Перші ознаки вагітності до затримки місячних - як визначити на ранніх термінах за загальним станом

Вагітність – особливий момент у житті жінки. У когось це виходить легко, без довгих старань. Інші ж прикладають певні зусилля, тому їм особливо не терпиться дізнатися, чи вийшло. Найбільш надійні способи визначення того, чи відбулося зачаття: відсутність менструації у визначений термін, 2 смужки на тесті або аналіз крові на ХГЛ. Є й інші первинні ознаки вагітності, які повідомляють про те, що скоро з'явиться дитина.

Як визначити вагітність до затримки

Передбачити вагітність без явних доказів можна, якщо знати період овуляції. Цей процес в організмі жінки наступає на 12-14 день менструального циклу, але може і трохи відхилятися (з-за стресу, дисбалансу гормонів або статевої інфекції). При невеликому збої все одно можна завагітніти. Одночасно при овуляції можуть бути такі симптоми:

  • поперекові болю;
  • молочниця;
  • поколювання внизу живота;
  • збільшення слизистих виділень.

Якщо в цей час у жінки був статевий акт, і планується дитина, велика ймовірність, що відбудеться зачаття. Далі майбутнім батькам залишається чекати 2-3 тижні, щоб зробити тест на вагітність або здати аналіз крові. Багато представниць слабкої статі хочуть вже з перших днів знати, що відбулося зачаття. Вони прислухаються до свого організму, це правильно: за зовнішнім симптомам і внутрішнього самопочуття можна помітити ознаки вагітності в перші дні після статевого акту (6-7 добу).

Перші ознаки вагітності до місячних

Існує безліч перших ознак вагітності до затримки місячних. Серед них такі, як: біль, тяжкість внизу живота, відчуття наповненості у сечовому міхурі, запаморочення, поколювання в грудях. Ці симптоми можуть говорити і про наближення місячних, застуді або нездужанні. Якщо перші ознаки вагітності до затримки місячних проявляються в сукупності і не характерні для конкретної жінки, то, швидше за все, зачаття відбулося.

Виділення

При вагітності виникають світлі виділення з піхви, але вони можуть свідчити і про таке захворювання, як молочниця. Важливо звернутися до лікаря, провести діагностику, здати аналізи, щоб виключити інфекції в статевих органах: матці, яєчниках. Як правило, про зародження малюка свідчать рясні білі виділення, вони не густі, але і не рідкі. Ще виділення можуть мати рожевий, коричневий або жовтий колір (вони з'являються на 7-14 день після зачаття), це означає, що ембріон закріпився в матці. Вони мають мажущий характер і їх небагато.

Якщо раніше була ерозія шийки матки, ранні ознаки вагітності до затримки проявляються у вигляді несильних кривавих виділень. Такий симптом іноді говорить і про що настала менструації, тому підозра про яке відбулося зачаття навряд чи виникне. Якщо кровотеча сильна або має характер, що не відповідає стандартному протіканню процесу, то краще сходити до гінеколога, щоб почути його вердикт. Небезпека полягає в тому, що кровотеча буває ознакою позаматкової вагітності.

Відчуття наповненості внизу живота

Перші ознаки вагітності до затримки місячних включають такий симптом, як постійне відчуття наповненості сечового міхура. Жінка його відчуває навіть після виходу з туалету. При вагітності виникають часті позиви до сечовипускання, майбутня мама відвідує туалет кожні 20-30 хвилин. Це нормальне явище, обумовлене будовою організму, близьким розташуванням стінки матки до сечового міхура.

Цистит як ознака вагітності до затримки

У деяких випадках після частих сечовипускань наступає дискомфорт в статевих органах. Відчуття схожі на ті, які зустрічаються при циститі. Якщо жінка ще не знає про те, що чекає дитину, але припускає, то краще не приймати ніяких лікарських засобів, не використовувати методи нетрадиційної медицини, а відправитися на прийом до лікаря. Тільки після огляду гінеколог скаже, як боротися з дискомфортом, щоб не нашкодити малюкові.

Температура

Нерідко на ранніх термінах вагітності виникає відчуття нездужання: підвищена температура, слабкість, млявість. При цьому немає нежиті або кашлю. Спостерігаються часті зміни спека і ознобу. Цей симптом носить суб'єктивний характер. Одні жінки відчувають зміну температури, хоча вона стабільна. В інших базальна температура постійно підвищена. Треті не відчувають ніякого дискомфорту. Важливо берегти себе, не допускати захворювань, тому що імунітет жінки в положенні ослаблений, а лікуватися за допомогою більшості ліків не можна.

