Шапка-біні - що це таке, відмінні особливості, як правильно підібрати модель, візерунок і колірну гаму

Сучасні жінки знають, що модні образи для холодної пори року не будуть виглядати завершеними без головного убору. Чудовим варіантом стануть популярні шапки-біні. Імениті дизайнери включають їх у колекції одягу. Ці речі виконуються з різних матеріалів, що підходять під багато стилів одягу жінкам будь-якого віку. Головний убір неодмінно повинен бути присутнім в гардеробі кожної модниці.

Що таке шапка-біні

Шапка-біні – це в'язане виріб, щільно облягає голову, яке користується популярністю багато років поспіль.. По викрійці деякі виготовляють її самостійно, зв'язавши спицями, гачком. Назву отримала від слова «beanie», в перекладі з англійської мови означає «фасолинка». Формою шапочка нагадує біб, цінується за зручність, універсальність, підходить під безліч образів і стилів. Ще виріб називають «шапка-виллевалка».

Перші моделі beanie в історії з'явилися в 20-ті роки минулого століття. На той момент були складовою уніформи лондонських різноробочих, механіків, вантажників. В 40-е роки виріб стали носити першокурсники американських і англійських коледжів, університетів. Воно було частиною форми, визначало, до якого навчального закладу належить молодь. Плавно beanie перекочувала в повсякденний гардероб. Найбільше раніше її любили прихильники стилю гранж. Останні 10 років популярна в усіх напрямках.

Відмітні особливості шапочки-біні

У цього виробу немає зав'язок, застібок або інших додаткових елементів. Тримається просто за рахунок того, що облягає голову щільним кільцем. Вона має один або два одвороту, декоративні вушка, помпони. Шапочка зручна, практична, це варіант на кожен день, і на вихід. Її легко надягати, поправляти, при цьому можна обійтися навіть без дзеркала. Під об'ємними моделями можна заховати довге волосся.

Вироби бувають як щільно прилягають до голови, так і вільними, з мішкуватою частиною, що звисає на потилиці. Всі варіанти діляться за ознакою сезонності. Наприклад, зимові моделі щільні, в'язані. Як правило, виготовлені з товстої пряжі, виглядають об'ємними. Весняні, літні та осінні ж моделі легше і тонше, з трикотажу, флісу. У виробах такого формату не буде жарко. За кроєм виділяють такі види:

  1. Мішкуваті. Як правило, виготовляються з фактурної тканини. Поєднуються з речами вільного крою. Мішкуватий частину залишають висить недбало або заправляють, зробивши своєрідний підворот знизу.
  2. Оверсайз. Для таких моделей характерна велика в'язка. Виглядають стильно, підходять майже всім.
  3. Високі. Бувають виготовлені з різних матеріалів, як твердих, так і тонких.
  4. Шапка-лопата. Носиться з стирчить вгору вільної частиною. Як правило, з щільних матеріалів, які тримають задану форму.
  5. З помпонами. Для створення грайливого вигляду. Помпони бувають різних розмірів, з натурального або штучного хутра, пряжі.
  6. Гладкою в'язки. Виконані в мінімалістичному стилі. Виглядають просто і лаконічно. Бувають моделі з декоративними елементами.

Кому підійде

Дизайн шапки скромний і демократичний, який підходить багатьом жінкам, чоловікам і дітям. Підійде практично під будь-яку форму особи, може брати участь у створенні будь-яких образів. Підходить під стилі casual, smart, street style. Чоловіча шапка-біні незамінна в гардеробі спортсменів при пробіжках, заняттях на вулиці, наприклад, катання на гірському велосипеді. Головні убори такого плану зустрічаються в образах хіпстерів, любителів свега, гранжу.

