Паспарту - що це таке, як зробити своїми руками з картону, різновиди і підбір кольорів

Уявити картину без рами неможливо, оскільки без цього важливого елемента твір мистецтва виглядає неповноцінною. До того ж, ніщо так не прикрашає і не надає зображенню більшої оригінальності, як майстерно підібраний паспарту (passe partout). Він додасть творіння необхідну ефектність і завершеність, завдяки чому картина стане важливим акцентуючим елементом в будь-якому приміщенні. Вона буде приковувати увагу ваших гостей і гармонійно вписуватися в загальний стиль дизайну інтер'єру.

Що таке паспарту

Перш ніж замовити такий виріб, запам'ятайте, що паспарту – це широка рамка (фр. passe partout), виконана з багатошарового картону, яка обрамляє фотографію, колаж, малюнок, малюнок чи будь-яке інше твір мистецтва. Завдяки цьому створюється межа між рамою і картиною. Таким способом прийнято виділяти портрети. Відмінність паспарту від звичайної рамки полягає в тому, що воно є, по суті, шматком картону, в середині якого вирізано овальне, кругле або чотирикутний отвір. Причому зроблено це під рамку меншої товщини.

Паспарту представлені на сучасному ринку багатою палітрою кольорів і відтінків та широким асортиментом розмірів, що дозволяє вільніше підбирати рамку під конкретне зображення. Крім цього, на такому виробі часто розташовують автограф зображеного або пояснювальні підписи. Правильно підібраний варіант надає творінню повноцінність і допомагає вирішити цілий ряд декоративних завдань, пов'язаних з художнім оформленням. При оформленні дизайнери можуть накладати як подвійні, так і потрійні паспарту.

Призначення

Вирішивши замовити паспарту для фото або якого-небудь зображення, який буде виглядати естетично і оригінально, для початку ознайомтеся з призначеннями такого предмета. Часто він виступає в якості своєрідного елемента мистецтва, підкреслює те чи інше творіння мистецтва. Крім того, рамка такого типу виконує наступні функції:

  • полегшення сприйняття твору за рахунок того, що воно відділяється від решти інтер'єру;
  • акцентування уваги на окремих елементах зображення, що сприяє посиленню впливу на глядачів;
  • захист предмета мистецтва від негативного впливу навколишнього середовища.

Розміри

Рамка паспарту (більша частина) має однакові розміри, причому з усіх сторін. Такий підхід вважається виправданим з комерційної точки зору, оскільки його можна використовувати як для книжкового, так і альбомного варіанти. Правда, цей формат не завжди доречний з естетичної точки зору. Пояснюється це особливостями зорового сприйняття людини, т. к. при розгляді вертикальних об'єктів гармонійним буде той, нижня частина якого має більшу вагу.

Слід сказати, що симетрична рамка – це не завжди погано, наприклад, якщо картинка має яскравий акцент в нижній частині, тоді додаткового посилення в зоровому плані не потрібно. Необхідності в несиметричного паспарту немає, якщо воно набувається для пізнавальних і наукових ілюстрацій. В цілому, вдало підібране обрамлення і розміри здатні надати статус твори будь-якого лінійного і колірному хаосу, і навіть наївним дитячим малюнкам.

З чого виготовляють

Плануючи придбати паспарту для фотографій, ознайомтеся з матеріалами виготовлення такого предмета. Для цієї мети виробники використовують аркуш паперу або картону у формі аркуші, який з обох боків покритий шарами паперу. Лицьова сторона при цьому покривається кольоровим шаром. Картон буває однотонним і кольоровим – товщина коливається від 0,5 до 3 мм У першому випадку колір зрізу і лицьової сторони однакові, а в другому – зріз відрізняється за кольором верхнього шару.

Найкращі властивості має картон музейного якості, менш схильний до впливу грибка. Більш якісним вважається картон з якість консервації, виготовлений з натуральної бавовни – він зовсім не дає можливості грибку поширюватися. Ще є матеріал з целюлози, з вмістом лігніну – піддається окисленню і псує папір картинки. Детальніше про виготовлення паспарту:

  • Картон для такої рамки являє собою спресовані у кілька шарів аркуші ватману, які покриті листом кольорового паперу. Для виготовлення часто застосовується целюлоза з деревного волокна.
  • Картон складається з поверхневого шару, внутрішнього і вивороту. До кожного з них пред'являються особливі вимоги.
  • Крім естетичних вимог, поверхню виробу повинна бути стійкої до дії світла. У зв'язку з цим, папір для поверхневого шару виготовляють на спеціальних паперових фабриках, які відповідають високим стандартам якості.
  • Задня частина предмета – не менш важлива, ніж інші, оскільки цей шар стикається і твором мистецтва. Для виготовлення вивороту застосовується папір, не містить кислоти і оброблена карбонатом кальцію.
  • Внутрішній шар є самим товстим. Більшою мірою застосовується стандартний внутрішній шар, виконаний з деревини та шар з неокисляющейся целюлози. Якщо перший виготовлено з добірного і позбавленого будь-яких домішок деревного волокна, то це зводить до мінімуму появу чорних крапок. Перевага целюлози полягає в тому, що вона з часом не жовтіє і така структура забезпечує надійний захист від будь-яких зовнішніх впливів.
  • Додатковий естетичний ефект при обрамленні надає пофарбований внутрішній шар картону. Контрастний контур допомагає яскравіше виділити твір мистецтва.