Жінка часто, швидко втомлюється, постійно хоче спати. Навіть після 12 годин відпочинку вона відчуває сонливість, слабкість. Буває інші проблеми зі сном, наприклад, майбутня мама раптово прокидається серед ночі або рано вранці і не може заснути. Як правило, позбутися від цього не допомагають ні кави, ні прогулянки на свіжому повітрі, ні інші способи. Симптом пройде трохи пізніше самостійно.

Болить чи груди на ранніх термінах

У деяких випадках у жінки виникають сильні болючі відчуття в молочних залозах. Навіть при найменшому дотику майбутня мама відчуває біль. Буває і навпаки, коли груди стає нечутливою (характерно для тих, у кого раніше в період місячних спостерігалося підвищення чутливості). Жінка відчуває проблеми з лібідо або, навпаки, хоче сексу набагато частіше. Організми різні, тому і реакція сильно відрізняється.

Метеоризм

Ще одна ознака того, що жінка чекає дитину – здуття живота. Часто виникає печія, яка зберігається протягом всієї вагітності. Це пов'язано з розташуванням органів: матка тисне на розташовані зверху органи (шлунок), звідси і дискомфорт. Метеоризм проявляється і при рясному харчуванні, і при поганому. Як ознака вагітності, цей показник варто розглядати тільки разом з іншими.

Як болить живіт

В момент настання вагітності у животі виникає відчуття тяжкості. Це пов'язано з більш активним припливом крові до органів малого тазу. Жінка відчуває неприємні відчуття, схожі на біль при менструації, внутрішній тиск. В індивідуальному випадку такий дискомфорт проявляється і на більш пізніх термінах, і навіть протягом всього терміну виношування дитини.

Запор

Коли настає зачаття, організм майбутньої мами починає працювати інакше, набагато повільніше, розподіляючи свої сили, щоб поживних речовин, енергії вистачало на формування нової людини. В результаті спостерігається порушення в роботі кишечнику, при неправильному харчуванні з'являється такий симптом, як запор. Він вважається показником почалася вагітності, коли є й інші ознаки зачаття до затримки.

Поколювання в матці до затримки

Крім тяжкості внизу живота, що виникає поколювання в матці або області, де вона розташовується. Настають такі провісники вже в перший тиждень вагітності, це пов'язано з гормональними змінами, процесом прикріплення заплідненої яйцеклітини. Ці відчуття можуть переходити на поперекову зону: виникають простріли, що віддають у м'яз ноги, можливі судоми. З таким дискомфортом необхідно змиритися, тому що спина буде відчувати постійну перевантаження та на протязі всього терміну виношування.

Нудота

Ця ознака може бути або не проявлятися у певної людини. Нудоту називають показником токсикозу у вагітних. Ознака спостерігається вже на першому тижні після зачаття (нудить рідко) або трохи пізніше. Часто блювотні позиви виникають вранці, відразу після сну. Звідси, можуть з'являтися дивні смакові пристрасті або, навпаки, заперечення певних продуктів.

У цей період у жінки настає загострення нюху: вона відчуває нудоту практично від будь-яких запахів. З іншого боку, майбутня мама може спокійно ставитися до запахів, які в стандартній ситуації не настільки приємні: тютюн, сир, риба, миючі засоби, ацетон і т. д. Жінка починає сприймати запахи інакше (їжа пахне ацетоном, а фарба – чимось приємним і смачним).

Слинотеча

Якщо відбулося зачаття, то у жінки може сильно змінитися раціон і режим харчування. Слиновиділення більш сильне, тому вона хоче їсти постійно і не відчуває насичення. Буває, що в перші 2 місяці вагітна набирає кілька кілограмів, тому що не розуміє, чи добре поїла (кажуть, їсть за двох). Тут повинен бути контроль, тому що зайва їжа перевантажує організм, якому зараз і без того важко.

Головний біль

Часто при настанні вагітності виникає головний біль. Відчуття можуть бути як швидкоплинні (зразок раптового і швидко проходить запаморочення), так і тривалі. При цьому може бути сильне запаморочення з потемнінням в очах, можлива втрата свідомості. Ці симптоми пояснюються тим, що організм відчуває величезний стрес, відбуваються серйозні зміни у системах, гормональній системі.

