Як увімкнути клавіатуру на ноутбуці - причини неполадок і варіанти їх рішень

Основним способом введення інформації на комп'ютері виступає кейборд. Якщо ви не заливали рідиною, не ламали, не замінювали клавіатуру, то проблем з її працездатністю виникати не повинно. Користувачі іноді стикаються з проблемою, що вона не працює, не реагує на натискання, а тачпад (сенсорна заміна для мишки), наприклад, функціонує. Існує кілька варіантів, як перевірити працездатність кейборда і включити її при випадкової блокування.

Як перевірити клавіатуру на працездатність

Поломка пристрою може бути пов'язана з програмним забезпеченням (не фізична причина) або виходом з ладу певної частини комп'ютера (апаратна причина). Існує простий спосіб з'ясувати характер несправності на ноутбуці. Необхідно включити комп'ютер і відразу при завантаженні зайти в BIOS. Якщо всередині цього середовища кнопки реагують на натискання, то проблема в програмному забезпеченні. У цьому випадку можна зробити наступне:

  • запустіть перевірку на віруси;
  • запустите відновлення системи з контрольної точки, коли клавіатура працювала коректно;
  • видаліть повністю або откатите драйвери для кейборда.

Якщо ж немає реакції при переході до BIOS, то проблему слід шукати з апаратною частиною (гнучкий шлейф, материнська плата тощо). При відсутності відгуку від окремих кнопок, необхідно перевірити пристрій на забрудненість. Шматочки їжі, що скупчилася бруд, сторонні предмети можуть привести до некоректної роботи пристрою. Для очищення добре підходить балончик зі стисненим повітрям, він допоможе добре продути клавіатуру на ноутбуці. Можна віднести в сервіс обслуговування, щоб фахівці самостійно

Причини неполадок

Залежності між брендом, моделлю комп'ютера і конкретної поломкою немає. Кожен ноутбук може піддатися проблем з апаратним або програмним забезпеченням. Зламатися пристрій може будь-який пристрій, часто це відбувається через неакуратне поводження з гаджетом, але можуть виникати й інші ситуації, які призводять до несправності. Поширеними варіантами виключення кейборода стають:

  1. Програмний збій. Операційна система одержує від помилку драйвера пристрою й «не розуміє» як з ним працювати. Як правило, включити знову клавіатуру допомагає перевстановлення драйверів або відкат до точки відновлення системи, коли вона працювала коректно.
  2. Пролита рідина. Люди часто їдять перед екран комп'ютера (працюють або дивляться щось). Якщо випадково пролити кава, чай (особливо солодкий), то в 90% випадків виникає поломка пристрою, залипання кнопок. Проявиться вона може не відразу, а через 2-3 дні (поки не почнеться окислення контактів усередині ноутбука).
  3. Проблеми зі шлейфом. Через вологості, при попаданні рідини або невдалого ремонту можуть окислитися контакти, майстер невдало під'єднав клавіатуру до материнської плати. Це призводить до часткової або повної непрацездатності кейборда. Можна спробувати розібрати і провести діагностику шлейфу, але без досвіду цього краще не робити.

Як розблокувати клавіатуру на ноутбуці

Якщо кейборд перестав реагувати на натискання, це не обов'язково говорить про несправності ноутбука. Можливо, що ви випадково при збиранні, коли протирали комп'ютер, натиснули поєднання гарячих клавіш. Це блокування клавіатури на ноутбуці, щоб випадково не натиснути кнопки під час презентації, перевезення пристрою. Якщо ж проблема полягає в несправності материнської плати, шлейфи, то слід звернутися в сервісний центр.

Поєднання гарячих клавіш

Відключення клавіатури на ноутбуці можна виконати за допомогою гарячої комбінації, яку запрограмував розробник. Часто така ситуація виникає, коли людина протирав кейборд під час прибирання і випадково затиснув необхідне поєднання кнопок. Головне, щоб ганчірочка не була мокрою і в корпус не проникла волога. Виправити цю ситуацію можна дуже швидко. Активувати додаткові функцій на ноутбуках можна за допомогою кнопки FN і однією з спецклавіш F1-F12.

Уважно розгляньте піктограми на клавішах. У різних виробників функціональний кнопки відрізняються, тому вам потрібно самостійно знайти необхідну. Як правило, ця функції зображується у вигляді замочка. Вам потрібно просто натиснути кнопку FN і відповідну F з малюнком замку. Іноді відключається тільки правий блок з цифрами. За нього відповідає Num Lock або поєднання клавіш Fn+Num Lock. Якщо натискання цих гарячих кнопок не допомагає, то причину потрібно шукати в іншому місці.

Перевірка драйвера клавіатури

Операційна система використовується спеціальні файли, які відповідають за взаємозв'язок комплектуючих комп'ютера і Windows. Називаються вони драйвера, випускаються виробниками пристроїв (окремо відеокарти, материнські плати, монітори тощо). Сучасні версії операційних систем самостійно встановлюють більшість драйверів з бази даних, але зрідка вони дають збій або стають «криво». Це одна з причин, чому може не працювати клавіатура. Щоб включити в цьому випадку кейборд, вам потрібно зробити наступне:

  1. Відкрийте панель управління через панель Пуску.
  2. Натисніть на розділ «Клавіатура».
  3. Виберіть вкладку «Обладнання». Подивіться, щоб навпроти «Стан» було написано «пристрій працює нормально».
  4. Клікніть на розділ «Властивості». Диспетчер пристроїв повинен бачити і відображати кейборд в основному меню.

