Як зшити простирадло на гумці на матрац і в дитячу ліжечко. Шиємо простирадло на гумці своїми руками відео

Сучасні матраци відрізняються збільшеною шириною, що робить їх незручними при використанні стандартного постільної білизни. Комплект вузький, може сповзати під час сну, що заподіює дискомфорт. Вихід з цього є – просто шиємо простирадло на гумці, яка кріпиться по кутах матраца, і білизна тримається всю ніч у вихідному положенні.

Пошиття простирадла на резинці своїми руками

Красиво заправлена ліжко вимагає постільної білизни з вставленою гумовою стрічкою. Це допомагає утримувати вироби на поверхні, не дає збитися і сповзе. Ліжко виглядає тільки що застеленій, під час сну немає дискомфорту ні у дорослих, ні у дитини. Придбати такі вироби з гумовою стрічкою можна у магазині, але краще їх зшити самостійно, щоб заощадити гроші.

Для пошиття обов'язково потрібна викрійка простирадла на резинці, щоб повторити закруглені лінії матраца. Досвідчені швачки знають, що потрібно враховувати нюанси – якщо шити виріб з бязі стандартної максимальної ширини 220 см, для варіанту з гумовою стрічкою знадобиться збільшити цю довжину до 260 див. Без викрійки тут не обійтися – щоб не зіпсувати тканину, не змістити кути, що часто призводить до негарного топорщащемуся зовнішньому вигляду на ліжку.

Перед побудовою викрійки і розрізанням бязі або ситцю потрібно все уважно розрахувати. Нюанси:

  1. Викрійка робиться з тонкої газети або паперу, прикладається до матрацу, щоб повторити його контури.
  2. Щоб розібратися, як зшити звичайну простирадло на гумці, потрібно звернути увагу на нарощування сторін, тому що стандартної довжини тканини не вистачить. Для матраца розміром 200*180 см знадобиться шматок тканини 270*250 см – одна із сторін буде нарощуватися.
  3. Із-за зсуву малюнка під час нарощування не варто брати тканину з великим геометричним принтом.
  4. Подовжувати відріз тканини краще у верхній частині, щоб стикувальний шов розташовувався під подушками.
  5. Подгибка не повинна бути занадто глибокою, щоб не заплутатися в крої і кутах підвороту – оптимальною шириною стане 6 див.
  6. Ще парою корисних порад стануть використання оверлока в обробці швів міцними нитками і пружною тасьми шириною до 3 див.

Пришивається тасьма зигзагом за допомогою спеціальної лапки: використовувати широкий крок, щоб вона не луснула. Велика ширина стрічки дозволить часто прати виріб без подальшого зношування. Замість гумової стрічки можна використовувати кламмери – вони недорогі, практичні і ефективно тримають виріб. Трохи незручно їх використовувати по кутах, але в цілому вони добре натягують білизна.

Крім самого основного можна зшити різні варіанти комплектів дитячого та дорослого постільної білизни – наволочки на подушки, чохли на матраци, ковдри та покривала на диван. Технологія не змінюється, а досвіду з пошиття постільної білизни стає все більше. Можна поєднувати технології шиття разом, щоб домогтися цікавого результату. Розвитку навичок допоможуть навчальні відео і фотоуроки.

Як зробити простирадло на гумці по краю

Найпростіший варіант, як із звичайної простирадла зробити простирадло на гумці, полягає в пришивання тасьми по краю. Треба:

  1. Виміряти розміри матраца, додати до довжині і ширині з подвоєною висоті і по 30 см на припуски, щоб отримати викрійку з тканини. З обов'язкових припусків – розрахунок 15 см в довжину і 5 см ширини.
  2. Зробити викрійку, зробити краю круглими.
  3. Зрізи країв скласти до середини лицьовими сторонами, прострочити, обробити край зигзагом.
  4. Загнути шви двічі (на сантиметр і півтора), пропрасувати кожен праскою.
  5. Кінчик тасьми вставити в шов, закріпити вертикальної рядком за допомогою швейної машинки.
  6. Розтягнути гумову стрічку, прошити по краях.
  7. Найпростіший натяжна варіант підходить для дорослих ліжок та дитячих комплектів в ліжечко.

Як зшити простирадло з гумкою в куліску

Легша за виконанням виходить простирадло на гумці своїми руками, зшита з використанням куліскі:

  1. Виміряти довжину, ширину, висоту матраца.
  2. Розмір тканини розраховується за формулою: довжина тканини=довжина матраца + подвоєна висота + 45 см. Ширина тканини=ширина матраца + подвоєна висота + 35 див.
  3. Перед розкроюванні випрати тканину, щоб вона трохи села, зробити викрійку за вищезазначеними розмірами за мінусом 5 см (вони потрібні були для усадки).
  4. Вийде прямокутник, у якого потрібно заокруглити кути.
  5. Підвернути кожен край на 1 см, пропрасувати праскою.
  6. Підвернути ще раз на 1,5 см, випрасувати.
  7. Прострочити шви з відступом в кілька міліметрів. Рядок при цьому не з'єднувати, залишити ділянку, через який буде втягуватися тасьма.
  8. Довжина «гумки» приблизно дорівнює половині периметру вироби. До гумовій стрічці треба прикріпити шпильку для зручного проходження, вставити в куліску. Закріпити краю.

Як пришити гумку до простирадлі по кутах

Є варіант, як зшити простирадло на гумці, закріплюючи її лише кутовим способом. Це застосовують на дитячих ліжечках, щоб дитина спала спокійно, не збиваючи білизна. Інструкція по виготовленню:

  1. Вимірювання габаритів матраца – довжини, ширини, висоти. Для викрійки до довжини матраца долучаються 3 см, шириною – 4 см. Від обраної вами надбавки залежить щільність обтягування ліжка.
  2. Помножити висоту матраца вдвічі, щоб вийшла величина бічної сторони, на кожній стороні викрійки додати подвоєну висоту.
  3. Відрізати кути по викрійці: повинен вийти чохол, за формою нагадує коробку. Шви обробити зигзагом.
  4. Загнути край, змітати, залишити в кутів по 20 см, закласти гумову стрічку в підгинку, розтягнути, прострочити.

Як пошити простирадло на гумці з кламерами

Не найпопулярнішим способом, як зшити простирадло на гумці, є використання кламерів – лямок з еластичної стрічки, службовців для додаткової фіксації. Пошиття буде здійснюватись наступним чином:

  1. Виміряти габарити матраца. Зробити викрійку з урахуванням припусків і швів без урахування усадки (зменшити по 5 см з формули, описаної вище).
  2. Пришити гумову стрічку будь-яким способом – по краю, в куліску або по кутах. Вкласти в кути поперечні кламмери-підтяжки (продаються в швейних відділах).
  3. Розправити виріб і надягти на матрац. Цей метод не дуже годиться для дитячих ліжечок, зате популярний при шиття чохлів для м'яких меблів.

Відео: простирадло на гумці своїми руками

DIY-Як зшити Простирадло на Гумці своїми руками з готової простирадла

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!