Як поминати на 9 днів після смерті за православною традицією - поминальний обід, молитви та обряди

Питання, як поминати на 9 днів після смерті і як правильно відзначати поминання покійного, важливий для сімей, які пережили втрату. Існує дуже багато звичаїв і обрядів, які потрібно дотримуватися у цей день. Поминальна трапеза, служба в храмі, де відбуваються панахиди, церковні молитви, відвідування могили – це все є обов'язковою і невід'ємною частиною поминок. Для того щоб гідно вшанувати пам'ять ближнього, необхідно знати, як відзначають 9 днів з дня смерті.

Поминання померлих у православ'ї

Поминання покійних – особливий звичай серед православних християн. В православ'ї числа 3, 9, 40 мають сакральне значення, тому ці дні є особливими для поминання. За церковним традиціям, після смерті потрібно поминати людини для того, щоб своїми благаннями допомогти пішла знайти заспокоєння. Після відходу з земного життя душа покійного перебуває в пошуках свого шляху в нове життя. Вона шукає свій новий будинок в потойбічному світі. Поминаючи людини, молячись за нього, ближні полегшують доля пішов і допомагають душі знайти спокій.

Поминки на 9 днів після смерті

В православ'ї у християн є традиція про вшанування пам'яті покійного на дев'ять днів з моменту відходу. Існують особливі звичаї поминання покійного, які вкрай важливо дотримуватися, адже це традиції, встановлені часом. Дотримуватися цих традицій і обрядів важливо не тільки з точки зору віросповідання, але і для душевного спокою та рівноваги сім'ї покійного.

Необхідні обряди поминок на 9 днів після смерті:

  • похід в церкву;
  • вчинення служби (панахида, літію, відспівування, сорокоуст);
  • читання молитви (в церкві або вдома);
  • відвідування могили;
  • поминальний обід.

Чому роблять поминки на 9 днів

Поминання покійного влаштовують на 9 днів після смерті на честь дев'яти ангелів, які захищають душу покійного і просять Всевишнього за її порятунок. Дотримуючись православних традицій, мета проведення поминальної служби полягає в тому, щоб допомогти померлому знайти свій новий будинок. Дев'ятий день після відходу людини є дуже важливим періодом для рідних і близьких. Згідно з церковним звичаям, від них залежить перехід душі покійного в Царство Небесне. Своїми молитвами рідні можуть допомогти душі спочилого знайти спокій.

Кого запрошують

Традиційно, поминки дев'яти днів вважаються непроханими. Важливо, щоб люди приходили за власним бажанням. Запрошувати чи нагадувати про цю дату не прийнято в православних традиціях. Проте в сучасному світі часто запрошують на поминки для того, щоб заздалегідь запланувати та вирішити організаційні питання. Іноді родичі померлого самі мимоволі нагадують про цю подію, тим самим вони, не порушуючи традицій, заздалегідь попереджають про свій прихід. Якщо очікується велика кількість людей, тоді поминання влаштовують поза домом, наприклад, у ресторані.

Що готують

Найпоширеніше блюдо, яке готують на поминки на 9 днів – це кутя: зварені насіння пшениці, в яку додають що-небудь солодке, наприклад, цукор або мед. Насіння є символом життя, а цукор або мед – це солодкість життя після смерті. Замість куті можна приготувати іншу кашу, наприклад, рисову. На поминальний стіл на 9 днів прийнято ставити компот або кисіль. Іноді на поминальних трапезах можна побачити млинці, пиріжки, різні рибні страви, котлети, а також борщ. За православним звичаєм поминальна трапеза повинна обходиться без алкоголю.

Що роблять на 9 днів

Поминання на 9 днів після смерті – це день, коли згадують покійного і згадують про нього тільки хороше. У цей період не прийнято влаштовувати траурні посиденьки або, навпаки, влаштовувати радісний бенкет. Він повинен пройти спокійно, а сім'я померлого повинна вести себе смиренно. Крім цього, існує велика кількість різних звичаїв, які необхідно врахувати.

Звичаї поминок 9 днів:

  • Будинку з ранку до ночі повинен стояти скибочку хліба і посуд з водою.
  • Поряд з фотографією покійного потрібно запалити свічку або лампаду.
  • Треба відвідати кладовище небіжчика, але влаштовувати поминки прямо посеред кладовища не можна.
  • Поминальна трапеза повинна бути скромною, без надмірностей.
  • Їжу, що залишилася після поминальної трапези, не можна викидати. Продукти, що залишилися, треба роздати убогим і безпритульним людям.
  • В цю дату потрібно роздавати милостиню, давати обіди для жебраків, допомагати нужденним.

Молитва

Правильно поминати покійних на 9 день означає молитися за них. Незважаючи на біль і гіркоту втрати, потрібно усвідомлювати, що покійному молитва допоможе більше, ніж сльози. Важливо відпустити близької для того, щоб у загробному світі його душа знайшла спокій. Благатиме про милосердя Всевишнього до покійного вкрай необхідно, адже якщо за минулого моляться, значить в ньому є щось хороше. Тому важливо відвідати храм, замовити сорокоуст про померлого. Перед поминальною трапезою вкрай необхідно прочитати чин літії про покійного.

Як рахувати 9 днів після смерті

За християнським канонам поминання на 9 день після смерті – важлива подія, тому потрібно правильно порахувати ту дату, на яку воно припадає. Для того щоб правильно порахувати дев'ять днів, потрібно почати звіт безпосередньо з дня відходу покійного. Першим днем слід вважати день смерті, а не похорону. Включно з моменту смерті потрібно відрахувати дев'ять днів, тільки якщо смерть настала до півночі. Якщо смерть настала після опівночі, тоді починають відраховувати з наступного дня включно.

Відео

Чому поминають померлих на 9-й день?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!