П'ятнадцятий тиждень вагітності

Другий триместр вагітності триває вже три тижні, і настав спокійний час вашого положення. Зараз ваше тіло змінюється ще не настільки сильно, щоб заважати руху або порушувати самопочуття, але відчуття вже явно нагадують вам про те, що ви очікуєте малюка. У цьому терміні досвідчені лікарі УЗД вже зможуть сказати вам підлогу карапуза, і ви можете зайнятися приготуванням або рожевих, або голубеньких костюмчиків для малюка. Зараз з вашою дитиною відбуваються глобальні зміни, він росте так швидко, як не буде рости вже ніколи, його зростання і вага з кожним тижнем прибуває, і сьогодні плід виглядає як маленький, і не зовсім ще пропорційний чоловічок.

Що відбувається з організмом на 15 тижні

Другий триместр триває вже три тижні, зараз ви досягли середини четвертого акушерського місяця (кожен місяць триває чотири тижні). Токсикоз першого триместру повністю відпустив, і настав чудовий час, щоб приділити час собі, турботам про будинок і не важкої роботи. Матка ще не настільки велика, щоб доставляти незручності майбутній мамі, і поки ви тільки-тільки почали набирати вагу після його можливої втрати в першому триместрі.

Зараз ви і дитина добре себе почуваєте, малюк вже менш вразливий для дії негативних факторів зовнішнього середовища, надійно захищаючись від них плацентарним бар'єром. Однак, у малюка наростають потреби в поживних речовинах, якщо харчування матері далеко від ідеального і організм відчуває дефіцит яких-небудь речовин, страждати будуть обидва. На потреби дитини материнський організм буде витрачати останні запаси, що призведе до погіршення якості зубів, волосся, нігтів, анемії і поганому зовнішньому вигляду.

Поступово ваша талія розширюється, і особливо якщо ви худорляві, ваш стан стає помітною оточуючим, в облягаючому одязі животик може злегка випинати. А ось у повних жінок положення може бути ще непомітним, але суб'єктивні відчуття живо нагадують про вашому положенні. Звичний одяг зараз стала тісною, і тому варто змінити гардероб на більш просторий – віддавайте перевагу вільним блузок, суконь та брючкам, які не здавлюють живіт за рахунок спеціальних вставок або особливостей крою.

Поступово, за рахунок зростання живота, змінюється центр ваги, просуваючись вперед, і це змінює навантаження на стопи. Взуття на високому каблуці зараз варто змінити на більш низьку і стійку, інакше, можна познайомитися з болями в ногах і спині, судоми литкових м'язів і варикозом. Крім того, високий ризик падінь і отримання травм. Поступово збільшується об'єм грудей, темніють соски, проступають вени на шкірі, можуть формуватися розтяжки, тому молочна залоза вимагає особливого догляду та правильного підбору білизни з натуральних тканин зі зручними бретелями.

Перепади настрою стали не настільки різання, поступово емоційні переживання зникають, а на зміну їм може прийти певна загальмованість, повільність і неуважність. Це нормальне явище, так природа захищає вагітну від стресів і зовнішніх подразників. Ви можете поступово помітити той факт, що більша частина ваших думок і турбот крутиться тільки навколо вашого стану і майбутнього материнства – це нормально, формується так звана «домінанта вагітності». Організм відключає все зайве, дозволяючи жінці спокійно виносити і народити малюка.

Розвиток плода: вага розмір і стать

До цього терміну плід досягає у вазі 70-80 грамів, а ріст його вимірюють від тім'ячка до куприка (КТР), і він залишає від 10 до 13 див.

У цьому терміні на хорошому апараті УЗД у досвідченого фахівця можна буде дізнатися стать дитини, так як зовнішні геніталії малюка вже сформовані, хоча ще недостатньо чітко. Але поки можливі помилки, в більш пізні строки дані по підлозі уточнюватися. Внутрішні статеві органи дитини продовжують удосконалюватися – у хлопчиків починає вироблятися гормон тестостерон, у дівчаток – перші порції естрогенів.

В 15 тижнів зростання кінцівок стає активним, ніжки наздоганяють довжину ручок, та поступово стають довшими. Вигляд дитини все більше приймає вигляд маленької людини, хоча очі широко розставлені, голова непропорційно велика відносно тіла. Вушні раковини займають своє належне місце, формується їх зовнішній вигляд, але вони ще дуже м'які. Дитина веде себе активно, рухаючись і відштовхуючись від стінок матки, але поки мама практично не відчуває його рухів з-за товстої стінки матки і достатнього простору всередині неї для дитини.

