Коли збирають віники для лазні - найкращий час року по виду матеріалу

Цілющі властивості лазні поширюються не тільки на тіло, але і душу. Віник — незамінний атрибут, без якого належного ефекту не отримати. Якщо врахувати перевірені рекомендації, улюблена російська процедура перетвориться в справжній сеанс СПА.

Загальні рекомендації по заготівлі віників

Якщо дотримуватися прості поради, створення якісного банного віника не складе особливої праці:

  • Завзяті банщики рекомендують збирати заготовку в перші два тижні червня, на Трійцю. В цей період більшість листя максимально зміцнілі і ароматні. Важливо враховувати клімат регіону, спираючись на зовнішній вигляд рослин.
  • Варто вибирати екологічно чисту місцевість, далеко від трас і міста.
  • Найкращий час доби для збору — ранній ранок в суху погоду.
  • Зрізати гілки потрібно гострим ножем або секатором. Коли збирають віники для лазні, діють обережно, не травмуючи дерево.
  • Вибирати гілки з щільною і гладкою листям.
  • Заготовки краще зібрати в пакети з паперу і транспортувати до місця їх сушіння. Це можна робити в міській квартирі, в сараї або гаражі, на дачі або в передбаннику. Головне розкласти гілки, а не кинути однією купою.
  • Сушити сировину потрібно 3-4 дні у прохолодному місці, де мало світла і вологи, не під прямими сонячними променями.
  • Коли листя подсушились, заготівля віників для лазні практично готова. Необхідно ретельно відсортувати гілки, рівняючи їх по довжині, а потім зв'язати, укладаючи в середину товсті прути, а тонкими обрамляючи конструкцію зовні.
  • Готові вироби просушують ще кілька днів. Перед використанням віники запарюють в гарячій воді на 20-30 хвилин.

Сприятливий час для заготівлі березових віників

Віники з берези допомагають впоратися з проблемами спинних м'язів: до прогріванню додається масаж.Добре чистять легкі - нормалізують їх вентиляцію та сприяють відходженню мокротиння, що важливо для курців.

Збирати сировину краще в самому кінці травня або перших числах червня, коли листя вже зміцніла і набралася корисних властивостей, але сережки ще не з'явилися. Вибирайте чисті, не заражені шкідниками дерева, листя яких бархатиста і щільна.

Заготівля березових віників для лазні супроводжується дотриманням вищенаведених правил. Такі віники відмінно поєднуються з чебрецем, смородиною і ромашкою. Вплетення в загальну зв'язку цих рослин поліпшить оздоровчі і розслаблюючі властивості.

Листя берези мають такими властивостями:

  • потогінні;
  • антисептичні;
  • загальнозміцнюючі.

Дубових

Віники з листя дуба славляться протизапальну і дезинфікуючим ефектом. Показано людям, чия шкіра схильна до висипань, екземі або подразнення.

Заготівля дубових віників починається з середини червня і триває до кінця серпня. Потрібно вибирати гілки з широкими насичено-зеленим листям. На дубі ще не мають з'явитися жолуді. Зрізане сировину оптимально покласти в тінисте місце на пару годин і лише потім везти на сушку. Віники з дуба дуже довговічні.

Липових

Липові віники цінують за здатність:

  • очищати шкіру;
  • допомагати в лікуванні хронічного кашлю;
  • надавати загальнозміцнюючу дію.

Запах липи миттєво наповнює лазню, створюючи легкий ароматерапевтичний ефект. Гілки для майбутніх віників збирають залежно від виду липи: або ранньою весною, або на початку вересня. М'яка листя — це недолік: попаритися таким віником не вийде, т. к. не вистачить хлесткості

Кропив'яних

Віники з кропиви використовуються в лікувальних цілях. Вона допомагає запускати відновні і тонізуючі процедури для шкіри, сприяє лікування радикуліту і суглобових болів, часто застосовується при застуді і бронхіті.

Збір листя проводять в травні-червні, коли молоді пагони і ще не зацвіли. Необхідно враховувати, що кропив'яні листя дуже м'які, тому в них вплітають гілки берези або дуба.

Відео

Як зв'язати хороший віник для лазні?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!