Насосні станції для водопостачання приватного будинку

Не кожен власник приватного будинку може похвалитися наявністю центрального водопроводу. У зв'язку з віддаленістю дач, котеджних селищ від міських комунікацій гостро постає питання про придбання та встановлення особистої насосної станції. Така система допоможе доставити воду з будь-якого джерела прямо до домашніх сантехнічних приладів.

Як працює насосна станція для приватного будинку

Автоматична насосна станція хоч і складний механізм, але діє за простим принципом: агрегат забирає воду з колодязя або свердловини і закачує в накопичувальний бак, що знаходиться в будинку. Рівень води в ємності регулюється спеціальним датчиком, завдяки якому суттєво економиться електроенергія. Діє він так: при нестачі рідини насосне обладнання самостійно вмикається і наповнює бак, а решту часу апарат знаходиться в стані спокою. Насосні станції водопостачання для приватного будинку бувають зовнішні і занурювальні.

Поверхнева насосна станція для свердловини і колодязі

Насосна установка (поверхнева) призначена для роботи з малими глибинами (до восьми метрів). Обладнання чудово працює з забрудненою водою та не боїться попадання повітря в систему. Головний недолік апарату – наявність високого рівня шуму, з-за чого його доводиться встановлювати в кесоні або спеціальній прибудові. Поверхневі самовсмоктуючі насосні станції водопостачання для приватного будинку поділяються на:

  1. Відцентрові. Надійні апарати, выкачивающие рідина з глибини до дев'яти метрів, що дозволяє працювати зі свердловинами, джерелами і колодязями.
  2. Вихрові. Насоси використовуються найчастіше для підвищення тиску води в системі. Працюють на невеликій глибині.

Переваги поверхневих насосів:

  • компактність;
  • легка установка водяного насоса;
  • доступність до механізму під час технічного обслуговування;
  • порівняно середня вартість.

Занурювальні насосні станції водопостачання

Подібні апарати можуть піднімати воду з п'ятдесятиметровій глибини. Головна особливість – водонасосна станція розташовується безпосередньо в колодязь або свердловину. Цей факт розкриває очевидний недолік – технічне обслуговування і експлуатація викликають певні труднощі у зв'язку з важкодоступністю обладнання. Глибинний апарат коштує дорого, але при цьому має ряд очевидних плюсів. Серед них:

  • довгий термін служби;
  • робота з великими глибинами;
  • великий вибір апаратів з необхідною продуктивністю і напором;
  • капітальна установка;
  • безшумна робота;
  • є захист від перегріву;
  • надійність системи.

Як встановлюється станція водопостачання в приватному будинку

Головним критерієм при встановленні насоса є наявність електроживлення, залежно від цього вибирається місце монтажу. Кращий вихід – будівництво кесона (підземного приміщення над свердловиною або колодязем), де буде розташовуватися агрегат. Важливий момент – це установка «кімнати» нижче глибини промерзання грунту. В іншому випадку насос необхідно буде забирати на зимовий період в опалювальне приміщення. Деякі фактори, на які обов'язково звернути увагу при монтажі апарату і трубопроводу:

  1. Ставити насос необхідно з урахуванням відстані максимальної подачі води за паспортом апарату.
  2. Приміщення (будиночок, кесон, підвал), в якому розташована насосна станція для дому, має бути теплим і добре вентильованим.
  3. У приватному будинку необхідно побудувати звукоізоляційний короб, якщо автономна насосна установка видає сильний шум.

Якою має бути якісна станція водопостачання

Вибираючи насосні станції для водопостачання приватного будинку, крім основних типів апаратів, необхідно приділити увагу деяким важливим параметрам. Це:

  1. Висота підняття води. Це важливий критерій при виборі насоса, оскільки повинні враховуватися навіть проміжні горизонтальні ділянки водопровідної системи.
  2. Продуктивність. Фактор, що визначає кількість рідини, яка буде подаватися за одну одиницю часу. Продуктивність вираховується в залежності від типу пристроїв, їх кількості і середніх показників споживання води сантехнікою (літри в хвилину).
  3. Відстань від місця забору води до насоса. Те, наскільки близько буде розташовуватися система до джерела рідини.
  4. Обсяг гідроакумулятора. Один з важливих критеріїв при купівлі насоса. Слід вибирати за принципом: чим більше розмір гідроакумулятора, тим більше рідини залишиться в запасі при відключенні електропостачання. Однак, цей фактор істотно відбивається на ціні.
  5. Матеріал виготовлення. Насосні станції для водопостачання приватного будинку можуть мати сталевий, пластиковий (поліпропіленовий) або чавунний корпус. Кращий вибір – апарат з нержавійки, однак він найдорожчий.

Де купити і скільки коштує насосна станція для колодязя і свердловини

Знайти і придбати бажану насосну станцію для водопостачання приватного будинку можна в магазинах з продажу побутової техніки, представництвах компаній-виробників, а також на інтернет-сайтах. Деякі популярні моделі:

  1. Джамбо 60/35П-24. Виробляє цю модель поверхневого використання, відповідну важливому критерію «ціна-якість», російська компанія Джилекс. Вітчизняний апарат виконаний з пластика, глибина роботи – 35 метрів, максимальний розхід води – 60 літрів. Вартість моделі становить 8500 рублів.
  2. SB 3-35 M. Модель від німецького виробника насосів Grundfos. Відрізняється високою продуктивністю, безшумною роботою, напором в 35 метрів. Занурювальний колодязний насос виконаний з нержавіючої сталі. Ціна такого апарату – 18000 рублів.
  3. Innox 1000. Представник італійської водонасосної техніки від марки Ergus з високим рейтингом. Потужна установка з глибиною занурення до восьми метрів. Відрізняється високою потужністю (1000 Вт), стабільною безперебійно роботою, компактністю. Придбати такий насос можна за ціною від 11000 рублів.

Відео: як монтується домашня водонасосна станція

Установка насосної станції, монтаж водонагрівача на дачі в Орєхово - Зуєво

Відгуки

Віктор, 36 років До жаль, в нашому дачному селищі немає центрального водопостачання, а рідина необхідна постійно. На допомогу прийшла насосна станція від фірми Джилекс. Встановивши такий апарат, я більше не відчуваю жодних проблем з водопостачанням. Цей насос відмінно справляється зі своєю роботою, не шумить, видає хороший напір.
Андрій, 54 роки Вже давно користуюся персональної автоматичної насосної станцією в заміському будинку. Це відмінний варіант для всіх, хто любить комфорт – безперебійна подача води просто необхідна на дачі, особливо в літній період. Адже необхідно квіти полити, прийняти душ, посуд помити. Всім раджу насоси італійської компанії Ergus.
Антон, 25 років Дуже часто необхідно забезпечення надходження рідини в будівлю, де не проведено центральний водопровід. Кращим виходом для мене стало придбання насосної станції для водопостачання приватного будинку. Всі витрати на установку апарату згодом окупаються особистим комфортом. Перед покупкою точно зробив всі виміри, щоб мій Джилекс заробив.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!