Найголовнішою подією в розвитку цього тижня стає формування кори головного мозку, яка буде вдосконалюватися ще цілий місяць. В цьому періоду обидві півкулі мозку формують звивини і борозни, які активно діляться нервові клітини, формуючи біле і сіра речовина головного мозку. Зараз центральна нервова система плавно бере на себе функції з управління тілом дитини.

Активно включаються в роботу залози – сальні і потові, починає вироблятися первородне мастило, але поки ще дуже мало. Малюк за рахунок розвитку смакових аналізаторів мови, може реагувати на їжу, яку споживає мама, за рахунок зміни смаку навколоплідних вод. Основні органи і системи також налагоджують свою роботу – серце активно скорочується і проганяє по судинах малюка за добу близько 30 літрів крові. В печінці і жовчному міхурі утворюється перша жовч, яка виділяючись в кишечник дитини, створює перші порції первородного калу, меконію, який виділиться тільки після народження дитини. Не менш активними стають і нирки плоду, вони виробляють першу сечу, яка збирається в сечовому міхурі і виділяється в навколоплідні води. За добу вони оновлюються кілька разів і повністю видаляють продукти життєдіяльності плода через плаценту і організм матері.

Хоча до перших вдихів ще далеко, легкі активно тренуються, розвиваються дихальні м'язи і діафрагма, вже сформовані голосові зв'язки, і на цьому тижні вже голосова щілина відкрита. За рахунок всього цього, плід може здійснювати особливі дихальні вправи, виробляючи заковтування і зворотне виведення навколоплідної рідини. За рахунок попадання в дихальні шляхи рідини відбувається формування тканини легень, що готує дитину до самостійного дихання після народження.

Повним ходом йде і розвиток суглобів і м'язів малюка, за рахунок чого він може здійснювати активні рухи – розгинання і згинання кінцівок, перекиди, поштовхи. Кістки зміцнюються за рахунок активного відкладення в них солей кальцію і магнію, шкіра стає багатошаровою. Однак, шари шкіри ще дуже тонкі, і немає підшкірного жиру, тому шкіра має яскраво-червоний колір і безліч зморшок. На шкірі з'являється волосяний покрив – лануго, волосинок багато, але серед них можна чітко виявити на обличчі брови і вії.

Навколоплідні води малюка надійно захищають його від зовнішніх впливів, поштовхів, струсів і дають можливість руху. Вони оновлюються до десяти разів на добу, живлять малюка, зараз їх обсяг становить до 150 мл, а температура вод становить близько 37 градусів, що створює ідеальні умови для плода. В нормі навколоплідні води прозорі і стерильні, але склад їх залежить від харчування матері, її активності і життєдіяльності малюка. Для зменшення об'єму матки природа створила для малюка особливу ембріональну позу, яку з цього тижня він вже може підтримувати – ручки й ніжки він підтискає до живота і схрещує. Це стало можливо за рахунок формування перших рефлексів.

Відчуття майбутньої мами

Після досить важкого першого триместру, найчастіше супроводжується токсикозом або різними дискомфортними відчуттями, загрозою переривання, другий триместр – це полегшення. До 15 тижням прояви токсикозу повністю зникають, прокидається апетит, і організм активно відновлює ресурси, витрачені в перші тижні. Не захоплюйтеся їжею, щоб не набрати зайвої ваги і не страждати від сильних набряків. Однак, і в цьому терміні у майбутньої матері можуть виникати деякі нові, і не завжди приємні відчуття. Одними з них можуть стати прояви риніту вагітних – постійного відчуття закладеності носа і носових кровотеч, особливо по ночах. Це явище не небезпечне, але варто проконсультуватися у ЛОР-лікаря, щоб виключити інші патології. Впоратися з цим самим явищем допоможе зволоження повітря, провітрювання і зрошення носа спреями з морською водою.

З-за зміни положення матки може бути підвищена потреба у поході в туалет помочитися, можуть виникати запори і здуття живота. Впоратися з цим допоможуть фізичні вправи і правильне харчування. Також може виникати слабкість на тлі початково зниженого тиску вагітних, напади головного болю і запаморочення, варто більше рухатися і гуляти, приймати вітаміни.

