Фенечки з стрічок: схеми, як плести

Вважається, що плетені прикраси вперше використовували американські аборигени – індіанці. За допомогою ниток і стрічок різних кольорів індіанці створили писемність, стос, яку повністю розшифрувати не вдається досі. Сучасні послідовники індіанців – хіпі вкладали в фенечки особливий сенс. Відомо, що за допомогою стрічок різних кольорів хіпі позначали приналежність до певної групи, а також вік і сексуальну орієнтацію власника талісмана. Часто хіпі використовували фенечки замість обручок.

Звичайно, не всі носії фенечок є хіпі, тепер це в більшості випадків просто модна прикраса, яке досить просто виготовити своїми руками, і подарувати коханій людині, другу або просто хорошого знайомого. Для того щоб почати плести фенечки, не потрібно бути особливою рукодільницею. Потрібно лише підготувати матеріали – атласні стрічки і застібки. Залишилася справа за малим – докласти трохи зусиль і посидючості. Дивіться на схеми-фото і повторюйте. Отже, почнемо!

Як сплести найпростішу фенечку для початківців

  1. Необхідно приготувати дві сатинові стрічки шириною 3-5 мм і довжиною від 50 см до 1 метра. Стрічки можуть бути як одного кольору, так і різнокольорові. Початківцям краще використати відрізки різного кольору. Візьмемо, приміром, зеленого і жовтого кольорів.

  2. Починаємо з зеленого відрізка, його кінчик складаємо в петлю.

  3. Утримуючи зелену стрічку однією рукою, іншою рукою беремо жовту, і згортаємо її в таку ж петельку.

  4. Жовту петельку потрібно протягнути в зелену.

  5. Зелену потрібно затягнути петлю.

  6. Далі збираємо нову зелену петлю, і протягуємо зелену петлю в жовту.

  7. Жовту потрібно затягнути петлю.

  8. Далі знову потрібно скласти жовту петлю, затягнути її в зелену, і підтягнути.

  9. Все, далі операції повторюються до тих пір, поки атласні відрізки не закінчаться або фенечка не буде сплетена.

Поради по плетінню фенечок

  1. Згідно з уявленнями хіпі та деяких інших субкультур, певне поєднання кольорів фенечок несе певний сенс. Тому до вибору кольору потрібно ставитися відповідально. Інакше може так статися, що подарований дівчиною коханому хлопцеві плетений браслет буде свідчити про те, що молода людина ставиться до представників нетрадиційної сексуальної орієнтації.
  2. Під час плетіння при затягуванні вузликів не потрібно використовувати надмірні зусилля. Вузлики повинні бути вільними – так вони будуть мати акуратний і однаковий вигляд, і розташовуватися строго симетрично. Тільки в цьому випадку плетений браслет буде виглядати красиво і привабливо.
  3. Якщо з першого разу браслет виявиться непрезентабельним і невдалим – нічого страшного, потрібно просто його розплести і сплести заново.
  4. Під час роботи потрібно проявляти акуратність – тоді робота буде сперечатися, і все вийде з першого разу.
  5. Якщо під час роботи стрічки будуть вислизати, а петлі розвалюватися, їх можна скріпити шпилькою. Згодом, з досвідом, все буде виходити і на вазі, але перший час для того, щоб поберегти нерви, доведеться фіксувати кінці петлі шпилькою.
  6. В кінці виготовлення браслета кінчики можна зав'язати у вузлик, а можна так і залишити звисати.

Вас також може зацікавити такий вид творчості, як плетіння макраме. Ознайомившись з покроковими відеоуроками і схемами з фото, ви швидко освоїте цю техніку.

Як сплести круглу фенечку

Кругла фенечка плететься зазвичай за допомогою вузликів «лотос» («китайських вузликів»). Для плетіння браслета знадобиться не менше години. Для того щоб фенечка не втратила первісну форму, її доведеться зав'язувати тугіше.

  1. Для плетіння потрібно запастися парою стрічок довжиною 2.5 метра або чотирма - довжиною 1.2 метра. Якщо використовуються два відрізки, то вони розташовуються хрест навхрест, і скріплюються за допомогою шпильки. Якщо взяли чотири, їх необхідно укласти разом, відступивши близько 10 сантиметрів для зав'язок і зв'язати вузол, який фіксується шпилькою.

  2. Розглянемо приклад плетіння чорному і сріблястому стрічок, розташованих навхрест. Для початку верхній кінець розташованої вертикально чорного відрізка потрібно завести на розташовану по горизонталі ліву сторону сріблястого.

  3. Потім лівий кінець сріблястого шматочка потрібно завести за обидві половинки спрямованого вниз чорного.

  4. Далі права половинка чорної стрічки прямує вгору.

  5. В кінці формування вузла залишилося верхню частину сріблястого шматочка завести під верхню половинку чорного.

  6. Все, залишилося стягнути вузлик.

  7. У разі, якщо стягувати нелегко, потрібно розправити стрічку і затягнути тугіше.

  8. Далі всі кроки повторюються, і в результаті виходить мотузка.

  9. Залишилося половину зав'язок протягнути під стрічкою з протилежного краю шнура. Якщо виконати цю умову, одягати браслет буде набагато зручніше.

Як сплести спіральну фенечку

Для цього способу плетіння знадобляться дві сатинові стрічки довжиною близько метра. Розглянемо, наприклад, плетення цим способом за допомогою чорному і сріблястому стрічок.

  1. Для початку необхідно відігнути з кінця кожної стрічки по 10-15 см, і скласти кінці на залишок стрічки.

  2. Обидві стрічки кладуться під кутом трохи менше 90 градусів один до одного.

  3. Перегинаємо чорну стрічку під сріблястою зразок вузлика.

  4. Доворачиваем стрічку до повного кола так, щоб кінчик чорної стрічки стирчав.

  5. Крізь маленьку чорну петлю потрібно пропустити велику сріблясту петлю.

  6. Тепер потрібно потягнути за коротких кінчик чорної петлі до появи нещільного вузлика.

  7. Далі робимо нову петлю, і пропускаємо її залишок через залишок петлі

  8. Все, тепер потрібно підтягнути кінець однієї петлі, і одночасно зафіксувати іншу петельку. Не потрібно докладати надмірних зусиль, інакше браслет буде не дуже красивим.

  9. Тепер вже можна побачити вийшов квадрат. Треба намагатися, щоб краї були рівними. По ходу можна регулювати краю, підтягуючи петельки.

  10. Далі залишиться повторювати всі етапи, поки не вийде фенечка потрібної довжини.

    Ознайомтеся також з майстер-класами, як зробити вироби зі стрічок своїми руками для початківців.

    Як плести фенечки*

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!