Аплікація з ватяних дисків для дітей

З маленькою дитиною постійно доводиться знаходити нові способи, як привернути його увагу і навчити чомусь новому. Аплікація – це якраз один із творчих підходів до того, щоб малюк розвивався і отримував знання і досвід, які обов'язково знадобляться йому в початковій школі. Навчіть свою дитину тому, що для створення чогось красивого цілком можуть стати в нагоді звичайні побутові предмети – наприклад, ватяні диски.

Що таке аплікація з ватяних дисків

Аплікація може бути зроблена із самих несподіваних підручних засобів, які є практично в кожному будинку. Ватні диски хороші тим, що легко піддаються обрізанню, чудово клеяться на клей ПВА, вони об'ємні та м'які, що будь-якій дитині буде цікаво. З них можна робити справжні об'ємні картини, на які можна не тільки дивитися, але й помацати. Це допоможе розвинути у дитини дрібну моторику, образне мислення, а також здатне прищепити любов до роботи з дрібними деталями.

Накладна

Найпростіша технологія аплікації з дисків – накладна. Робиться вона на картонному аркуші. З допомогою клею деталі накладаються, утворюючи нехитрі картини. Використовувати можна не тільки ватяні диски, але і звичайну кольорову папір. Кроки в роботі розподіляються наступним чином:

  • вирізаються необхідні елементи з паперу та дисків;
  • розфарбовуються (якщо це необхідно);
  • приклеюються на свої місця.

Об'ємна

Такий вид рельєфною аплікації буде особливо цікавим для дітей, тому що можна використовувати абсолютно будь-які матеріали: намистини, ґудзики, тканина і так далі. Об'ємне зображення можна буде в подальшому використовувати як розвиваючу гру. Робиться вона тим же методом, що і накладна – приклеюються всі елементи клеєм, але до цього до ватним диском, можна пришити декоративні елементи, щоб вони краще трималися і створювали додатковий обсяг.

Аплікації з ватяних дисків для дітей

Такий вид дитячої творчості можна починати практично з будь-якого віку, тільки важливо постійно стежити, щоб дрібні деталі не пішли з виду: діткам цікаво все не тільки помацати, але і спробувати на смак, так що важливо пояснити, що тягнути до рота все, що потрапляє під руку не можна. Ідеальним для початку таких розвиваючих занять можна вважати вік від 3 років і вище. Чим старше стає дитина, тим складніше можна робити картини. Будьте впевнені, що в школі він вже самостійно зможе користуватися всіма підручними матеріалами та інструментами.

Ватні диски гарні для такого виду творчості, адже вони самі собою вже представляють рівні кола, з яких можна складати цікаві фігури: сніговика, замети, тварин, комах, сонечко, квіти, хмари і багато іншого. Для додання кольору можна їх просто розфарбувати гуашшю або будь-який інший фарбою. Перший час ви можете спочатку підготувати всі деталі самостійно, а вже пізніше давати робити це своєму малюкові, щоб він сам вибирав забарвлення і форму.

Гусениця

Один з найпростіших прикладів аплікації – це весела гусениця. Вона повністю складається з ватяних дисків, а очі і губи можна зробити з паперу, ґудзиків або намистин. Якщо хочете, щоб вона була не просто білою, а кольоровий, то розфарбуйте диски перш, ніж почнете їх приклеювати на картон. Отже, підготуйте необхідні інструменти: ножиці, клей, ганчірку для витирання, 6 ватяних дисків, папір чорного кольору, картон, який послужить основою для вашої картини. Приступайте до роботи:

  1. Визначитеся, якого кольору буде ваша гусениця. Розфарбуйте ватяні диски. Залиште їх підсихати.
  2. Картон-основу можна залишити таким, як є, або намалювати на ньому травичку, в якій живе гусениця. Якщо у журналі ви знайдете велику картинку з гарним пейзажем, то можна наклеїти її на основу, так ваша аплікація вийде цікавіше.
  3. Виріжте з чорного паперу майбутні оченята – два невеликих гуртка.
  4. Клеєм ПВА наклейте їх на один з висохлих дисків.
  5. Посмішку гусениці можна намалювати фломастером.
  6. Почніть приклеювати ватні диски один за іншим, трохи накладаючи один на одного: почніть з хвоста. Останнім диском буде голова. Зробіть гусеницю не рівною, а з легкими вигинами.
  7. Як тільки клей висохне, домалюйте на основі деякі елементи, яких, як ви вважаєте, не вистачає для повноти картини.

