Профілактика паразитів у дітей і дорослих народними засобами та лікарськими препаратами

Не потрібно чекати, коли у вас з'являться перші ознаки зараження. Профілактика паразитів – процедура, яка спрямована на захист вашого організму, превентивні заходи за допомогою спеціальних препаратів. Гельмінти не людині видно неозброєним оком і живуть навколо. Щоб захистити себе, своїх дітей, потрібно знати, як зробити профілактику від глистів. Нижче будуть наведені способи за допомогою медикаментів, народних засобів.

Симптоми присутності паразитів

Зараження глистами відбувається легко, навколишнє середовище не стерильна і людина не завжди дотримується всіх правил гігієни. Гельмінти проникають в організм дорослого або дитини, атакують внутрішні органи (печінка, нирки, кишечник), отруюють своїми відходами життєдіяльності, які токсичні для людини. При цьому носій може довго не помічати наявність у себе глистів, аскарид і т. д. Профілактика від паразитів захистить імунну систему, запобігти розвитку неприємних ознак. До основних симптомів зараження відносяться:

  • болі в правому підребер'ї;
  • наліт на язиці;
  • дратівливість, відчуття втоми хронічне;
  • розлад випорожнення (діарея чергується з запорами);
  • метеоризм, здуття живота;
  • запаморочення;
  • спотворення смаку;
  • сухість шкірних покривів;
  • скрегіт зубами, порушення сну (безсоння);
  • свербляче відчуття у анального отвору;
  • відсутність апетиту, нудота;
  • м'язові, суглобові болі;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • висипання на шкірі;
  • блювання;
  • різкі зміни маси тіла (збільшення ваги або зниження);
  • зниження артеріального тиску.

Профілактика глистів у дітей

Жертвами глистів та інших паразитів дитина стає частіше, ніж дорослі. Немовлята дуже сприйнятливі до інвазії через незрілість ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Профілактика глистів дуже важлива, тому що паразити чинить значний негативний вплив на зростаючий організм. Наявність глистів та інших мікроорганізмів цього виду може призвести до повільного зростання малюка, затримки в розвитку, розладу нервової системи, зниженим апетиту, порушення засвоєння поживних речовин.

Якщо у вас з'явилися підозри на наявність паразитів, слід відразу звернутися до фахівця в лікарні. Відбувається зараження через контакт з водою, піском, грунтом, в якій присутні гельмінти, через немиті руки. Відзначені випадки, коли паразити проникали під час вагітності до плоду через плаценту. Найбільш ефективна профілактична міра – привчити дитину до правил індивідуальної гігієни, мити руки після прогулянки, відвідування туалету, регулярно стригти нігті, щодня міняти білизну і т. д.

Слідкуйте, щоб під час прогулянок на вулиці діти не піднімали сміття, брудні предмети з землі. У пісочниці має дитина грати своїми іграшками, не контактував з вуличними тваринами, не тягнув предмети в рот. Обов'язково носіть із собою вологі серветки або антибактеріальний засіб (спрей). У пісочниці потрібно рихлити частіше пісок, тому що сонячні промені згубні для гельмінтів.

У дорослих

Доросла людина набагато менше схильний до зараження паразитами. Профілактика глистів у людини теж зводиться до дотримання правил гігієни, які були описані вище. Частіше до дорослій людині паразити потрапляють разом з погано приготованою їжею. Ліки для профілактики глистів допомагає уникнути зараження, якщо ви сумніваєтеся в якості їжі. Для уникнення потрапляння паразитів слід дотримувати наступні правила:

  • перед їжею кожен раз мити руки з милом;
  • кожен день міняти натільну білизну;
  • дотримуватися особисту гігієну;
  • після приходу з вулиці мити руки;
  • дотримуватися правил термічної обробки їжі;
  • раз на тиждень міняти постільну білизну;
  • стежити за якістю їжі.

Таблетки для профілактики

Це один з основних видів лікування і попередження інвазій. Таблетки від паразитів для профілактики людині допомагають очистити систему від наявності черв'яків і їх яєць. Лікарські засоби володіють різними властивостями, деякі з них більш токсичні і їх прийом повинен бути лише після призначення лікаря. Фахівець зможе точно сказати, що пропити від паразитів для профілактики у вашому конкретному випадку, визначить дозування. Підготовка до лікування проводиться в кілька етапів:

  1. Підготовчий етап. Ви повинні організм попередньо підготувати до противоглистному лікування. Необхідно в цей період приймати ферментні препарати, сорбенти, щоб зменшити симптоми інтоксикації, очистити організм відходів паразитів. Для цього призначають Полісорб, Ентеросгель, відвар кукурудзяних рилець, безсмертника, полни або жовчогінні засоби Фламін та Аллохол. Тривалість прийому цих ліків визначає лікар індивідуально.
  2. Видалення гельмінтів. Це основний крок у глистогонной терапії, коли людина п'є призначений фахівцем ліки. Приймати медикаменти варто обережно, тому що вони володіють, як правило, сильною токсичною дією. Перевищувати дозування суворо заборонено. Є варіанти таблеток, що приймаються один раз вони забезпечують потужний протипаразитарний, профілактичний ефект. Одного застосування вистачає для очищення організму.
  3. Відновлювальний етап. Токсичність медикаментів зобов'язує пропити після курсу пребіотики, які допоможуть налагодити роботу шлунка, кишечника, вітамінні комплекси, гепатопротектори, ферменти, щоб нормалізувати роботу підшлункової залози, жовчного міхура, печінки.