Способи розташування паспарту

Картини з паспарту можуть підсвідомо сприйматися в якості арт-об'єктів. Іноді для підвищення декоративних властивостей застосовують кант для паспарту, виготовляється у вигляді дерев'яної чи пластмасової планки – розташовується між зображенням і полем. Бажано, перед вибором того чи іншого предмета визначитися з оптимальним способом його розташування. Всього їх існує два:

  • Під малюнком. В такому випадку картинка закріплюється на суцільному аркуші картону. Для цього може застосовуватися гумовий клей, який у разі необхідності з легкістю знімається – малюнок від цього не зіпсується. Інший спосіб – скористатися куточками або двосторонніми стікерами. Такий варіант розташування не підходить, якщо фотографія буде поміщена під скло. Вона може приклеїтися намертво і бути безповоротно втраченим. Крім того, цей тип предмета додає жорсткості дитячої витівки і надалі її можна розмістити на стіні.
  • Над малюнком. Цей варіант виглядає як щільна рамка, під яку поміщається готове твір мистецтва. Для виготовлення можна взяти пару аркушів картону: тонкий використовується на підкладку, а більш товстий – для виготовлення рамки. В останньому потрібно вирізати віконечко за розміром картинки, залишивши припуск 3 мм, який піде на похилий зріз під 45-градусним кутом. Картинка закріплюється на підкладку, а потім до країв 2-сторонньої клейкою стрічкою прикріплюється верхня рамка.

Варіанти

Паспарту може відрізнятися по фактурі або покриттю, в якості якого використовується оксамит, шовк, льон і декоративні плівки. Біле, сіре або рішення іншого кольору ідеально підходить для гравюри, картини, звичайної фотографії. В залежності від величини творіння для його оформлення можна вибрати вузькою або широке паспарту. Перший варіант акцентує увагу на рамі, а другий додає картинці «повітря». Крім того, визначитеся з підходящим варіантом такої деталі:

  • Багатошарове. Відрізняється тим, що складається з двох або трьох варіантів картону з різними відтінками. При цьому обов'язково поєднується із зображенням. Внутрішній шар буває темніше або світліше зовнішнього. Часто в якості нижнього шару застосовується виріб золотого кольору, ідеально поєднується з рамою з золотого багета. Подвійний варіант з близьких відтінків одного кольору здатний створити ефект глибокого «фацета», який посилюється при використанні картону більшої товщини. Деяке поширення набув варіант оформлення із застосуванням багатошарового паспарту, де застосовується овальний фацет, а потім, у вигляді прямокутника – відокремлений широким кантом.
  • З кантом. Це планка (лінійка) з пластику або дерева, зовнішній вигляд якої різноманітний: від тонованій і пофарбованої до зістареної, від різьблений до гладкою. Кант виступає в якості перегородки між малюнком і паспарту, будучи додатковим декором. Планка має поєднуватися з паспарту і рамкою, як за кольором, так і за оздобленням. За рахунок особливої форми профілю, він може вставлятися у вікно паспарту. Кант не дає стикатися картині зі склом, якщо останнє використовується при оформленні.
  • Без вирізу вікна. Робота в цьому випадку накладається на лист вироби, завдяки чому зображення зберігається повністю. Прикордонні частини творіння не зачиняються.

Вибір розміру

При підборі оптимального рішення зверніть увагу на діагональ, висоту і ширину виробу. Занадто маленькі поля не будуть виконувати свою основну функцію. Їх ширина практично завжди вибирається трохи більше ширини рами. Іноді широкі поля вважаються недоречними, оскільки надмірно велике виріб відволікає увагу від самої картини. Ширини поля знаходиться в межах від 1/4 до 1/3 вузької сторони малюнка. Якщо зображення саме по собі не збалансовано, то допускається робити бічні поля дуже широкими. Крім цього, широкий варіант може використовуватися в наступних випадках:

  • зображено портрет, натюрморт;
  • великий предмет практично на всю картину;
  • пейзажу не вистачає моря (зробити низ ще більше) або неба (збільшити смугу зверху).

Вибір розміру є серйозною справою. Якщо ви не помилитеся з ним, то зможете уявити зображення в самому кращому сприйнятті. Варіанти:

  • для зображень всіх розмірів – верхня і бічні поля дорівнюють по ширині між собою, нижнє – трохи ширше;
  • для середніх і великих – близько 1/3 вузької сторони картини;
  • для вертикально направлених – бічні поля розміром 1/3 від ширини вузького боку зображення, нижнє поле – 1/3 від висоти, верхнє – 1/5;
  • для невеликих малюнків з великою кількістю дрібних деталей (наприклад, гравюрних) – широке виріб до 15-ти см, а інколи і більше.

