Апарат ручного плазмового різання своїми руками, відео. Плазмове різання по металу - апарати і ціни

Багатьом майстрам для розкрою металевих листів необхідний апарат ручного плазмового різання. Це мобільний пристрій, з допомогою якого в домашніх умовах кожен може без зайвих труднощів розділяти залізні листи на потрібні частини. Найбільший плюс у такого механізму – можливість порізки без подальшої обробки країв деталі. Розглянемо, які існують апарати, яка їх конструкція, схема роботи і обов'язково вкажемо правила вибору.

Обладнання для плазмового різання металу

Загальну масу таких механізмів можемо умовно розділити на дві групи – виробничого призначення і домашнього. Перші верстати часто дуже масивні і великі, в них вмонтовано ЧПУ (числове програмне управління), яке дозволяє робити найрізноманітніші форми деталей. У цьому випадку на комп'ютері розробник створює макет, по якому буде проводитися робота, далі в необхідному форматі файл перенаправляється на машину і відрізається верстатом. Вартість таких агрегатів обчислюється в десятках тисяч доларів.

Обладнання для плазмового різання в домашніх умовах виглядає набагато простіше – це невеликий блок, переробний струм в необхідну енергію, шланг і наконечник, які виробляють електричну дугу. Вона виконує ріжучу роль, відповідає за розподіл металевого листа і згладжує краю. Оскільки метал розрізається не ножівкою або диском, то додаткової шліфування деталей не потрібно. Апарат для домашнього використання дозволяється переносити або перевозити, довго зберігати і використовувати.

В залежності від того, який тип газу присутня в механізмі, він буде здатний різати різні види матеріалів. Повітряно-плазмовий тип апаратів може працювати з чорними металами та їхніми сплавами (чавуном або сталлю). Різання кольорових видів та їх комбінацій найкраще буде здійснюватися із застосуванням неактивних елементів (водень, азот, аргон). Така газова різка в домашніх умовах виконується рідше.

Відмінність апаратів прямого і непрямого дії

Існують різні види ручних механізмів, які відрізняються принципом функціонування. Апарат прямої дії працює з допомогою електричної дуги. Вона має форму циліндра і безпосередньо з'єднується зі струменем газу. При такому пристрої забезпечується дуже висока температура (близько 20000 градусів) самої дуги при можливості створити ефективну систему охолодження для інших частин пристрою.

Що ж стосується апаратів непрямого дії, то вони мають значно менший коефіцієнт корисної дії, тому рідше використовуються. Їх пристрій складається в тому, щоб розмістити активні точки ланцюга на трубі або спеціальному вольфрамовим електроді. Використовують апарати непрямого дії для напилення, нагрівання металевих пристроїв, але не для різання. Часто такий ручний механізм застосовується для ремонту деталей автомобілів без їх попереднього знімання.

Спільною у цих апаратах є необхідність наявності повітряних фільтрів і охолоджувачів. Перше сприяє збереженню довгого життя катода і анода, швидкого запуску механізму навіть при великому терміні його служби. Друге забезпечує тривалий час роботи без перерв. Вважається добре, якщо на кожну годину безперебійної різання необхідно 20 хвилин відпочинку апарату. На ці параметри варто звертати увагу при покупці будь-якого пристрою, хоч прямого, хоч непрямого дії.

Конструкція ручного плазмореза

Принцип роботи апарату заснований на подачі дуже гарячого повітря на лист металу. Коли під температурою в декілька десятків тисяч градусів гріється кисень, він під великим тиском подається на поверхню, таким способом розрізаючи її. Прискорюється ця робота з урахуванням іонізації електричним струмом, а щоб такий апарат працював правильно, він повинен складатися з:
  • плазмотрона (різака, який виконує основні завдання);
  • плазмореза (прямого або непрямого впливу);
  • сопла (сама функціональна частина, яка показує, наскільки складну різання можливо виконувати апаратом);
  • електродів (в деяких видах пристроїв);
  • компресора (для виробництва потоку повітря з високою потужністю).

