Як часто потрібно прати постільну білизну - рекомендації для дітей і дорослих

Сон – це невід'ємна складова життя кожної людини. На якість сну впливає безліч факторів: обстановка, розмір ліжка, м'якість матраца і постільна білизна. Питання як часто потрібно прати постільну білизну цікавить багатьох господинь, оскільки від чистоти спального комплекту залежить настрій і самопочуття вранці. До того ж, брудна постіль здатна викликати алергію. Для своєчасної зміни спального комплекту та його правильної прання, необхідно знати деякі рекомендації.

Як часто потрібно міняти постільну білизну

Частота зміни постільного комплекту індивідуальна. Кожен з нас знає, як часто прати речі, але не замислюється про те, як правильно доглядати за постільними приладдям. Рекомендується щотижнева прання постільної білизни, але в зимовий період робити це якомога рідше або в міру забруднення. Швидкість і ступінь забруднення комплекту залежить від ряду факторів:

  • частоти прийняття душу;
  • сну в піжамі або оголеним;
  • потовиділення;
  • сексуального життя;
  • наявності домашніх тварин.

Регулярне прання спального комплекту позбавляє від бруду, пилових кліщів, бактерій, неприємних запахів. Крім того, зміна постелі не дає їй засаливаться, запобігає алергічні захворювання, сприяє гарному настрою. У багатьох сім'ях постільна білизна швидко зношується, тому важливо знати рекомендації його зміни в залежності від типу тканини, з якого воно виготовлене.

З натуральних тканин

Купуючи спальний комплект, рекомендується зупиняти свій вибір на натуральних тканинах. Сьогодні виробники надають широкий вибір натуральних тканин для постільної білизни:

  • бязь;
  • сатин;
  • перкаль;
  • льон;
  • шовк.

При пранні бавовняного постільної білизни і комплектів з натуральних тканин, спочатку варто ознайомитися з рекомендаціями на етикетці. Постільна білизна рекомендується прати щотижня при температурі 60 градусів, за винятком перебування у будинку хворого грибковими захворюваннями, тоді оптимальна температура 90 градусів. Прання кольорової білизни рекомендується використовувати порошок для кольорових тканин або гель з витримкою температури 30-40 градусів.

Комплекти з шовку необхідно прати на делікатному режимі без віджиму або віддати комплект в хімчистку. Білизна, випрана при низькій температурі, підлягає прасуванні для знищення мікроорганізмів і бактерій. Гладити спальний комплект, особливо шовкове і лляне білизна, рекомендується злегка вологим. Якщо в процесі прання не був доданий кондиціонер, можна обробити комплект антистатиком.

З синтетичної тканини

Спальні комплекти з синтетичних тканин: поліестера, лайкри і інших часто зустрічаються на ринку, залучаючи низькою ціною. Разом з тим гігієнічні властивості такого комплекту далеко не бездоганні. При пранні синтетичних тканин слід пам'ятати, що їх не варто кип'ятити і прасувати при дуже високій температурі. Віскозу, модаль слід прати в ручному режимі, при невеликій температурі з використанням м'яких миючих засобів. Для інших тканин оптимальна температура прання 40-60 градусів.

Дитяче

Організм дитини відрізняється від дорослих, тому старшому поколінню необхідно дотримуватися деякі рекомендації зміни дитячих аксесуарів для сну. Новонародженим малюкам зміна білизни рекомендується не рідше, ніж раз у 5 днів. Дошколятам, школярам молодших класів зміну білизни можна робити раз в 10 днів, а підліткам щотижня. Якщо дитина хворіє, то простирадло і наволочку міняють щодня, а підодіяльник кожні 4 дні. Прати дитячі речі для сну необхідно спеціальним порошком, при 60 градусах.

Як часто прати постільну білизну

Забруднення постільних речей залежить від різних чинників нашого життя. Стикаючись з особою і волоссям, наволочки вбирають залишки нічного крему, декоративної косметики, виділення сальних залоз волосся, і забруднюються набагато швидше. Простирадла, стикаючись з тілом, вбирають піт людини, на них розлучаються велика кількість мікробів. Підодіяльники брудняться найменше, тому їх рекомендовано прати кожні 10 днів.

Простирадла і підковдри

Великі комплектуючі ліжку мають свої особливості прання. Насамперед, тіло потіє, залишаючи на простирадла сліди. Готуючи підодіяльник до чищення, слід вивернути його навиворіт і струсити кути, оскільки там збирається більша кількість пилу. Простирадла і підковдри прати один раз в тиждень. Взимку прання можна проводити рідше, тоді як влітку свіжі простирадла необхідно застеляти набагато частіше.

Наволочки та подушки

Чистка наволочок і подушок має свої особливості. Догляд за подушками передбачає їх стрику 2-3 рази за рік. У теплу пору року слід провітрювати подушки на свіжому повітрі. На наволочці накопичується велика кількість залишків крему, поту і декоративної косметики, тому виявивши запалення на обличчі, слід переглянути графік зміни наволочок для подушок. У разі використання синтетичних матеріалів, зміну наволочок слід проводити частіше, так як синтетика негативно впливає на шкіру людини.

Чохли для матраців

Використання наматрацника – це додатковий захист матраца від плям і пошкоджень, зниження ризику алергічної реакції на пилових кліщів, які можуть поселитися навіть в матрацах елітних виробників. Крім того, чохли для матраців збільшують експлуатаційний термін виробу. Що стосується прання наматрацника, то прати чохол від забруднень необхідно щомісяця.

Ковдра

Чистка ковдри теж має свої особливості. Якщо на ковдру надітий підодіяльник, то воно чиститься в середньому два рази на рік за винятком серйозних забруднень. Якщо ж ховатися однією ковдрою, то доведеться завантажувати його в пральну машину щотижня, разом з іншим комплектом. З-за великої ваги, ковдру рекомендується віддавати в хімчистку, оскільки фахівці зроблять чистку з урахуванням особливостей тканини і наповнення.

Пледи і покривала

Регулярність прання пледів і покривал залежить від частоти використання. Якщо покривало лежить біля ліжка, простирывайте їх 2-3 рази на місяць. Якщо регулярно використовувати плед, прати його потрібно раз в 10-14 днів. Перед завантаженням покривала в барабан, обов'язково ознайомтеся з вмістом на ярлику виробу, щоб правильно підібрати температуру і режим прання вироби.

Відео

Чи потрібно прати нове постільна білизна?
Про постільній білизні. Про духовне, ізотерики, як білизна впливає на наше життя. Домашнє Вогнище з Мариною

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!