Як правильно підібрати модель

Жіноча шапка-біні – зразок простоти і лаконічності, тому вона підходить абсолютно всім. Правильно вибравши модель, ви зможете навіть скорегувати деякі недоліки зовнішності. Корисні поради:

  1. Шапка-біні великої в'язки підійде дівчатам з круглим обличчям і помітними рисами. Непоганим варіантом будуть і моделі з помпонами. Вироби тонкої пряжі не годяться, особливо якщо у панянки масивні круглі щоки.
  2. Візуально витягнути обличчя допоможуть подовжені і моделі з помпонами.
  3. Власницям важкого масивного підборіддя підійдуть варіанти з відворотом. Відволікають увагу від нижньої частини, надають зовнішності рівновагу.
  4. Дівчатам з високим чолом і дуже витягнутим обличчям можна вибирати будь-яку модель. Носити слід, натягнувши до брів.
  5. Якщо у вас чіткі риси обличчя, то можете сміливо надягати будь-яку beanie.

Колірна гамма

У виборі відтінків обмеження відсутні. Вироби класичних кольорів – білі, бежеві, сірі, чорні залишаються модними завжди. Впишуться в безліч образів легко. Підібрати вдалі поєднання речей для яскравих beanie на порядок складніше. Зараз популярні червоні, винні, бордові, жовті, помаранчеві, меланжеві, сині, яскраво-рожеві. Їх краще надягати з речами приглушених відтінків. В образі допускається не більше трьох кольорів. вітаються і м'які пастельні тони.

Трендові моделі сезону

Фасонів величезна кількість, тому у дівчини з будь-якими зовнішніми особливостями легко вийде підібрати для себе відповідний виріб. На піку популярності біні в будь-якому виконанні: оверсайз, з вилогами, декоративними вушками, вуалеткой, двосторонні, з помпонами, одного або декількох відтінків. Під будь-яку модель легко підібрати підходящу одяг та аксесуари.

Об'ємні oversize

Моделі, як правило, виконуються з товстої пряжі. Чим більше буде в'язка, тим помітніше «невідповідність» розміру. У виробі в стилі оверсайз буде тепло навіть у люті морози. Найкрасивіше виглядають варіанти в одному кольорі. З декоративних елементів допускається тільки помпон з пряжі або хутра, але більшість моделей максимально прості. Beanie oversize підійде для спортивного вбрання, стріт-стайл, але навряд чи вдало впишеться в класичний образ ділової бізнес-леді. З нею краще всього одягати просторі вільні речі, грубу взуття.

З відворотом

Цей елемент буває як вузькою, так і ширшою, одинарним або подвійним. Зараз популярністю користуються всі варіанти. Відворот робить виріб об'ємніше. Крім того, в таких моделях тепліше із-за додаткових шарів тканини. Модель з відворотом чудово підійдуть практично всім жінкам. Особливо добре вони сідають на дівчат з масивним підборіддям, візуально роблять обличчя пропорційним.

Двосторонні моделі

Такі варіанти дуже сподобаються дівчатам, які ставлять у главу кута функціональність і практичність. У виробі немає вивороту. Його можна просто вивертати і носити то однією, то іншою стороною. Як правило, лице і виворіт різнокольорові. Завдяки цьому створюється враження, ніби у вас не один головний убір, а відразу два. Відмінний подарунок для дівчат, які люблять експериментувати і створювати кардинально різні модні образи.

Шапочка-біні з вушками

Ця модель виглядає дуже мило і кокетливо. Підійде сміливим дівчатам, які люблять оригінальність і увагу до власної персони, підкреслить індивідуальність. Вушка, як правило, імітують котячі або мишачі. Розташовують їх на маківці. У більшості випадків моделі з вушками не дуже об'ємні, щоб декоративний елемент був помітніше. Вони практично повністю облягають голову.

З бубоном

Раніше шапочки з кумедними помпонами могли дозволити собі тільки люди дитячого віку і підлітки, але зараз ця ситуація змінилася в кращу сторону для модниць. Бубон підкреслює бешкетництво і грайливість, додає образу легковажності. Зараз дуже модними вважаються варіанти з помпонами із хутра або пряжі. Якщо доповнити образ великим снудом в тон, то він вийде дуже милим і гламурним. Під шапочку підійдуть бомбери, пальто в стилі мілітарі, парки, речі в романтичному стилі.