Як зробити плазморез своїми руками з інвертора - інструкція

Такий апарат допустимо зробити самостійно в домашніх умовах, головне дотримати при цьому всі правила. Інвертор стане дуже хорошим помічником в такому питанні, оскільки цей механізм є надійним джерелом струму. Він буде забезпечувати безперебійну роботу, економно використовувати енергію. Але є і невеликий мінус – товщина матеріалу, який буде різатися, трохи менше, ніж при використанні трансформатора.

Вибір елементів

  • Інвертор або трансформатор з необхідною потужністю (при його купівлі в магазині варто проконсультуватися з продавцем і повідомити йому приблизну товщину матеріалу для різання, виходячи з неї буде підбиратися механізм). Перший тип пристроїв більш кращий для складання апарату ручного різання, оскільки має меншу вагу і значно економить електроенергію.
  • Плазмовий різак або плазмотрон (вибирається аналогічно інвертора, в залежності від типу матеріалу, який буде різатися). Звернути увагу потрібно на те, що плазморез прямого впливу виробляють для різання струмопровідних матеріалів, а апарат непрямого впливу варто брати для тих виробів, які не проводять електрику.
  • Компресор для прогону повітря (потужність повинна бути суміжній з іншими деталями).
  • Кабель шланговий пакет, який буде виконувати функції з'єднання всіх вищеописаних деталей.

Збірка

Перед тим, як приступити до самого процесу складання, варто проаналізувати, чи всі деталі куплені і підходять вони один до одного. Якщо апарат плазмового різання робиться вперше, то краще в цьому питанні проконсультуватися з більш досвідченими майстрами, які можуть порівняти потужність кожної складової. Приготувати також варто захисний комплект одягу (костюм і рукавички). Він знадобиться не для самої збірки, а для тестування апарату. Сам процес з'єднання плазмореза покроково виглядає так:

  1. Приготуйте всі деталі для складання і захисний одяг.
  2. Подбайте про наявність джерела безперебійного живлення.
  3. Візьміть інвертор або вибраний трансформатор, кабель необхідної товщини і електрод. Остання деталь повинна бути з берилію, цирконію, торію або гафнію. Ці матеріали найбільше підходять для повітряно-плазмового різання. Більш безпечним для зварника або майстра, який буде займатися різкою, буде гафній. З'єднайте послідовно взяті деталі, таким способом утворюється електрична дуга.
  4. До компресора приєднайте шланг, який буде подавати повітря в апарат плазмового різання. Прикріпіть другий край до плазмотрону.
  5. Протестуйте на невеликому аркуші алюмінію пристрій, що вийшло. Подбайте про безпеку всіх з'єднань.

Відео принципу роботи апарату ручного плазмового різання

Перед тим, як самостійно збирати такий механізм або купувати його в магазині, варто проаналізувати різні варіанти, подивитися на роботу пристрою і його види. Варто врахувати і тип матеріалів, які необхідно в подальшому обробити. Тому пропонуємо переглянути відео, де описані принципи дії апарату ручного плазмового різання і технологія роботи з ним.

Установка для ручного повітряно-плазмового різання металу. Плазмотрон

Середня вартість обладнання

Ціна на апарати ручного різання металів залежать від типу, виробника, максимальної товщини потрібного реза і моделі пристрою. Щоб вибрати підходящий інструмент, потрібно звернутися в кілька магазинів для порівняння умов купівлі та вартості. Відразу ж звертайте увагу і на ціни запасних частин, які можуть знадобитися при ремонті. Середній діапазон вартостей з урахуванням товщини різання буде перебувати в таких межах:

  • 150000 - 300000 руб (товщина до 30 мм);
  • 81000 руб – 220000 крб (до 25 мм);
  • 45000 руб – 270000 грн (до 17 мм);
  • 32000 руб – 230000 руб (до 12 мм);
  • 25000 руб – 200000 руб (до 10 мм);
  • 15000 руб – 200000 руб (до 6 мм).
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!