Зовнішні зміни

Те, що відбулося зачаття, можна визначити навіть візуально. Не завжди всі зовнішні ознаки вагітності на ранніх термінах присутні, але як мінімум повинен бути:

  • Набряклість рук та обличчя. Часто виникає особливо в жарку пору року. Іноді вона з'являється і в самому початку, але тоді потрібно звернутися до лікаря, тому що це може свідчити про якесь захворювання.
  • Поява прищів (окремих або цілих висипань) пов'язано з великим виділенням гормону (прогестерону), у зв'язку сальні залози починають працювати більш активно. Появи акне виникає і від шкідливих звичок і неправильного харчування, стресів, перебування в задушливих приміщеннях, зневоднення, поганого догляду за шкірою.
  • Виділення вен на грудях. Поява венозної сітки, коли вони стають добре видно під шкірою, пов'язане з посиленим кровотоком в організмі.
  • Збільшення розмірів грудей і її чутливості відбувається внаслідок зміни гормонального фону. Часто це стає помітно вже в перший тиждень після зачаття.
  • Потемніння шкіри навколо сосків, розширення радіусу ореоли – це фізіологічні процеси, які відбуваються майже з усіма жінками. Темний круг біля соска буде показувати майбутньому малюкові, що їжа тут. Іноді темніє серединна лінія від пупка до лобка.
  • Почервоніння шкіри обличчя, іноді пов'язано з алергією, нестачею вітамінів B, А, Е, C, збій в організмі, стресом або якою-небудь інфекцією.
  • Волосся і нігті ростуть швидше, що пов'язано з гормонами.
  • Організм схильний округлятися: груди збільшується, стегна розширюються.

Ознаки зачаття хлопчика і дівчинки

Щоб дізнатися, чи буде хлопчик чи дівчинка, доводиться чекати лабораторних досліджень та скринінгу на 18-20 тижня вагітності. Якщо батьки хочуть визначити це раніше, спираючись на нюанси в зовнішності і самопочуття майбутньої мами, і до УЗД можна виявити стать малюка:

Ознаки

Хлопчик

Дівчинка

Зовнішність

Шкіра зовні поліпшується: стає матовою, більш чистою, нігті міцніше, волосся сильніше.

Дочка "забирає" у мами красу, тому жінка часто стає неприємна самій собі. Можуть опухати губи, з'являється набряклість шкіри, почервоніння. Саме обличчя блідне, помічаються рясні шкірні висипання, вугровий висип.

Температура ніг

Зовні ноги холодні, але жінка відчуває себе в теплі, іноді навіть відчуває жар в кінцівках. При таких відчуттях температура тіла часто не підвищується.

В ногах виникає озноб, але температура організму дещо підвищена: кінцівки дуже теплі.

Апетит

Поліпшується апетит вже з перших днів, перевагу майбутня мама віддає м'яса.

Апетит знижується, а зі смакових уподобань бувають наступні: солодощі, цитрусові.

Нудота

Нудоти часто не буває взагалі або вона може бути рідкою і не сильною.

Часто нудить, особливо вранці. Симптом може виявитися дуже рано: вже на першому тижні після зачаття.

Настрій

Виражених коливань настрою немає, жінка напрочуд активна і працездатна. Слабкість і пригніченість присутній рідко.

Можливі різкі перепади настрою. Жінка занадто емоційна, здійснює нелогічні вчинки. У майбутньої мами виникають дивні і дивовижні думки.

Живіт

Форма живота стає більш округлої в нижній частині. У деяких випадках це видно вже на ранніх термінах, в інших – до кінця вагітності.

Живіт довго не збільшується (можливо, із-за зниженого апетиту і частою нудоти), в останньому триместрі має швидше загострену форму, ніж округлу.

Ознаки багатоплідної вагітності

Іноді при зачатті дитини з'являється два ембріона, і буде два плода. Кількість дітей можна визначити тільки на УЗД приблизно на 12 тижні по биттю серця (або сердець). Якщо є ймовірність розвитку багатоплідної вагітності (в роду були такі випадки; зачаття в результаті ЕКО), і хочеться про це дізнатися якомога скоріше, можна уважно подивитися на зовнішній стан жінки і поспостерігати за її самопочуттям:

Ознака

Опис

Зовнішність

В організмі переходить більш серйозна перебудова, ніж при одноплодовій вагітності.

Часте сечовипускання

Матка збільшується ще сильніше, ніж при одноплодовій вагітності, тому часті позиви до сечовипускання дуже помітні.

Апетит

Їсти хочеться постійно, вага набирається набагато сильніше. Смакові пристрасті можуть дивувати: хочеться і м'яса, і риби, і солодощів.

Нудота

Нудити починає майже відразу після зачаття, але цей дискомфорт не заважає активному живленню і підвищеного апетиту. Неприємні відчуття тривають довго, можуть бути на протязі всього дня.

Настрій

У зв'язку з загальним станом постійно хочеться спати, відчувається слабкість. Настрій пригнічений, працездатність майже на нулі.

Форма живота

Округлення живота можна помітити вже в першому триместрі. Він круглий, на пізніх термінах буває дуже великим.

Відео

Перші ознаки вагітності до затримки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!