Як зшити подушку

М'які, зручні подушки в оригінальному виконанні завжди доречні навіть в строгому інтер'єрі. Знаючи нескладні правила рукоділля, ви зможете самостійно додати трохи затишку в свій будинок. У цій статті ви прочитаєте покрокові рекомендації, як зшити подушку, дізнаєтеся про матеріали для напірники, наволочки. Ви розберетеся, який наповнювач для декоративних подушок краще використовувати, навчитеся шити вироби незвичайної форми і призначення. Зшийте диванні, у формі літер алфавіту, у вигляді іграшок, для вагітних і інші подушки! Почнемо з розгляду загальних правил виготовлення.

Покрокові інструкції по пошиттю подушок своїми руками

Якщо вам вже є полювання попрактикуватися в дизайні і креативному оформленні виробів, перед тим, як зробити подушку, потрібно підібрати необхідні інструменти і матеріали. Для виготовлення виробів потрібні такі засоби:

  • швейна машинка;
  • відрізи тканин;
  • голки і нитки;
  • шпильки;
  • ножиці;
  • сантиметр;
  • міліметровий папір для викрійки, якщо подушка буде складної форми;
  • для розмітки – олівець, крейда або маркер для тканини;
  • декоративні елементи.

Вироби з наперником і наволочкою завжди слід вибирати для дотримання гігієни, якщо виріб буде не тільки декоративним елементом, але й належністю для сну. Матеріал для напірника беруть натуральний (сатин, бязь), щільний, щоб набивка не вилізла. Як наповнювач використовують різноманітні склади. Треба врахувати, що наповнення пухом або пір'ям здатне викликати алергію, тому краще вибрати сучасні технологічні матеріали: синтепон, холлофайбер, комфорель. Для хорошого сну біля ліжка добре покласти валик, наповнений запашними травами, сіном.

Викрійка диванної подушки

Щоб виготовити прямокутні подушки на диван своїми руками, визначають, якого розміру вона повинна бути, і залежно від цього, при розкрої тканини треба вибрати одну схему:

  • вирізати 2 однакові частини матерії потрібного розміру, зробивши з кожного краю по 1 див. припуску на обробку швів;
  • або відміряти дві довжини подушки, додати по ширині 2 див. на шви, скласти матерію навпіл, зшити дві сторони.

Зашивають краю білизняним швом, а останній шов:

  • роблять до середини, набивають через залишився отвір наповнювач і зашивають до кінця потайним швом;
  • або вшивають застібку-блискавку.

При пошитті наволочки слід пам'ятати, що викрійка робиться аналогічно напернику, але її розмір на 1 см повинен бути більше основи подушки, і по 1 см припускають на обробку швів. В подальшому буде дуже зручно, якщо при пошитті наволочки вставлена застібка-блискавка або липучка. Якщо наволочка буде з запахом, потрібно:

  • додати до розміру довжини 15 см тканини, яку підігнути на виворітну сторону;
  • накласти поверх іншу сторону наволочки, при цьому її край повинен збігатися зі згином запаху;
  • прошити бокові шви.

Виготовлення букви подушки

Щоб викрійка вийшла рівною, потрібну букву малюють на міліметровому папері, перевіряючи симетричність, склавши готовий макет по центральній осі. На тканини позначають два контури літери: один раз по макету, іншого – дзеркально перевернувши макет. Бічну частину (товщину літери) кроять як довгу смужку тканини, розрізаючи матеріал в одному напрямку по частковій нитки. Оскільки товщина подушки буде дуже важлива, краще зробити припуск 2 див., адже після набивання утеплювачем обсяг візуально зменшиться. Правила:

  1. Прості літери, наприклад, «Р», «Т», «З», зшивають з вивороту і вивертають.
  2. Якщо збирають букву «А» або «Д», спочатку до лицьовій стороні пришивається зовнішній контур.
  3. Одночасно на іншій стороні смужки паралельно наносять мітку, щоб не розтягувати матеріал, прошиваючи іншу сторону.
  4. Залишають непрошитым відрізок з одного боку нижче поперечини літери – через отвір її наповнять.
  5. Смужка, яка буде товщиною літери, пришивається спочатку тільки з однієї внутрішньої (над поперечиною) частини літери.
  6. Інші шви роблять після того, як вивернули річ.

У формі серця

На питання, як зшити оригінальну подушку у формі серця, є дві відповіді. Перший: зробити дві викрійки у формі серця, зшийте їх, вкласти наповнювач, декоративно обробити шов. Незвично виглядає виріб, якщо прикрасити одну сторону подушки фотодруком з зображенням улюбленого або невеликими тканинними трояндами з атласу. Другий спосіб – оформити серце на подушці. Для цього треба викроїти наволочку.

На іншому шматку матерії, контрастному за кольором (добре підійде червона тканина), намалювати серце по попередньо витесаному картонного шаблоном, і викроїти з запасом по контуру 2,5-3 см. Подальші дії:

  1. На вивороті однієї половинки наволочки симетрично викласти і закріпити шпильками викроєні серце, зверху – картонний шаблон, контур якого обвести по тканині.
  2. Прострочити, відступивши 1 см від контуру шаблона.
  3. На лицьовому боці у центрі вишитій фігурки докласти картонний шаблон, ще раз обвести.
  4. Розділити два зшитих шматка тканини, розуміючи, що нижній пришитий – це і є серце. Потрібно тільки зробити надріз на наволочці і акуратно вирізати матерію по тільки що обведеному контуру.
  5. Для прикраси шва зробити красиву оборку з м'якої тканини.

