Види штучної шкіри для меблів, одягу або взуття - властивості, плюси і мінуси, на відміну від натуральної

Матеріал з полімерів, властивості яких дозволяють застосовувати його для виготовлення одягу, меблевої оббивки, галантерейних товарів – це штучна шкіра. Продукт повністю не алергенний, відрізняється м'якою фактурою, приємний на дотик, легко клеїться і шиється – немає ніяких витягнутих країв і інших дефектів. Матеріал виробляється рівними отрезами і продається в рулонах.

Що таке штучна шкіра

Синтетична шкіра імітує натуральну, ідентична їй з точки зору зовнішнього вигляду, текстури, але допускається різноманітна поверхнева обробка – малюнок, візерунок, колір. В основі лежать різні неткані волокнисті і ткані підкладки, що впливають на еластичність і міцність. Традиційно це бавовняна тканина, іноді з малою часткою віскозних і синтетичних ниток. Зверху наноситься полімерне покриття.

Основні механічні особливості матеріалу, що визначають сферу його застосування:

  • м'яка тканина, виконана на трикотажній основі, більше розтягується, ніж на тканинній;
  • є можливість утворювати округлі складки без кутів, що впливає на готовий виріб;
  • сучасні технології забезпечують опір прориву при ниточном шві, в результаті лицьовий шар при пошитті одягу виглядає акуратно і непомітний.


З чого роблять

Синтетичний замінник шкіри знаходиться в нижчій ціновій категорії. Це зумовлене її походженням – шкіра виготовляється з багатошарового по структурі синтетичного матеріалу, який отримано методом обробки основи з текстилю полімерним плівкотвірних речовиною. Сучасні високотехнологічні штучні шкіри володіють наступними спеціальними якостями: морозо - і жаростійкість, водостійкість, вогнестійкість.

Виходячи з типу наноситься покриття, що застосовується при виготовленні, розрізняють шкіри:

  • полівінілхлоридні;
  • поліамідні;
  • поліуретанові;
  • каучукові;
  • нітроцелюлозні.

Якщо купити шкірозамінник потрібно для певних цілей важливі такі параметри, як пористість і монолітність. Є «гібриди» – пористо-монолітні. Технологія виготовлення предметів гардероба передбачає використання штучного пористого покриття з усіма видами основ. Тільки такий варіант забезпечує належну паропроникність і теплостійкість.

За типом текстильної основи розрізняють штучну сучасну полімерну шкіру:

  • ткану;
  • трикотажну;
  • виконану з нетканого полотна.

Види штучної шкіри

Вироби, виконані з штучних складових, перевершують натуральні аналоги по ряду параметрів. Клапті стандартного розміру легко ріжуться, зшиваються, клеяться. Для кожної галузі використовуються свої види, тому перш, ніж купити кожзам, треба розібратися в його видах. Всі вони мають низьку ціну за відносно простої технології виробництва і нанесення покриття. Розрізняють:

  • Дермантин (гранітоль) – бавовняна тканина з нитроцеллюлозным покриттям, яке наноситься на одну або обидві сторони тканини.
  • Кирза – має бавовняну основу з каучуковим покриттям чорного, рідше бежевого кольору.
  • Вінілісшкіра – максимально точно передає природну текстуру, складається з монолітного або пористого ПВХ, нанесеного на синтетичне волокно.
  • Стретч-шкіра – на текстильну, трикотажну основу (х/б з додаванням невеликого відсотка еластану) наноситься полімерне покриття
  • PU (ПУ екошкіра) – внутрішні шари виконані з дефектною натуральної шкіри, яка попередньо пройшла спеціальну підготовку, а зовнішні шари – це надтонке волокно і високосортне поліуретанове покриття.
  • PVC - полівінілхлорид з додаванням пластифікаторів та інших допоміжних компонентів (ефірів), нанесений на тканинну основу.

Екокожа для меблів, одягу, галантереї вимагає дбайливого догляду. Побутові забруднення видаляються зволоженою тканиною без ворсу. Обов'язково потрібно протирати матеріал насухо. Допускається контакт з 40-50% етиловим спиртом, якщо позбутися від плям відразу не вдалося. Слід виключити контакт з абразивними речовинами, що містять хлор відбілювачами, термічну обробку.

Для меблів

Цей вид шкіри застосовується для обробки салонів авто, вінілової оббивки для сидінь, предметів інтер'єру. По виду штучний матеріал може не відрізнятися від натурального. Застосовується в якості оббивки шкіра буває різноманітних забарвлень, імітує фактуру тканини. Диван, обтягнутий полімерної шкірою з штучного матеріалу, розкішний, а ось вартість його нижча виготовлення м'яких меблів з натуральної оббивкою. Купити штучну шкіру для меблів набагато вигідніше, завдяки сучасним технологіям, це високоякісний матеріал з відмінними характеристиками.

Для взуття

Для виробництва верху взуття застосовується штучна сучасна полімерна шкіра декількох типів. Виготовляється вона на основі колагенових і поліефірних волокон. З матеріалу роблять утеплене, відкрите взуття, внутрішні і верхні деталі (халяви чобіт). За взуттям треба доглядати спеціальними засобами. Оздоблення поверхні синтетичної шкіри може бути ефектною, імітувати покрови крокодила або змії. Основна перевага – доступна ціна. Така недорога взуття на увазі, механічним властивостям мало відрізняється від виробленої з натуральних матеріалів.