Двоколірні

На відміну від двосторонньої, у такий одна лицьова сторона, друга – виворітна. Але зовнішня частина виконана в двох кольорах відразу. Вони можуть бути як контрастними, так і схожими. Другий колір може зустрічатися на гумці або на отворі. Зараз в моді не різкий, а плавний перехід між квітами – градієнт. В залежності від того, яким буде низ, світлим або темним, з допомогою головного убору можна візуально скорегувати овал обличчя.

Візерунки для шапки-біні

Є безліч способів в'язання: від найпростіших до дуже складних і фігурних. Найпопулярніші варіанти візерунків будуть докладніше описані нижче:

  1. Лицьова гладь. Цей візерунок – один з найпростіших, бо отримав широке поширення. Виріб, виконаний в такій техніці, виглядає дуже скромно. Прекрасно підійде дівчатам, які не люблять зайвий раз виділятися з натовпу.
  2. Укорочені ряди. Візерунок виглядає дуже оригінально. Для створення шапочок використовується пряжа двох і більше відтінків. ряди в такій техніці не дов'язують до кінця, а розгортають і продовжують в іншому напрямку. Малюнок виходить опуклим.
  3. Рис. Цей візерунок ще називають мохом або путанкой. Виглядає дуже красиво, фактура ажурна. Найкраще виглядає на темному пряжі.

Англійська або французька гумка

В такому виконанні можна зустріти виріб в більшості випадків. Англійська резинка виглядає вишукано і лаконічно. Модель, пов'язана в такій техніці, виходить еластичною з рихлим і пишним візерунком. Французька гумка виглядає ще більш об'ємними. Візерунок схожий на дрібне гофрування. Для першого варіанту краще використовувати середню або товсту пряжу, а для другого більше підійде тонка.

Шапка-біні косами

Цей візерунок часто зустрічається на в'язаних виробах, і головні убори не є винятком. Кіски бувають різними по ширині. Будь-які з них роблять убір значно яскравіше, об'ємніше. Навіть однотонне виріб завдяки косам буде виглядати значно цікавіше. Дуже красиво виглядає цей візерунок з пряжі з переливчастими блискучими нитками. Підійде для моделі абсолютно будь-якого кольору.

Велика в'язка

Будь-які вироби, виконані в такій техніці, зараз в тренді. Чим крупніше в'язка, тим більш недбало і об'ємніше буде виглядати виріб. Моделі з товстої пряжі підходять практично всім. З обережністю потрібно ставитися до них хіба що дівчатам, у яких маленьке вузьке обличчя без виразних рис. Носити виріб великої в'язки можна, як натягнувши до самих брів, так і повністю відкривши лоб. Під нього підійдуть спортивні костюми, парки, пуховики, шкіряні і джинсові курточки, туніки і легінси.

Перловий візерунок

Візуально така в'язка нагадує розсип каменів, дрібних або великих. Об'ємна Фактура, рельєфна, опукла. Великий перловий візерунок виглядає трохи довгастим. Убори в такому виконанні нагадують чимось бере. Відмінно впишуться в класичний або вінтажний стиль, підкреслить жіночність і витонченість своєї власниці. Перловий візерунок красивіше виглядає в нейтральних, і світлих пастельних відтінках.

Платочная або панчішна в'язка

Обидві техніки застосовуються для створення практичних виробів. Шапка в платочної в'язки чудово тримає форму, вона довго не деформується, не розтягується. Виріб в панчішної техніці буде щільним, але тонший. Обидва варіанти виглядають дуже елегантно, без зайвої химерності. На виробах, пов'язаних в цій техніці, не потрібні додаткові декоративні елементи. Краса таких головних уборів у самому візерунку.

З чого в'яжуть

Шапки виготовляють з різних матеріалів, в залежності від сезону. У холодну пору року найбільшою популярністю користуються вироби з пряжі, мохеру або ангори, вовни мериноса. Навесні і восени носять варіанти потоньше: з трикотажу, кашеміру, флісу, віскозні. Перевага надається головним уборам з натуральних матеріалів, які відрізняються рівнем якості і зносостійкістю. Важливо, щоб вони були зручними, підібраними по погоді і не дратували шкіру голови.

