Як зв'язати гачком болеро - покрокова інструкція для початківців і схеми

В'язати короткий гачком болеро для жінки або дівчата набагато простіше за схемами та описом до них, де докладно розглядається кожен крок створення полотна. Спочатку цей предмет одягу був чоловічим, за зовнішнім виглядом являв собою коротку жилетку. В жіночому гардеробі він став видозмінюватися, купуючи різні рукави і комірці. Сьогодні аксесуар є хорошим доповненням до будь-якого одягу вашого гардеробу. Його можна зв'язати самостійно за допомогою майстер-класів.

Що таке болеро

В сучасній моді цей елемент одягу являє собою укорочений жакет. Він схожий на облягаючий кофтинку, частіше без будь-яких застібок. З'явилася така річ в 18 столітті, тоді його носили італійські тореадори. Потім на неї звернули свою увагу жінки – вона стало не таким одноманітним завдяки винаходу нових цікавих фасонів і експериментів з декором і забарвленням.

Моделі і фасони

Сучасні моделі таких коротких штанів представлені в широкому асортименті. Вони можуть бути виконані з тканини, хутра, шкіри або зв'язані гачком з пряжі. Відмінністю від початкового варіанту є присутність рукавів різної довжини: довгих, коротких, три чверті – хоча існують і моделі без них. Різноманітність моделей досягається за рахунок комірів, в тому числі переходять в лацкан, застібок на гудзиках.

З чим носити

Високий попит на таку кофтинку обумовлений її універсальністю. За допомогою цього невеликого аксесуара можна створити безліч неординарних і екстравагантних образів. Носити болеро можна практично з усім. Воно поєднується з трикотажним платтям, джинсами і звуженими штанами, шортами. Більш суворий варіант – зі спідницею-олівець. Взуття переважно на високих підборах, наприклад, ботильйони, хоча кеди теж підійдуть. Незвичайні хутряні моделі поєднуються зі шпильками й вузькими брюками, а зимові – з джинсами. В'язані варіанти добре виглядають з водолазками сукнями.

В'язання гачком болеро

Першим етапом роботи буде підготовка необхідних матеріалів та інструментів, зазначених в описі майстер-класу. Їх перелік включає наступне:

  • інструмент того чи іншого номеру, який вибирається з урахуванням типу і товщини ниток;
  • тонка або товста пряжа в залежності від призначення одягу;
  • ножиці;
  • при необхідності прямі спиці;
  • штопальна голка;
  • деякі елементи декору за бажанням, наприклад, тасьма.

Щоб готовий виріб добре сиділо, потрібно попередньо зв'язати зразок, за яким провести розрахунок щільності в'язання. Вона залежить від товщини пряжі і номери інструменту. Контрольний зразок створюється наступним чином:

  • за бажаною схемою вироби зв'язати зразок розміром 10 на 10 см;
  • випрати, висушити і відпрасувати;
  • накласти його на картон розміром 10х10 см;
  • порахувати кількість петель уздовж основної сторони зразка, які потрапили на картонку – це щільність в'язання;
  • якщо зразок вийшов менше, то варто взяти інструмент товстіший, в іншому випадку, навпаки – тонший.

Як правильно вибрати нитки

Не менш важливим є правильний вибір пряжі. Для легких узорів підійдуть нитки з додаванням синтетики. В результаті виріб буде краще тримати форму. Пухкі і товсті малюнки виглядають ефектніше з більш щільної пряжі, якою можна в'язати навіть в 2 нитки. Поради щодо вибору пряжі:

  • бамбукова, віскозна, бавовняна і шовкова пряжа підходить для літніх моделей;
  • мерсеризує бавовна подарує прохолоду при пекучому сонці, а чиста вовна високої якості – тепло в зимові морози;
  • мереживні моделі гарніше виглядають з тонкої бавовняної або синтетичної нитки;
  • виріб з стрейчевой пряжі буде підкреслювати вигини тіла;
  • тепло і красу поєднують в собі моделі з мохеру, кашеміру або мериносової вовни;
  • вечірні варіанти виглядають елегантними з пряжі з люрексом;
  • спортивні моделі з тонкої вовни підходять дівчатам з активним способом життя.