За рахунок дії гормонів відбувається посилення пігментації шкіри, що проявляється темною лінією від лобка до пупка, потемнінням ареоли і виникненням множинних дрібних пігментних плям на обличчі і тілі, кистях. За рахунок посилення обміну речовин може відчуватися душность, напади жару, іноді відчуття нестачі повітря, це нормально, якщо не викликає виражених клопоту. Ще однією типовою рисою вагітних стає неуважність – у зв'язку з чим виникає ризик травматизму, потрібно пам'ятати про це особливо на вулиці. Необхідно більше рухатися, активно зосереджуватися на справах. На тлі такої особливості, у фізичному плані відчувається прилив сил і енергії, що дозволяє активно подорожувати, займатися роботою, покупками.

Дно матки зараз піднялося високо, і його можна промацати самостійно на 7-10 см нижче пупка. Місця в черевній порожнині ще достатньо, і ніяких особливо дискомфортних відчуттів зараз бути не повинно, припустимі лише легкі потягування з боків матки від розтягування маткових зв'язок, але вони непостійні, не сильно виражені і проходять при зміні положення тіла. якщо ж у вас болить живіт або матка відчувається як камінь, ви відчуваєте її стиснення – негайно звертайтеся до лікаря, це може бути ознакою проблем чи насувається загрози вашої вагітності.

В термін 15 тижнів при дефіциті мікроелементів можуть виникати судоми литкових м'язів, проблеми з зубами й нігтями, тоді варто за порадою лікаря почати прийом додаткового кальцію. При блідості, часті непритомності або постійної слабкості потрібна перевірка гемоглобіну і прийом препаратів заліза. Не менш корисним буде і прийом магнію і йоду.

Зовсім скоро будуть виявлятися перші ворушіння дитини, а поки матка ще мала і жінка не відчуває рухів крихти, хоча багато хто приймає за них перистальтику кишки.

Стан матки

До терміну 15 тижнів матка виросла в розмірах в кілька разів, її дно досягло 10 см від пупка, а товщина її становить зараз близько 2.5 див. Це важливо для повноцінного виношування плоду, і фахівці з УЗД оцінюють будова матки. Зараз матка добре промацується через передню черевну стінку як округле щільне утворення. У нормі стінки матки розслаблені, що дозволяє маткових стінок живити плаценту і створювати достатній простір для малюка. При підвищенні тонусу матки вона стискається, кам'яніє і порушує харчування плаценти, що може призводити до початку її відшарування. Тому поява будь-яких дискомфортних явищ в області матки – це привід для відвідин лікаря, особливо небезпечні переймоподібні скорочення матки з хворобливістю і виділеннями крові.

Живіт за рахунок зростання матки збільшується, вище лобка контурируется невеликий горбок, проявляється темна смуга від лобка до пупка.

УЗД на 15 тижні

При проведенні УЗД на терміні 15 тижнів можна визначити стать малюка, якщо він захоче лягти правильно датчикам. Хоча це ще не 100%-ний результат, але досвідчені лікарі досить точно його визначають. Якщо ж провести 3Д Узд, можна побачити свого малюка у всій красі, він вже досить великий і ви зможете роздивитися його докладніше – ручки, ніжки, особа. Але основне завдання УЗД все-таки визначення стану плода, виявлення можливих вад розвитку та вимірювання показників. Крім того, проводиться дослідження стану плаценти і пуповини, стану стінок матки і області шийки, довжини шийки і стану її внутрішнього зіва, розташування нижнього краю плаценти щодо шийки. За показниками УЗД уточнюється термін плоду, вираховується вага і КТР плода. Дані УЗД на цьому тижні порівнюються з попередніми дослідженнями для оцінки динаміки розвитку плода, проводиться оцінка серцебиття дитини і матково-плацентарного кровообігу.

Виділення з статевих шляхів

Під час вагітності кількість виділень із статевих шляхів може бути трохи більше, ніж в нормі, за рахунок дії естрогенів і прогестерону. Виділення при нормальній вагітності однорідні, нерясні, світлі або прозорі, практично без запаху. При наявності коричневих або кров'янистих виділень, негайно варто турбуватися – у другому триместрі ніяких виділень бути не повинно. Поява крові на білизні може бути свідченням патологій вагітності – істміко-цервікальної недостатності (шийка матки не може утримувати зростаючий плід), відшарування плаценти або патологій шийки у вигляді ерозії.

Не менш небезпечним буде і наявність виділень з кислим запахом у вигляді пластівців, творожистых, що може вказувати на молочницю. При ній також може виникати свербіж і печіння, почервоніння статевих органів. Не менш тривожними будуть і виділення пінистого характеру, сірого, зеленого або жовтуватого кольору з неприємним запахом. Такі виділення виникати при дисбактеріозі піхви (бактеріальний вагіноз), при статевих інфекціях і вони небезпечні для плоду, так як інфекція може перейти на оболонки плоду і викликати інфікування. При найменшому дискомфорті та зміні характеру виділень потрібно негайно звертатися до лікаря.

