Як перевірити срібло на достовірність в домашніх умовах

Необізнаному покупцеві легко продати замість срібного прикраси підробку, наприклад, з мельхіору або алюмінію. Для того щоб не попастися на вудку недобросовісних продавців, важливо знати, як упевнитися в достовірності дорогоцінного металу. Зробити це просто. Різними методами можна визначити, зроблена річ з благородного металу чи просто посеребрена. У першому випадку прикраса виготовлена зі срібла, а в другому – на певний сплав завдано його тонкий шар.

Стандартні перевірки срібла

Відправляючись за покупкою, важливо пам'ятати, як правильно перевірити срібло. Основні критерії, на які потрібно звертати увагу при виборі:

  • Проба показує відсоток міститься срібла. Це обов'язковий елемент. Срібло 999 проби дуже м'яке, тому вироби з нього не випускають. Максимальний показник, який можна зустріти в продажу – 925. Це клеймо означає, що прикраса виконано з злитка, що складається на 92,5% з срібла і 7,5% з міді.
  • Висока теплопровідність. Це властивість характеризує швидкий нагрів і віддачу тепла. Так, якщо предмети зі срібла потримати в теплих руках або помістити в ємність з гарячою водою, вони за лічені секунди нагріваються.
  • Зовнішній вигляд. Благородний метал має характерний сріблясто-білий відтінок. Завдяки светоотражающим властивостями, такі речі блищать на сонці. Якщо ж кільця, ланцюжки, сережки не чистити своєчасно, вони стають тьмяними і набувають рожевого відтінку.
  • Вага. Благородний метал має високу щільність. Відрізнити підробку від оригіналу можна, потримавши виріб в руці: воно повинно бути важким.
  • Звук. Якщо взяти срібну монету і постукати нею про виріб перевіряється, повинен пролунає характерний дзвін. Це говорить про якість металу.

Способи перевірки срібла в домашніх умовах

Нагледівши прикраси, столові прилади, вази та інші предмети з благородного металу, легко перевірити їх справжність. Зробити це можна безпосередньо на місці продажу або ж в домашніх умовах. Існують нехитрі і прості способи для цього. Знаючи, як перевірити срібло, ви не принесете додому дешеву дрібничку замість дорогого виробу.

Йодом

Перевірка йодом допомагає визначити справжність металу, головне – не зіпсувати річ. Для проведення тесту акуратно нанесіть ватною паличкою йод на виріб і трохи почекайте. Потім оцініть результат: якщо з'явилася темна пляма, перед вами дорогоцінний метал, білий наліт – підробка. Будьте готові до того, що сліди йоду важко змити з поверхні прикраси. Можливо, темна пляма залишиться назавжди.

Оцтом

Срібло відноситься до малоактивним металів, тому в реакцію зі слабкими побутовими хімікатами не вступає. Так, якщо помістити дорогоцінну прикрасу або столовий прилад в ємність з 9% оцтовою кислотою, то без нагрівання нікого дії не відбудеться. Якщо ж предмет з іншого сплаву, можлива бурхлива реакція, тому будьте обережні, щоб не зіпсувати, наприклад, сімейну цінність.

Хромпиком

З допомогою двухромовокіслого калію або Хромпика можна визначити пробу срібла. Цей реагент має яскраво-помаранчевий колір, який змінюється при взаємодії з металом. Для визначення справжності необхідно зачистити виріб і капнути кілька крапель Хромпика. Через 1-2 секунди потрібно видалити його фільтрувальним папером або серветкою. По утворився кольору можна судити про якість пробі. Світло-коричневий відтінок означає пробу до 750, червоний – понад 750. Яскраво-червоний інтенсивний колір говорить про 916 пробі.

Крейдою

Перевірка в домашніх умовах може бути здійснена з допомогою такого підручного засобу, як звичайний крейда. Цим методом неможливо зіпсувати перевіряється предмет. Для цього потрібно натерти вапняком виріб і оцінити отриманий результат. З'явилися темні смуги на шматочку вапняку будуть говорити про те, що ви маєте справу з дорогоцінним металом.

Голкою

Можна виконати тест, скориставшись тонкою голкою. Для цього необхідно злегка подряпати прикраса. На дорогоцінному металі від голки не залишиться і сліду, а на виробі, покритим тонким шаром срібла, утворюються подряпини, оскільки в результаті знімається шар благородного металу. Цей спосіб недоречний в магазині, але легко здійснимо в домашніх умовах.

Сірчаної маззю

З допомогою такого аптечного препарату, як сірчана мазь, можна перевірити срібло на справжність. Для цієї мети необхідно:

  • трохи натерти річ дрібнозернистим наждачним папером;
  • нанести мазь на непомітний ділянку;
  • почекати 10-15 хвилин;
  • оглянути виріб.

З'явилася темна пляма – якісна реакція. Нікель, нержавіюча сталь або інші сплави ніяк не реагує на цей препарат. З цим способом перевірки обходитися потрібно вкрай обережно, щоб не пошкодити дороге серцю прикраси. Будьте готові до того, що отримане пляма залишиться назавжди. Цей метод аналогічний перевірці за допомогою йоду.

Магнітом

Знаючи, що справжнє срібло не магнитится, можна перевірити його справжність досвідченим шляхом. Для цього необхідно піднести перевіряється виріб до магніту. Якщо ніякої реакції не буде – значить, у вас в руках справжній сплав. Важливо тільки врахувати кілька моментів:

  1. При наявності надпотужного магніту може з'явитися невелика реакція.
  2. Також існують схожі сплави, які теж не електризується, тому цей спосіб не можна назвати повністю достовірним.

Відбілювачем і азотною кислотою

Ще один реактив допомагає визначити срібло в домашніх умовах – азотнокисле срібло. Цей хімічний елемент слід наносити на попередньо зачищену поверхню. Вироби високої проби (750, 800, 875) надають реагенту світло-сірий колір. Біла забарвлення означає підробку або срібло низької проби. Аналогічні дії можна виконати, помінявши речовина на звичайний відбілювач. Всі дії проводите в рукавичках. У разі якщо вибраний предмет потемніє, то він складається з благородного металу.

Відео

Як перевірити срібло в домашніх умовах!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!