У дорослих

Шлунково-кишковий трак дорослої людини набагато сильніший, ніж у дитини, тому препарати використовуються більш токсичні. Таблетки для профілактики глистів слід пити тільки при усвідомленні безпосередньої загрози зараження гельмінтами. Настійно рекомендується приймати кошти тільки після консультації з лікарем. Серед популярних медикаментів проти паразитів виділяють наступні ефективні профілактичні засоби:

  1. Пірантел. Це самий нешкідливий медикамент для профілактики, якщо порівнювати з інших. Компоненти ліки не всмоктуються у кров, впливають тільки в кишечнику. Допомагає Пірантел запобігти глистові інвазії, дія препарат ґрунтується на поразку м'язової системи паразитів, в результаті вони гинуть. Далі хробаки виходять назовні з каловими масами. Навіть такий щадний медикамент може викликати алергічну реакцію або розладів видільної функції. Приймають таблетки по 10 мг на 1 кг ваги. До протипоказань відносять порушення роботи печінки, нирок, вагітність.
  2. Вермокс. Ще одна назва цього засобу – мебендазол, проявляє велику активність по відношенню до аскариди, острицам, тому його відносять до пігулок з широким спектром. Це ліки активно руйнує обмін речовин черв'яків, що призводить до їх швидкої загибелі. Засіб накопичується в тканинах, органах, тому при неконтрольованому прийомі людина може завдати шкоди своєму здоров'ю. Схему прийому повинен призначити лікар. Протипоказання: ранній дитячий вік, вагітність, хронічні захворювання.
  3. Декарис або левамізол. Засіб знищує аскарид і поєднані гельмінтози. При впливі на паразитів ліки позбавляє їх здатності дихати, вони гинуть. Головна позитивна особливість медикаменту – активізація імунної захисту. Під час лікування є ризик появи запаморочень, дратівливості.

У дітей

Підвищена вразливість організму дитини до інвазій змушує батьків уважно ставитися до профілактичних заходів. Профілактика від глистів для дітей полягає в строгому дотриманні гігієнічних заходів. Якщо відбулося зараження, необхідно відразу придушити їх розмноження. Допомогти в цьому може паразитолог лікар, який допоможе підібрати препарати для профілактики. Для боротьби з паразитами використовуються токсичні засоби, які можуть вплинути на здоров'я дитини. Для профілактики і лікування найчастіше використовують наступні медикаменти:

  • Ворміл (Альбендазол);
  • Декарис (Левамізол);
  • Вермокс;
  • Піперазин (самий щадний препарат);
  • Пірантел.

Препарати для профілактики глистів

Як правило, медикаменти випускаються у вигляді таблеток, але є й інша лікарська форма – краплі іл суспензія. Препарати для профілактики цієї групи представлені кількома варіантами і не мають якихось особливих переваг. Існують наступні варіанти:

Интоксик

З його допомогою проводиться профілактика гельмінтів у людини. У засобу немає побічних дій, застосовується як дорослими, так і дітьми. До складу препарату входять натуральні компоненти. Використовує Интоксик для профілактики, лікування глистових інвазій, також ефективний проти зараження кліщами, вірусами. грибками. Препарат допомагає нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, знижує негативний ефект від токсичних виділень паразитів. Профілактична дія відбувається завдяки таким компонентам: часник, імбир, кульбаба, екстракт ехінацеї, корінь солодки, орегано.

Бактефорт

Це краплі для профілактики інвазії глистів та інших паразитів. Склад препарату базується на рослинних екстрактах, тому володіє низькою токсичністю, малою кількістю протипоказань, дозволений для дітей, дорослих. Використовується Бактефорт для лікування від паразитів і профілактики. Допомагає медикамент усунути наслідки інтоксикації після зараження паразитами. Для профілактики необхідно додати краплі в склянку води і пити вранці натщесерце.

Народні засоби

Щоб знизити негативні ефект на організм людини для профілактичних заходів часто використовують рецепти природи. Народні засоби для профілактики глистів допомагають уникнути зараження і не порушують роботу інших систем. Можна використовувати такі засоби:

  1. Насіння гарбуза допомагає проводити профілактику проти глистових паразитів. Після вживання насіння натщесерце потрібно прийняти легке проносне.
  2. Для профілактики прекрасним засіб є часник. потрібно пити його натщесерце разом з топленим молоком. Після цього приймайте проносне, щоб паразити вийшли з організму.
  3. Швидкий вихід з організму забезпечує клізма з соку моркви.
  4. Подрібнену кору гранат настояти і випивати натщесерце. Після цього видаліть померлих паразитів, випивши проносне
  5. Для профілактики використовуйте молоко з порошком пижма і часником. Кип'ятіть суміш в закритій ємності на вогні, процідіть і зробіть клізму.

Відео

Як виявити глисти і потрібно проводити профілактику? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!