Ознаки завмерлої вагітності

Внутрішньоутробна загибель плода – явище, яке може визначатися у жінок на будь-якому терміні. Про сумному факті стає відомо на плановому ультразвуковому обстеженні, тому що симптоми можуть довгий час відсутній. Як розпізнати завмерлу вагітність самостійно, щоб запобігти її? Чи потрібно боятися при виявленні ознак?

Ознаки і симптоми завмерлої вагітності

У відповідальною, постійно відвідує лікаря, яка здає аналізи матусі завмерлий плід не залишиться непоміченим. Якщо біда з тих чи інших причин все ж сталася, через кілька днів відбувається викидень – це трапляється рідко. Частіше ембріон залишається в утробі, і це небезпечно: у жінки з-за нього починаються запальні процеси, інтоксикація. Важливо знати:

  1. Чим швидше фахівці проведуть медикаментозне переривання завмерлої вагітності (вишкрібання, чистка, вакуум-аспірація), тим краще.
  2. Діагноз ніколи не ставиться тільки за наявності симптомів. Наведені нижче ознаки завмерлої вагітності неточні.
  3. Щоб проблема не повторилася, важливо пройти індивідуальне обстеження, виключити наявність інфекцій в організмі, перевірити щитовидну залозу.

ХГЛ

Відомо, що ХГЛ – це специфічний гормон, кількість якого збільшується тільки в особливому положенні. В нормальному стані його показник не вище 10-15 мЕд/мл Продукування ХГЛ починається після запліднення яйцеклітини і досягає максимального значення до закінчення першого триместру. Для кожного тижня характерна певна концентрація гормону. Якщо відбувається завмирання вагітності на ранніх термінах, аналізи покажуть інтенсивне зниження рівня ХГЛ. Коли патологія виникає на більш пізньому терміні, рівень гормону падає поступово, повільніше.

Базальна температура

Вимірювання проводиться у прямій кишці, обов'язково з дотриманням правил. По-перше, це потрібно робити щодня протягом тривалого періоду в один час. По-друге, бажано вимірювати температуру з ранку, не встаючи з ліжка. Отримана інформація вноситься в графік. В цікавому положенні оптимальними вважаються показники 37,1-37,3 градуса. Якщо базальна температура починає падати – це можлива ознака завмерлої вагітності. Якщо жінка раніше не проводила вимірювання, то за однократному зниження температури неможливо допустити наявність патології.

Виділення

Якщо ви задумалися, як уникнути завмерлої вагітності, не ігноруйте небезпечні симптоми. У вагітних жінок виділення рясні, не мають запаху. У перші три місяці густі, з жовтуватим відтінком, у другій половині більш рідкі. Слід звертати увагу на колір: виділення повинні бути прозорими, бляклими. Якщо вони червонуватого, світло-коричневого кольору, супроводжуються болями, ознака може свідчити про загибель дитини. При загибелі дитини на ранніх термінах кровотечі можна прийняти за звичайну менструацію, але по факту так проявляється викидень.

Токсикоз при завмерлої вагітності

Стан, що супроводжується нудотою, блювотними позивами, непереносимість запахів, слабкістю – характерні симптоми для ранніх термінів. Однак характерна ознака завмерлої вагітності – раптове поліпшення самопочуття. Якщо жінку турбували ознаки токсикозу, але раптово вони зникли, треба насторожитися – можливо, зародок перестав розвиватися, внаслідок чого перестали виділятися токсини. Важливий момент – можливий сильний токсикоз за умови отруєння організму матері продуктами розпаду плода.

Болі

Коли лікарем проводиться діагностика завмерлої вагітності, він обов'язково запитує у пацієнтки про наявність болів. Цей симптом присутня в більшості випадків. Болі слабко виражені, повторюються час від часу, іноді переймоподібні, мають тягне характер. Навіть якщо вони не свідчать про смерть плоду, все одно є небажаним ознакою. При їх появі обов'язкова консультація гінеколога.

Дізнайтеся,як визначити вагітність без тесту.

На якому терміні може бути завмерла вагітність

За статистикою вагітність може «замерзнути» у жінки будь-якого репродуктивного віку, особливо у віці старше 40 років. Якщо ви в групі ризику, враховуйте цю інформацію при плануванні дитини. Ризик загибелі ембріона особливо великий у першому триместрі. Випадки патології значно рідше на пізніх термінах. З невідомих причин дитина іноді гине після ЕКЗ, використання заморожених яйцеклітин. Вагітність після завмерлої вагітності імовірна: 90% жінок вдало народжує після виявлення причин патології.

Як визначити вагітність неразвивающуюся

Якщо ембріон припинив свій розвиток, то є два варіанти поведінки жінки: вона або відчує неполадки, або ні. Багато чого залежить від терміну. У першому триместрі ознаки завмерлої вагітності можуть не проявлятися аж до початку інтоксикації. На більш пізніх термінах симптоми більш явні, і головний з них – відсутність ворушіння плода. Ознайомтесь детальніше з особливостями прояву ознак на різних термінах.

На ранніх термінах в першому триместрі

Як визначити завмерлу вагітність до 12 тижнів? До фактів, які можуть побічно вказувати на смерть плоду, відносяться:

  1. Раптове зникнення токсикозу. Із-за загибелі плода у жінки зникає нудота, запаморочення.
  2. Зникають болючі відчуття в сосках: з-за зниження пролактину вони перестають бути припухлими.
  3. Рясні кровотечі, схожі з місячними.
  4. Зниження базальної температури.

У другому триместрі

Можливі всі вищеописані ознаки. Відбуваються зміни в матці: при промацуванні лікар виявляє невідповідність її розмірів до терміну вагітності. Щоб уточнити діагноз, обов'язково призначається УЗД. У другому триместрі у багатьох зникають ознаки токсикозу, але при смерті дитини вони повертаються і виявляються подвійно сильніше. Груди стає грубуватою, можливі інтенсивні виділення. При підозрі на загибель плоду не варто бігати в аптеку за тестами – навіть після його смерті вони можуть показувати позитивні результати.

На пізньому терміні

Найголовніший симптом у цей період – відсутність ворушіння плода. За день він повинен штовхатися близько 10 разів, інакше можна запідозрити зупинку вагітності. Після загибелі плода у жінки з'являється відчуття слабкості, запаморочення, сонливість, пропадає апетит. Груди через час стає м'якою, втрачає пружність. Гормональний фон приходить в норму.

Відео про завмирання плоду

завмерла вагітність

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!