний потік світла, врегулювати процес прикормки, контролювати вологість повітря. Тільки тоді квітучий квітку можна сміливо асоціювати з наближенням жіночим щастям, називати доброю прикметою на майбутнє. Якщо купити спатіфіллум - догляд в домашніх умовах не викличе клопоту.

Відео

Як доглядати за спатифиллумом - Все буде добре - Випуск 263 - 02.10.2013 - Все буде добре

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!