Полімерна глина: майстер-клас з ліплення

Ліплення з глини – відмінний вибір в якості хобі. Вироби з полімерної глини підійдуть навіть для початківців, варто подивитися майстер-класи або уроки, вже через недовгий час ви зможете порадувати близьких власноруч виготовленими виробами. Ліплення допоможе розвинути дрібну моторику у дітей та їх творче мислення, а для дорослих – це відмінний спосіб забути про повсякденні негаразди і побутових речах.

Що таке полімерна глина

З чого складається полімерний пластилін? Це пластичний, легко піддається ліпленню матеріал, який застигає на повітрі або при тепловій обробці при 100-130°C в домашніх умовах. Використовується для створення різних сувенірних виробів, наприклад: біжутерія, ляльки, скульптури, декоративні вироби для домашнього дизайну. Вироби з глини можуть знайти своє застосування в якості гарного подарунка, створеного власними руками.

Склад

Полімерна глина складається з полівінілхлориду (ПВХ) і пластифікатора, який допомагає субстанції бути еластичною. Чим більше у складі пластифікатора, тим м'якше стає готовий матеріал. До складу глини можуть входити пігменти, каолін, слюда (надає металевий або перламутровий ефект). При з'єднанні ПВХ з пластифікатором відбувається дифузія, внаслідок чого виникає желатинизация. Такий вид пластику ділиться на: рідку (гель), звичайну (у вигляді брусків), напівпрозору і основу з наповнювачами.

Види

Глина за способом твердіння буває самозастигаюча, без випалу і печеться. Самозастигаюча – це означає, що вона твердне протягом декількох годин або доби), сохне природним шляхом на повітрі. Зберігається у герметичній упаковці. Печеться – процес затвердіння відбувається при високих температурах. Ліплення з глини без випалу передбачає обробку за допомогою киплячої води.

В залежності від складу та інших властивостей, самозатвердевающие глини діляться на важкі і легкі. Важка глина нагадує за початковою структурі і по готовому вигляді звичайну глину. Тверду поверхню виробу з важкої глини можна легко обробити. Легкий вид глини – маса на дотик нагадує зефір. Її часто рекомендують використовувати новачкам в цьому виді рукоділля. Вироби з самозастигаючої глини легкого виду матові, тендітні, нагадують папір. Нею часто користуються у роботі з колірними композиціями, створюють ненав'язливі витончені букети.

Спеціально для створення квіток існує певний вид глини – холодний фарфор, з допомогою якого можна створювати реалістичні твори. На фото подібні фігурки дуже важко відрізнити від справжніх фарфорових статуеток. Термопластилин потрібно запікати при температурі від 100°C. Час приготування запеченої глини варіюється в залежності від розмірів виробу: чим більше, тим довше. Врахуйте, мікрохвильова піч – не варіант для термічної обробки. Міцність термоматеріала збільшується, якщо в приміщенні прохолодно. Відкриту упаковку слід загорнути в пакет.

Як ліпити з полімерної глини

З чого варто почати:

  1. Купити, на ваш погляд, поєднувані кольори, які зможуть стати в нагоді в палітрі.
  2. Придбати окремий ніж для роботи з глиною. Працювати з кухонним ножем протипоказано.
  3. Переконатися, що на робочому місці знайдеться скалка або металевий ролик. Знадобляться зубочистки, стеки, формочки на вибір, серветки, рукавички.
  4. Придбайте лак, яким ви будете покривати вироби.
  5. Розімніть в руках твердий матеріал, з часом він стане готовим до роботи.

Що можна зробити з полімерної глини

В результаті гнучкості і податливості матеріалу, ліплення з полімерної глини може подарувати безліч різноманітних виробів і перетворюється в мистецтво. З її допомогою створюють екзотичні барвисті букети, витончені ляльки, апетитні реалістичні фрукти і десерти, біжутерію, тварин, декоративні елементи для дому. Дорослий або дитина з безмежною фантазією зможуть створити унікальну підробку, яку можна піднести як подарунок близьким.

Квіти

Квіткові букети – одні з найчастіших виробів з полімерного пластиліну. Як створюються троянди з допомогою пластичного матеріалу? Для цього потрібно:

  1. Скачати кульку каплевидної форми, який послужить серцевиною квітки.
  2. Скачати ще кілька кульок, надаючи їм сплющену форму. Вони послужать пелюстками.
  3. Обернути пелюстками кулька, створюючи бутон троянди. Ті пелюстки, які знаходяться зовні відігнути, щоб квітка вийшов пишним. Ті, що всередині – залишити більш прямими.

Прикраси

З допомогою глини можна створити унікальний браслет, брошка, намисто, сережки. Щоб зробити кільце з бутоном, візьміть:

  • основу для кільця з петлею;
  • металеву клітинку для бутона з отвором 2 мм;
  • квітка з глини (наприклад, раніше заготовлена троянда);
  • полімерний пластик;
  • фольгу;
  • рідкий пластик;
  • зубочистки.

Надіньте клітинку для бутона на основу для кільця з петлею. За допомогою зубочистки розмістіть рідку пластику в серединне отвір осередку. Далі за допомогою пластики створіть пластину товщиною 1,5 мм і розмістіть на дні, добре придавивши. Зафіксуйте кільце вертикально на фользі, влийте краплю рідкої пластики, надівши зверху готовий квітка. Після цього помістіть виріб в духовку на 30 хвилин. Вийнявши, обезжирьте, занурте пелюстки в лак.

Новорічні вироби

Мандаринки – ось, що перше приходить в голову при згадці новорічних свят. Для їх створення нам буде потрібно:

  • голка;
  • зубочистки;
  • предмет для розкачування глини;
  • акрилова фарба білого кольору, кисть;
  • лезо/канцелярський ніж;
  • наждачний папір, рукавички;
  • рідка пластика;
  • дрібна кухонна сіль;
  • лак.

Першим ділом, формуємо помаранчеву ковбаску, ріжемо на рівні шматочки. Цим шматочках надаємо форму часточок мандарина, з'єднуємо їх разом. Працювати бажано в рукавичках, щоб уникати відбитків пальців на творінні. За допомогою шпильок надайте реалістичність часточок. Після цього слід перший етап випалу, який триває не більше 5 хвилин. Окрасьте мандаринки білою фарбою, після – видаліть її з часточок наждачним папером, залишивши в «прожилках». Мандаринка готова.

Тварини

Для початку вибирайте прості фігурки, де ліплення зображена схематично, поступово удосконалюючи власну техніку. Щоб створити мавпочку, нам знадобиться:

  • канцелярський ніж;
  • стеки;
  • предмет для розкачування глини;
  • зубочистки, вологі серветки;
  • лак, клей;
  • кисть.

За основу голови візьміть коричневий кульку і прbплюсніть його. Далі зробіть півсферу з більш світлих відтінків. Зліпіть з маленьких чорних кульок очі, виріжте ніс і рот мавпи. Далі прикріпіть вуха, 2 маленьких кульки з боків. Розкачайте ще одну кульку, надавши йому каплевидної форми – це буде тулуб. Розкачайте кулька поменше бежевого кольору – це буде світла шерсть мавпи на животі. За допомогою зубочистки зробіть текстуру вовни. Приєднайте хвіст і лапи у вигляді тонких ковбасок.

Відео

Троянда - самий швидкий і легкий спосіб ліплення ❤ Полімерна глина ❤ Майстер-клас

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!