Якщо на якомусь етапі ви помітили, що дані не відповідає стандартним, значить, проблема в програмному забезпеченні. Існує такий варіант вирішення проблеми:

  1. Натисніть правою кнопкою на значку «Мій комп'ютер».
  2. З меню виберіть пункт «Властивості».
  3. З лівого меню знадобиться пункт «Диспетчер пристроїв».
  4. Знайдіть клавіатуру та відкрийте подвійним натисканням властивості.
  5. Перейдіть у вкладку «Драйвер» і натисніть на кнопку «Оновити».
  6. Якщо це не допомогло, то слід повністю видалити його і встановити заново.

Зняття заборони у редакторі групових політик

У рідкісних випадках потрібно розблокування клавіатури на ноутбуці на рівні дозволу системи. Такий варіант можливий, якщо ви перевірили всі програмні боку і переконалися, що це не апаратний збій. Можна включити заборону на використання кейборда всередині Віндовс. Щоб включити пристрій введення, необхідно зробити наступне:

  1. Відкрийте меню швидкого доступу «Пуск», виберіть пункт «Виконати». У 10-й версії операційної системи він знаходиться в папці «Системні».
  2. За допомогою віртуальної клавіатури напишіть «gpedit.msc». Натисніть «ОК».
  3. Відкрийте папку «Конфігурація комп'ютера», далі слідуйте по дорозі: адміністративні, шаблони, система, встановлення пристроїв, обмеження на установку.
  4. Вам необхідний пункт «Заборонити установку пристрою».
  5. Натисніть на «Показати», переконайтеся, що там немає ніяких даних. Навпаки заборони повинен стояти параметр «Вимкнути».

Перевірка шлейфу клавіатури

Проблеми з проводом виникають після потрапляння на ноутбук рідини або невдалого ремонту. Майстри-початківці можуть не до кінця підключити шлейф до гнізда, що і призводить до непрацездатності кейборда. Перша причина зобов'язує вас звернутися в сервісний центр, тому що самостійно виправити проблему після затоки пересічному користувачеві не вдасться.

Якщо ви помітили, що не працює тільки пристрій введення, то можна спробувати самостійно розібрати пристрій. Більшість моделей використовують кріплення у вигляді засувок. Вам потрібно знайти на поверхні пази, які простіше всього підчепити за допомогою пластикової картки. Не використовуйте для цих цілей залізні предмети, наприклад викрутку, вона може пошкодити комп'ютер і самі замки.

Починайте відкривати з лівого краю, обережно піддягніть першу засувку і потягніть клавіатуру за кнопку Esc. Далі розкрити деталь буде простіше, коли більша частина замків буде знята, ви зможете відокремити кейборд і побачите шлейф. Від'єднайте провід (для цього потрібно іноді підняти рамку або просто витягнути в залежності від моделі), почистіть контакти, надійно під'єднайте його назад і поверніть клавіатур на місце. Перезавантажте ноутбук і спробуйте включити кейборд.

Перевірка несправності материнської плати

Основою для всіх інших комплектуючих комп'ютера є Mother Board. Полагодити самостійно ви її не зможете, але визначити, що проблема криється в ній можливість є. Перевірте працездатність мережевого кабелю, тачпада, USB-порту. Їх бездіяльність указує на поломку південного моста материнської плати. За такої причини не рекомендується робити якісь дії. Оптимальним варіантом буде звернення в сервісний центр.

Як включити додаткову клавіатуру на ноутбуці

При несправному пристрої для введення, можна приєднати до комп'ютера додаткове. Всі сучасні клавіатури, які використовуються на стаціонарних ПК, мають роз'єм USB. У вас є можливість приєднати будь-яку з них за допомогою відповідного роз'єму. Система сама визначить пристрій, встановить необхідний драйвер. Це варіант рішення проблеми, якщо відбулася апаратна поломка, але при несправності материнської плати підключення не вдасться виконати.

Розблокування за допомогою програми All-Unlock v2.0 RC3

При невдалому розташуванні спеціальних кнопок, людина може заблокувати випадково можливість введення. Раз і назавжди виконати включення клавіатури на ноутбуці можна за допомогою спеціальної утиліти – All-Unlock v2.0 RC3. На офіційному сайті додаток доступна для скачування безкоштовна версія. З інших сайтів скачувати не рекомендується, але при такій необхідності переконайтеся, що ваш антивірусний захист запущена і працює, щоб уникнути шкоди через зловмисників.

Включення віртуальної клавіатури

Якщо у вас не вийшло включити кейборд або підключити додатковий, можна скористатися альтернативним варіантом – віртуальне пристрій введення. Ця функція існує в операційній версії з виходом XP, вона присутня і на пізніх збірках. Включити віртуальну клавіатуру можна наступним способом:

  1. Відкрийте меню Пуск.
  2. Перейдіть у вкладку «Всі програми».
  3. Знайдіть папку «Спеціальні можливості» і відкрийте «Екранна клавіатура».
  4. Якщо вам потрібна додаткова секція справа з цифрами, то потрібно натиснути на «Параметри» і включити цифрову клавіатуру.

Відео

Не працює клавіатура на ноутбуці. Що робити?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!