Які аналізи здавати

На цьому тижні аналізи будуть стандартними – перед відвідуванням лікаря проводиться контрольний аналіз сечі. Якщо ж лікар вважатиме це за необхідне, може бути призначено проведення особливого дослідження, особливо при загрозі переривання вагітності або високий ризик вроджених патологій. Беруться аналізи крові на ХГЛ і рівень прогестерону, проводиться контрольне УЗД плоду. У строки від 16 до 20 тижнів вагітності буде проводитися особливу скринінгове обстеження – потрійний тест, що виявляє ризик вроджених аномалій та вад розвитку плоду.

Болі в животі і попереку

При нормальному перебігу вагітності ніяких болів і дискомфорту в животі бути не повинно. Припустимі лише легкі тягнуть відчуття в області бічних поверхонь живота як результат розтягнення зв'язок матки. Ці непостійні болі, не виражені й слабкі. Небезпечними можуть бути переймоподібні болі з кров'янистими виділеннями як ознаки загрози переривання вагітності. Це вимагає негайного виклику лікаря і госпіталізації.

Іноді болі в животі можуть виникати з-за проблем з нирками – тоді тягне низ живота, виникають болі в області лобка, а при проблемах нирок болю правий бік (так як ця нирка частіше страждає). Болі в правому боці також можуть бути ознакою апендициту вагітних, особливо в комбінації з нудотою, розладом стільця і різким нездужанням. Ознаками пієлонефриту також можуть бути тягнучі болі в попереку із змінами в аналізах сечі, болями при сечовипусканні, температурою і загальним нездужанням.

Застуда і нежить

У цьому терміні вагітності застуда або грип вже не настільки небезпечні для плоду, так як він захищений плацентою. Однак, будь-які небезпечні інфекції, в тому числі і банальний нежить, так як викликають нездужання і порушення обміну речовин, гіпоксію. За рахунок зниження імунітету застуда у вагітної може протікати важче, і виникають нездужання, температура, біль у горлі і нежить. Небезпечними для плоду можуть бути лихоманка і самі віруси, тому не можна відмовлятися від лікування або намагатися лікуватися вдома, потрібен огляд лікаря. лікар призначить препарати, які допустимі для лікування в даному терміні, крім того, порадить і народні способи боротьби із застудою. Вагітним показано рясне вітамінізоване питво, постільний режим, полоскання горла і промивання носа, інгаляції, якщо немає температури. Обов'язковим буде лікарняний лист і постільний режим.

Заборонені на цьому терміні гірчичники і банки, будь-які теплові процедури і прийом препаратів без узгодження з лікарем, особливо противірусних та імуностимулюючих.

Режим харчування

На цьому терміні харчування має бути п'ятиразовим, невеликими порціями з перекусами. Вагітні обов'язково повинні снідати, під час сніданку найбільш корисні каші, злакові страви і білки, вони дають тривале насичення і необхідні організму поживні речовини. Обов'язковими мають стати овочі та фрукти, які в раціоні застосовують щодня, вони регулюють стілець, дають необхідні вітаміни і мінерали. Не менш корисні і молочні продукти як джерело кальцію для вас і плоду – важливо різноманітність молочних продуктів.

Варто дещо обмежити такі продукти, як кава і чай, здобу та вироби з білого борошна, гострі, солоні страви, напівфабрикати, консерви. Замініть їх на максимально натуральне і здорове харчування. Зараз імунна система плоду ще не чутлива до алергенів, і вам можна шоколад, цитрусові, морепродукти. Але все варто вживати в міру, щоб не провокувати негативних реакцій у подальшому.

Категорично виключено з харчування алкоголь і продукти з них, навіть один келих слабкого алкоголю може викликати негативні реакції у плода.

Секс

У цьому періоді сексуальність жінки розквітає, і якщо лікар не заборонив вам інтимну близькість, насолоджуйтеся один одним, в цьому терміні чутливість піхви і зовнішніх геніталій підвищена. Це дасть вам нові відчуття, а поки ще невеликий живіт не обмежує вас у виборі поз. Користь від сексу безсумнівна – підвищені дози гормону задоволення допоможуть жінці зняти напругу і розслабитися. Під час сексу варто бути обережними, відмовитись від грубих зносин та глибоких проникнень.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!