Товсті великі нитки для об'ємних «квасолинок»

Вироби з такої пряжі сьогодні знаходяться на піку популярності, чудово вписуються в стиль oversize. Шапочки в цій техніці дуже актуальні, виглядають неймовірно ефектно, яскраво. З товстої пряжі відмінно виходять будь-які візерунки: ромби, рис, коси, багато інших переплетення. Одним з переваг буде те, що у виробі з великих ниток ви ніколи не замерзнете.

Мохер або ангора на зиму

З цих матеріалів виходять теплі і затишні вироби, які надійно захищають від продуваний. Ворс не стане дратувати шкіру голови. Ангоровое виріб приємне на дотик, пухнасте і м'яке. Ворс матеріалу разюче ніжний і одночасно фантастично теплий. Навіть у сильний мороз у ангорової «фасолинке» вам буде затишно. Вироби з цього матеріалу красиво виглядають і в ніжних, і в насичених відтінках.

Трикотажні шапки

Вироби з цього матеріалу широко поширені. Трикотаж коштує недорого. Для моделей з нього характерна еластичність. Вони приємні на дотик, тягнуться. Трикотажні шапки підійдуть для повсякденних та спортивних образів. Ідеальні вони, якщо на вулиці стоїть трохи прохолодна погода. Вдало виглядають в будь-яких кольорах, але найкрасивіше у відтінках сірого. Моделі підійдуть під трикотажні сукні, блейзери, свитшоты, кардигани.

Флісові beanie у спортивному стилі

Вироби з цього матеріалу відрізняються підвищеною гідрофобністю. Фліс швидко сохне і має водовідштовхувальне властивість, а це якість важливо для занять спортом. Beanie з цієї тканини стане надійним захистом від вітру, дощу, снігу. Добре зберігає тепло. Флісові вироби практичні, одне ви переносите кілька років поспіль, якщо захочете. Урізноманітнити біні з цього матеріалу допоможе набивний малюнок, логотип або інший декоративний елемент.

Елегантний кашемір

Цей матеріал відрізняється підвищеною м'якістю, дуже ніжний. Власниці кашемірової краси буде неймовірно комфортно. Цей матеріал гіпоалергенний, не викликає роздратування на шкірі, свербіння. Крім того, матеріал на диво міцний і зносостійкий. Виглядають кашемірові біні вишукано, прекрасно впишуться в будь-які образи, в тому числі і класичні, сподобаються тим, хто любить лаконічність. Поєднувати можна зі строгими речами: пальто, тренчами, спідницею-олівець, прямими брюками, джемперами, пуловерами.

Яскрава бамбукова пряжа

У такого матеріалу пористі волокна. Бамбукова пряжа вбирає вологу і випаровує. Шапка з неї підійде для носіння в теплу пору року. Виріб буде комфортним, не спекотним. Важливо відзначити, що пряжа бамбука має антибактеріальні властивості, тому не викличе запалення, свербіння навіть у власниць чутливої шкіри. Для матеріалу характерні насичений матовий блиск і м'яка ніжна текстура.

Як носити шапку-біні

Головний убір практичний і універсальний, підійде під безліч речей. Спробуйте приміряти на себе один з готових модних образів, підібраних з урахуванням виконання виробу:

  1. Чорна тонка трикотажна біні, елегантне пальто світло-блакитного кольору. Чорні, завужені брюки, ботильйони, джемпер в білу смужку. Світло-бежевий шарф з бахромою. Родзинка – рудо-коричнева сумка.
  2. Сіра трикотажна beanie, класичний костюм в синьо-зелену клітку, кеди.
  3. Чорна шапочка буде добре виглядати з мереживним сукнею такого ж кольору нижче коліна. Доповнити образ можна сірим класичним пальто з рукавом три чверті і грубими черевиками.
  4. Світло-рожева модель великої в'язки з відворотом підійде для наряду кежуал, виступивши єдиною яскравою деталлю. Додаток – просте бежеве пальто міді, сірий джемпер, чорні штани і сумка, теплі рукавиці.
  5. Лаконічний образ для сніданку в кафе з відкритою терасою. Beanie, пальто вище коліна, велика сумка – бежеві. Темно-сірий джемпер з білим принтом і бежево-сірі прямі брюки.
  6. Чорна розкльошена спідниця, коротка, з завищеною посадкою. Заправлений в неї короткий сірий светр. Гольфи вище коліна і туфлі на плоскій підошві чорного кольору, бежева біні з помпоном, коричнева сумка.
  7. Варіант спорт-шик. Темно-сірий светр і об'ємна шапка такого ж відтінку. Чорні спортивні штани, довге сіре пальто, кеди і проста сумка.
  8. Оригінальний образ для дівчини-студентки. Чорні речі: блузка, джинси, шкіряна куртка. Червона біні і кросівки з яскравими вставками в тон – акцент образу.