Тепле болеро в'яжеться гачком з мериносової (овечої) вовни. Вона гіпоалергенна і м'яка. Популярними є виробники Gazzal – BabyWool, Galla, Artic. Для осінньо-весняного гардероба краще використовувати пряжу з бавовни і акрилом у складі, іноді з додаванням вовни. Кращими виробниками є Jeans від YarnArt, Cotton Gold від Alize і azzal – Baby Cotton. Річної вважається лляна та бавовняна пряжа. З неї виходять гарні ажурні кофтинки. У цьому випадку хороша пряжа Begonia, Violet і Duet (Alize), Iris , Lili і Семенівська – Ніжність, Верба, Ірина і Лілія.

Схеми в'язання

Початківцям рукодільниця не варто відразу братися за складні схеми. Тренування на простих візерунках допоможуть впоратися з більш складним в майбутньому. Схеми можна знайти у журналах з в'язання або інтернеті. Спростити процес допоможуть і умовні позначення, за якими розбереться навіть новачок, де і які робити петлі. У них можуть бути відображені:

  • стовпчики без накиду (СБН);
  • стовпчики з накидом (ССН);
  • повітряні петлі (ВП);
  • напівстовпчик з накидом (ПСН);
  • напівстовпчик без накиду (ПБН);
  • пишний стовпчик;
  • рельєфний стовпчик.

Існують різні техніки в'язання, які використовуються майстринями. Основна класифікація включає наступні способи створення в'язаного полотна:

  1. Круговий. Полотно виходить круглим, як серветка, безшовним. В'яжеться в одну сторону з замиканням кожного кола сполучної і підйомної петлею.
  2. Прямий. Полотно вывязывают рядами за принципом «туди-назад».
  3. В'язання мотивів. В цьому випадку роблять кілька окремих деталей, які потім з'єднують гачком або голкою.

Як зв'язати болеро - покрокова інструкція

Практично будь-болеро в'яжеться гачком по викрійці класичного жакета, тільки в нього роблять округленими краю і зменшують довжину. Для початку необхідно вибрати модель – потрібна вона буде просто для доповнення образу або ж необхідна з метою утеплення. Декоративне болеро в'яжеться гачком з більш тонких ниток і частіше без довгих рукавів. Утепленому варіанту вони потрібні, та й пряжа повинна бути товстіший.

Декоративні моделі

Шовкова, бавовняна, віскозна або синтетична пряжа – такі варіанти підійдуть для декоративних моделей. Будь-яку з них можна зв'язати за наступною схемою:

  1. Вибрати довжину рукава, помножити її на 2 і додати спинку, виміряну від плеча до плеча. Це ширина прямокутника. Його висота дорівнює обхвату руки в самому широкому місці плюс 5-7 см на вільне прилягання.
  2. Далі скласти прямокутник уздовж, зробити два шва від краю до центру на потрібну довжину рукава. Тут не потрібно виконувати його окат.
  3. По контуру зробити обв'язку рюшами або іншим візерунком.

Тепле болеро в'язане

Для утеплених варіантів краще взяти пряжу з вовною, кашеміром або мохером в складі. Такі болеро в'яжуться гачком за простою схемою:

  1. Заміряти відстань від плеча до плеча на спинці, зв'язати квадрат таких габаритів (розмір 42-44 вони складають приблизно 50-52 см).
  2. Скласти отриману деталь навпіл, зшити її по боках від краю до центру до другої позначки приблизно на 10-12 см, залишивши прорізи для рук.
  3. Далі обв'язати залишені отвори на потрібну довжину рукавів.
  4. Зробити полички. Для цього краю зшитого квадрата обв'язати по колу на потрібну кількість рядів.

