Коли дитина починає повзати, зі скількох місяців

Повзання сприяє зміцненню м'язово-зв'язкового апарату, але багато педіатри вважають, що цей навик благотворно позначається навіть на загальному розвитку: впливає на інтелект, сприяє швидкому формуванню мови. Діти, які навчилися повзати, швидше однолітків починають сидіти, тому пропускати цю щабель розвитку не варто.

Коли дитина починає повзати по-пластунськи

У скільки місяців дитина починає повзати цікавляться багато матусі. Педіатри вважають, що перші рефлекторні спроби поповзти діти виявляють з самого народження. Ви вже встигли помітити, коли перевертаєш малюка на животик, підставляєш йому під ніжки опору, дитина активно від неї відштовхується. Однак радіти швидкого прогресу не варто, цей етап пройде після 3 місяців.

Приблизно в 5 місяців більшість дітей вже освоїли самостійний переворот тулуба обличчям вниз, активно перебирає ручками і ніжками, тим самим штовхаючи своє тіло вперед. У цей період потрібно бути особливо уважними, адже часто буває так, що відвернувшись на секунду, малюка можна знайти на підлозі. Не переживайте, коли дитина починає повзати по-пластунськи неправильно вбік або назад – це норма для більшості дітей цього віку.

Коли дитина починає повзати рачки

Щоб дитина освоїв даний перехресне повзання, коли руки з ногами рухаються синхронно, повинно пройти більше півроку. Лікарі вважають, що добре пересуваються поповзом діти в 9 місяців, але не варто орієнтуватися на такі суворі рамки. Той час, коли діти починають повзати рачки, визначається строго індивідуально: одні освоюють навички у півроку, інші діти в рік або більше.

Своєчасне повзання принесе тільки користь:

  • немовля покращує координацію і намагається орієнтуватися в просторі;
  • відбувається зміцнення хребта та м'язів;
  • розвивається рухливість і гнучкість суглобів;
  • нормалізується сон.

Коли малюк починає повзати і сидіти

Батьки часто припускають, що коли дитина починає повзати рачки, значить настав час займати вертикальне положення – простіше кажучи, пора вставати і сидіти. На практиці ж вік 7 місяців – це той період, коли тільки намагаються робити спроби до самостійного пересування. Завдання батьків сприяти їм, а не примушувати до більшого.

Оптимальний період, коли діти починають повзати і сидіти – від 9 місяців до півтора років. Зробивши перші спроби розміститися зручніше сидячи, ваш малюк буде триматися впевненіше. Все тому, що в такому положенні доступно набагато більше: можна дотягнутися до бажаної іграшки, краще бачити маму з татом, вивчити нові ігри. У цей строк починають привчати дітей до горщика або садити за дитячий столик.

Коли починають повзати хлопчики

Вважається, що діти одного віку, але різної статі почнуть вставати на карачки у різний проміжок часу. Це дійсно так, приміром, дівчата освоюють всі необхідні навички швидше. Точно відповісти, скільки починають повзати хлопчики, складно, багато в чому це залежить від індивідуальних здібностей дитини. Прийнято вважати, що малюки намагаються вставати о 8 місяців до півтора років.

У скільки починають повзати дівчинки

Від півроку до 9 місяців – це оптимальний період, коли починають повзати дівчинки. Як правило, новонароджені дитини жіночої статі раніше освоюють уроки не тільки повзання, але і швидше вчаться вставати, потім ходити і говорити. Якщо до цього часу ваша крихітка ще не пробує пересуватися сама, бити на сполох не варто. Ви повинні знати, що кожен новонароджений індивідуальний. Якщо крихта здорова і активна, значить просто ще не настав час.

Як навчити дитину повзати

Поки малюк сам не буде готовий робити спроби повзти або сидіти, всі зусилля батьків будуть марні. Тільки після того, як дитина сама навчиться перевертатися на живіт або намагатися встати на коліна, варто стимулювати його дії. Є кілька правил, як навчити дитину повзати:

  • Регулярно розминайте м'язи ніг і рук навіть місячного немовляти, робіть простий масаж спини.
  • Робіть легку гімнастику. Добре, якщо ви самі зможете перестати боятися, освоїте вправи на фітболі або навчіть дитину плавати.
  • В 6 місяців м'язи рук і ніг малюка дуже слабкі, тому встати навпочіпки не просто: тіло розкачується в різні боки, дитина не може довго тримати рівновагу. Допомагайте своєму чаду на цьому етапі, притримуючи за попу, імітуючи рух ручок і ніжок.

Відео: як допомогти дитині навчитися повзати

Коли діти починають повзати і як їх цьому навчити?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!