Стилі і напрямки

Враховуючи деякі особливості, ви легко зможете поєднувати головний убір з будь-яким одягом. Для яких стилів підійде:

  1. Кежуал. Характерні особливості цього повсякденного стилю – зручність і практичність. Якщо віддаєте перевагу такий напрямок, спробуйте поєднувати шапку-біні великої в'язки в помпоном, штани із заниженою талією і короткий плащ. У холод краще надіти шапочку з візерунком стільники, тепле пальто, джинси, ботильйони або замшеві чоботи на плоскій підошві. Біні з двома-трьома вилогами буде красиво виглядати з рваними штани з деніму та кедами на платформі. Ідеальне доповнення образу – маленька сумка на довгій ручці.
  2. Гранж. В цьому стилі упор робиться на багатошаровість, комбінування речей без малюнка темних і світлих тонів. Біні впишеться в цей напрямок. Поєднувати шапку можна з подовженим светром-сукнею, чорними шкіряними куртками, картатими сорочками, короткими джинсовими шортами, теплими колготками. Бажано вибирати моделі біні, відкривають лоб, зміщені на потилицю. Під образи в цьому стилі чудово підійдуть рюкзачки.
  3. Спортивний стиль. Тут вітаються практичні, невимушені речі прямого крою. Шапку-біні буде гармоніювати з парками, пуховиками, короткою курткою з капюшоном, светрами під горло.
  4. Класика. Для цього стилю характерні консерватизм, строгість, природність. Щоб біні вдало вписалася в класичний імідж, поєднуйте її з короткою хутряний шубою без комірця, вузькими брюками. Відмінним доповненням буде сумка-шоппер. Сама шапка – мохерова або кашемірова, з відворотом. Ще один вдалий образ – напівпальто з капюшоном, шерстяне плаття, під горло, біні без підвороту. Під ці речі підійдуть чобітки на підборах і сумка-валізка з довгою ручкою.

Шапка універсальна і підходить під масу речей. З якими речами носять:

  • спортивний костюм однотонний з яскравою атрибутикою;
  • пуховик;
  • парку;
  • джинсовий піджак;
  • шкіряна куртка;
  • легінси;
  • туніка;
  • хутряний кожушок;
  • легке плаття;
  • шифонова спідниця;
  • трикотажне плаття;
  • світшот;
  • кардиган;
  • пальто-халат;
  • жилет;
  • блейзер;
  • дублянка;
  • завужені брюки або джинси;
  • класичне пальто;
  • тренч;
  • спідниця-олівець;
  • пальто-оверсайз з драпіровкою;
  • прямі брюки;
  • пуловер;
  • джемпер;
  • шифонова або шовкова блуза.

З якою зачіскою поєднується

Перед тим, як виходити в світ, важливо підібрати не тільки відповідні речі, але і правильно укласти волосся. Шапка не приховує зачіску, а привертає додаткову увагу, відмінно виглядає з довгими розпущеними волоссями, прямими або підкрученими в локони. Ще можна зробити акуратний кінський хвіст або заплести недбалий колосок. Красиво буде виглядати виступає з-під головного убору пряма або коса чілка. Під короткі волосся підібрати модель складніше.

Модні образи з шапкою beanie – фото

Відео

В'язання спицями. Шапка "Біні".

В'язання гачком. Дитяча шапочка біні за схемою Поліни Куц

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!