Для одягу

Дорогі технології, на основі яких виготовляють м'яку, штучну міцну еластичну шкіру, дозволили створити матеріал більш довговічний, красивий, міцний, ніж був раніше. Багато відомих фірм спеціалізуються на випуску одягу, аксесуарів зі штучної замші, дизайнери працюють над створенням цілих колекцій оригінальних предметів гардероба. Для пошиття одягу використовується шкіра зі спеціальною обробкою основи, що робить її морозостійкого, «дихаючої», водонепроникною.

Плюси і мінуси штучної шкіри

Завдяки найширшому асортименту шкіри ви можете придбати вироби з неї за демократичною ціною. Можна придбати величезну кількість речей, витративши мінімальну суму. Проте, крім позитивних фізико-механічних властивостей, є негативні моменти такого матеріалу, характерні для всіх видів штучного шкірозамінника. Орієнтуючись на них, можна навчитися правильно експлуатувати річ.

Плюси:

  • Штучний матеріал міцніше, міцніше натурального завдяки хімічних волокон, яке здійснює матеріал основи і лицьового боку більш зносостійким, продовжуючи його термін служби.
  • Повітропроникність і гігієнічність – одяг «дихає», не створюється парниковий ефект.
  • Еластичність і здатність – це особливо важливо, коли мова заходить про виробництво взуття, де присутня складна обробка і закруглені елементи.
  • Різноманітність фактур і палітри кольорів – можливе виготовлення будь-якого відтінку, малюнка і візерунка.

Якісний штучний замінник шкіри анітрохи не поступається натуральній шкірі. Якщо раніше найменше пошкодження було фатальним, виріб не підлягало відновленню, то зараз матеріал став ремонтопрігодним і більш стійким до механічних пошкоджень. Дрібні подряпини легко усуваються кремом, а колір штучного шкіряного матеріалу залишається насиченим навіть під тривалим впливом ультрафіолету.

Недоліки:

  • складніше доглядати – підходить не кожен крем;
  • бажано уникати тривалого контакту з вологою, що призводить до деформації;
  • при різкій зміні температур можлива поява тріщин;
  • легко запалюється.

Відмінність натуральної шкіри від штучної

Як відрізнити екошкіру від натуральної шкіри в магазині і не купити підробку? Імітація натуральних матеріалів може бути настільки якісною, що в точності повторює структуру і має запах шкіри. Сумлінні виробники не роблять таємниці з походження продукції, але питання не втрачає своєї актуальності. Щоб не помилитися, зверніть увагу на наступні фактори, характерні навіть для штучної найвищої якості шкіри:

  • Теплопередача. Текстиль з нанесеним на трикотажну основу покриттям, якщо прикласти до нього руку, нагрівається не відразу, і незабаром стає злегка вологим, в той час як натуральний продукт залишається сухим.
  • Край кромки і товщина. Він тонкий і гладкий.
  • Еластичність. На згині сучасний штучний варіант більш приплюснутий, незграбний, довго повертається у вихідне положення.
  • Колір. Якщо зігнути виріб, то у місці згину відтінок злегка змінюється на більш світлий.
  • Запах штучний, різкий і хімічний, але цього фактору не варто надмірно довіряти, так як зараз існують стійкі ароматизатори.
  • Пори. За глибиною і формою вони однакові і розташовуються стрункими рядами.
  • Основа. Якщо на зрізі не видно безлічі переплетених шорстких волокон, а лише структура, то відповідь стає очевидною.

Ціна на штучну шкіру

Щоб вибрати конкретний вид кожзам, скористайтесь розцінками, наведеними в таблиці нижче. Ціни в Москві на різновиди штучного матеріалу:

Тип

Мінімум за 1 погонний метр

Максимум за 1 погонний метр

Дерматин

100 руб.

860 руб.

Кирза

365 крб.

450 руб.

Винилскожа

230 руб.

699 руб.

PU

280 руб.

480 руб.

PVC

56 руб.

1550 руб.

Стрейч-шкіра

40 руб.

450 руб.

Відео

Як роблять штучну шкіру

Відгуки

Тереза, 35 роківЯ дуже люблю туфлі на високому каблуці. Завжди одягалася в усе натуральне, особливо приділяла велику увагу взуття. Як-то в дорогому бутіку мені сподобалася пара, якість захопило, а ціна здивувала. Перевірила складу. Виявилося, що шкіра не справжня, а штучна, але я все одно купила цю пару і не пошкодувала, були туфлі дуже зручні і міцні.
Антон, 47 роківЗмінювали обстановку в квартирі. У меблевому салоні нам сподобався комплект – диван і два крісла з шкіряною оббивкою. Ціна була нижчою, ніж ми розраховували. Менеджер пояснив, що це екошкіра, розповів про властивості. Меблі ми купили і не прогадали, зекономили купу грошей, якість відмінна. Поверхня миється звичайними засобами.
Роман, 38 роківМи з дружиною не носимо одяг з натуральної шкіри, вважаємо, що штучні матеріали практичніше. Купуємо одяг відомих брендів з синтетичної, добре імітує натуральну, шкіри, а аксесуари до них: я – ремені, дружина – сумки. За видом речі зі штучного текстильного продукту зовсім не відрізняються від натуральних, а за якістю навіть краще.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!