Курча

Ще один простий спосіб зробити гарну аплікацію зі своїм малюком – це зобразити галявинку з курчатами. Самі по собі ці маленькі жовті пташенята нагадують кульку, так що вам не доведеться вирізати складні деталі, а потрібно буде тільки домалювати їм ніжки. Як зробити:

  1. Три ватних диска розфарбуйте в жовтий колір і залиште висихати.
  2. Основу розфарбуйте наступним чином: поділіть її на два поля, одне зробіть зеленим – це буде травичка, інше блакитним – це буде небо. Додатково можна домалювати хмари, сонечко, травичку, квіточки – все на ваш розсуд.
  3. Коли диски підсохли, намалюйте на кожному дзьобик і оченята.
  4. Приклейте диски в хаотичному порядку, ніби ваші курчата гуляють по травичці.
  5. Домалюйте кожному з них ніжки.

Листівка своїми руками з ватяних дисків

Дошкільнята, як і дорослі, любить робити подарунки своїм близьким. Хоча в своєму віці вони не мають можливості заробляти і купувати їх, як дорослі, вони все одно намагаються зробити приємне. Так що якщо ви збираєтеся відвідати бабусю з дідусем в свята, то саме час допомогти дитині зробити сюрприз своїми руками, наприклад, листівку. Відмінним прикладом буде новорічна композиція зі сніговиком, яка легко виконується з ватяних дисків. Як зробити новорічну поробку:

  1. Підготуйте щільний папір, яка послужить основою. Складіть її навпіл так, щоб у вас вийшла листівка.
  2. Для аплікації вам знадобляться 3 ватних диска, фломастери, вата, блискітки і прозорий канцелярський клей.
  3. Вату порвіть на невеликі шматочки. Намажте клеєм нижню частину вашої майбутньої листівки. Вистачить 3 сантиметрів від краю.
  4. Прикладайте вату, закриваючи всю промазану поверхню. Це буде сніг, на якому потім розташується сніговик.
  5. Далі прикладіть ватні диски так, щоб визначити місце для нанесення клею. Не обов'язково приклеювати їх повністю по всій окружності. Капніть по дві-три краплі клею для кожного диска. Прикладіть і притисніть їх. Залиште на 15 хвилин для висихання.
  6. Далі фломастером намалюйте сніговикові очі і посмішку, відро на голові, руки.
  7. Блискітками прикрасьте свою листівку так, як вам захочеться. Блискучим можна зробити і самого сніговика. Зима передбачає багато блискучих деталей.
  8. Всередині листівки разом зі своїм малюком напишіть привітання «З Новим Роком!» або будь-яке інше. Писати можна як від руки, так і за допомогою трафарету.

Картина з ватяних дисків

З дитиною постарше зробіть малюнок складніше, де з дисків будуть вирізатися додаткові деталі, а не просто приклеюватися повністю гуртки. Таке панно з ватяних дисків потім можна сміливо вішати в дитячій в якості прикраси інтер'єру. Для прикладу можна взяти картину з лебедями на озері. Самі птахи виготовляються з ватяних дисків, інші елементи вирізаються з паперу. Вам знадобиться 10 ватяних дисків, кольоровий картон для основи, кольоровий папір, ножиці, клей, фломастер або гуаш.

Як зробити:

  1. Акуратно виріжте з дисків деталі для майбутніх лебедів. Краще заздалегідь заготовити шаблон, по якому дитині буде легше вирізати.
  2. З кольорового паперу виріжте деталі навколишнього пейзажу (озеро, очерети або іншу травичку, сонце, хмари).
  3. На синій або блакитний аркуш картону-основи розкладіть деталі вирізані, щоб створити загальну картину.
  4. По черзі приклейте фігури на місця, не забуваючи домалювати необхідні деталі (очі, дзьоб у лебедя).

Відео

Як зробити листівку мамі своїми руками на ІН. Проліски. Аплікація з паперу.

Аплікація зимова. ✦Дід мороз з ватяних дисків.✦

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!