Гачком Болеро - схеми і опис для початківців

В'язані моделі таких жакетів завоювали особливу любов. Їх можна створити в будь-який час року. Крім того, болеро в'яжеться гачком швидко, а за схемами та описом з ними зможе впоратися будь-яка майстриня. Це може бути легка накидка для прохолодного вечора або утеплена зимова модель під водолазку. Кілька таких варіантів і представлено у майстер-класах з фото.

Болеро з довгим рукавом

Модель з довгим рукавом більше підійде для осінньо-зимового періоду, тому пряжа повинна бути товстіший. В цілому для в'язання потрібно:

  • мохер середньої товщини будь-якого кольору – 400 г;
  • гачок - №4, 5.

В'яжеться виріб з двох деталей в поперечному напрямку від рукава. В деяких місцях просто додають або, навпаки, забирають петлі. Інструкція включає наступні етапи:

  1. Набрати ланцюжок з 33 повітряних петель і в'язати за схемою 1, в кожному четвертому ряду додаючи 4 рази по 2 петлі (п.). В результаті їх повинно вийти 49.
  2. Через 48 см в'язки додати з обох сторін ланцюжок з 4 ВП (вийде 57 петельок всього).
  3. Зв'язати ще 10,5 см середню петлю закрити, продовжити в'язання залишилися 28 п. спинки протягом ще 8 см, після чого на загальній висоті 69 см нитку обрізати.
  4. Перейти до полички, за схемою 2 через 3 ряди виконати скіс горловини, пряжу обрізати.
  5. Аналогічно виконати другу деталь.
  6. Наколоти їх на викрійку, зволожити, дати висохнути.
  7. Зробити бічні і центральний шви, обв'язати кромки за схемою 3.

Просте болеро для дівчинки гачком

Наступна в'язана модель відмінно підійде для дівчинки у віці 5-6 років. Необхідні матеріали та інструменти для майстер-класу:

  • гачок - №3,5;
  • пряжа 100% бавовна рожевого або іншого кольору – 50 р.

Болеро на дівчинку починають в'язати гачком від пройми першого рукава, а закінчують кінцем другого. Виріб виходить не зовсім суцільним. Залишився рукав дов'язують від пройми. Інструкція наступна:

  1. Набрати стільки ВП, щоб ширина рукава була за розміром руки дитини.
  2. В'язати по малюнку до пройми рукава – ширина полотна дорівнює ширині спини.
  3. Зімкнути в'язання кільцем. Продовжувати в'язати колами тим же малюнком до бажаної довжини.
  4. Виконати другий рукав від залишеної пройми. Обидва обв'язати рядом стовпчиків без накиду і поруч рачиного кроку.
  5. Окантовку горловини спинки зробити так: 1 ряд СБН, 2 ряду циклу *2 стовпчика з 2 накидами провязать разом 1 повітряна петля*. Повторити це ще двічі. Обв'язати відкриті краю, як у рукавів.

Болеро для літа

Варіанти літніх моделей більш легкі, тому і пряжа повинна бути не товстій. Малюнок їх часто ажурний, що надає виробу особливої легкості. Для виготовлення однієї з них потрібно:

  • пряжа: 100% бавовна (250 м/р) – 300 г;
  • гачок - №2.

Готова річ, пов'язана з даною схемою, підходить для жінок з розміром одягу 38-40. Послідовність її виконання наступна:

  1. Спинка. Набрати ланцюжок ВП довжиною 52 см, в'язати за схемою візерунка 43 див. Далі залишити по центру 12 см, а обидві сторони закінчити окремо. Для скосів горловини 1 раз зменшити по 1 див. через 48 см полотна закінчити в'язання.
  2. Поличка. Набрати ланцюжок ВП довжиною 26 см, зв'язати 24 см полотна за тією ж схемою. Далі в кожному ряду збавляти 7 разів по 1 петлі. Коли полотно досягне 48 см, закінчити в'язання. Аналогічно виконати другу половинку.
  3. Рукава. Для кожного набрати ланцюжок ВП довжиною 40 см, в'язати за схемою 5 див.
  4. Збірка. Виконати всі шви, обв'язати краю 2 рядами ССН і 1 поруч такого циклу *3 ВП, 3 ССН в той же підстава, пропустити 3 петлі, 1 СБН, пропустити 3 петлі*.
  5. Шнурок. Зв'язати ланцюжок ВП довжиною 70 см, пров'язати 1 ряд СБН, просмикнути зав'язку в полички.