У вигляді кота

Таку подушку добре зробити разом з дитиною з трикотажного светрики з довгими рукавами, який вже малий вашій дитині. Так річ знайде іншу життя, а маляті буде і забавне розвага, і річ, на яку приємно прилягти подрімати. «Кіт» – відмінний дорожній варіант, наприклад, у подорожі. Розберемо, як легко зшити подушку-іграшку:

  1. Підготувати макет голови і вух кота, обвести ці деталі на тканині і вирізати.
  2. Для хвоста використовувати рукав, забавно буде на його кінчик прикріпити круглий хутряний помпон.
  3. Зобразити мордочку тварини: беріть щільну тканину відповідного кольору (краще з фетру або шкіри) під заготовки для очей, носа, мови. Замінять їх гудзики. Пришити деталі потрібно на намічені місця.
  4. Вуса зобразити простроченими симетричними швами або зробити вишивку.
  5. Деталі зібрати, набити наповнювачем, зшити між собою.
  6. Оскільки дитина буде гратися такою подушкою в підлогові гри, треба врахувати, щоб вона легко стиралася.

Майстер-клас з виготовлення подушки для вагітних

Майбутнім мамам буде дуже корисною підказка, як зшити подушку для вагітних. Така обнімашка підвищує якість сну. Це довге З-образне або у формі букви U виріб зручно покласти під животик, коли жінка спить на боці. Розміри визначають по зростанню жінки приблизно від плеча до коліна, звичайна ширина становить 25-50 см, а довжина внутрішнього обхвату повинна перевищувати обхват талії.

Викрійка подушки для вагітних нескладна, після розрахунку розмірів розмітку треба нанести прямо на тканину з припуском на шви, стачать деталі і наповнити. При виготовленні такого виробу потрібно віддати перевагу неаллергенным матеріалів. Варто пошити кілька наволочок, щоб її було зручно щодня використовувати, в тому числі і після народження дитини при годуванні дитини.

Кругла подушка на стілець або табурет з клаптиків

На питання, що можна зшити з клаптиків, самий вірний творчий відповідь – це кругла подушка. Округлої може бути диванна для садових меблів або текстильна на тверде сидіння стільця. Для пошиття розраховують та викроюють необхідну кількість клаптиків – від 4 до 12 секторів або більше. Краще користуватися картонним макетом, щоб деталі вийшли однаковими.

Зшиває деталі попарно, повторюючи, поки не вийде кругла лицьова сторона подушки. Важливо стежити, щоб шви клаптиків були рівними, тривали по прямій лінії. Процес роботи:

  1. Викроїти круг тонкого поролону або ватину за розміром лицьової сторони подушки і пришити з вивороту подвійною строчкою по контурах клаптиків.
  2. Другу частину подушки виконати аналогічно, або вирізати з шматка тканини за розмірами лицьової сторони.
  3. Для надійної фіксації на стільці пристрочите до виробу зав'язки. Для цього вузькі смужки тканини потрібного розміру треба вирізати, скласти вдвічі в довжину, попрасувати і прострочити краю.
  4. Виріб зібрати, набити поролоном або м'якою ганчіркою, зашити потайним швом.
  5. У місці, де сходяться клаптики, пришити декоративну гудзик.

Як цікаво прикрасити подушку

Використання декоративних елементів – справа смаку. Головною прикрасою стане сам колір і фактура наволочок. Їх шиють в гармонії з кольором і візерунком на стінах або за контрастом з оббивкою меблів. Кілька різноманітних чохлів дозволять міняти інтер'єр квартири по настрою. Для оформлення подушок в східному стилі красиво скачати шнур з блискучою ниткою і прикріпіть його по периметру швів, а на кути прикріпити пензлика.

Оригінально, якщо за наволочці вишити імена тих, кому вона зроблена в подарунок. Ошатно виглядають:

  • оборочки;
  • буфи;
  • зібрані квіти з тканини;
  • вінтажні мережива.

Відеоуроки для початківців з пошиття декоративних подушок

Якщо різноманітність затишних подушок вас зачарував, не відкладайте ідею на потім, вибирайте потрібний варіант і беріться за справу! Навіть якщо ви ніколи не практикувалися в шитті, у вас обов'язково вийде оригінальна подушка завдяки порадам майстринь, представленим у відео. З їх докладним поясненням ви дізнаєтеся, як зшити диванну подушку у формі валика покроково, розберетеся з тонкощами процесу набивання, обробки швів і кутів, секретами декоративного прикраси. З часом ви навчитеся виконувати будь-яку вподобану м'яку річ на своє ліжко або диван.

Як зшити валик на застібці

Майстер клас подушка "валик"

Як пошити декоративну наволочку або чохол

Шиємо декоративну наволочку на подушку.

Фотоидеи красивих подушок зроблених своїми руками

Розберіться повністю в нюансах і точно вирішите, які милі і затишні м'які вироби ви хотіли б додати в ваш дім. Для цього подивіться фотопідбірку виробів, зроблених майстринями в домашніх умовах. Розглядаючи картинки і прислухаючись до виникаючих під час перегляду емоціям, ви точно підберете подушку особисто для вас, зможете завантажити зображення і зробити свій варіант, чим приємно здивуєте своїх домашніх.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!