Вибір кольору

Однотонна продукція виготовляється в широкій колірній гамі – від снігового білого до глибокого чорного. Паспарту виступає в якості інструмента для досягнення колірного балансу між картиною і рамою. При підборі дуже важливо стежити за колірним поєднанням:

  • Для чорно-білих робіт використовуйте схожі варіанти вироби і рами: чорне-чорне, біле-біле, чорно-біле і навпаки.
  • Білий колір і його відтінки широко використовуються при оформленні монохромного графіки і чорно-білих фотографій.
  • Оформляючи кольорові роботи, стежте за найтоншими нюансами кольору і світла на зображенні і тим, в якому стилі витриманий інтер'єр приміщення.
  • Темні вироби здатні посилювати інтенсивність фарб на малюнку в залежності від їх відтінку, виділяючи холодні або теплі тони в загальній гаммі.
  • Старовинні офорти і гравюри часто вимагають для свого оформлення варіанти спокійних пастельних відтінків, не відволікають увагу від самої роботи.
  • Використовуючи кольорове оздоблення, доцільно орієнтуватися на приглушені, спокійні тони. Насичені кольори використовуються при оформленні постерів, сучасної графіки, а помітні плакатні – доречні при вирішенні спеціальних завдань (оформлювальних).
  • Часто колір виробу вибирається в тон одного з елемента картини. У більшості випадків він відрізняється від відтінку рами, хоча іноді зустрічаються і вдале поєднання обох елементів близьких за кольором.
  • Колір збитих вершків (кремовий) – це нейтральний білий з легким жовтуватим відтінком, давно став невід'ємним елементом «нової» кольорової гами. Вона гармонійно поєднується з кольором каменю, замші, сланцевим сірим.
  • Білий візуально збільшує творіння, а чорний – зменшує. На білому тлі картинка ніби виходить на передній план, а чорне обрамлення є свого роду вікном, крізь яке глядачі дивляться картину. Правда, білий колір нерідко зайво відволікає від роботи, а чорний здатний негативно впливати на правильне сприйняття тональностей.
  • Відтінок слонової кістки – це м'який білий, більш приємний для очей. У мистецтві інтер'єру поєднання слонової кістки і чорного допомагає домогтися найбільш драматичних звучань. Такий відтінок може відбивати світло, створюючи відчуття тепла – добре поєднується з приглушеними темними фарбами.
  • Якщо мова заходить про чорно-білих фотографіях, то має сенс підібрати обрамлення сірого відтінку – від білого до чорного.

Паспарту своїми руками

Якщо ви збираєтеся зробити паспарту самостійно, то підготуйте лінійку, ножиці, картон, цупкий кольоровий папір, лінійку, металевий куточок і клей. Етапи роботи:

  • Намалюйте на порожньому аркуші щільного картону прямокутник розміром удвічі більшим, ніж розмір готової роботи. Потім розріжте по зробленій розмітці і додайте в центрі отриманого прямокутника фотографію, картину тощо Переконайтеся, що відстань до країв однакове. Акуратно обведіть знімок олівцем, приберіть і, відступивши від країв 1-2 мм, виріжте прямокутник поменше. Підсумок – прямокутник з вирізаним по центру вікном.
  • Приступите до виготовлення контрастного канта. Виріжте з кольорового паперу (щільною) дві пари смужок: розміри перших двох повинні відповідати довжині внутрішнього вікна, а друге – ширині. Зігніть кожну смужку навпіл і залиште по центру вузький кант – ширина 2 мм Скориставшись металевим куточком перевірте, чи підходять всі вирізані смужки.
  • Далі з'єднайте смуги з картонній рамкою клеєм, який наносять тільки на картон. Особливу увагу приділіть стиках на кутах.
  • Як тільки клей підсохне, підкладіть із зворотного боку паспарту фото і прикрасьте готову роботу рамкою – зі склом або без неї. Якщо ви збираєтеся розмістити в обрамлення вишивку, то спочатку прикріпіть її на щільний картон і зафіксуйте із зворотного боку тканина маленьким степлером або двостороннім скотчем.

Ціна

Перш ніж вибрати паспарту на свій смак, ознайомтеся з розкидом цін. Асортимент, представлений у спеціалізованих магазинах, в т. ч. і в інтернеті, дуже великий. При виборі огляньте виріб, переверніть його, перевіривши обидві сторони, щоб переконатися у відсутності дефектів. У вартість часто включається вирізка віконця для вашого постеру, фотографії або іншої роботи:

Назва

Розміри (зовнішній і внутрішній)

Ціна в рублях

Зелений Мох

А4 21x29,7 см, А5 21x14,8 см

130

Зелений Мох

А3 29,7x42 см, А4 21x29,7 см

210

Зелений Мох

70х100см, 50х70см

590

Червона малина

А4 21x29,7 см, А5 21x14,8 см

130

Червона малина

А2 42x59,4 см, А3 29,7x42 см

350

Сніжно-білий

А1 59,4x84,1 см, А2 42x59,4 см

480

Чорний

А4 21x29,7 см, А5 21x14,8 см

130

Кремовий

70х100см, 50х70см

590

Відео

Як красиво оформити свій малюнок в паспарту?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!