Ажурні болеро для досвідчених майстринь

Якщо ви вже знайомі з технікою в'язання та виконали кілька простих моделей болеро, то можете перейти на наступний рівень і створити більш складний виріб. Важче виконувати ажурні візерунки, але за схемою і описом зробити їх простіше. Головне – дотримуватися послідовність виготовлення всіх деталей, використовувати рекомендовану пряжу і номер інструменту до неї. Що стосується кольору ниток, то її можна вибирати на свій смак.

Накидка з квіткових мотивів гачком

Легка ажурна накидка в цьому майстер-класі в'яжеться з круглих мотивів. Потім з'єднують їх між собою, в результаті чого і виходить готовий виріб. Необхідні матеріали та інструменти:

  • пряжа 100% шовк – 230 г;
  • гачок – №2,5.

Діаметр кожного мотиву дорівнює приблизно 8,5 см. Їх вив'язування і збірка в готову річ здійснюється такпо наступної інструкції:

  1. За схемою 1 зв'язати 32 мотиву, з'єднати їх за кресленням: при в'язанні останньої квіточки не обрізати нитку, а зробити 1 СБН з вершини середнього піко нижнього ряду, далі 6 ВП, 1 СБН, вводячи гачок під вершину середнього піко іншого мотиву. Виконувати ланцюжки з 6 ВП і 1 СБН, вводячи інструмент поперемінно в один та інший квітка.
  2. Вільні ділянки верхнього краю заповнити за схемою 2. Обв'язати його 1 рядом стовпчиків без накидов.
  3. Для бахроми згрупувати за 3 нитки довжиною 25 см, закріпити їх по нижньому контуру.

Яскраве в'язане болеро «Китайські віяла»

Створення цієї моделі більш трудомістко з-за складнощів з'єднання окремих мотивів. Матеріали та інструменти потрібні наступні:

  • бавовна подвійний мерсиризации – 400 г;
  • гачок - №1,5.

В'язання гачком болеро починається з створення 4 круглих мотивів. Вже від них виконують візерунок з віял. Інструкція по створенню вироби наступна:

  1. Зв'язати ажурну смугу з 4 кіл.
  2. Далі зв'язати віяла спинки за схемою, почавши з 5, а потім чергуючи по 3 і 4 віяла. Всього рядів має бути 6.
  3. Виконати кожну поличку окремо, дотримуючись послідовність рядів на схемі.
  4. Зшити виріб з боків, зв'язати віялами рукава до потрібно довжини.

Біле болеро з фрагментів

Дуже просте, але красиве болеро в'яжеться гачком з квадратів. Потрібно тільки виконати декілька мотивів, а потім з'єднати їх за особливою схемою. Для в'язання потрібно:

  • бавовняна нитка – 50 г;
  • гачок - №1,5.

Кількість квадратних фрагментів може бути різним в залежності від бажаної довжини рукавів і самого виробу. Крім того, їх можна розташовувати під кутом 45 градусів, а не прямо, як в стандартному варіанті. Класична модель гачком болеро в'яжеться так:

  1. За схемою зв'язати 10 квадратних мотивів.
  2. З'єднати їх між собою з'єднувальними стовпчиками уздовж останнього ряду з арок.
  3. Для спинки зробити полотно 2х3 квадрата. Для полички приєднати ще по 2 мотиву вниз.
  4. Обв'язати краї рукавів і горловини віялами за схемою.

Ажурне болеро-сітка

Прекрасним доповненням до вечірнього плаття може бути маленький жакет з сітчастим візерунком. Для його виготовлення знадобиться наступне:

  • пряжа Вега 65% віскоза, 35% бавовна – 200 грам;
  • гачок - №2.

В'язати гачком болеро необхідно представленої на зображенні викройкою. Виріб складається з спинки, двох поличок і рукавів. Послідовність їх вив'язування наступна:

  1. Спинка. Зв'язати ланцюжок з 127 ВП + 3 ВП для підйому. В'язати 5 рядів візерунком на схемі 1. Далі перейти до основного малюнку. Він представлений на малюнку 2. Через 20 см полотна залишити з обох сторін пройми у вигляді 2 раппортов малюнка. Продовжити в'язати по викрійці, закінчити на висоті 39 див.
  2. Полички. Набрати ланцюжок з 67 ВП + 3 ВП для підйому. В'язати по малюнку 1 16 см, потім зробити виріз для горловини, залишивши з внутрішньої сторони 5 див. Далі для заокруглення додавати в кожному ряду додавати 4 рази по 1 см і 2 рази по 0,5 див. Праву пройму пров'язати аналогічно спинці. Виконати симетрично другу поличку.
  3. Рукава. Виконати бічні і плечові шви, пряжу прикріпити до проймі, в'язати по колу основним візерунком до потрібно довжини.
  4. Збірка. Краї поличок і горловину обв'язати за схемою 3. Шнурочок виконати у вигляді ланцюжка ВП.

Красиве болеро гачком для вечірнього плаття

До наряду для вечірнього виходу краще зв'язати класичне чорне гачком болеро з кольорових мотивів. створюється воно дуже просто, а матеріали та інструменти необхідні такі:

  • мерсеризує бавовна – 200 г;
  • гачок - №2,5.

На схемі представлені самі мотиви, місця їх з'єднання і розкладка для спинки і поличок. Червоним позначено деталі, які пов'язують зад з передом. Послідовність в'язання наступна:

  1. Для спинки за схемою зробити смужку з 5 мотивів, далі зв'язати 7 рядів і додати ще 4 квіточки.
  2. Потім пров'язати 11 смужок. Далі 4 мотиву закінчити, продовжити в'язати 5 мотивів протягом 7 рядів.
  3. Тим же чином почати в'язати поличку, лише після додавання 4 мотивів пройти ще 5 рядів. В останніх двох прибрати за 1 квіточки, як показано на схемі. Аналогічно виконати другу поличку.
  4. По відмічених червоним лініям з'єднати деталі за допомогою таких же мотивів.
  5. Обв'язати краї так – 3 СБН, піко з 3 ВП.

Вишукана накидка в техніці іспанського мережива

Особливо гарними виходять накидки в техніці іспанської або ірландського мережива. Вони виконуються з безлічі різних мотивів, переважно квіткових. Для однієї з моделей буде потрібно:

  • пряжа Ірис чорного кольору – 100 г;
  • пряжа 100% бавовна чорна – 50 г;
  • гачок - №1-1,2.

Принцип виготовлення полягає в вывязывании декількох візерунків і подальшому їх з'єднанні. Здійснюється це таким чином:

  1. Зв'язати мотиви за вказаними схемами.
  2. Далі накресліть викрійку, викласти на неї виготовлені візерунки по ескізу композиції на малюнку 5б.
  3. Простору між мотивами заповнити нерегулярної сіточкою.

В'язані болеро - модні тенденції 2017

Відео

В'язання гачком. Болеро на будь-який вік. (Crochet. Як openwork bolero.)

Болеро гачком на дівчинку від 2 до 3 років.Частина 1/ Bolero for girl 2 to 3 years.

ЗВ'ЯЗАТИ ГАЧКОМ БОЛЕРО - 2019 / BIND BOLERO CROCHET / BIND BOLERO HÄKELN

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!